Българи сме по принцип, но не и на практика

Или за националната ни идентичност във всекидневието
Обновена: 23 окт 2015 13:12 | 23 окт 2015 11:00,
280
Българи сме по принцип, но не и на практика
Снимка: архив Булфото

Вчера за първи път ми се случи да помоля на висок глас хората в метрото да станат на млада майка с дете и никой да не стане. Ни-кой! Седналите – жени, мъже, тийнейджъри. Жените стиснаха по-силно торбичките си, мъжете се направиха, че нищо не се е случило, а тийнейджърите забиха още по-усърдно нос в смартфоните си.

Миналата седмица пък коментаторът на волейболните мачове заяви, че волейболистите ни били рядък повод да се обединим като нация. След вчерашния случай си мисля, че нямаме и желание да сме обединени като нация. То всъщност не е само до ставането за майката с детенце, то е и за минаването на червено, за засичанията, за хвърлянето на боклука извън кошчето. Случката в метрото беше само поводът.

Слязох от метрото и се зачудих: Тази майка след време (детенцето беше не повече от 4-годишно) как точно ще учи това дете на гражданска съвест и национална идентичност. Как ще обясни на това дете защо е хубаво да се отстъпва място на бременни или възрастни в градския транспорт? Как ще обясни защо българин да се нарича, трябва да бъде първа радост за него? Какво би накарало детето да се гордее, че е българин отвъд абстракцията на преподаваната в училище история и някакви спортни мачове?

Защо трябва някой да ни създава поводите за национална гордост? Преди време моя позната французойка беше силно впечатлена как млад мъж в трамвая отстъпи място на дядо. Във Франция не било прието, но според нея е прекрасно, хуманно и човешко. Явно и това ще остане само като нещо, с което сме известни, но няма покритие. Както и пословичното българско трудолюбие. Както и толерантността на българите – българите, спасили евреите си от Холокоста, българите, живели в мир векове наред заедно с други етноси.

Тук логично стигаме и до бежанците/имигрантите. Какво направи българинът, наследил онези горди българи, спасили евреите си? Питането е реторично, разбира се. Но има едно твърдение около имигрантите, което в този контекст е повече от безумно.

Имигрантите щели да ни асимилират, да ни унищожат като нация, да затрият християнството и тн., и тн. А, ти, българино, както направи за българщината днес? Какво направи за християнството? Защото паленето на свещичка на Рождество и Възкресение не се брои.

Не, бежанците, ние сами ще се погубим като българи. Защото няма нищо по-абстрактно от националната идентичност днес. Дали трябва да й намерим съвременни форми – зависи какво искаме, защото в момента сме българи по принцип, но не и на практика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
3
 
10
 
! Отговори
me преди 8 години
А и молбата може да бъде просто "молба", само ако е лично отправена и по възможност на саме. Когато го правиш публично, винаги има някакъв елементна внушаване на срам и вина. Демек "как може да сте толкова ***, невъзпитани и апатични, че не ставате на детенцето да седне". Ми в днешно време на такова отношение хората не реагират добре. Защото на никой не му харесва да бъде публично порицаван. Дори и в случая да не са прави, все пак, добрите дела се правят от сърце, не по прунуда.
151
6
 
13
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Това е следствие на занижената образователна и възпитателна дейност, на зависта и омразата, безнаказаноста, не зачитане на традициите.
150
3
 
4
 
! Отговори
Lan преди 8 години
Какъвто си - такива хора срещаш! Аз пък имам приятели във фолклорния клуб "Звънче" - Дубай. Имам и приятели в българското училище в САЩ :). Освен това съм пътувала достатъчно да знам, че всяка държава и народ си има проблеми, това не е причина да се отричаш от собствения си народ! Ние сме народ, колкото повече хора го повярват, толкова по-голям ще е този народ. И в момента не са толкова малко. Ти си избираш в какво да вярваш и как да живееш!
149
4
 
