Саниране: Митове и легенди из градските панелки

Ще ви "щипнат" ли панелното жилище? Да, да, ама не!
24 апр 2015 19:00,
268
Саниране: Митове и легенди из градските панелки
Снимка: Булфото, ахрив

Кампанията за 100% безвъзмездно саниране тече от няколко месеца. Някои граждани, изпълнени с надежда, харесаха възможността да получат нещо от държавата безплатно и се заеха да проучват, питат и четат по темата.

Но както винаги се случва по нашите ширини, се намериха застъпници на идеята, че "сиренето е с пари, особено българското" и съмненията пролазиха между входовете на родните панелки. Слуховете се предаваха от уста на уста, от разбирач на разбирач, от пенсионерка на внучка, от снаха на свекърва. Някои от тях основателни, други - крайно ненужни. Българинът, за съжаление, свикнал да бъде лъган, мамен и подтискан, не можа да повярва, че би могъл да получи нещо хубаво на тепсия и стана мнителен.

Ето и какво се шушука из панелките...

Мит №1: Ако се включиш в програмата, държавата ще придобие част (или цялото) ти жилище?

Това е може би най-коментираният казус. Между входовете може да чуете от "ще ви щипнат панелката" до "как пък станаха толкова щедри тия европейци". Това, което притесни хората е необходимото за програмата Сдружение на собствениците. Тъй като сдружението е юридическо лице и изисква БУЛСТАТ се прокрадна мълвата, че след сключването му държавата ще има правото да се разпорежда с имота на подписалите се. Сдружението на собствениците, което хората трябва да създадат за получаването на финансова помощ обаче, е необходимо само за нуждите на Програмата.

За тази цел има и изменение в закона още от 2011 г. (още тогава се заговори за саниране с финансовата помощ на ЕС, но не на 100%) по чл. 25, ал. 1:

Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) (1) За усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и/или от държавния или общинския бюджет, безвъзмездна помощ и субсидии и/или използване на собствени средства с цел ремонт и обновяване на сгради в режим на етажна собственост собствениците могат да учредят сдружение.

Единственото задължение на сдружението по договор е да осигури достъп за извършването на техническо обследване на сградата, което се прави преди да започнат строително-монтажните работи. Сдружението на собствениците не носи финансова отговорност. То не подписва договор с банката. Тази функция се поема изцяло от общината, която представлява сдружението на собствениците пред банката. След завършване на санирането и останалите ремонти в сградата, общината подава документите към банката, за да бъде платено на фирмата-изпълнител.

Друга важна подробност е, че сдружението на собствениците не участва нито с пари, нито с имоти при сключването на договор за саниране. Това на практика означава, че собствениците на жилища не плащат за извършени дейности, а собствеността им е напълно защитена.

Също така сдруженията не включват самите жилища като актив. Неверен слух е също, че собствениците на апартаменти трябва да създават ООД.

Важно е да се отчете, че Програмата за саниране не изисква собствениците на жилища да представят нотариалните актове на жилищата си при кандидатстването за финансиране. Това само по себе си е гаранция, че никой не може да бъде ощетен имуществено.

Мит №2: Казусът "Остъклена ми е терасата... без да имам разрешение"

Всички знаем, че преди години (а и днес) много граждани усвоиха терасите си, но малко от тях си издадоха необходимите за това документи. Затова при създалата се ситуация не липсват хора, които искат да санират безвъзмездно своите жилища, но са притеснени да не отнесат глоба за предишното си деяние.

Тук важно уточнение е, че от програмата гарантират, че остъклените тераси ще бъдат разглеждани като "заварено положение". Тоест, те няма да бъдат считани за незаконни и няма да бъдат премахвани, нито глобявани, стига разбира се да отговарят на общата визия на сградата. Ако не е така, те ще си останат остъклени, но ще бъдат уеднаквени с другите. Ако например терасата е със стара дограма, тя ще получи нова, съобразена с цялостния проект.

