Българи сме по принцип, но не и на практика

Или за националната ни идентичност във всекидневието
Обновена: 23 окт 2015 13:12 | 23 окт 2015 11:00,
280
Българи сме по принцип, но не и на практика
Снимка: архив Булфото

Вчера за първи път ми се случи да помоля на висок глас хората в метрото да станат на млада майка с дете и никой да не стане. Ни-кой! Седналите – жени, мъже, тийнейджъри. Жените стиснаха по-силно торбичките си, мъжете се направиха, че нищо не се е случило, а тийнейджърите забиха още по-усърдно нос в смартфоните си.

Миналата седмица пък коментаторът на волейболните мачове заяви, че волейболистите ни били рядък повод да се обединим като нация. След вчерашния случай си мисля, че нямаме и желание да сме обединени като нация. То всъщност не е само до ставането за майката с детенце, то е и за минаването на червено, за засичанията, за хвърлянето на боклука извън кошчето. Случката в метрото беше само поводът.

Слязох от метрото и се зачудих: Тази майка след време (детенцето беше не повече от 4-годишно) как точно ще учи това дете на гражданска съвест и национална идентичност. Как ще обясни на това дете защо е хубаво да се отстъпва място на бременни или възрастни в градския транспорт? Как ще обясни защо българин да се нарича, трябва да бъде първа радост за него? Какво би накарало детето да се гордее, че е българин отвъд абстракцията на преподаваната в училище история и някакви спортни мачове?

Защо трябва някой да ни създава поводите за национална гордост? Преди време моя позната французойка беше силно впечатлена как млад мъж в трамвая отстъпи място на дядо. Във Франция не било прието, но според нея е прекрасно, хуманно и човешко. Явно и това ще остане само като нещо, с което сме известни, но няма покритие. Както и пословичното българско трудолюбие. Както и толерантността на българите – българите, спасили евреите си от Холокоста, българите, живели в мир векове наред заедно с други етноси.

Тук логично стигаме и до бежанците/имигрантите. Какво направи българинът, наследил онези горди българи, спасили евреите си? Питането е реторично, разбира се. Но има едно твърдение около имигрантите, което в този контекст е повече от безумно.

Имигрантите щели да ни асимилират, да ни унищожат като нация, да затрият християнството и тн., и тн. А, ти, българино, както направи за българщината днес? Какво направи за християнството? Защото паленето на свещичка на Рождество и Възкресение не се брои.

Не, бежанците, ние сами ще се погубим като българи. Защото няма нищо по-абстрактно от националната идентичност днес. Дали трябва да й намерим съвременни форми – зависи какво искаме, защото в момента сме българи по принцип, но не и на практика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такива са българите. И винаги са били такива. Отвреме навреме се появява някой читав, който бива смачкан от мнозинството.
111
24
 
9
 
! Отговори
различен етнос преди 8 години
Статията е изключително описателна за българите. Сърдите не сърдите българите не ставате,като народ. И Славейков ви го е казал: "не народ а *** "! Вие не обичате да работите, винаги някой друг ви е виновен, не желаете да виждате малцинствата в позиции над вас, които макар и заслужават да заемат!
110
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не знам Мария в какво метро си се возила, но аз колкото и рядко са ползвам услугите на СКГТ винаги съм виждал отсъпващи мястото си хора! Това, че си попаднала на един случай не значи, че това е практика и това няма нищо общо с поводи за гордост, избори и имигранти...
109
20
 
10
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
руските *** ликвидирaхa Бългaрскaтa индентичност съвсем умишлено, зa дa я нямa Бългaрия! Бесило и дръвник зa тия мекеретa, не лaгери!
108
2
 
5
 
! Отговори
До173 преди 8 години
А ти къде беше през тези години? Ти какво промени?
107
8
 
