Еуфория в метрото. Ала нямаш ли станция в мазето...

Подземната железница пести време, но колко точно?
Обновена: 3 апр 2015 15:56 | 3 апр 2015 15:45,
178
Еуфория в метрото. Ала нямаш ли станция в мазето...
Снимка: Булфото

Строежът на всяка спирка на метрото е надежда за софиянци, че ще могат да избягат от задръстванията и да спестят време от пътуване, като се мушнат под земята и вземат подземната железница. Вчера лентата на станцията на Летище "София" бе тържествено отрязана, а столичани се повозиха безплатно до Терминал 2. Но е време да се види колко време реално пести новото удължение на линия 1.

Надежди за по-бързо придвижване до работа имаха и служителите, които работят в офис сградите около летището... само че на Терминал 1. В околността има много бизнес сгради, които до момента са обслужвани само от автобус 84 и автобус 384, който до скоро беше връзката с метростанция "Цариградско шосе". За хората около стария терминал обаче новото метро стига само "до под кривата круша".

Още по темата

Затова решихме да проверим колко време спестява новата метро придобивка на работещите в района на Терминал 1. Тръгваме от квартал в столицата, който е без метро - "Красно село".

Часът е 07.50 в работен ден. Най-удачната алтернатива да се стигне от пазара в "Красно село" до станция на метро е трамвай №5. Пътуваме 15 мин. и слизаме на последната спирка на Съдебната палата. От там с бърз ход стигаме до метростанция "Сердика" за около 5 минути.

За по-точна сметка допускаме, че метрото не идва на секундата и прибавяме 2-3 минути за чакане. Така се и случва – изпускаме първата мотриса, но след три минути идва следващата. Въпреки че е час пик, в който всеки отива на работа, влакчето не е препълнено и има къде да се седне.

Всичко е нормално и минаваме по добре познатите спирки, когато мъжки глас информира, че метрото ще се движи само до спирка "Младост 1" и няма да стигне до крайната цел - Летище "София". Слизаме, няма как. Така се изтъркулват още 4 минути.

Продължаваме пътешествието в подземна София от станция "Мусагеница". Стигаме до спирка "Дружба", която е първата от новите спирки. На "Софийска Света гора" забелязваме, че никой не се качва, а едва двама-трима слизат на нея. Изглежда, че тя се намира насред нищото – в безлюден кален район. Следващата спирка е най-дълго очакваната - Летище "София" - Терминал 2.

Самата станция изглежда прекрасно - чиста и светла. Излизаме почти тичешком с надеждата да не сме изпуснали автобус 84, който остава за момента единствената връзка с Терминал 1. Разбира се, всеки ентусиаст може да пробва да върви и пеш, но инфраструктурата не е много подходяща за разходки.

За щастие автобус 84 идва само след 1-2 минути. С разочарование обаче установяваме, че той ще "почива", тъй като това е последната спирка на линията и по разписание трябва да тръгне по-късно. Закъсняващите за работа потропват нервно с крак и в 9.00 автобусът отлепва от спирката. За около 5 минути 84 пристига на Терминал 1.

Каква е равносметката? 1.15 мин. е пътят от "Красно село" до Терминал 1 в час пик, без задръстване и ползване изцяло на релсов транспорт. Досегашната алтернатива за придвижване бе тролей №2 в комбинация на автобус 84 от първа спирка - Спортната палата. Със стандартното задръстване и без особени обстоятелства, разстоянието се взимаше за 1.20 минути.

Аритметично погледнато, метрото наистина спестява, но само пет минути. От друга страна, пет - пет, ама кой ти ги дава?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Решението е да тръгваш 15 минути по-рано.
34
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След 4-5 години като бъде построено и метрото до Красно село , ще четем , че в 8 без 20 тръгнах от Копитото ...... Аман от мрънкалници и *** .С тези техни глупости не може да се порадваме на новите придобивки . А има и защо да се радваме , защото нашето метро е едно от най хубавите . Една от причините е че е от най новите , но дори и като подръжка на чистотата , могат да ни завиждат доста европейски държави
33
6
 
