Войнствената жена до гръцкия Че Гевара

Половинката на Ципрас мрази да пазарува и да ходи на фризьор
Обновена: 27 яну 2015 14:57 | 27 яну 2015 11:57,
158
Войнствената жена до гръцкия Че Гевара
Снимка: БТА

Алексис Ципрас, новият премиер на Гърция, е наричан гръцкият Че Гевара, но мнозина са убедени, че Бети – неговата жена, е по-радикална дори от него, пише "Дейли мейл".

Още по темата
Перистера Бациана, както е пълното име на половинката на Ципрас, е майка на две деца. Именно тя убеждава Ципрас да влезе в политиката във време, в което той е отдаден повече на спорта. Травма в коляното обаче го изважда от спорта. Двамата се познават още от средното училище, заедно продължават и в университета, където учат за инженери. Бети убеждава Ципрас да се присъедини към комунистическата партия на Гърция през 1990 г., въпреки че той произхожда от средната класа.

Само година по-късно двамата са в първите редици на протест в Атина срещу непопулярна образователна реформа. Тогава студентите окупират университета и в интервю Ципрас заявява, че искат сами да избират дали да присъстват, или отсъстват от занятия.

Впоследствие двамата завършват образованието си в Националния технически университет на Атина и стават инженери.

Новият министър-председател, който е на 40 години и е най-младият премиер на Гърция от 150 години насам, умишлено оставя семейството си извън светлината на прожекторите по време на изборната кампания.

Мнозина вярват, че силният характер на Бети може да се окаже скритата сила зад премиерския пост. Семейни приятели описват половинката на Ципрас като силна, войнствена и динамична. Дори стигнала до съда в конфликта си с преподавател в университета, който се опитвал да я саботира в написването й на докторска дисертация.

Днес двамата живеят в скромен апартамент в работнически квартал на Атина. Ципрас и Бети нямат сключен брак.

Премиершата мрази да пазарува, не обича да посещава фризьорски салони, не обича да дава пари за дрехи.

Новият премиер е определян като човек от народа – ходи на работа с мотопед, запален футболен фен. Вечер слага синовете си Феб и Орфей да спят. По-малкият му син дори се казва Орфей-Ернесто, с което двамата родители почитат идола си Че Гевара.

Премиерското семейство го очаква голяма промяна, тъй като сега ще трябва и четиримата да се преместят в премиерския палат. Там ги очаква огромен портал, мраморни колони, пищен интериор. Това може да се превърне в културен шок за семейството, живяло скромно досега.

Иначе Ципрас сам ще трябва да реши дали ще ходи до новата си работа с личен шофьор и автомобил, или ще продължи да пътува с мотопед.

Каквото и да избере, Алексис Ципрас вече скъса с традицията. Той не носи вратовръзки, отказа и да положи клетвата при стъпването си в длъжност с ръка върху Библията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мария е много арна от това изротче Бети гъркините са известни КАТО НАЙ ГРОЗНИТЕ ЖЕНИ В ЕВРОПА
90
18
 
19
 
! Отговори
Феб–Хермафродит преди 9 години
До БългаринНикаква демокрация не са измислили тези мошеници. Не бъркай днешните гърци с елините от Атина! А и те само са заимствали от други преди тях. БВП на Гърция е 5 пъти по голям от този на България и това след 35 години членство в ЕС, през които всяка година гърците са полуавали в пъти повече от вноската си! А ние преживяхме съветската окупация и последвалата комунокрация, както и годините на най-тежките кризи след края на 20-те години на 20-ти в. ...
89
4
 
18
 
! Отговори
стига! преди 9 години
Мария, стига с тази тъпотия! Била войнствена? Много си е хубава даже, за разлика от теб!
88
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен124 в руския национален одбор *** и мюсулматите са болшинство а като капак и немогат да играят за разлика от французите
87
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Националният отбор на Германия е смес от африканци, араби и източноевропейци. Франция също.
86
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Я. МарковГермания е най-застаряващата държава в ЕС ако не броим емигрантите от Африка.
85
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орфей грък ясно колко му разбира червената чутора на този Ципрас
84
10
 
26
 
! Отговори
Я. Марков преди 9 години
До ко40 фон селоГерманците не работели ли??? Писание на плиткоумен, полуграмотен съветофил :):):) До къде стигнахме - гърците здраво работели, а германците, видите ли ги 'експлоатирали'...Ххххахахаааа
83
17
 
14
 
! Отговори
ко40 фон село преди 9 години
германия няма икономика, има технологии. както и САЩ. лошото е че и двете са лакоми фашаги.целта е някой друг да работи вместо теб, което с кредити явно не се получава
82
20
 
22
 
! Отговори
Че Гевара ли? преди 9 години
Този както се прави на голям играч и само след няколко месеца Че Го Бара, като му спрат парите от ЕС и оставят всички гърчоля на сухо, жадно и гладно. Да го видим тогава колко ще е отворен и дали *** ще му даде рубльовки да спаси Гърция от фалит
81
6
 
6
 
! Отговори
Феб–Хермафродит преди 9 години
Само не разбрах децата кой ги е раждал ...
80
5
 
34
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Приятели, не "плачете на чужд гроб".Гърция няма да пропадне. Целият свят знае коя е тя и какво е дала на света.Мислете за България ,защото ако бяхме на местото на гърците МВФ и ЕБ отдавна да са ни "били шута "и щяхме да "измрем от глад" Както я ругаете ,тя има БВП над 20 пъти по-голям от нашия с почти еднакви население и площ.Гърция е измислила демокрацията и на тези избори го доказа на света.Не мислете за Гърция ,а мислете за България.
79
1
 
27
 
! Отговори
ха преди 9 години
До бай иванКакво и е на жената? Сигурно довечера си лягаш до Анджелина Джоли? А бе толкова прости хора в тази държава, че си заслужаваме всичко ,което ни се случва!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
78
1
 
3
 
! Отговори
до 113 преди 9 години
Ти от ирония не разбираш ли?
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 1984Метай и ти гюбеци и карай Меркел да ти плаща
76
0
 
23
 
! Отговори
Бай Стамат преди 9 години
До мазен Грък-ти от хасковските гърци ли бря,Иначе евала на Ципрас,то при нас освен Пасито с натовския трабант не съм видял за 26 години преход един политик да иде на работа с мотопед,велосипед или пеша.Те наште са таквиз търтеи че думи нямам да ги опиша.А на Ципрас и булката не е зле,попаднал човека на жена детом само за дрехи и прически немисли
75
1
 
6
 
! Отговори
ДО106 преди 9 години
1984 на тази азбука ли си написал първата дума МАМА. такива коментари не ги чета. Не че не мога.Унижавам се.
74
3
 
12
 
! Отговори
до 1984 преди 9 години
Приятелю, не ни агитирай, че работата ще ни направи свободни, знаем добре резултатите от това...Искаме и ние да мятаме гибеци въху ресторантските маси, а някой друг да ни робува, а Меркел да праща парити за сметките!
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** народ - слаба държава. Хората са го казали...
72
0
 
8
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Често сметките излизат криви,ама хайде да не се задълбочаваме!Имаме си я нашата практика и до ден днешен!