План "Маршал" трябва да се приложи днес в Украйна

"Западът ще трябва да действа единно, за да спре Путин"
Обновена: 23 окт 2014 22:36 | 23 окт 2014 22:32, Елка Василева
250
План "Маршал" трябва да се приложи днес в Украйна
Снимка: Reuters

Украйна е опустошена от война, което утежнява икономическата и финансовата й криза. Тя се нуждае от сериозни реформи, както и от значителна международна помощ, не само кредити, а и щедри дарения. Спешната ситуация изисква нов план "Маршал", пише Андерш Аслунд във в. "Файненшъл таймс“.

Днес, както и през 1947 г., звучат правдиво думите на държавния секретар на САЩ Джордж Маршал: "Логично е, че САЩ трябва да направят, каквото могат, за да помогнат за възстановяване на нормалното икономическо здраве на света, без което не може да има никаква политическа стабилност и никакъв гарантиран мир". Но днес бремето лежи върху ЕС.

Националната банка на Украйна предвижда спад на икономическото производство с 10 на сто тази година. След това бюджетният дефицит ще скочи до 15 на сто от брутния вътрешен продукт, а догодина държавният дълг ще надхвърли 100 процента от БВП. Украинската валута вече беше обезценена с 60 на сто, което повиши инфлацията до 19 на сто. Класическият цикъл на обезценяване и инфлация приближава и може да доведе до финансов колапс.

За нуждата от план "Маршал" се заговори след разпадането на СССР, но тогава нямаше военни опустошения, никаква военна заплаха и нямаше особена нужда от нов западен съюз. Днес всички те са налице, което дава пет добри причини за план "Маршал" за Украйна.

На първо място причината за икономическата катастрофа е войната, която Кремъл започна срещу Украйна на 27 февруари, когато беше назначено сегашното правителство. Руски оръжия взривиха електроцентралите в Донбас и това доведе до спиране на помпите в каменовъглените мини, които бяха наводнени. През август и септември украинското производство на въглища спадна наполовина, а производството на стомана спадна с една трета. На 13 септември премиерът Арсений Яценюк оцени щетите от войната върху инфраструктурата на 9 милиарда долара, а оттогава те продължават да растат значително. Хуманитарната криза в Донбас изисква западна хуманитарна помощ.

Второ, също като Европа след Втората световна война Украйна трябва да възстанови държавата и икономиката си. След демократичния пробив през февруари, избирането на президента Петро Порошенко на 25 май и парламентарните избори тази неделя, Украйна ще е готова за тази гигантска задача. Ако ЕС приема сериозно неотдавна ратифицираното споразумение за асоцииране с Украйна, трябва да го покаже сега.

Трето, ако необходимият капитал се осигури под формата на кредити, Украйна няма да е финансово устойчива. През април Международният валутен фонд сключи двегодишно стендбай споразумение с обща международна подкрепа от 33 милиарда долара за две години, от които самият МВФ ще осигури 17 милиарда долара. Но почти целия обем на тази "помощ" се състои от кредити, които Украйна трябва да връща. В анализ на устойчивостта на дълга през юли МВФ прогнозира, че украинският държавен дълг може да достигне 134 на сто от БВП през 2016 г. при шоков сценарий, който е по-мек от сегашната реалност.

Четвърто, оригиналният план "Маршал" целеше да защити свободния свят от военни и диверсионни заплахи на Съветския съюз. Днес Европа отново е изправена пред подобна сериозна заплаха за сигурността, този път от Русия. Европа трябва да се изправи срещу тази заплаха.

И най-накрая, самият Запад се нуждае от нова форма на съюз. НАТО не е достатъчна, а не съществува друг съюз, включващ както ЕС, така и САЩ. Руският президент Владимир Путин от години води агресивна политика чрез газа, търговията, кибертехнологиите, информацията и военните. Днес ЕС, САЩ, Канада, Япония и други западни страни действат двустранно, за да подкрепят Украйна. Всички те биха спечелили от по-задълбочено сътрудничество.

Западът ще трябва да се обедини, за да спре Путин и трябва да го направят сега в Украйна. Защо да насърчава Путин да продължи към Молдова, Грузия и Балканите - а това съвсем не е изчерпателен списък?

Украйна се нуждае от цялата чуждестранна помощ, която може да получи, но тя трябва да е координирана. Затова правителството в Киев създаде работна група за план "Маршал" за Украйна под председателството на вицепремиера Володимир Гройсман.

Основната разлика с 1948 г. е, че ЕС трябва да поеме водачеството. Съюзът разполага с всички необходими средства.

Бившият премиер на Литва Андрюс Кубилюс предложи ЕС да отдели 3 на сто от бюджета си от 1 трилион евро за 2014-2020 г., равняващи се на 30 милиарда евро, като дарения за Украйна. Подходящото време за стартиране на план Маршал за Украйна е на планираната дарителска конференция през декември, след като новият украински парламент започне работа и бъде съставено ново правителство.


