На море, а флагът "Кафяв"!

Държавата прави всичко възможно да ни изгони от плажа
25 авг 2015 15:03, Александър Попов
182
На море, а флагът "Кафяв"!
Снимка: Булфото, архив

Нали помните призива на премиера Бойко Борисов от преди няколко месеца - ходете на българското Черноморие. Е, аз го послушах. И сега съм от тези, които се "насраха от кеф", че са почивали в Лозенец.

Управляващите ни призовават, а в същото време с всички действия държавните институции ни отвращават и ни гонят от българското море. Не харесвам Гърция заради двойния стандарт към българските туристи, за които цените са едни, а за гърците са по-ниски. Но пък морето им е чисто, плажовете не са пренаселени и бетонът не е превзел курортите им. Основните неща, които са накарали над милион българи да разпънат чадъри при съседите ни.

Как се борим ние с кризата на туристи?

Да споменаваме имиджовите клипчета няма никакъв смисъл, защото в случая са маловажни. Държавна политика няма. Има отдадени на концесия плажове и от там - регулация никаква. Министър Ангелкова минава и констатира цяло лято колко плащаме за чадър и шезлонг. Ами г-жо министър - плащаме безбожно скъпо. Да не говорим, че на места сянката излиза повече от нощувката. Вие какво правите? Явно си водите статистика...

Като отидеш на плажа, пък се озърташ като "обран циганин" къде да си сложиш хавлията. В Приморско дори влязоха в плажната ни история с безумието да те дерат с такса само да си разпънеш кърпата извън свободната зона. Нелепо, в услуга на туриста и с мисъл за следващия сезон! Да не ревете после, че никой не ви идва на плажа... Свободните зони са изтикани предимно до скали, където си е приключение да плажуваш с деца. А често именно там вият снага едни кафяви рекички, които всички знаем какви са.

Ако не са хората и социалните мрежи и това лято щяхме да станем свидетели на редица бетонови постройки без разрешение. По някакъв нагъл или с пари под масата начин. Институциите се задействаха след сигналите, защото имаше репортажи и нямаше как да бъде заметено.

Агитираме туристи колко ни е хубаво морето, а в същото време се обявява "Код Кафяво". Лайна се вливат в морето, инфекциите са неизбежни. Затова всяко българско семейство с деца заделя от бюджета за море и за една торба лекарства. Защото и здравеопазването ни е на тройни и четворни цени. Затова взимаме хаповете, за да не гледаме вълните от тоалетната чиния. Но май е по-добре да си седим в тоалетната, защото рискуваме да се гмуркаме в собствените си лайна, преминали от едни тръби към водата.

Усвоихме над милиард евро за пречиствателни станции, режат им се ленти и накрая не работят или пък го правят с намален капацитет. На много места станциите са стари, ефектът никакъв. Пък и те няма как да поемат новото строителство, защото са планирани да преработват отпадъците на 50 къщи.

Сергии, каравани за сандвичи и колички за сладоледи са изяли почти 16 декара от площите на плажовете. Това е статистика на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Търговците са заграбили над договореното с държавата и си трупат печалбите. Защото знаят, че държава няма. В министерството са статистици.

Свободният достъп на гражданите до плажовете на Българското Черноморие е възпрепятстван, констатират и от прокуратурата. Е, и? Какво им пука, нали премиерът ще излезе по телевизията и пак ще призове догодина да изберем българското.

"Поведението на концесионерите мога да определя като драстично и дори нагло. Те си плащат глобите, но не предприемат никакви мерки по отстраняване на нарушенията", каза в началото на месеца министър Лиляна Павлова. Ами нали плажовете са държавни - разваляйте концесиите, намерете законен начин за това.

Сърдим се, че морето ни става лайняно, оплакваме се от услугуте, сянката ни изяжда за седем дни една минимална заплата. Проблемите са от години, всички ги знаят, но държавата само констатира и глобява. Ама така, че наглеците да изберат глобата и да се подсмихват, че "бълха ги ухапала".