15
 
! Отговори
Преминаваща преди 8 години
Нека ви разкажа две случки, които ме изумиха:- Истанбул, преди две години, двете с майка ми, жена на 66 години, се качваме в трамвая. Бели жени, добре облечени, очевидно туристки. Моментално мъжете скочиха, за да направят място на майка, въпреки че жената очевидно можеше да стои и права. Като се огледах - НЯМАШЕ стоящ прав възрастен човек. - Париж, тази пролет, в метрото, отново двете с нея - веднага я сложи да седне един ИНДИЕЦ, който вдигна седемгодишната си дъщеря.Коментара оставам на вас.
106
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОВА Е РЕЗУЛТАТА ОТ 26 ГОДИШНИЯТ "ДЕМОКРАТИЧЕН" ПРЕХОД.
105
2
 
12
 
! Отговори
изборна тъпня преди 8 години
Електронния вот е излишен и е по-добре цялото правителство с парламента барабар да напуснат България и да се преместят в Истанбул, Брюксел или Вашингтон заедно с гражданите за ГЕРБ и СДС. То и без това в България пенсионерите вече са повече от работниците и те не искат да гласуват заради мизерията. A и българите работници в чужбина са повече от българите в България и ГЕРБ и СДС ще може да са по-близо до емигрантите.
104
12
 
4
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Много вероятно е историята да е измислена но идеята е ясна. Българина е злобен, страхлив и завистлив.
103
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пепи Москов ли!? Е нали и той е в мафията на герб и бойко
102
3
 
4
 
! Отговори
Пепи Москов преди 8 години
Направи най -много .За малко да избие цяло поколение деца ........То и без това сме на първо по аборти ,защото няма християнство ,а езичество .А ти българко ,защо ходиш в салон за красота и се предлагаш по улиците .
101
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, ти, българино, както направи за българщината днес? Какво направи за християнството? Защото паленето на свещичка на Рождество и Възкресение не се брои.Не, бежанците, ние сами ще се погубим като българи.
100
5
 
5
 
! Отговори
РОМ преди 8 години
Е нема да станем българин,точка! Само заради измишльотините на Мария Нестерова.Много пошло от страна на сайта
99
3
 
10
 
! Отговори
Соломон Паси преди 8 години
И аз съм Българин по принцип , но на практика не ...
98
0
 
0
 
! Отговори
знайко преди 8 години
до до ГенадиИскаш да говорят за премиер с Турско име???!!!
97
10
 
3
 
! Отговори
Шахин преди 8 години
БРАВО МАРИЯ. МАРИЯ НЕСТЕРОВА
96
2
 
4
 
! Отговори
Площад на Съгласието преди 8 години
Защо седите цели 25 години? Бъдете българи - скочете! Народ, на оръжие!
95
0
 
7
 
! Отговори
51900 преди 8 години
Националната идентичност няма нищо общо с правенето на място в метрото. В Лондон някои хора стават, други не. Някои се пререждат и бутат за място, други го отстъпват. Националната ни идентичност е размита, и се появява само под формата на псевдо патриотизъм. След като всеки 2 ри казва,че мрази държавата, но обичал родината за каква НАЦИОНАЛНА идентичност можем да говорим. Ние в самата си нация сме разделени на ние и те.
94
7
 
8
 
! Отговори
Генади преди 8 години
Когато ходих в Германия ме впечатли как всички спазват реда, плащат си данъците, грижат се за държаватаНапример ако се качиш в трамвая и не си дупчиш билет, хората около теб ще ти напомнят че трябва да дупчиш, ако не си хвърлиш *** в кошчето, ще ти направят забележкаДокато у нас е обратното, който дупчи билет го смятат за ***, а който прецака държавата, като не плати данък, му ръкопляскат, сякаш е геройЗатова Германия е богата уредена държава, а ние си тънем в мизерията
93
1
 
3
 
! Отговори
Petar, NY преди 8 години
Българските евреи не са спасени от българи а от българин. Да не си преписваме заслугата.