19
 
! Отговори
Anti преди 9 години
За авторката-ентусиаст тестер, препоръчвам следващия път да тества маршрута от Люлин 10 до Терминал 1 с автобус по линии 310 и 111. С метрото ми се струва разликата ще е огромна - 40 мин ( с метро) към 3 часа с автобус в пиково време.
32
6
 
16
 
! Отговори
robigirl преди 9 години
В този сайт съм чела какви ли не щури и невероятно глупави статии, но тази ме възмути най-много. Единственият вариант да тръгнеш от Красно село за някъде и да не закъснееш е като си хванеш хеликоптер. Този умник писателя на тази статия защо не неправи съпоставка за разлика във времето между използването на метро и използването на автобуси/трамваи за маршрута от Централна гара до хотел Кемпински. И тук ли разликата ще е 5 минути. Аман от некадърни хора.
31
4
 
2
 
! Отговори
kikinho преди 9 години
До Венелин,1200 метра нищо не са като разстояние....
30
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Метрото ще е пълноценен транспорт едва, когато стане гъста мрежа като лондонското.
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте ревали, метрото е най-доброто бомбоубежище. Там ще се крием, като почне патакламата.
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
17 e mnogo prav.
27
3
 
2
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
До kikinho /// 1200 метра са от спирката на ГМ до спирката на залата :(
26
6
 
18
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
Ми хубаво бе, щом не ви кефи и ПАК сте недоволни, ще го затворим това метро. Ще си бъде, както преди, от с. Люлин до с. Младост и толкова. Щом толкова ви пречи и ви бърка в здравето, пустото метро.
25
10
 
8
 
! Отговори
wing преди 9 години
Едва ли има съмнение защо ускориха пускането на метрото до летището - да се ускори и напускането на нашата държава заради перманентната и все по-всеобхватна икономическа криза.
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега политиците да дадът пример и при командировки в чужбина да ползват метрото до летищтето. Боко и Плевньо също да си вземат специална мотриса и от станция Сердика направо на правителствения фалкон вместо да им отцепват движението и да предизвикват задръствания!
23
2
 
22
 
! Отговори
не издържах преди 9 години
За първи път пиша коментар, защото не се сдържах.До автора на статията:На истина ли си толкова *** за да пишеш тези безсмислици, или просто търсиш евтина сензация ? Ако искаш пробвай колко време ще спести метрото на някой който пътува от Перник за терминал 1.
22
1
 
26
 
! Отговори
смях преди 9 години
с тези псевдо тестове ще ме разбиете .Направете следващото пътуване от Банкя до летището и тръгнете пеш ... после напишете , че от Брюксел сте стигнали по бързо , отколкото от летище София до квартал в София .като извод може да обобщите да се спре изграждането на всякакви метра и магистрали , защото с хеликоптер се стига по бързо
21
8
 
1
 
! Отговори
до 20 преди 9 години
Защото пък хората останали тук, изкарват мизерните си заплати без пот, кръв и мъка, нали ?Ама за тях никой не мисли, освен ако не са на държавната хранилка, разбирай герберастки отпадъци, които са се издигнали най-вече заради гъвкавостта си - умеят да правят чупки в кръста, да се навеждан ниско и да лижат.
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ейййй,.василийо... мноо си проста, ***.. и евтина.. Ама то цялата ни джурналистика е такава- евтина, подкупна, елементарна.......!!!
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да де, ама сега като ми писне от мизерията за 30 минути съм на терминал 2, от там в самолета и адиосреално погледнато може да емигрираш за 30 минути
18
8
 
6
 
! Отговори
В преди 9 години
До От Красно селоГледа ли по ТВ, къде слизат хората и по какви " пътища " ( локви и кал ) минават? Представяш ли си ако цялата тази мърсотия влиза в метрото , пак ли ще е виновен бедния човек с мръсните обувки...Любопитен съм да видя, кой "честен проект" ще спечели местата около спирките.
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kato ti e bavno,vzemi si edna ,,koparka",za po na barzo!
16
3
 
24
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
До Анонимен 17Защо така реши, че пътуващите в чужбина трябва да се ръсят с повече пари. И от къде накъде. Тази селяндурска завист е характерна за българите. Хората работещи в чужбина са отишли там защото тук няма работа и всеки лев е изкаран с мъка за някои.