Дошло е време разделно, защото туристите ще намаляват не само заради военни конфликти. Ще намаляват, защото никой не иска да отива на море с ясното съзнание, че разстройството му е в кърпа вързано.

Ще пълним гръцките плажове, защото срещу една минерална вода можеш да ползваш чадър цял ден. Само за сравнение - на български плаж на юг, за да ти е безплатен чадърът, задължителната консумация е 50 лева. Има известна разлика, нали?

Водата при съседите не е кафява, като влизаш от село в село я няма онази специфичната фекална миризма.

Най-лошото е, че и чуждестранните туристи вече са наясно за какво си плащат. Но те в сравнение с българските плащат малко. Защото една почивка през техен турооператор е минимум двойно по-евтина от тази за български турист, при положение, че те плащат и самолетни чартъри.

Сигурно попадам в графа "тъп", че съм избрал родното Черноморие. Сигурно и догодина ще се замисля. Всъщност не. Защо да избереш да ти е скъпо, кафяво, да посягаш към лекарства или пък да влизаш в обяснителен режим, че си българин на всеки метър, когато те атакуват със "скидка". Сори, ама това не е никакви "скидка", предлагайте ги на чужденците... Ако и те не избягат от родното море в друга посока.

Когато от критично положението стане безнадеждно, може и да се появи понятието Българско Черноморие. А дотогава от спасителните кули ще се вее кафяво знаме. Гарантирано от държавата!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
11
 
5
 
! Отговори
БурГъЗ преди 8 години
Разкарайте си провинциалните *** от морето и всичко ще е чисто и спретнато !!!
91
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NIAMA PO -MRASNO MIASTO V SVETA OT BALGARSKOTO CERNOMORIE--NE HODETE AKO VI E MIL GIVOTA.
90
6
 
15
 
! Отговори
Ало преди 8 години
Ви кво предишният ...Аз мога да си харча парите там където на мен ми харесва Нн мен ми харесва Гърция.А на теб и на цялата държава може да ти харесва в Лозенец и като цяло не е нужно да хабиш барутСтягай си хотела и плажната ивица и набирай кандидати да плажуват на лозенец
89
25
 
3
 
! Отговори
славата на преди 8 години
маляките се носи из цяла България - плащат на *** да чернят държавата ни. Казвам на всичките си приятели - 10 да откажа от Гърция, 10 000 лв. по малко за долните ципури.
88
14
 
9
 
! Отговори
2013 преди 8 години
Тука имам чувството че пишат хора, които си изграждат мнението за Черно море от интернет форумите. Тази година бях 2 пъти на Черно море, и на двете места водата беше кристална, а плажовете се чистеха всеки ден. Имаше и деца, никой не се разболя, не знам къде попадате само на вируси и т.н. А, и за да избегна философствания - всяка година ходя и в чужбина на море - я в Гърция, я някъде другаде. Има си плюсове и минуси на всяко място.
87
3
 
21
 
! Отговори
до 103 преди 8 години
Зависи къде се къпеш! Да по-солена е водата, но не се усеща. Както вече са ти писали, дъното се вижда на 2 метра. Дори аз ще добавя и на 3-4 метра също. Влезе човек с лодка или водно колело навътре още се вижда дъното, а е дълбоко. Просто Гърция не е толкова безобразно застроена и има страхотни кътове за почивка. особенно на Халкидики, което е идеално за българите. А и предпочитам солта, пред фелакните вируси и найлоновите торбички и мизериите заровени в пясъка!
86
2
 