Мит №3: Казусът "Ще плащаме после"

След като санирането на сградата бъде завършено, собствениците ще трябва да си платят всичко. Това е най-притеснителният слух, който се носи между панелките. Гражданите се опасяват, че може следващото правителство да ги накара да си заплатят всички услуги, които са получили безвъзмездно.

Този слух се подклажда от други "непанелни" граждани, които се ядосват от факта, че програмата ще бъде финансирана от Българската банка за развитие (ББР). За да се реализира програмата, Министерството на финансите ще предостави гаранцията за 1 млрд. лв. на ББР. След промяна в Закона, банката ще създаде въпросния фонд, чрез който ще привлече финансов ресурс от международни финансови институции, с който да се финансира програмата. ББР ще предостави този ресурс през общините, а заемите ще се връщат от бюджета.

Това разгневи много хора, които не искат от техните данъци да бъде финансирано санирането на другите. Може би имат право да бъдат недоволни. Несъгласието им обаче в никакъв случай не означава, че на някакъв по-късен етап гражданите ще бъдат принудени да плащат.

Мит №4: Ще санират безплатно отвън, но другите ремонти ще ги платим ние

Напълно невярно. Програмата за енергийна ефективност включва укрепване на сградата, обновяване на общите части на сградата - покрив, фасада, стълбище и други. Пакетът от безплатни мерки за енергийна ефективност включва поставяне на топлоизолация и смяна на дограма, врати и прозорци, ремонт или подмяна на вътрешни инсталации за топлоснабдяване и газоснабдяване в общите части.

Мерките включват още изграждане на инсталации за соларни панели, ремонт на ел. инсталацията на общите части и внедряване на енергоефективни мерки в асансьорите. Единственото, което не се включва в програмата са нови асансьори.

Дали да повярвате на слуховете и да си останете в старата, капеща и доста окаяна панелка, си остава ваш избор. Припомняме ви обаче, че програмите за саниране достигат до нас едва накрая, тоест в цяла Европа хората са получили услугата по същия начин и сега се радват на по-красиви и енергийно спестяващи сгради.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
6
 
! Отговори
www преди 9 години
До Анонимен 145Нямам право на глас? Що бе, чаденце? А кой тогава има - само ти ли?Всъщност, ти признаваш ли, че ще се гепи, след като част от парите ще са твои? На кое точно трябва да се смееш? На езиковата си грешка? На невниманието?
88
0
 
20
 
! Отговори
11 преди 9 години
До Анонимен 3"Също така не разбирам пустата "енергийна ефективност"...електроразпределителните дружества и топлоцентралите въобще не се възмущават и си траят въпреки че според "Великото саниране" печалбите им трябва да спаднат драстично !"Де да беше така! От една година, след санирането, сметката ми при празен апартамент, само за сградна инсталация е почти двойна! Иначе за самото безплатно саниране мога само да кажа, че с държавата ортак не ставам!
87
0
 
8
 
! Отговори
www преди 9 години
До ВасилевОтговорът е точно дефиниран в дума от първото Ви изречение. Тук все пак трябва да се опитаме да водим доста по-сносна дискусия. Таргет групата на АТАКА по принцип ползва слабо Интернет, нямат и компютри, нямат и грамотност да ги ползват.Проблемът е кой и как иска да захапе нещо от данъкоплатеца, като го вкара в поредното неприятно приключение.
86
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ТОЛКОВА НЯМА ДА САНИРАТЕ ПАРИТЕ ЩЕ СЕ ИЗЧЕРПАТ ОЩЕ В САМОТО НАЧАЛО ГЕРБ С ТОЗИ СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА Е КАТО МАГАРЕ И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОНИ СИСТЕМИ ХИЧ НЕ ИМ СЕ ОТДАВА ДОРИ И ДА ПОСЛЪЖАТ КОЛКОТО ДО МОЛБИТЕ НА ТЕЗИ СДРУЖЕНИЯ ЗА БЕЗПЛАТНО САНИРАТЕ ПОВЕЧЕТО СЕ ОТХВЪРЛЯТ А ТЕЗИ КОЙТО НЕ ГИ ДЪРЖАТ НЕВИДЕНИЕ Аз няма да споря само искам да попитам КОГА КОГА КОГА ЩЕ ЗАПОЧНЕТЕ ДА САНИРАТЕ ДЪРЖАВАТА НЕ 1000 ПАНЕЛКИ ДЪРЖАВАТА в която не живеят само тези собственици на тези Жилища
85
0
 
