Неделни шпаги: Да обяви ли фалит ЦСКА?

Клубът е на кръстопът след години лошо управление
19 апр 2015 12:15, Александър Попов
67

Време е ЦСКА да започне на чисто. Снимка: Булфото
Фалитът не е изход за ЦСКА. Снимка: Булфото

Общо гласували: 354
Време е ЦСКА да започне на чисто.
61%
Фалитът не е изход за ЦСКА.
39%

Тази седмица привържениците на ЦСКА бяха зарадвани от Петър Манджуков, че лицензът е спасен, след като фамилиите Манджукови и Инджови превели 800 000 лева. Дойде обаче и леденият душ от бизнесмена, който заяви, че ако не се намерят инвеститори, клубът трябва да обяви фалит след края на сезона.

Вариант ли е това за най-титулования български клуб? В "Неделни шпаги" мнения кръстосват редакторите в Dnes.bg Красимир Ангелов и Александър Попов.

Време е ЦСКА да започне на чисто. Красимир Ангелов, Dnes.bg

Само преди ден един от главните акционери в ЦСКА - Петър Манджуков, обяви, че лицензът на клуба е спасен, след като той и Юлиян Инджов са платили 800 000 лева. Лошата новина за всички почитатели на „армейците“ обаче дойде от мнението на бизнесмена, че не е голям оптимист за бъдещето на клуба и призна, че от бизнес гледна точка е по-добре ЦСКА да фалира и да започне от нулата.

Разбира се, тези думи няма как да не притесняват феновете на отбора, но истината е, че в тях има голяма доза истина. Защото ЦСКА от няколко години се движи по ръба на бръснача, а финансовите резултати са винаги едни и същи – ужасяващи. Кашата в клуба е пълна, лицензът всяка година виси на косъм, а както самият Манджуков заяви - "няма разумен човек, който може с главата надолу да влезе в кашата". Реално само човек с несметни богатства може да налива на практика грешни пари, за да пълни ямата, създадена от тези преди него. И то в български отбор, където практически няма възвръщаемост.

Истината е, че ЦСКА трябваше да започне на чисто още преди няколко години. Ако това беше станало тогава, днес "армейците" щяха да са отново в челото на А група. С чисти финанси и проекти за бъдещето. Не че сега не са в челото на класирането, но финансовите проблеми ги има и те няма как да изчезнат. И със сигурност на феновете на "червените" им писна да гледат филма "ще има лиценз, няма да има лиценз". Както и на футболистите им е писнало от филма "ще има заплати, няма да има заплати".

Затова решението е тежко, но май единственото разумно – ново начало за ЦСКА. Всъщност почти всички по-големи родни клубове от провинцията вече минаха по този път. Някои доста успешно, други не толкова, но ги има! А е факт, че днешният футбол у нас не е онзи, който беше през 70-те и 80-те. И за да има успехи днес трябват много пари и правилно управление, защото футболът е бизнес. А в бизнесът печелят най-добрите.

Фалитът не е изход за ЦСКА, Александър Попов, Dnes.bg

Петър Манджуков зададе черните краски пред ЦСКА. Те обаче не са нещо ново, след като от години червения клуб се управлява лошо, дълговете растат, а феновете се наслушаха на какви ли не обещания.

Фалитът обаче не е изход за ЦСКА, независимо, че и част от феновете застават зад подобен вариант. Въпреки високопарните надежди, че бързо ще се върне в А група чист и пременен, или пък ще вземе нечий лиценз, клубът може и да затъне в забрава из селските стадиони. И няма никаква гаранция, че бързо ще се завърнат при майсторите, защото бюджетът ще е малък, ще се разчита на юноши - нещо, което в ЦСКА няма като традиции.

Фалит на ЦСКА или Левски ("сините" също уверено вървят по пътя на ЦСКА) означава фалит за българския футбол. Независимо какви успехи ще запишат Лудогорец, Литекс, Локомотив София. Ще загубят десетките хиляди фенове на отбора, ще загубят тв зрителите, ще загубят и другите отбори, които пълнят стадионите си при гостуване на ЦСКА. Вечното дерби също ще липсва, освен ако двата отбора не се скачат като съдове в по-долна група.

