Русия в тежка валутна криза, Путин под натиск

Последиците за населението ще са драматични
17 дек 2014 22:30, Елка Василева
580
Русия в тежка валутна криза, Путин под натиск
Снимка: Reuters

Русия влезе в много опасната спирала на валутната криза въпреки радикалните мерки, предприети във вторник, за да бъде спрян сривът на рублата, хвърляйки светлина върху безсилието на Владимир Путин в една криза с драматични последици за населението, пишат Жермен Мойон и Карим Талби от агенция Франс прес.

За 15 години начело на Русия като президент или премиер държавният глава никога досега не е управлява такава криза. Във вторник вечерта, когато рублата не спираше да понижава курса си и предизвика опашки от хора, които искаха да сменят девалвираните си рубли в евро или долари, той не бе взел думата.

Запитан от АФП, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира тежката парична криза в момента, посочвайки, че този "икономически" въпрос е от компетенцията на правителството, а не на президентството.

При все това графиките подлудяваха компютрите. След понеделника, белязан от срив с 9,5%, който е безпрецедентен от финансовата криза през 1998 година, рублата се срина с над 20% във вторник следобед. Еврото достигна невъобразим праг от 100 рубли, а доларът - 80 рубли, преди руската валута да се оттласне от дъното до около 90 рубли за едно евро и 72 рубли за долар.

На борсите московският индекс RTS спадна с 12 % до най-ниското си равнище от 2009 година, което предизвика студена пот на Уолстрийт, където вчерашната сесия започна (и свърши – бел.ред.) със спад.

Страх

Този срив на руската валута, който изглежда нищо не може да спре, е пряка последица от икономическите санкции, наложени от западните сили, за да накажат позицията на руския президент по украинския проблем, както и от главозамайващия спад на котировките на петрола.

И от решението, обявено във вторник вечерта, на президента на САЩ Барак Обама да подпише закона, приет от Конгреса. Този текст дава зелена светлина за нови санкции, запазвайки поле за маневриране по бъдещото развитие на събитията. Всичко това не би могло, поради естеството си, да успокои пазарите.

Сривът на рублата породи огромни опасения, на които Владимир Путин, нехаресван от западните сили, но все още популярен в страната си, ще трябва да отговори в четвъртък при среща със стотина руски и чуждестранни журналисти.

"Положението в страната е напълно нестабилно, това е много страшно", с тревога казва Юлия, наредила се на опашка пред московска банка. "Страхувам се, че можем да се върнем към 90-те години", допълва тя. Някои експерти и представители на либералната опозиция не се колебаят да говорят за "предфалитна" Русия.

Рублата загуби общо близо 60% от стойността си спрямо долара от началото на годината. И ситуацията се изплъзва от какъвто и да било контрол, руската банка обяви в полунощ – нещо безпрецедентно - повишение с 6,5 пункта на водещата си лихва до 17%. Само че облекчението щеше да трае само два часа на пазарите във вторник сутринта.

Засега отговорът на властите е сдържан. Руският премиер Дмитрий Медведев свика министрите си, отговарящи за икономическия сектор, които определиха мерки, целящи "да стабилизират" рублата, залагайки на ликвидностите и в подкрепа на банковия сектор, обясни икономическият министър Алексей Улюкаев.

Те обаче не са обсъждали идеята да бъде ограничено движението на капитали, определяйки таван за покупката на валута, например. Тази хипотеза, от която пазарът се опасяваше, след като се видя провалът на вдигането на лихвите, щеше да бъде обрат, тъй като Кремъл обеща да не посяга на свободата на валутния обмен.

По телевизията президентката на централната банка Елвира Набиулина също предупреди, че връщането на курса на рублата на равнище, което отговаря на основите на икономиката, "ще отнеме време".

"Трябва да се научим да живеем в нова зона, да се насочим към собствените си източници за финансиране и наши собствени проекти", допълни тя.

"Дълбока" рецесия

"Силата на срива на рублата е такава, че ще се наложи друг "Big bang", за да се върне контролът върху пазарите", предупредиха анализаторите от британската банка Barclays.

За домакинствата последиците от отслабването на националната валута вече придобиха много конкретно изражение. Повишението на цените приближава 10% на годишна основа и вещае да продължи още. Властите станаха свидетели през последните дни на етикети за цени в някои магазини в чуждестранна валута, както това се случваше през 90-те години на миналия век.

А повишаването на лихвата на централната банка крие риска "да потопи икономиката в още по-дълбока рецесия от предвижданата", предупреждават експертите от френската банка Natixis.

При водеща лихва от 17% кредит за недвижим имот отсега нататък ще се дава с лихва най-малко 22%, пресметна руският информационен сайта Lenta.ru. На такова равнище трудно ще издържат домакинствата, чиято покупателна способност ще бъде подкопана от повишението на цените на потребителските стоки.

