Заплати за безработни

Ще направи ли Финландия революция?
22 авг 2015 20:51,
182
Заплати за безработни
Снимка: архив, Reuters

Финландското правителство планира да даде начало на пилотен проект, по силата на който всеки гражданин ще има гарантиран минимален доход, независимо дали работи или не. Детайлите все още не са обявени, но идеята добива все по-широка популярност в скандинавската страна, посочва БиБиСи.

Премиерът Юха Сипила е категоричен, че подобна инициатива може само да опрости социалната система.

Схемата е особено интригуваща за около 10% от работната сила във Финландия – това е делът на безработните в страната. Или около 280 хиляди души. Но с нарастването на безработицата, цели 4-ма на всеки 5 финландци подкрепят минималния гарантиран доход.

И този интерес не е никак случаен – минималният доход ще бъде на разположение за всеки финландец, независимо дали има други приходи или не.

“Гарантиран доход? С удоволствие ще взимам по 1000 евро на месец”, заявява пред БиБиСи мъж, който ползва услугите на център за безработни в пристанищния град Пори. Разбира се, сумата, която би отпуснало правителството едва ли ще е толкова голяма.

Хора като гореспоменатия и сега получават държавна помощ в съответните центрове – значително по-евтина храна, стоки втора ръка и т.н. Това са и местата, където хората без работа имат възможността да се социализират, въпреки че са останали извън работната среда.

Според безработните инициативата на правителството в известен смисъл ще подтикне хората без работа да си търсят по-усилено такава. Най-малкото редица бюрократични препятствия ще отпаднат.

Във Финландия да си намериш работа може да ти струва пари, ако си безработен. Временна платена работа значи по-малко социални облаги. И ако работата е в ниско платен сектор, реално взимаш по-малко, отколкото да останеш само на помощи.

Мнозинството финландци водят динамичен живот по отношение на местоработата и рядко се задържат на едно и също място за много дълъг период от време. За поддръжниците на реформата именно инициативата може да спомогне за опростяване и в същото време за оптимизиране на тромавата социална система във Финландия.

Разбира се, не е малък рискът да има и негативна последици. Например, ако сумата е висока, младите със сигурност ще загубят мотивация да си търсят работа. И не само те. Затова по отношение на сумата трябва да се вземе разумно решение.

Прогнози трудно могат да се правят и въвеждането на експериментален период е възможно най-добрият подход. Премиерът вече говори за ограничен тест с предварително селектирани участници от различни региони.

Говори се за сума от 400 до 700 евро, която да бъде плащана на 8 000 души. Реализирането на идеята обаче е в противоречие с конституцията на Финландия, в която е вписано, че всички граждани трябва да са с равни права.

Но от друга страна едва ли финландците ще застанат срещу провеждането на подобен експеримент, който в крайна сметка може да бъде от изключителна полза за цялото общество.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
до 90 преди 8 години
Имаш ли представа какво е било във Франция или САЩ '60 ?Купуваш си кола и на където ти видят очите.
49
6
 
5
 
! Отговори
до 70 преди 8 години
Кои сте били супер, продажните к...а които докладваха на ДС.Знаеш ли защо след '90 България е единствената страна която избира пак комунистите на власт. Защото всички толкова са крали че ги е било страх.
48
2
 
4
 
! Отговори
Соц скептик преди 8 години
Горбачов приключи соца с неговата "Перестройка". После като нямаше вече СИВ, всички соц държави включително България нямаха друг избор, освен да се реформират.До всички които боготворят соца, кажете какво предлагате? Щото само да си говорим колко добре е било през соца, е отвъд пезполезно.
47
2
 
0
 
! Отговори
СОЦИАЛНА СИСТЕМА преди 8 години
До АнонименНие сме ги изпреварили още преди двайсеттина години.Ромовете и сега си получават заплати без да работят-детски,социални,самотни майки,инвалидни, и кво ли не още!......Оле ле ,пази Боже от помощите които ги давате на ромовете и изобщо на всеки безработен без значение етноса ! 40 или 50 помощ на месец и задължително една седмица безплатно да работят ,да чистят паркове и градини ! Та с тези 50 лв. вие тази 1 седмица труд не можете да им платите ! Тук на запад няма такива номера !
46
1
 
1
 
! Отговори
Уроците на миналото преди 8 години
Англичаните пък много си тачът англоизирания германски евреин Карл Маркс!Като английските комунисти,други такива ултранационалисти,няма!Ленин е бил в прединфарктно състояние заради англокомунетата!Спретнал Ленин преврат,разрушил цяла империя като утрепал и императора и зачакал световна революция!Вместо това английските комунисти си спретнали футболен мач с английската полиция!ФАКТ!
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И после що ислямистите щурмували македонската граница и искали там да ходят?
44
0
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Капитализъм се прави от умни капиталисти и работливи работници.Демокрация се прави от БЕЛИ народи в БЕЛИ държави.
43
5
 