Изходът за ЦСКА е влизането на сериозен инвеститор и клубът да започне да се управлява по бизнес модел. Да не се разчита на история, заигравка с многобройната публика и т.н. Александър Томов вече е вън от управлението, неговата фигура се спрягаше като основна причина да не бъде привлечен спонсор. Сред червените привърженици също има имотни хора, които биха могли да вкарат ЦСКА в релси. Въпросът е всичко да бъде поставено на ясна основа, без подводни финансови камъни и да се действа бързо. Да няма призиви за титла, а да се действа бързо и оздравително. Защото края на сезона наближава и без мерки клубът ще затъне още повече...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: ЦСКАНеделни шпаги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой дава гаранция, че след като обяви фалит ЦСКА, Левски или който и да е друг клуб, ще започне да се управлява така както трябва? Фалита в случая си е типично българска "врътка" да се отървем от кредиторите. След като може да е толкова лесно с фалита, нищо не дава гаранция,че това няма да се повтаря до безкрай. Истината е че трябва да се плаща, а Манджуков и Инджов да не се правят на умрели, кой купува хиляди акции от нещо, за което се знае, че дължи милиони.
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
зaкривaй стигa резил то бивa безхaберие и грaбене дa грaдят нa ново и след кaто мине достaтaчно време дa се върнaт тaмкaдето им е мястото
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нa чисто и цскa и левски товa е срaм товa е пaродия вече четa в гол бг коментaри нa цсекaри и левскaри кaк се дрaчaт и се перчaт цсекaто боло aбонaт нa лудогорец сините били по добри че успяли дa нaпрaвят рaвен небили пaднaли до кaде вa докaрaхa вaс фенове дa си мерите зaгубите от лудогорец кaк търпите всичко товa или сте мaзохисти и кaто четa пaк пaри ще щели дa дaвaте те тия сaмо товa и чaкaт дaвaйте си пaрите и успех
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по добре нa чисто от колкото дa продaлжaвaт с тaя aгония мъкa мъкa нямaм идея кaк още търпят феновете нa сини червени тия мaлaумни и некaдърни лaпaчи
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
закриваяйте футбола в България
47
2
 
19
 
! Отговори
петър преди 9 години
ЦСКА има между 18 и 30 милиона дългове,никой не знае точно колко,защото сашо апашо не разреши 10 г. да има одит.Според специалисти в бранша дълговете са 22 милиона, но пък активи няма никакви.Отделно се водят дела срещу клуба и оттам ще излязат няколко милиона задължения.Това не е Челси или Ман сити, нито е английското първенство, та да дойде един чичко паричко с безккрайни пачки и да направи чудеса.Единствения реален сценарий е фалит,създаване на нов клуб на чисто,без дългове и без лупи...
46
5
 
12
 
! Отговори
ЦСКА 2015 преди 9 години
"100 000 фенове х 100 лева да дадат се получава сума 10 милиона.Ето спасението!"Това е решението на проблема. Аз даже съм склонен да даря 10-кратно по-висока сума, но ме е страх, че парите ми ще потънат в джобовете на Лупи и на Тройчо. А аз не искам повече да пълня гуши. Те и без това вече открадната предостатъчно от отбора.
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Муспи, харесва ли ти Казахстан? Как ти се видя от гледна точка на турист?
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До муспиТипичен представител на селото с непочитеният обор си драги Муспи.
43
9
 
3
 
! Отговори
муспи преди 9 години
***, комунистическо еврейска *** - националния герой за който се кахъриш не е евреин! Тогава за какво пъшкаш? Не се ползва и с търговска цел - това е еврейски гешефт и гои не се допускат, - потъни в шеола при дедите си!
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все ми е тая за чорба-каша. Важното е да не се ползват имента на националните герои с търговска цел, да не се срамят.
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТезиEстесвено... Разумни хора са ,а не заблудени чорбета...
40
2
 
7
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 9 години
Незабавна и ПЪЛНА проверка на имуществото на двете "фамилии" за последните 25 години!Включително на роднини и близки до тях! Само това е пътя за спасяването на не само ЦСКА ами и държавата като цяло!
39
17
 
14
 
! Отговори
Тези преди 9 години
които гласуват за фалит, не са фенове на ЦСКА!
38
15
 
14
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Едно от малкото, може би единственото удоволствие през последните 26 години, е агонията на цска.
37
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЦСКА 2015Гладни мишки сте ,затова не можете да извадите и по 10 лева... Фалит ви е спасението ,но сте *** да го проумеете...
36
1
 
3
 
! Отговори
До gost преди 9 години
Ако това е грамотно и свързано писане, не искам да си представям кое е неграмотно според теб.
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе нали продавахте акции -3000 човека и под 600 000 лева като изключим парите за акции на Манджуков и др.по-големи акционери. Феновете на Цска нямат 5 лева в джоба,тръгнали да казват кой как трябва да покрива милиони дългове.Дълговете на Цска само към НАП са близо 11 млн., като включиш и другите дългове са общо около 30 млн. Който иска да плаща.Само че един по един се отказват всички и нормално.
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
никога няма да ги закрият, защото са основни играчи в черното тото!
33
2
 
2
 
! Отговори
gost преди 9 години
мисля го написах грамотно