Вилата на Рокфелер от Габрово – една изчезваща България

Сградата била за сиропиталище, станала болница. Сега е руина!
Обновена: 14 окт 2015 12:01 | 13 окт 2015 11:00,
60

Снимка: Жоро Хаджиев

Една България – на сградите от миналото, пълни със спомени за достойнство, гордост и слава - изчезва. Откъртените им греди, изпочупените им прозорци, падащата мазилка и ронещите се тухли напомнят за времена на толкова много духовност и устрем.

Сградите от миналото са една България, която си отива. Изчезва, но все още е тук. Стърчи и се гърчи – с изпопадали керемиди и обрасли стени. Като бившата сграда на Захарна фабрика в София и на банята в Овча Купел. Отиват си, но още могат да бъдат спрени.

Вилата на Рокфелер от Габрово – една изчезваща България

Всеки град си има поне една такава изоставена красавица. И Габрово също. Издига се над пътя и говори за славно минало и славни хора - сградата на някогашното сиропиталище.

Още по темата

Всъщност тя е строена за четириетажна лятна вила на прочутия фабрикант и индустриалец Пенчо Семов, наричан "Българският Рокфелер". Издигната е през 1933 г. по проект на габровския архитект Никола Гръблев.

Пред сградата имало изкуствено езеро и алеи, а цветята около тях са били доставяни от ботаническите градини на Европа.

Пенчо Семов е бил известен в цяла България с благотворителните си инициативи. Бил е главен акционер в 28 дружества, сред които 3 банки и 2 застрахователни компании. През 1919 той дарява 300 хиляди златни лева за лобиране в полза на България и за намаляване на претенциите към страната ни от 12 милиарда на 2 милиарда златни франка при сключването на Ньойския договор.

Вилата на Рокфелер от Габрово – една изчезваща България

Когато умира на 10 юли 1945 година, оставя капитали на стойност 1 082 582 000 лева ( 9 млн. долара).

Волята на Пенчо Семов е след смъртта му сградата да бъде използвана за сиропиталище за стари хора – журналисти и писатели, но и бедни старци – работници от фабриките му.  Това обаче не става, защото на власт идват комунистите, които конфискуват цялата му собственост.

Така сградата става болница и остава такава допреди 20-ина години. А днес вече е руина.

Изгубената й красота заживя нов живот в последните месеци – заради усилията на старозагорския фотограф Жоро Хаджиев. Той я открива, изучава историята й и я популяризира.

"Забелязах сиропиталището случайно по време на едно състезание по ендуро, на което бях в организаторския екип. Сградата веднага прави впечатление с внушителната си "фигура" и красивата си архитектура, а по останките от орнаменти по нея, няма как не се досетиш, че е строена преди 1944 г.", разказа Хаджиев пред Dnes.bg.

От човека на отсрещната бензиностанция той научил в резюме историята й, а за всички останали подробности отишъл в родното село на Пенчо Симов - Цвятковци.

Вилата на Рокфелер от Габрово – една изчезваща България

"В селото живеят двама човека, но се оказа, че те знаят много. Колкото повече човек научава за индустриалеца Пенчо Семов, толкова повече нашата действителност му става чужда и се пита: "Нима няма в момента и един достоен, богат българин?!"

В момента старопиталището е собственост на Министерството на здравеопазването, тъй като последно е изпълнявало ролята на Инфекциозна болница, въпреки че Пенчо Семов го дарява на общината. Сега сградата е в активите на МБАЛ "Д-р Тота Венкова" - Габрово, но средства за възстановяване няма.

Каква е атмосферата сред останките на изчезваща България?

"В такава обстановка в теб се преплитат противоречиви чувства. От една страна, искаш да го снимаш, от друга ти е много неприятно... трудно е за обяснение. Трябва да си абсолютен непукист, за да останеш равнодушен в такава тягостна обстановка", споделя фотографът.

Той съжалява, че не се е постарал достатъчно над някои кадри – като този с малкото прозорче, което е сякаш опасано с венец от ярко зелени листа. "Този кадър е символ на живота и разрухата, но е тъжен, защото навремето всичко е било в хармония, а сега е останала само разрухата", казва Хаджиев.

Вилата на Рокфелер от Габрово – една изчезваща България

Докато снимал той се опитал да си представи какво е представлявал интериорът и атмосферата някога. "Гениално преплитане на овални с правоъгълни форми, красиви арки с богата орнаментика... хармония и красота. В езерото пред сградата е имало лилии, плували са лодки. Такава атмосфера само можеш да си я представяш", категоричен е той и допълва: "Много от орнаментите на къщата са осакатени още през социализма, когато те са били олицетворение не на красота, а на "влияние на враждебна среда". Още по-жалко е, че през наши дни сградата е изоставена безпризорна, дори не е охранявана. Тогава са запалили и последния етаж, който е изгорял заедно с покрива. Що за лекомислено отношение към такова произведение на изкуството?! Такова отношение за мен показва бедна ценностна система".

Според Хаджиев все още сградата може да се възстанови – чрез програми за поддържане на паметниците на културата и за историческите ни забележителности.

