Риба от Фукушима – вече и на нашата трапеза! Да ни е сладко!

Наш читател с интересен "улов" от български хипермаркет
Обновена: 23 ное 2015 14:00 | 23 ное 2015 10:45,
118

Опаковката обещава продукт, произведен на брега на българското Черноморие. При нормални обстоятелства човек би си помислил, че дори рибата е уловена от Черно море. Снимка: Читател

Че на българския пазар се продават ябълки от Полша, месо от Аржентина и домати от Македония, за никого не е новина. Но как бихте реагирали, ако на трапезата ви се появи риба от... Фукушима.

Читател на Dnes.bg ни сигнализира за невероятната находка, която купил от магазин на "Метро" - маринован зарган без консерванти и подобрители.

"Уловът" струвал малко над 4 лв. за 300 гр. - цена нито твърде ниска, нито твърде висока за подобен род деликатес. Чак у дома се зачел за произхода, производителя и зоната на улова на продукта.

Още по темата

Етикетът обещавал продукт, "произведен на брега на българското Черноморие", производителят бил ЕТ "Лимнос - Георги Пейчев", а зоната - FAO 61.

Dnes.bg потърси в интернет какво се крие зад този код и останахме безмълвни - това е зоната, миеща бреговете на Фукушима. Същата онази зона, където през 2011 г. цунами предизвика авария в АЕЦ.

"Как може такова нещо?", възмущава се нашият читател.

В началото на годината сайтът Japan Times съобщи, че водите съдържат високи нива на цезий и други радиоактивни изотопи. Нивото се покачило драстично след последния теч от АЕЦ Фукушима през май 2014 г. Рибарите тогава обвиниха за пореден път електрическата компания "Tepco", че не са напривили нищо, за да се предотврати теча.

"Не разбирам защо мълчат, въпреки че са знаели за това. Всички рибари са шокирани", коментира тогава Масакузу Ябуки, председател на рибарска асоциация.

През 2013 г. изследвания показваха, че рибата, уловена в региона, съдържа високи нива на на цезий. Днес обаче според японското законодателство допустимите нива за цезий при износ на риба е 100 Bq/kg.

Остава да се надяваме, че и въпросната риба, достигнала до българския пазар, отговаря на изискванията. И все пак: ако се знае, че рибата е от района на Фукушима, дали българинът щеше да я допусне до трапезата си, а търговецът - до щанда си?

Едно е ясно обаче със сигурност: зарганът от Япония очевидно е доста по-евтин от този в съседна Гърция, дори и с транспортните разходи. Защо иначе производителят би я внесъл чак от там?

Dnes.bg прави опити да се свърже с вносителя на продукта - ЕТ "Лимнос - Георги Пейчев", с веригата магазини "Метро", които го продават, както и с Българската агенция за безопасност на храните, които по закон би трябвало да извършват контрол на продаваните хранителни стоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: рибаЗарганФукушима
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
2
 
! Отговори
Мери Ангелова преди 8 години
На тази фирма има и други риби консервирани по този начин.Дали и те са от Фукушима?
73
1
 
3
 
! Отговори
Вижте още преди 8 години
Ето карта за всички, които твърдят, че във въпросната зона няма зарган :discoverlife.org/20/q?search=Hemiramphus+far
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проверете в Гугъл къде по Света има популация на зарган. И тогава пишете за 'японски зарган'. :)Или пак искат да премахнат от пазара конкурентен на мафиотските картели продукт. Както оня тъпотия с "дупетата на саламите" от внос, дето ги спряха тук , за да ми пробутват рогата и копитата в българските салами.
71
1
 
2
 
! Отговори
Няма страшно преди 8 години
Много скоро радиация ще има навсякъде,така че проблемът ще отпадне от само себе си!Чернобил и Фукушима ще изглеждат като дребен проблем в сравнение с това,което идва.Все пак,в Южното полукълбо може би ще е по-добре положението-най-вече Австралия и Н.Зеландия.
70
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"При нас в Германия скоро имаше предаване как ЯПОНЦИТЕ КАЗВАТ, ЧЕ НИКОГА НЯМА ДА КУПЯТ РИБА ОТ ТОЗИ РАЙОН! Имаше интервю с много хора,някои дори не искат да се върнат там,въпреки, че са оставили всичко,което им е скъпо!!! :("Е, и какво общо има това със заргана?
69
0
 