3
 
! Отговори
до 66 преди 8 години
Лада, лада ама я чакаш 3-4г.За всички имаше работа и затова никой не си даваше зор, а и май стана като наследствена болест понеже все още не се работи.Масовото ходене на почивки почва '80.Храната, образованието и мед. услугите наистина си ги е бивало, ама за второто май е заради липса на развлечение за децата.Подкупите тогава не бяха в "кеш" а в коне, кози, кокошки и т.н.А това че ние сме си съградили кофти капитализъм не значи че той е проблемен.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
70, колко време си живял и работил преди '89та?
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господа не бъркайте класическия капитялизъм със сегашния неолиберализъм, на който толкова много му се радвате. В България капитализъм за последно е имало преди близо 100 години
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо при комунизма човека е пионка? Не е трудно да се стигне до това заключение, ако се замислиш разбира се, нещо непосилно за другарите. Най-важното е че ти нямаш никакъв контрол върху живота си, той е предварително предначертан от червените вождове, шамани и техните лакеи, ти нямаш права, точно така ти си един безропотен роб на същите онези вождове, които могат да си правят с теб каквото си решат. При пазарна икономика в условията на демокрация, човека избира, всичко зависи от него самия!
39
0
 
4
 
! Отговори
СОЦИАЛНА СИСТЕМА преди 8 години
До АнонименГрешиш, навсякъде безработицата се поддържа искуствено........Нали ти казвам ,изкуствено или естествено ,това е проблем в България ! Мене ме боли х.... ,като остана безработен си има соц. помощи и пак не живея зле ! Два пъти досега съм попадал на гадни работодатели ,а тук ако напуснеш сам работа ,налагат ти 3 месеца забрана за помощи ! Аз си взимам болнични ,докато шефът сам ме уволни ,тогава не губя право на помощи ! Така ,че не търпя самозабравили се шефове ,понеже тук е Запад
38
0
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Къде го видяхте този пазарен капитализъм в нашата мафиотска ***?!Дивашки капитализъм имаме сега.
37
5
 
4
 
! Отговори
Соц скептик преди 8 години
До Анонимен 45 Цитат "(При соца) българина имаше вила на лозето, къща на село и апартамент в града". Пропусна да споменеш за вилата на бостана, и другата вила на овощната градина. Странно как хората които не са виждали соц, са толкова убедени колко е добре през соца.През соца имаше: агенти на ДС, политически вицове, гражданство по населени места (крепостничество).През соца нямаше: лична инициатива, свобода на словото.Не съм изобщо изчерпателен, не може това да се обобщи в 1 коментар.
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето къде може да отидат от всички маали моля,я къде е.
35
1
 
3
 
! Отговори
СОЦИАЛНА СИСТЕМА преди 8 години
До АнонименБезработицата се поддържа съзнателно за да държи хората в страх,....Така е при вас в България ,понеже като работите не живеете нормално ,а пък като останете безработни направо е ужас ! Мене кво да ме държат в страх ?! Шефа като се прави на тарикат ,взимам си две седмици болнични и той сам се принуждава да се уволни и отивам при социалните ,пак не съм зле ,докато си намеря по-човечен шеф ! Кола имам ,но тя не е пречка за помощите понеже по документ не струва повече от 5000 евро !
34
3
 
4
 
! Отговори
до 45 преди 8 години
Прав си само за първото изречение другото е глупост. Нима във Франция, Германия или Испания хората нямат къщи и вили и не живеят спокойно. Всеки мой познат заминал за чужбина не мисли да се връща, дори в Испания където има криза българите са по-спокойни от тук. И едно друго сравнение. 80-те години българите бяха ограничени да ходят в 10 страни, докато другите западняците си обикаляха света, не чакаха по 3г. за автомобил и телевизор.
33
0
 
3
 
! Отговори
До 45 преди 8 години
С изгладени червени мозъци няма да споря - има достатъчно литература по въпроса, но ти и твойте другари ви мързи да четете, да не говорим да мислите, всъщност да мислиш е най-голямото възможно престъпление при един червен режим. Комунизма си е една религия, адресирана към простите и мързеливите хора, така че както се казва блажени са вярващите.
32
3
 
5
 
! Отговори
кога си живял на зап преди 8 години
До Анонименна запад нямат пари за безработни. Там да живееш с пари за безработен е мизерия, въпреки че има много които вегетират - просто технологиите са толкова напредмали че почти всичко се прави от машини, няма работа. На запад безработен си най-презряната и унизявана част от обществото - следят ти банкова сметка, нямаш право на кола, голямо жилище, на кредитна карта. Стигат кокото да вегетираш и постоянно те проверяват, унижения, а в един момент ги спират,-Аз и кола имам и помощи получав
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Създадеш ли паразитираща маса от хора в едно общество, подписваш смъртната присъда на това общество. Мисля си обаче, че тази статия е една провокация и нищо повече - такъв закон никога няма да бъде въведен някъде.