*Авторът Андерш Аслунд е бивш съветник на украинското правителство и старши научен сътрудник в Института "Питърсън" за международна икономика.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Рядко пиша тук 164Ето това се казва умник .От техническото или консерва си..нали се сещаш ,че през 1984г до Калотина не пускаха без открит лист ,а ти "случайно"си емигрирал.Не ви ли омръзна да громите и да броите последния час на Чичо Сам.Ти само гледай как спонсорите ти от Голямата бензиностанция ще се срутят пак.И как си жив от това ГМО и Шистовия газ ?излагаш се .
132
10
 
23
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Поредната американо-еврогейска, пропагандна статия, не искам да я коментирам! Същите изтъркани лъжи, от месеци насам! Само едно не разбрах - защо еврогейовете ще дават на Украйна, от чий бюджет? От тоя, в който и ние им наливаме, всяка година? Е, някой да ни е питал, дали искаме да спонсорираме украинската хунта? Сигурен съм, че мнозинството ще са против!
131
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анониментова са неща които не можем да контролираме,но независимостта от руската газ можем !
130
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Рядко пиша тук..не знам как е умряла тая американска мечта, като живота си върви, трудно е да имаш къща ама иначе какво препоръчваш ? русия и сев. корея ?
129
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНямаше да стоим на студено зимата ако усъ не бяха разбутали цяла една държаван,но да отговоря на въпроса ти напълно само ще добавя да погледнеш малко по-далеч от носа си.Разбери ме правилно,ако можеш.
128
9
 
22
 
! Отговори
Рядко пиша тук.. преди 9 години
Емигрирах от Родината си през 1984г.Обиколил съм почти целия свят-такава ми е работата.Моето мнение е,че западните държави тръгнаха по много неправилен път-най-вече Е.С.Дори европейците считат вече,че Е.С.е най-голямата афера на 21 век.По повод САЩ-пика на икономиката им беше през 80год-сега вече никога няма да я има тази икономика и тази сила-в момента ги крепи само долара и вмешателството им в чужди страни.Американската мечта умря,затова няма да има нов Маршал,а само нови войни с помоща на САЩ
127
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До пешо шевронапарите не са всичко , вярно е. но искаш ли да стоиш на студено зимата ?
126
7
 
14
 
! Отговори
До пешо шеврона преди 9 години
Не се радвай момче че у нас ще започне добив на шистов газ.Ако това стане край на природата ни и подпочвените води.Порови се малко в нета и ще разбереш чудовищните последици от това.Тази земя е минала през векове и все още е използваема,но при добив на шистов газ запо-малко от 5 г.раковите заболявания и мизерията на хората ще е неуписуема.Като поживееш малко повече и ще разбереш че парите не са всичко,важното е да остане за тези българи след нас среда която е по-добра от сегашната. Със здраве.
125
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПЕШО ШЕВРОНAпешо, не само шистов газ, вече и шистов нефт добиват. очаквам да пускаш сондите скоро и в бг, иначе минавката ще е голяма...
124
2
 
8
 
! Отговори
а преди 9 години
До ХА-ХА-ХА !и ще намалява още населението, преди не намаляше защото границите бяха затворени, всеки кадърен е вече напуснал българия, останаха IT и call centers които вървят, но като цяло държавата загива,най-лошия мат'рял е там.
123
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Членска карта 7Полюции на болен краварски мозък. Като ще им помагате, вадете поне 4 000 000 000$ и им платете дълговете към Газпром.------а бе човек, има много по-належащи проблеми в една държава от това да платят на газпром.
122
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква Австрия,една Чехия е много по-подредена държава благодарение на западните предимства,сравнете Чехословакия с Чехия и ще ви стане ясно защо Русия и всички поробени от Русия държави бяха мизерни като самата Русия,а когато изберат западния алианс стават модерни и подредени държави.
121
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
План Маршал,демек пак САЩ да плащат. А кога ружснаците са плащали на чужди държави за възстановяване на щетите им след военни действия? Руснаците само акъли дават. Винаги им е била и им е мизерна държавата. На малкия пръст не могат да стъпят на една Австрия,камо ли на някоя друга държава като стандарт икономически.
120
11
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
До АнонименИ как се държи!?? Ако продължи да им дава безплатна газ, това ще съвпадне ли с очакванията ви!???
119
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога не съм очаквал, че Русия ще се държи така към Украйна. Това е престъпление.
118
9
 
6
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
След демократичния пробив през февруари...Ай да Аслунд!!! Ай да сукин сын!!!
117
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И план Маршал няма да помогне. Парите ще бъдат окрадени от управляващите и изнесени на запад. Общо взето план Маршал за Украйна ми звучи така:Дайте с евросредства да захраним западните банки, че заминават...
116
10
 
8
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
Не видях да е споменал и за боинга, дето някой то свали... Сега и той се спотайва и чака План Маршал!
115
11
 
6
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
*** на болен краварски мозък. Като ще им помагате, вадете поне 4 000 000 000$ и им платете дълговете към Газпром.
114
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До neoбе вземи са скрий някъде