"Сградата трябва да се спаси, а животът на Пенчо Семов да стане още по-голямо обществено достояние, защото нямаш бъдеще, ако нямаш добро възпитание и няма от кого да се учиш. Сега отглеждаме предимно егоисти, а защо е така, всеки може да си отговори сам… Защото нямаме примери за подражание, защото добродетелността не се поощрява, а се поощрява личното облагодетелстване. Обществото е едно цяло и никой няма да си спомни утре за теб, че си съществувал, ако имаш няколко яхти и имоти на Лазурния бряг. Да, съществува живот и след смъртта, за онези, които го заслужават", завърши Жоро Хаджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
3
 
! Отговори
ТО СИ СЕ ЗНАЕ ... преди 5 години
След мръсните *** е те тва остаа ...
39
2
 
8
 
! Отговори
Ги преди 8 години
Сиропиталище за стари хора????? Не се ли казва старопиталище, или това е за остарели сирациА *** Веро, то е ясно, че не вдяваш ни от филология, ни от журналистика, ни от публицистика, ама поне средно образование и маааалко обща култура да имаше....
38
1
 
12
 
! Отговори
Все още българин преди 8 години
Много тъжна статия! Ще каже човек, че всичко безвъзвратно вече си е отишло! Да можехме да върнем, или да изградим този капитализъм от 1933г., нищо че е от 1933 година! Да можехме, ама не можем! Това ще е по-добър старт, а и резултат, отколкото да се мъчим да се разлистим, като едно дърво, вече почти без корени!!!
37
1
 
4
 
! Отговори
До БОКО преди 8 години
Много си ***!
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много добри снимки, прозорчето с венеца е като поздрав, знак от . Аз мислех, че е някаква наивистична картина.
35
6
 
4
 
! Отговори
аланкоолу преди 8 години
"защото нямаш бъдеще, ако нямаш добро възпитание и няма от кого да се учиш" а га скачаате по площадите кой се сети за тва? Ванче ли Костов, Убавото Наде, Желю???? Кой народе?!
34
2
 
8
 
! Отговори
старица преди 8 години
А дали има разлика между "старопиталището на Пенчо Семов " и "сиропиталище"
33
1
 
11
 
! Отговори
red преди 8 години
браво на Жоро, дано се раждат хора като него.
32
18
 
14
 
! Отговори
БОКО преди 8 години
Статията е хубава,но написана от *** човек.Комунистите така,комунистите онака,а не се усеща писощата,че допреди 20 години сградата е функзионирала
31
1
 
5
 
! Отговори
Петров преди 8 години
Отделете малко малко време и изгледайте този филм,за да видите какъв човек е бил!Много жалко,че такива като него вече ги няма! https://youtube/watch?v=agEfLbEhj8I
30
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
разрових се в интернет и видях "В Габрово построиха МОЛ по подобие на сградата на Пенчо Семов"-ние строим молове хотели бирарии капанчета строиме всичкоот което се печелят пари ,да сте чули или чели някъде някой от сегашните богаташи да е подновил само дори едно крило или един етаж на психиатрия старчески дом/старопиталище -така се е казвала сградата/ или дом за сираци-не сте ,защото сегашните богаташи са продажници а тези след 1878и преди 44год родолюбци
29
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПО-ГОЛЯМ БЕЗБОЖНИК И КОМУНИСТ ОТ БУДАЛИСОВ НЯМА!!!А В ГРАБ ИМА ПОВЕЧЕ БИВШИ КОМУНИСТИ ОТ КОЛКОТО ИМА В БСП!!!!НО УВИ НАРОДА БУДАЛСКИ Е НЕВМЕНЯЕМ!!!
28
12
 
37
 
! Отговори
18656 преди 8 години
Сградата е великолепна, гледката от нея - също. За съжаление няма как да се възстанови. Повече от 20 години е била изложена на безмилостните дъжд, вятър, сняг, студ, слънце. Гредите са изгнили, тухлите - изронени и напукани. Материалът е силно похабен, като се има предвид,че е строена преди повече от 80г. Разбира се, в Европа има и по-стари сгради, които са в отлично състояние. Но това е защото там хората ценят и пазят историята си. А нашите демократи разрушиха всичко свято българско и родно.
27
15
 
27
 
! Отговори
до 23 преди 8 години
"значи е изоставена и се е разрушила при "демокрацията"Ама ако не бяха комунистите и беше останала частна, нямаше да е изоставена и разрушена.Трябва да се гони болестта, не симптомите!
26
0
 
0
 
! Отговори
х преди 8 години
До Федор И Соко.ския също-не ми из.иза тази букваДЕТО Я НЯМА.
25
8
 
69
 
! Отговори
az sam преди 8 години
Не случайно са казали" Един Народ, който няма минало, няма и бъдеще". през тези 20 и няколко години " Демокрация", се отрекохме от всичко. Една шепа, бивши номенклатурни кадри и доносници на ДС, разпродадоха всичко на безценица.По този начин само те се облагодетелсваха.Същите тези кадри и доносници ни управляват и водят народа, към закриване, както закриха всичко в България. Това е поредното доказателство, че България се самоунищожава.
24
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Възможно ли е да няма никакви наследници тоя Пенчо Семов? Ако има, да им се върне сградата и да се грижат за нея.
23
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
все пак забележете кога почва да се руши когато започва разрухата на България преди 20годиникогато се опорчиха и идеите на Желю Желев от съратниците му които ни купиха и продадоха за 1 лев
22
13
 
47
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
На гърбав капитализъм социализма му виновен
21
0
 
53
 
! Отговори
gost преди 8 години
И в разрухата си е много красива , дано се намери някой да я възстанови . Трябва да бъде архитектурен паметник .