7
 
! Отговори
Тодоров преди 8 години
Себеомразата е опасна защото чрез нея се възвеличава животът в други страни,А се принизяват малкото останали добродетели у нас.Братя Българи,помагайте си,уважавайте се,бъдете добри един към друг и не бъдете чуждопоклонници.Тогава животът ще се промени и ще донесе така желаното благоденствие.
148
4
 
7
 
! Отговори
me преди 8 години
Опитът да внушиш вина в хората е вид агресия. Защото вината и срамът не са рационални чуства. Човек може да го е срам да остане гол пред любимия човек, да го е срам да говори на висок глас поради комплекси или например да откаже на молба изречена на висок глас в градския транспорт, която го поставя в ситуацията "или правиш каквото ти казвам (т.е. ми се подчиняваш), или си невъзпитан и лош". Което е винаги губеща ситуация. Чустваш се добре, само ако направиш добро, защото сам си го избрал.
147
3
 
9
 
! Отговори
Тодоров преди 8 години
Статията е частично описание на болното ни общество.Искам обаче да вметна,че най-голямата опасност идваот новото зародено чувство-омразата и завистта между българските сънародници.Вече и по улицата може дасе чуят псувни по Държавата и българи-те.Или споделяния кой кого,как прекарал"скроил му шапката"или му причинил мъ-ка.Българин-на българина!Тази омразауби духът на българина.Той е поддържанединствено от някои спортисти,които обаче след време биват безжалостно оп-люти.
146
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията е абсолютно вярна,доказателство за това е че веднага започнаха да критикуват журналиста вместо да се замислят. Никога не сме били обединени. Историята ни е пълна с долни предателства,разрушиха страната под носовете ни и нищо не направихме. Просто не сме народ. Живеем в един измислен свят,комплексирани,бедни но с най големите усти. Няма вече значение кой ще ни завземе. Нас просто не ни интересува,по лесно е да си пием ракията и да си слушаме чалгите. Колко е бил прав Алеко Константинов.
145
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До просто човекА ако се замислиш още малко ?
144
3
 
2
 
! Отговори
Lan преди 8 години
T.e. ти смяташ, че е "вербална агресия" да ти говорят, така ли? Защото нали се сещаш, че всеки решава сам дали да говори или не, дали да те помоли или не го решава лично, не го решаваш ти! :) Ти можеш да решиш дали да изпълниш молбата или не. Нещо бъркаш понятията "молба" - "заповед". А това, че се чувстваш обект на агресия в случая е СРАМ от собствената ти липса на възпитание. Не ти е виновен човекът, който ти е проговорил! Между другото "вербална агресия" е точно определено от закона понятие!
143
3
 
4
 
! Отговори
me преди 8 години
Скъпа Lan, ако смяташ, че сме най-сплотеният народ в каквото беше там, значи си много заблудена. Пожелавам ти приятен живот във фантазиите ти, но ние нито сме сплотени, нито сме народ. Ако бяхме, нямаше да живеем в държава с прираст на населението отговарящ на държава във война, с технологии, наука и култура, изоставащи след тези на африканските държави и с хора, които където и по света да се срещнат, се обръщат на другата страна. И забравят езика си средно за половин поколение. Възпитание..
142
3
 
6
 
! Отговори
@Lan преди 8 години
Вербална агресия е да говориш на висок глас в метрото и да призоваваш хората да изпълнят "молбата ти", защото ти така си решила, че било правилно. Ми съжалявам, но ти не можеш да решаваш за другите хора. Можеш да разполагаш единствено със своето тяло и с ничие друго. И всякакъв опит да ме накараш да направя нещо, което съм решила, че няма да направя е именно вербална агресия. Защото навираш съществото си, с неговите желания и мнения, в моето лично пространство. Капиш?
141
0
 