8
 
! Отговори
Georgieva преди 8 години
При нас в Германия скоро имаше предаване как ЯПОНЦИТЕ КАЗВАТ, ЧЕ НИКОГА НЯМА ДА КУПЯТ РИБА ОТ ТОЗИ РАЙОН! Имаше интервю с много хора,някои дори не искат да се върнат там,въпреки, че са оставили всичко,което им е скъпо!!! :(
68
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
https://uploadдотwikimediaдотorg/wikipedia/commons/7/7c/Belone_belone_mapa.svgкарта на ловните полета за зарган
67
2
 
14
 
! Отговори
старецътИкаракудата преди 8 години
таранката е великолепна ...става и пържена и на чорба и се отличава с много ценното си качество ,че е наша ,родна,българска риба.....;)
66
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе няма ли редактори, които първо да проверят, че в Тихия океан зарган изобщо не се лови, та тогава да публикуват подобни простотии, а след това разни *** да дрънкат глупости във форума.
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рибите от целия Тихи океан според мен са замърсени. Дори тези, които са от Чили и Централна америка например сардините. Много полезни, много лесно се храносмилат, но за жалост ям с притеснение, ако са от Тихия океан. Предпочитам тези от Маркото и Атлантика.
64
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щото в посочената на картата зона (2/3 от Тихия океан) Фукушима е единственото място, където има риба... аман от истерици. Напълни си ваната и си направи рибарник, като не искаш радиация.
63
2
 
15
 
! Отговори
антихрист преди 8 години
не е луд този който прави промоцията а онзи който се хваща
62
0
 
13
 
! Отговори
Митко Бомбата преди 8 години
Ама петелът е женски, господине! А зарганът - японски.
61
10
 
10
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Селяни, значи за народа може рибка от Фокушима, а за Боко Тиквата не може, СЕЛЯНИИИ???!агент Джеймс ХукЦРУ
60
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В журналистическата професия на това му се вика "проверка на фактите". Учи се някъде втори-трети курс. Ама на, забравя се бързо.
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво стана сега, ако е от зона-61, значи не е зарган, а ако е зарган, значи не е от тази зона.
58
13
 
14
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Селяни, нахранете с тази рибка Боко Тиквата, белкем мутира и стане човек, селянииии!агент Чарлз ДарвинЦРУ
57
1
 
29
 
! Отговори
зъл преди 8 години
Кви контролни органи в държавата ТЕРИТОРИЯ бе ей? Кихаш здраво и бият печата без и да погледнат стоката. Не казвам, че рибата е радио активна, казвам, че етикетът е подвеждащ, а това си е лъжа та дрънка. Предлагам купена от Метро риба да бъде изконсумирана от търговеца и децата му директно в ефир и да не води тъщата, а децата си. Ако не направи това, то е ясно, че я е купил на далавера щото не е читава и я подбутва на народа с измама.
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 82Папкай, да ти е сладко. Ама после да не се оплакваш, че комшията ти помага да отвъдиш поколоние.
55
0
 
7
 
! Отговори
ул.Люлин планина 21 преди 8 години
Какво връзвате кусур, че не са ви казали, че рибата била от Фукушима. Половината българи не знаят нищо за Фукушима.А я обърнете какви измамни реклами върлуват из Интернет. Напр. Health Journal продават продукта "Годжи Бери" за 300 лв килото, докато в магазините е 30 лв. И рекламата е така трогателна, правят ти просто дарение, пък и били последни количества. "Ало" - измамниците бледнеят пред тия. Но на ВЛАСТТА не и пука, всеки да се оправя сам. Ама ако наистина стане така?