Позициите на Русия по "Турски поток" олекват

Една от причините е правилното поведение на ЕС
Обновена: 15 апр 2015 14:05 | 15 апр 2015 13:52,
348
Позициите на Русия по "Турски поток" олекват
Снимка: архив Reuters

Плановете на Русия да "наситят" Турция с природен газ дадоха ефект, но той вече започва да девалвира. Това коментира бившият посланик на България в Москва Илиян Василев по време на конференция за последиците след постигане на споразумението с Иран.

Според експерта причината за това е правилното поведение на ЕС, който не обръща внимание на изявленията на руските лидери. Брюксел е категоричен, че няма да строи каквато и да е довеждаща инфраструктура, което прави нелогична хипотезата, изказана от ръководителя на "Газпром" Алексей Милер преди ден, че компанията ще построи инфраструктурата до турско-гръцката граница и ще чака европейските потребители да купят газ от там.

В отговор на Милер комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете заяви категорично, че ЕС няма да строи инфраструктура за "Турски поток", а за Южния газов коридор и специално посочи реверсивните газови връзки на България с Гърция и Сърбия, коментираха участниците в дискусията.

Василев беше категоричен, че по-вероятната хипотеза е Европа да купува газ от руско-украинската граница. След тази входяща точка ще бъдат налагани такси за пренос, преференции и т.н.

"Ако това се случи, Енергийният съюз ще си е свършил работата", каза експертът. 

Според него в последните седмици има явни признаци за конфликт между акционерите в Трансанадолския газопровод (TANAP), жизненоважна част от Южния газов коридор. Причината е именно насищането на Турция с руски газ, заради което Анкара настоява газопроводът да е отворен за допълнителни количества природен газ. Азербайджан обаче е против това.

Експертът посочи още, че има промени на газовите пазари в последните години. Те стават по-скоро краткосрочни, а дългосрочни споразумения за наемане на инфраструктура вече няма.

Не е реалистично да очакваме отпадането на санкциите срещу Иран да даде тласък на Nabucco, коментира от своя страна енергийният експерт Васко Начев. Според него привлекателни са находищата в южните части на Иран и именно към тях ще е фокусът и на местните власти, и на компаниите, които биха инвестирали в страната.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 2019 година тук ще е пустиня...Ще изпитват децата по география в училище-Кажи, моето момче къде се намира Великата Гербeрастка пустиня?Между Турция и Румъния,госпожо...Та вие сте се притеснили за нещо дето ще заобиколи от далече България...И АЕЦ като спре след 3 години и край...В пустинята ще стърчат два-три хъба и това ще е ...Гербарастката пустиня...
18
2
 
7
 
! Отговори
Потъник преди 9 години
1 U.S. dollar = 0.942742532 Euros
17
6
 
12
 
! Отговори
до 23 преди 9 години
Немците им лазиха в краката от 1945 до 1990. ;)
16
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евразийският съюз /засега от три държави/ държи 30% от световните залежи на газ. Така че последната дума пак ще е на Русия.
15
15
 
12
 
! Отговори
до 16 преди 9 години
Хахаха ти си се побъркал нещо... немец да лази в краката на руснак... Това и в научните фантастики го няма... явно си прекалил с руската водка без бандерол.
14
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бре да му се не види, голям ескперт! Разбира се,че поведението на ЕС е правилно, това го знае всеки който е живял по времето на комунизма. Поведението на партията винаги беше правилно. Поведението на номенклатурата в Брюксел със заплати по 20 хил евро винаги е правилно.
13
14
 
26
 
! Отговори
me преди 9 години
Ммм, а Русия знае ли, че позициите й олекват? Или това го знае само въпросният Василев и работодателите му. Естествено ,че ЕС няма да строи нищо, ЕС(т.е. Германия) получава нужната й газ от Северен поток и изобщо не им дреме, че цяла Източна Европа остава без газ в момента, в който Русия спре да пуска газ през Украйна. Ама това не е проблем на Германия в крайна сметка, това си е наш проблем. Те тяхната работа с Русия са си я опекли.
12
19
 
15
 
! Отговори
Мдаа преди 9 години
Руснаците чакат целия свят да им играе по свирката! Изнудвачи!Тяхната работа, все едно да отвориш една сергия на някой баир, и да кажеш, който иска да си направи път до тук и да пазари от мен!? Изтряскала работа! Наглеци! Яжте си я газта и си я пийте! Ние тук си имаме салата, мезе и бира!
11
17
 
17
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
Ами нека спрат транзита през Украйна в 2019г, тогава Украйна ще внася от Германия, а на Германия не могат да си позволят да спрат газа щото цар путин ще фалира много бързо. Да не говорим, че до 2019г в Европа ще се налива Азерски газ, а и възвращаемите източници ще стават все повече. Ай чиститу съвети..
10
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Момчета, Русия ще спре доставките за Украйна, не разбрахте ли каква е ролята на турския поток или в главите ви още се таят някакви надеждици, че руската газ ще си минава през Украйна винаги? :DА сега разбрахте ли колко се прецакахме и ние, щом до 5 години Турция ще стане стратегически център за Южна Европа? Май не сте, затова ще си умрете прости.
9
6
 
6
 
! Отговори
БТА преди 9 години
Според попълнените декларации публикувани днес в РФ президента Путин и Медведев са удвоили имуществото си през 2014г.
8
9
 
15
 
! Отговори
аха преди 9 години
Аха , първа опорна точка : Илиан Василев е човек на ЦРУ , значи бием по източника на информацията . Чакаме още ОТ
7
13
 
26
 
! Отговори
Батко преди 9 години
Какъв енергиен експерт е американското *** илиан василев? Тоя беше назначен от американците за български посланик в Москва за да шпионира за цру.
6
20
 
15
 
! Отговори
патоци преди 9 години
Хайде сега русофилите да ви видим , защото работата с турския май се разсъхна доста по-бързо и от ЮП .Един договор за покупка на газа на руско-украинската граница и всичките приказки за разни потоци и трасета през чукари и морета ще олекнат ! Да видим опорните точки , СЕГА !
5
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не може да бъде. Питайте форумните ***. Те знаят всичко и са специалисти по пАтоци и пазари на газ и петрол.
4
7
 
27
 
! Отговори
мухахах преди 9 години
14.04.2015"Русия възнамерява да спре доставките на природен газ за Европа през Украйна през 2019 година. Дотогава Европа е длъжна да построи нова инфраструктура, иначе няма да може да получава газ чрез Турски поток."
3
20
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето заради такива иксперди като Илиян Василев България пада стремително в пропастта.
2
12
 
24
 
! Отговори
ТТТТТТТТТТТТТ преди 9 години
АААААААууууууууууууууу Преди говорехте,че няма да го има Турски Поток--сега че "позицията на Русия олеква".......май пак ни хвърляте прах в очите.........
1
20
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Василев беше категоричен, че по-вероятната хипотеза е Европа да купува газ от руско-украинската граница."След като руснаците спрат газта за Украйна напълно до 2019, както обявиха вчера, по-вероятната хипотеза е турския поток.