22
 
! Отговори
. преди 9 години
Я обяснете, защо в Германия например, санирането се отнася само за общински жилища! Частната собственост да си е грижа на самите собственици, а не на държавата. Първо държавата да санира всички детски градини болници училища читалища и др.
84
0
 
19
 
! Отговори
www преди 9 години
До Анонимен 140Когато някой, готвещ се да усвои едни пари от моя джоб (полу)насилствено, започне да се аргументира в безсилието си с кръгли цифри, то аз започвам още по-малко да му вярвам и повече да се плаша :)
83
12
 
2
 
! Отговори
Василев преди 9 години
Всеки ден от АТАКА вият като *** срещу санирането!Някой знае ли защо???
82
0
 
3
 
! Отговори
www преди 9 години
До Анонимен 130Не, че е изградена некачествено не твърдя аз, а се вижда. Има маркери по тунела, няма облицовка на перона, като тази липса на облицовка продължава вече трети месец. Преди имаше някаква лента, дето да предупреждава пътниците на перона да не минават точно под падащите елементи, сега и нея я няма. Надявам се беля да не стане.Казваш да сезирам не знам си кой. То накрая да не се наложи и аз да я ремонтирам, че да е сигурно изпълнението поне :)
81
1
 
27
 
! Отговори
адъ преди 9 години
ДНЕС.БГ се опитва да подвежда хората, че това саниране е по европейска програма.НЯМА ТАКОВА НЕЩО.Финансирането ще е чрез държавен кредит, който ще плащаме всички ние. И съответно цената ще е десеторна, защото възлагането ще е чрез държавата на "свои" фирми.НЕ ИСКАМ ДА ПЛАЩАМ ЗА ДАЛАВЕРИТЕ НА ГЕРБ!Искам всеки сам да си прави санирането.
80
0
 
5
 
! Отговори
до 110 преди 9 години
Вие дайте линк към образците на бланкетните книжа, поместени на правителствен сайт,съдържащи клаузи, а всеки, който ги прочете ще види какво има и какво няма.
79
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМИ КАТО СА ТРЪГНАЛИ ДА САНИРАТ ЗАЩО НЕ САНИРАТ ВСИЧКИ ЖИЛИЩА А НЕ САМО ПАНЕЛКИТЕ. А И КЪЩИТЕ НА БЕДНИТЕ? ЗАЩОТО КЪЩИТЕ ЗАМЪРСЯВАТ НАЙ МНОГО ВЪЗДУХА И ПРИРОДАТА С ПЕЧКИТЕ НА ДЪРВА И ВЪГЛИЩА. АКО СЕ САНИРАТ КЪЩИТЕ ЩЕ СЕ ИКОНОМИСВАТ ДЪРВА А ОТ ТОВА ЩЕ СПЕЧЕЛИ ГОРАТА. НЯМА ДА Я СЕКАТ ПОГОЛОВНО МУТРИТЕ И ДА ПРИЧИНЯВАТ СВЛАЧИЩА. САМО ЧЕ СЪС САНИРАНЕТО НЕ СЕ ЦЕЛИ ТОВА. С НЕГО СЕ ЦЕЛИ С ЕДНИ НАШИ ФИРМИЧКИ ДА ДАЛЕНЕМЕ ЕДНИ МИЛИАРДИ. А ОВЦЕТЕ ДА СИ МИСЛЯТ ЧЕ ГО ПРАВИМЕ ЗА ТЯХ. ДА АМА ДРУГ ПЪТ.
78
1
 
