Защо въоръжаването на Украйна ще има обратен ефект

"Блумбърг": САЩ трябва да стоят далеч от Източна Украйна
3 фев 2015 15:55, Елка Василева
254
Защо въоръжаването на Украйна ще има обратен ефект
Снимка: Reuters

Владимир Путин поднови своята война срещу Украйна, а САЩ и Европа не знаят как да отвърнат. Докато Европа явно е решила, че не е нужно да засилва икономическите санкции, някои във Вашингтон призовават за доставки на смъртоносни оръжия за Украйна, пише в редакционна статия агенция "Блумбърг".

Но въоръжаването на Украйна вероятно ще има обратен ефект. То поражда риска да заблуди страната, която сега се стреми да стане член на НАТО, и тя да повярва, че САЩ ще направят нужното, за да бъде победена Русия.

То поражда и риска да подтикне Русия да разшири мащаба на войната, защото Москва знае, че САЩ и съюзниците им от НАТО няма да стигнат до края, доколкото интересите им не са достатъчно силно засегнати.

Не са от полза честите сравнения с войната в Босна, където американската програма за въоръжение и обучение обърна хода на войната и наложи мир. Сърбия беше дребна риба в сравнение с Путиновата ядрена Русия.

Остава изводът, че САЩ и съюзниците им не желаят да воюват с Русия заради Украйна и че Украйна няма интерес от ескалация на война, която почти сигурно ще бъде изгубена. Нещо повече – в момента, когато САЩ доставят оръжията и обучението, необходими за промяна на бойното поле, Путин вече ще е завзел територията, която иска да задържи. Колкото по-бързо украинските лидери разберат това, толкова по-добре.

Тъй като решимостта на Европа да налага допълнителни санкции намалява, естествено е желанието да се намерят други средства за сдържане на руския президент. Все пак Украйна е в ужасяваща ситуация. Несъмнено затова група от бивши отговорни фигури от сигурността на САЩ призовават за създаването на програма от три милиарда долара за снабдяване на украинците с американски безпилотни самолети, противотанкови оръжия и друго отбранително смъртоносно оборудване. Целта не е да бъдат победени руснаците, казват бившите служители, а да бъде възпрян Путин, като се увеличи цената на атаката.

Те "яростно" отхвърлят опасението, че американското оръжие в украински ръце ще подтикне Путин да разшири конфликта – с аргумента, че досега той не се е нуждаел от провокация, за да напада Украйна. Но тъй като Путин е действал видимо агресивно до този момент, това едва ли означава, че военната намеса на САЩ няма да го накара да направи нещо повече. Наистина е трудно да видим как влизането на американско военно оборудване и инструктори би направило нещо друго, освен да подтикне Путин да разшири конфликта.

Украйна вече купува оръжие от други страни от региона, но ако нещо е в състояние да стресне руските хора, за да се съгласят с открита война срещу братята славяни в Украйна (засега те не я приемат), това би била идеята, че ще се сражават не с украинци, а с НАТО - военния съюз, за когото от деца са били приучавани да вярват, че цели тяхното унищожение.

Намеренията на САЩ да доставят само "отбранителни" оръжия може би е отличителна черта, важна в САЩ, но тя е без значение за Русия. Противотанковите оръжия и даже радарите, които ще позволяват на украинските военни да локализират и поразяват артилерийски позиции на врага, все пак ще убиват руски войници. Обикновените руснаци ще ги възприемат като нападателни оръжия, даже без помощта на подстрекаващата пропагандна машина на Русия.

Това са големи рискове, което могат да бъдат избягнати. Ако целта на военната помощ не е да бъде победена Русия и нейните подставени лица, а да бъде оказан натиск върху Путин, тогава оръжията трябва да бъдат съпроводени от благовидна дипломатическа процедура. Обаче през декември президентът Петро Порошенко подписа закон за прекратяване на неутралния статут на Украйна и заемане на курс към членство в НАТО. Така бе отстранено минималното изискване за дипломация, която да доведе до мир.

САЩ и техните съюзници трябва да заявят ясно на Украйна, че амбициите й за НАТО са нереалистични. Правилно или погрешно, Алиансът не желае Украйна за член, а Русия възприема нейното евентуално членство като "червена линия". Докато положението е такова, САЩ трябва да стоят далеч от Източна Украйна.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
5
 
2
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен-----------------Абе бая пара взимам да ти кажа,не се оплаквам.Пък и ми прави кеф !
126
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До украинец""Русия има толкова общо с Киевска Рус,колкото морското свинче има с морето "" Нещо като - " Македония има толкова общо с България, колкото свинче има с морето"Нали :)Няма по -опасно нещо от еничарите, ей ....
125
13
 
2
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До тарас------------Името Украина официално е от 11 век.Преди това се е казвала Киевска Рус.От името 'РУС',което е име на шведско племе.По късно татарските орди смесени с изостанали славянски племена открадват името рус и се кръщават с него.Сега даже наричат себе си "руснаци".И както казва един украински професор по история: "Русия има толкова общо с Киевска Рус,колкото морското свинче има с морето "
124
2
 
8
 
! Отговори
А бе стига с тези преди 9 години
Стига с тези Украинец и Бандеровче. Те са ***! На всеки клик му се вдига заплатата! И на сайта кат СЕО рейтинг.Игнор!
123
16
 
1
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен------------Не са виновни руснаците,виновен е Путин и неговата банда КГБ-сти.Никой не ни е предлагал мир.Искат да откъснат части от Родината и да всеят хаос.Руснаците предлагат мир като им стъпиш на шията само.А тези руснаци,които вярват на Путин са виновни,също като германците ,които вярваха НА ХИТЛЕР.
122
1
 
