Въпросът остава: Колко малцинства правят мнозинство

Лидерската среща за кабинет върна преговорите в изходна позиция
Обновена: 29 окт 2014 08:50 | 28 окт 2014 17:34,
125
Въпросът остава: Колко малцинства правят мнозинство
Снимка: БТА

Въпреки очакванията днешната лидерска среща в парламента да излезе най-после с решение за съставяне на кабинет, след нея въпросите се оказаха повече от отговорите. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че единственият вариант за кабинет е между ГЕРБ и Реформаторския блок. След кратко заседание обаче Меглена Кунева и Радан Кънев отговориха, че искат в кабинета да участва и Патриотичният фронт. Националистите обаче са непреклонни - дават подкрепа, но не искат да влизат в коалиция, нито в кабинет.

Така преговорите се върнаха почти в изходната си точка – на въпроса колко малцинства са нужни за едно мнозинство. Пък било то и мнозинство на малцинството.

Още по темата
И в началото, както и сега, се знаеше, че по-скоро ще има дясноцентристко правителство. Че то ще трябва да се сглоби някак между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Че БСП и ДПС остават извън играта на пъзел, но може чат-пат да й помагат отстрани. АБВ също може да се включи, а ББЦ може би ще играе, ако някой от другите се умори.  Пък на „Атака” не й се занимава с никого.

И тогава, и сега стоят и опциите за кабинет на малцинството само на ГЕРБ или пък нови избори.

Днес обаче на преден план излязоха някои подробности, след които търсенето на изход става още по-сложно.
Стана ясно, че Реформаторският блок остава единен в искането си партиите, управлявали в миналия мандат, да нямат досег до властта. Защото искането им Патриотите да влязат в кабинета и да формират дясноцентристко мнозинство е опит да се избави бъдещият кабинет от влиянието на ДПС. Защото кабинет на малцинството на ГЕРБ и Реформаторите ще зависи в много голяма степен от поведението на партията на Лютви Местан.

Нито подкрепата отстрани на Патриотите, нито тази на АБВ или ББЦ ще може да неутрализира силата на 38-те депутати на ДПС. Освен ако по-малките партии не се обединят, което ще е толкова трудно, че по-скоро ще е невъзможно.

ДПС също показва предпочитания към варианта ГЕРБ – РБ. И дава ясни сигнали, че тогава ще може да се разчита на движението в трудни моменти. Каквито със сигурност няма да липсват.

ГЕРБ и Патриотичният фронт пък по някаква причина вече не искат да са заедно в общо коалиционно правителство. Странно е, че това беше потвърдено от лидерите на Реформаторите, но не и от Патриотите и ГЕРБ. След разговорите шефът на НФСБ Валери Симеонов демонстрира последователност и обяви, че националистите остават на позиция подкрепа отвън без участие вътре.

Каквато и да е причината за охладнелите отношения между ГЕРБ и Патриотите, конфликтът между тях ново обслужва варианта ГЕРБ – РБ плюс подкрепа отвън. Подразбирай основно от ДПС като най-голямата от останалите отвън формации, обявила готовност за подкрепа.

Оттук нататък всичко изглежда в ръцете на Патриотите и Реформаторите. За да има кабинет, или Патриотите трябва да склонят да влязат в кабинета, сключвайки коалиция и давайки министри, или Реформаторите трябва да се откажат от хората на Каракачанов и Валери Симеонов и да се върнат при ГЕРБ.

За което те си оставиха вратичка, като обявиха, че в никакъв случай няма да са пречка пред съставянето на дясноцентристки кабинет.

Разбира се, остават и другите два варианта. Борисов да се ядоса в своя си стил и да предложи кабинет само на ГЕРБ, който със сигурност ще получи подкрепата на най-малко три малцинства – ДПС, ПФ и ББЦ. Другият вариант е нови избори. Но и след тях въпросът колко малцинства ще са нужни за едно мнозинство ще остане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Програмно правителство с премиер бат Сали подкрепено от Герп, Ребе и Дпс.
34
0
 
11
 
! Отговори
ВИЖДАМ преди 9 години
До ДнесНа снимката - АРТИСТИТЕ СЕ НАДЛЪГВАТ САМИ, в предвид, че няма кой друг да лъжат наблизо :)
33
16
 
3
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Добре че е Бойко Борисов съвременния апостол,иначе пак щеше да има правителство като на Орешарски,пак би намалило за 1 година 2 пъти ел.енергията и печалбите на фотоволтаиците биха били нулеви,пак би дало за Коледа и Великден бонуси по 50 лв. на пенсионери щяха да нервират лидера ми Бойко да каже че "пенсионерите изяли валутния резерв". Добре че е Бойко да дойде на власт и да оздрави страната с цената на 4 години замразяване на заплати и пенсии,никакви коледни добавки и стягане на коланите.
32
1
 