11
 
! Отговори
младен преди 8 години
До хотелиерУ бе ***. Оди се скрии някъде с тоя довод.
85
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Славата на кафяво море се носи вече и в чужбина. Знам го от първа ръка, немци! Туроператорте не премълчават нищо и съветват чужденците да ходят на други места.
84
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 10 години ще стоят по черноморието само бетонни монументи, символ на бългаските мутри. Празни, срутващи се и такива недостроени! Ще изглеждат като паметника на Буздлуджа! Погледнете само Созопол. Има няколко бетонни, недовършени хотела на централно място, които стоят така от 10 години сигурно, ако не и повече. После никой не дава пари да се събарят. Гнусна и безхаберна ситуация просто!
83
3
 
19
 
! Отговори
Хахаха смешник преди 8 години
ДО "хотелиер" "колко време издържат във водата преди да се напоят хуууубавичко със сол"Разликата е че тук се напояваме хубавичко с аки-та, Аз избирам солта - тя поне е лековита.А за водата няма сравнение в Гърция виждам дъното на 2 метра дълбочина, тук в БГ не си виждам ръцете под водата.
82
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
LAINIANO MORE?CERNO MORE.
81
1
 
1
 
! Отговори
до 63 преди 8 години
Същото е и в Германия. Предполагам и в много други европейски страни. И това е нормално!
80
1
 
21
 
! Отговори
Турист преди 8 години
Докато, не се научат нашите хотелиерчета и ресторантьорчета,че този бизнес не се прави ,,Ден- година храни'',аз избирам Гърция и Турция,където туриста е на почит и не се чувства прецакан и ограбен!
79
2
 
14
 
! Отговори
Въпрос на избор преди 8 години
До "Сл.бряг"За мен цената не е водеща, а самата почивка, предпочитам да дам повече пари и да си почина на чисто, спокойно и красиво място, като Гърция, от колкото да мизерствам и да си тровя нервите в БГ бетона пълен с ла.на, и да се фукам после колко пари съм спестил, въпрос на избор разбира се! Честно да ти кажа ми приличаш малко на БГ хотелиер.
78
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Сл,брягLAGESH KATO DART ZIGANINNIKOGA V BALGARIA-SAMO GARZIA I TURZIA.
77
14
 
6
 
! Отговори
2013 преди 8 години
Крайбрежната линия на Гърция е дълга 16000 км (заедно с островите). Българската е 130 км. Еми какво очаквате, ще е по-скъп чадъра на Черно море, то цената се определя от търсене и предлагане. За сметка на това всичко останало е горе-долу двойно по-скъпо. За една и съша цена в България ще спите в много по-добър хотел. Никой не ви е спрял да ходите където си искате, така че няма зашо само да плюете.
76
2
 
20
 
! Отговори
Ник преди 8 години
Нещо ми намирисва в тази статия!:-) Средата на юни ходихме в Гърция за 7 нощувки четиричленно семейство, с 2 деца. В хотел 5 звезди, all inclusive. На плажа. 2600 лв. Вода-кристал, пълно с риби. Храна-страхотна. Обслужване-супер. Сянка-безплатна. Сандвичи, чипс, ядки, напитки, сладоледи-просто поискай. Колкото искаш. Ходете пак на ла*на.
75
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NE POCIVAI V BALGARIA--SLED POCIVKATA ILI V BOLNIZA,ILI V GROBA.
74
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Авторът е лъжец! Познавам Гърция и българското *** от първа ръка. Както цените, така и услугите, така и храната. Нека всеки да отиде и да прецени сам! Ще кажа само, че в България е скъпо и всичко е нискокачествено! От храната до услугата! Само слепец или лъжец ще каже обратното!
73
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Йебем ви и журналистиката:1. проблемът с *** се знае от години и това си е причина доста хора да не ходят2. айде айде че си отишъл там точно заради призива на Бойко3. какво очаквате да каже политик за родната си държава - не движете икономиката ни, а стимулирайте друга (дори и този не е толкова ***)4. двойни стандарти в Гърция няма - ако няма да се дава конкретен пример, по-добре да се мълчи5. все държавата ни е виновна, ама не държавата и не само мутрите настроиха хотелчета