11
 
! Отговори
до 170 преди 9 години
Путин поправи грешките на 2ма бивши президента. През комунизмът светът е бил разделен на 2, имало е реална опасност от ядрена война. Ограниченията от които сме се лишавали през комунизма е било основно заради това, не че ги оправдани за всичко. Предпочитам да съм от станата на славянска страна, от колкото от лицемерна Америка. Не забравяй че ако я нямаше Русия, Америка щеше да владее почти целия свят, начело с евреите.
121
11
 
0
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До сдгт----На мойта малка дъщеря (От незнаен украински снайперист)Ноща е лунна,звездна,яснаВ оптиката си виждам-пълзи москалМалка поправка заради вятъра и досвиданияКъм къщи ще заминеш ти във цинк облечен бай-бай !Лежим в окопа -някъде около ДебалцевоНие тук сме много-аз сам не съмВиж рибке моя-вълна от пламък-Врагът ни цели с огнемет УраганЦвета на огъня вълшебен е-като дъга !Огрява стройната бреза отсрещаA oт клоните висят парчета от москал !Ти не се чуди че моята винтовочка е старичкаБие точно тя всеки път !На всеки *** ще направя малка дупчицаИ никога н
120
1
 
10
 
! Отговори
За 162 преди 9 години
До Анонимен 162"Всяка вечер преТди да заспя. клякам на колене и се моля на добрия Господ Бог да ми да де възможност да убивам руснаци." Ако не е "За един $" , ти си един психично болен човек.
119
1
 
6
 
! Отговори
Шойгу преди 9 години
До onzкак да не може като ги държи 500 км без проблем На теб ти остава само да сметмеш про скорост 2 км/сек или 7500км/ч за колко време ще ти отнесе капата
118
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сдгтТо па щото имиджа на Русия пред света свети.Само тука и в други източно европейски бивши братски републики се кефиме на самодръжци като Путин. Целият останал свят барабар с Китай се дръпна. Даже и Беларус даде на заден от вразийката.
117
10
 
1
 
! Отговори
бандеровче преди 9 години
До ***-------------------В нашата Родина може да има само два вида руски войници агресори-едните които лежат вече в гробовете и другите-които скоро ще легнат в гробовете. Шамил Басаев
116
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Украйна се бият руснаци с украинци - *** факт. Всичко останало е пропаганда и ала бала.По националната руска телевизия не се посвиниха да излъжат, че нацисти били спечелили изборите а те всъщност взеха 0.3 %
115
1
 
15
 
! Отговори
сдгт преди 9 години
до УкраинецаРуснаците са ви виновни че воювате? Предлагат ви преговори, а вие ги отхвърляте. Убивате цивилно население в източна Украйна (предимно руски граждани) и обвинявате бунтовниците. Америка само това чака - да намерят под вола теле за да опетни Русия пред света.
114
0
 
7
 
! Отговори
Лука Сенко преди 9 години
До украинецАйде пак се обзаведоха с натовско оръжие /а уж нямало Е ка тогава снарядите са натовски/ Хората се завръщат в Дебалцево, а част от бежанците от Ростов се записват за мобилизацията Странно нали.. И от кого са бягали тогава..Риторичен въпрос Малоорловка, Чернухово, Артемово. Горловка...Макеевка, Короче ОГОН ПО ВСЕ НАПРАВЛЕНИЯ Смазаха ги
113
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ураааС кеф! Всяка вечер преди да заспя. клякам на колене и се моля на добрия Господ Бог да ми да де възможност да убивам руснаци.Старите хора са го казали-Гръмни руснак или посади дърво и си живял. Всички обичат да стрелят руснаци и най-вече самите руснаци.
112
1
 
7
 
! Отговори
По Украинец :) преди 9 години
До украинецУкраинофилистиците от една година са враг номер едно на България-още от времето на преврата в Киев .Е- Путин им намира цаката, когато правят русофобки преврат,като си взема КримВ техните перверзни душици те си въобразяват че Украйна е единствената държава в света и цак когато Путин ги опира на стената,те разбират,че има малка разлика, а тя се състои в това че Русия е Родина на руснаците ,а Украйна е чужда държава - мащеха. Ама късно-оловото си казва дума
111
11
 
0
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Честно-----------------------"ОБИЧАЙ СВОЯТА РОДИНА ТАКА,ЧЕ МОСКАЛЪТ ДОРИ ГОДИНИ СЛЕД ТВОЯТА СМЪРТ ДА СЕ ПОПИКАВА ОТ СТРАХ ОТ ТАЗИ ЛЮБОВ. Степан Бандера
110
1
 
1
 
! Отговори
кедми преди 9 години
Чудя се защо всяка една ромка и давидова рода на цар Давид има седем деца а нито една православна няма ,не само няма да я пусна но бих я пратил при адонай в института за благородни девици.Тези *** нямат срам съвест и морал
109
12
 
5
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До ***--------------*** винаги са били враг номер едно на България-още от времето на Стамболов.Е- той им намира цаката през 1886 когато се опитват да направят русофилски преврат.В техните перверзни душици те си въобразяват че България и Русия са една държава и цак когато Стамболов ги опира на стената,те разбират,че има малка разлика а тя се състои в това че България е тяхната Родина,а Русия е чужда държава.Ама късно-оловото си казва думата.
108
2
 
0
 
! Отговори
Опа-оп преди 9 години
До "морски"По-полека, да не се подмокриш ?!