9
 
! Отговори
блазе ти,пенсионер преди 9 години
До пенсионервъзможно е да си донякъде прав но с една лека поправка...заслугата ще бъде не на боко тиквата а на неговите господари...световните джандараи,мелезите и метисите от САЩ
31
0
 
10
 
! Отговори
Днес преди 9 години
"Днес бг" изтрепахте рибата с тази снимка!
30
1
 
5
 
! Отговори
Издирват се преди 9 години
Първо трябва да се отговори на въпросът КОЙ. Когато измъкнат Доган с белезници от сараите и когато докарат Сергей Станишев окован за ръцете и краката за да не краде от Брюксел, тогава народа може и да повярва че нещо се случва. Без виновни този път няма да мине!
29
0
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
До БГ 33Както е видно не е само 1 тук който проклина и ругае мутренската партия Герб. Видно е по минусите и плюсовете че са многобройни,а трола си единствено ти ГЕЙберски ***. И не всички които мачкат мутренската клика са "червени"....Напротив,червените *** сте точно вие,до един членове на БКП,някой партийни секретари,други внуци на партизани и активни борци,трети с картончета от ДС,четвърти комсомолски секретари,и бошинството синове на шофъори на партийци от ЦК на БКП. Това е Герб!
28
0
 
11
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
Миналата година се запознах с един господин.Оказа се,че същия е бил в една специалност и група с един тъмен балкански субект завършил в Симеоново/пожарна безопасност./Та, същия ми каза ,че в първи курс учили физика и доцента бил толкова изненадан от тъмния БГ субект, та му задал задачата: Колко трябва да се добави към числото 2 за да се получи 5. Лошо няма.Затруднил се нашия но отговорил правилно.Е, после станал инж.,кмет на София,генерал,мин. председателА,сега да го видя как ще прочете до 121
27
0
 
10
 
! Отговори
Избори преди 9 години
Олеле,майко!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЙ КАЗА ЧЕ КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕУтре ГЕРБ Варна от 17,30 ,офиса във Владиславово ще се раздават подкупитеобещани за изборите,на председателите на комисии ще се дават под масатапо 85лв , а на редови член по 55
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ne sa li tvyrde mnogo polojitelnite komentari za DPS? Trolovete ne spqt. Nqma druga partiq, koqto da e prichinila po-golqma vreda za dyrjavata. Nqma po-mrazena partiq. A daje ne e i partiq
24
0
 
10
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
БиБи Паша, Местан Ага, Мега Любеница и Баба Цеца, която се е научила как да държи ръцете си. ... местя-я-я
23
2
 
12
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
До 31 - Герб нито е в подем,нито във възход. Една трета от избирателите им,видяха,че не стават и ги зарязаха.Герб е минало,а ББ се страхува да не се орезили съвсем, и гледа да повлече повече хора със себе си.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние от герб сме богати,Богатите сте най-вече на простотия и мутрафонщина, иначе сте скапани полицаи.Интелигентен човек не може да се отъждестви с някакви самодоволни мутри и простаци като мнозинството от гербаджиитеСамо гледайте вълната на недоволството да не ви помете като ураган и да ви затрие богатството.Между другото много се радвам за парите на Веждичката, виден гербераст, в КТБ.Ходи като *** и чака като кученце ББ да му спаси милионите....
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Volodq!ATAKA ochen haroshaq partiq! Ataka pobedit triglavov zmei pabedit!
20
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко върти, суче и все иска да го докара до ПРИКРИТ БОСТАН!Правителство на малцинството ще зависи напълно от Доган и няма да изкара повече от обещаните 300 дни. Срещу тях обаче има друго обещание - да не се пипат кадрите на ДПС в министерствата и 10 мюсюлмани за заместник-министри! Е тия мюсюлмани от небето ли ще паднат или ще дойдат от сараите на Доган?!!!Реформаторите трябва да са без акъл за да се вържат на Тиквунските номерца. Боко да си пие кафето с Местаня и да си прави правителство!
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
михлюзи
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Позьорчета :)
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гушките им се опразниха как ще ги напълнят е зора сега пука им за България *** народ тия които са били в парламента вън и само президентска република по малко лапачи и крадци ние ли ще ги финасираме
16
0
 
11
 
! Отговори
плиткомисар преди 9 години
цецка цачева към останалите участници в срещата:--- ето толкова дебел ни го предложиха българските избиратели;)))