9
 
! Отговори
www преди 9 години
До некойНали затова гласуваха 15-16 милиарда заеми ;)За да има откъде да се краде, а останалото е само камуфлаж...
77
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Успех на подписалите договор с банкатаи да пеят молитви бащицата Бойко в лицето на държаватада плати на банката.Тогава няма да имате проблеми.Но ако Бойко или следващия премиер каже ПАРИ НЯМА СТЯГАМЕ КОЛАНИТЕтогава ще разберете логическото ми твърдение
76
1
 
5
 
! Отговори
www преди 9 години
До Анонимен 122Въртиш, сучеш, усукваш се и се пресукваш, но не отговаряш на въпроса дали метростанцията е качествено изградена :)А ако това се случи над главата ти, то пак гаранциите, заклинанията и проклинанията по телевизора ще са от устата на Бойко Борисов, но ти ще имаш проблем в дома си, не само в телевизора :)Пак повтарям, проблемът не е с добрата воля на цивилизована Европа, а с бандитските нагони на ПП ГЕРБ и лидера и Бойко Борисов.
75
1
 
17
 
! Отговори
некой преди 9 години
Всеки който някога се е занимавал с бизнес не може да не е чул че - "Безплатен обяд няма!"Каква е тази герберска страст да санират 'безплатно' панелките (особено когато хората не искат)?В същото време онкоболни не могат да си продължат животоспасяващи лечения поради липса на пари??? Пари има ама явно от болните по трудно се краде!
74
1
 
6
 
! Отговори
www преди 9 години
До Анонимен 113Приликата, приликата е ключовата и е очевадна.Премиер: Бойко Методиев Борисов (първи мандат)Премиер пак Бойко Методиев Борисов (но за втори път)Иначе и по цивилизованата част на Европа има достатъчно перфектно работещи проекти със соларни панели по частни домове, дори къщи. Но това е вече разликата - тук не е Европа, още по-малко цивилизованата и част.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парите се дават на Сдружениетои много ясно че кредита се води на Сдружението от АвантаджииРАЗДЕЛ I. ИНДИВИДУАЛНИ УСЛОВИЯЧл. 1. Предмет на Договора. Банката предоставя на Сдружението, чрез довереника му Кмета на общинаПрочети още на: dnes.bg/redakcia/2015/04/24/sanirane-mitove-i-legendi-iz-gradskite-panelki.261406#comment-newest
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парите се дават въз основа на подписан договор, а не на вестникарски гербаджийски приказки.И се търсят от банката по съдебен ред съгласно законаРАЗДЕЛ I. ИНДИВИДУАЛНИ УСЛОВИЯЧл. 1. Предмет на Договора. Банката предоставя на Сдружението, чрез довереника му Кмета на община РАЗДЕЛ III. ИЗПЛАЩАНЕ НА ДЪЛЖИМИ СУМИ ПО ЦЕЛЕВОТО ФИНАНСИРАНЕЧл. 8. (1) Средствата по ползваното Целево финансиране се възстановяват чрез безвъзмездната финансова помощ, предоставена от Държавата на Сдружението
71
0
 
6
 
! Отговори
санирвам безплатно преди 9 години
Всеки си пише, ама никой май, май не разбира думата "саниране"!!! Овци сме! Прочетете малко пък после дуднете!!! По темата- ВЕРВАЙТЕ! Аз пк мога да ходя по вода!!!
70
0
 
9
 
! Отговори
Dabeda преди 9 години
Вярно е че Сдружението не подписва договор с банката.Сдружението е упълномощило КМЕТА да го представлява т.е Довереник.Но кредита не се води на Кмета!!!Но в договора пише, че парите се дават на Сдружението т.е кредита се води на Сдружението.След приключване на дейноста ДЪРЖАВАТА (общо понятие не се цитира МФ Министерство на Финанситеили Правителството) трябва да възтанови парите на банката.Ако Държавата не си изпълни поетия ангажимент, банката ще си търси парите от Сдружениетокато всеки кредит Парите се дават въз основа на подписан договор, а не на вестникарски гербаджийски