Правителството вече предвижда рецесия (-0,8%) идната година след ограничен растеж от около 0,6% тази година. Централната банка обаче предупреди в понеделник, че ако котировките на петрола останат на сегашното равнище около 60 долара за барел, то брутният вътрешен продукт би могъл да се свие най-малко с 4,5% през 2015 година.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


580
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия вече намалиха износа на петрол и газ и изнасят повече оръжие. Обезценката на рублата ще оправи износа на коли и самолети. Преди им беше по-евтино да внасят.
231
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V BALGARIA NIAMA MIASTO ZA RUSNACI
230
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лоши новини за *** бетонните гета по черноморието ще останат празни. По-полошото е че чугуна освен леене на бетон друго не разбира!
229
6
 
6
 
! Отговори
Цветан Василев преди 9 години
Всичко се връща другари. Вие, като ми фалирахте банката за да си приберете 3,5 милиарда които дадохте за февруарския пуч, мен хубаво ли ми беше. Сега да видим как ше спасявате вашите милиарди
228
4
 
13
 
! Отговори
от Сургут до 386 преди 9 години
Всеки има право да пише каквото си иска-Но най-много се лъже за лихвеният процент.Обяснявам-Централната банка вдигна лихвеният процент за краткосрочните заеми--Демек==за спекулантите.Схемата е такава-взимат заем на срок от една седмица,с него почват покупка и продажба на валута,и по този начин дестабилизират валутният пазар--това е спекула.Високият лихвен процент НЕ се распостранява на граждани взели кредити за имоти или за свой бизнес.Ето тук в българските медии лъжат и не говорят истината...
227
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Задават се и фалити на хотелчета в Слънчев бряг и Созопол.
226
10
 
9
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
100000 по-малко сАвецки *** се очакват догодина по Черноморието. Чудесна новина - ще има повече хотелски стаи за туристи от цивилизования свят.
225
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Катастрофират и цените на имотите в Бургас.
224
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При 20% (да приемем че толкова ще е лихвата върху ипотечните кредити), 90% от народа им ще се откаже да купува жилища. Директно страда строителния бранш и всички свързани с него. Напомня ли ви нещо това ? Точно така - имотният балон в България. Следва безработица, затваряне на строителни фирми, намаляване до спиране на строежите, продажбите на мебели, строителни материали, обзавеждане .. и какво ли не още. Накратко - следва брутална криза.
223
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През 1998 г. западни банки загубиха 100 милиарда долара от спекулата. Сега загубите им ще се в пъти по-високи. Всички губят.
222
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 385Колите и компютрите са западни технологии. Махнат ли се западните фирми, ще произвеждате водка и квас.
221
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До от СургутВ руските медии пише същото та дори по страшни неща.
220
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия си произвеждат всичко от коли до компютри, самолети и няма да ги засегне с нищо обезценката. Просто ще взеимат по-големи пенсии и заплати в рубли.
219
5
 
9
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
Тежки са американските шамари верно е - за съжаление на *** това е само началото. Скоро започва строежа на терминалите за износ на втечнен газ на източното крайбрежие. До 2-3 години европейската икономика ще може да се възползва от още един сигурен източник на енергоресурси.
218
6
 
15
 
! Отговори
от Сургут преди 9 години
Хааха уникални статии в българските медии...Аз живея в Русия,и засега всичко е нормално-няма паника,вчера рублата се вдигна спрямо еврото и долара с 10-12 руб.Няма опашки пред банките и пред магазините.Единствено в Москва,богатите са превзели фирмените магазини и купуват парцалки по 1000 долара.Няма шоков скок на цените,а тренда за укрепване на рублата вече е факт.Май голямото желание да фалира Русия,ви се представя в медиите за истина...доста дезинформация се пише в България по този повод....
217
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РУСИЯ Е НАЙ ГОЛЕМИЯТ ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ
216
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ФенКажи го на хората дето са имали 15% лихви оня ден и сега са с 25% лихви.
215
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия и комунизма са най големите врагове на света, трябва да се заличат от земята. През 2015 година трябва да ликвидираме най големият враг на България - РусияНЕ НА РУСИЯ
214
2
 
3
 
! Отговори
Фен преди 9 години
Де-стабилизацията на единицата не е чак толкова лошо, понякога кредиторите и акционерите имат нужда от ниски цени за да обмислят новите ходове в икономическият растеж. Може да се каже, че ако Русия се вземе в ръце ще може да покаже растеж през 2015 , ако икономическият пазар го позволява. Колкото до лидерът им Путин, той не е активна фигура в световната икономика , да решенията му се взимат под предвид , но като цяло това е икономическа мрежа , която не се диктува от 10 човека.
213
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 370Би било нормално да има протести, стачки ... явно в русия нещата се държат под контрол с камшик и железен юмрук. Няма да е за дълго. Когато тези които трябва да плащат двойни разходи по покриването на ипотечните, потребителски и бизнес кредити, вероятно ще .. поизбухнат малко :)