6
 
! Отговори
Никола преди 8 години
Разбирам недоволството на авторката, но не разбирам какво общо има националната идентичност с доброто възпитание? Преди всичко сме хора, а след това можем да се делим на бели, черни, българи, монголци и т.н. Форми на разделение колкото щеш. Лично аз смятам себе си за хуманоид, който се опитва да бъде човек и гражданин на планетата Земя. Останалото са остарели стереотипи и предразсъдъци.
140
0
 
3
 
! Отговори
Lan преди 8 години
До me,и кой точно твърди, че не сме народ? Защото според мен не само сме народ, но сме и един от най-сплотените народи в Европа! :) Обикновено човек говори от собствената си гледана точка...И между другото и като бременна и после като майка, ВИНАГИ са ми отстъпвали място в градския транспорт, за съжаление обаче младежите обикновено се правят на разсеяни!
139
3
 
14
 
! Отговори
www преди 8 години
Отстъпването на място в метрото - въпрос на национална идентичност ?????Счупихте *** !!!!!!!!!!!
138
1
 
2
 
! Отговори
Lan преди 8 години
:) "Вербална агресия" някой да те помоли нещо? Ето това е изкривяване на мисленето! Това да те помолят да отстъпиш място, не е по-различно от всяка друга молба! За теб е "агресивно", защото чувстваш срам, че са ти наврели в носа това, че си невъзпитана. Това е добре - значи все още знаеш кое е редно и кое не. Мисленето "никой на никого не е длъжен" е основата на разпада на обществото! :) Иначе колкото и да го въртиш, лошото възпитание си личи :).
137
0
 
4
 
! Отговори
me преди 8 години
И между другото, причината да не сме народ, а глутница индивидуалисти е много много проста. Толкова сме вманиачени в това да оцеляваме на всяка цена, и да се налагаме на всичко и всички, че забравяме най-важното. Няма по-голяма сила за промяна от личния пример. Можеш да си мислиш, че имаш всякакви ценности и че си най-добрият, умният и правият, но докато само си говориш, на никой не му пука. Ако искаш да научиш обществото на нещо, давай личен пример, а не поучавай уморените хора в метрото.
136
0
 
6
 
! Отговори
@207 преди 8 години
И сега какво, ще забраним и прозявките в градския транспорт ли? И брадите са грозни, но не помня да съм ходила да зашлевя поредния талибан, който го е мързяло да се избръсне. Хайде да не сменяме темата. Просто е, човек може да разполага само със себе си. Ако видя малко дете, и АЗ преценя че искам да му отстъпя мястото си, ще го направя, както и съм правила. Но когато някой ми КАЗВА какво да направя, това вече е вербална агресия. Която никой не е длъжен да търпи.
135
0
 
3
 
! Отговори
Lan преди 8 години
До me,Ами то като се замислиш и като се прозяваш не вредиш на никого, но е грозно да зинеш срещу хората. Невъзпитано е и да си бъркаш в носа (не че това вреди на някого). А запазването на здравето на децата е нещо, което всички ние като общество сме ДЛЪЖНИ, точно за това се отстъпва място на малките деца и бременните, при евентуално рязко спиране ТЕ да не пострадат!
134
7
 
8
 
! Отговори
me преди 8 години
Ми и на мен да ми бяха заповядали да стана нямаше да стана. Хайде стига с тия соц-нрави. Ако човек реши, че иска, ще отстъпи мястото си. Но никой на никого не е длъжен. Всеки от нас се е возил в градския транспорт, когато му е било зле. И не е молил за място. А най-обичам някой да разполага с чуждото благоволение. Ми ако си седнал - стани - това е твой избор. До да казваш на някой друг какво да прави?! Хайде не. Надявам се да не е било претъпкано, заради детенцето, но никой никому не е длъжен.
133
2
 
10
 
! Отговори
Lan преди 8 години
С една дума - някак е много удобно "Вие сте си гадни и видите ли не приемате с отворени обятия "бежанците"". Имам новина за авторката - българите са народ - войн. От далеч надушваме заплахата и се обединяваме срещу нея и никакви ревливи пасквили няма да променят това! В това сме ДОБРИ и за това винаги оцеляваме!