"Файненшъл таймс": Демокрацията по света е в отстъпление!

Проблемите застигнаха и САЩ с номинирането на Тръмп за президент
9 авг 2016 21:11, Елка Василева
109
"Файненшъл таймс": Демокрацията по света е в отстъпление!
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Демокрацията по света е в отстъпление, пише журналистът Гидиън Рахман в статия в. "Файненшъл таймс".

За това положение е съдействал по думите му най-вече неуспехът на Арабската пролет от 2011 г., довел до кръвопролития и анархия. Авторитарни лидери от целия свят изтъкват Близкия изток като пример за това какви опасности крие преждевременната демократизация, казва авторът.

За разлика от началото на 90-те години на миналия век, когато въплъщение на духа на времето бяха вдъхновяващи демократи като Нелсън Мандела в Южна Африка и Вацлав Хавел в Чехословакия и либерални реформатори като Михаил Горбачов и Борис Елцин в Русия, духът на настоящето според Рахман е моделиран от автократи, които не уважават демократичните ценности, включително Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

Авторът констатира, че проблемите с демокрацията са застигнали и "лидера на свободния свят" САЩ с номинирането на Доналд Тръмп за кандидат за президент.

В Тайланд имаше военен преврат през 2014 г., а в неделя бе произведен референдум за нова конституция, която може да циментира контрола на военните над политиката. В Малайзия либералите са в окаяно положение заради машинациите на правителството, а известният опозиционен лидер Ануар Ибрахим пак е в затвора. Миналата седмица Китай раздаде присъди на правозащитници в град Тянцзин, а Русия прати за 12 години в трудов лагер опозиционния политик Евгений Урлашов по обвинения в корупция, които според автора изглеждат скалъпени.

На фона на тези мрачни събития, казва Рахман, е важно да си припомним, че не всички тенденции вървят в грешната посока. По-рано тази година в Мианма дойде на власт първото цивилно правителство от над половин век, а миналата година в Нигерия за пръв път действащият президент загуби изборите и отстъпи мирно властта.

Понякога едно или две събития могат да променят много: Нелсън Мандела бе пуснат от затвора през февруари 1990 г. само три месеца след падането на Берлинската стена. Тези две събития вдъхновиха демократи и либерали по целия свят, пише Рахман.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Bogomil Petkov преди 7 години
*** американско *** Гидиан Рахман е допуснал капитална грешка, визирал е "американските ценности" а не "демократичните" такиува!
75
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
какво разбират гмо мозьците от демокрация геи паради геи бракове геи осиновяванепедофилия избиване на хора по света с цел продажба на орьжие гмо хранида ни обяснят с думи прости на нас дивите балканци
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А къде намериха демокрация изобщо?
73
1
 
11
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Извинете, но да поставяте Вацлав Хавел и Нелсън Мандела в едно изречение си е трагично! Вацлав Хавел направи от Чехословакия, а по-сетне от Чехия една просперираща държава, а Нелсъна превърна бисера ЮАР в кенeф, от който всички нормални хора трябваше да се изнесат, за да си спасят живота!
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дедите на турците при победа си слагали всички военни отличия и медали на мундира . Двата факта ми подсказват , че някой е забравил да си сложи военните отличия .
71
2
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Набиват се на очи следните два факта:1) След неуспешния преврат в Турция Ердоган се връща не в столицата, Анкара, а в Истанбул (Константинопол?).2) При посещението си в Русия при Путин Ердоган е приет не в столицата Москва, а в Санкт Петербург, Питер (даже името е сменено вече).Това какво ви говори?
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудесно, да продължава с отстъплението си, вече се изхаби.
69
2
 
10
 
! Отговори
НИЕ преди 7 години
Мандела спечели на расова основа,а останалите трима предадоха интересите на работническата класа!
68
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демокрацията в света е в отстъпление от виетнамската война още. Че и от преди това май.
67
4
 
2
 
! Отговори
доналд дък преди 7 години
Малките светище дрънкулки на запада светят и забавляват.Дори и велика Русия не може да устои да гледа поредния безсмислен американски екшън.Както каза Обама все някой ден интернета ще проникне и там,във всяко едно кътче на земята.И както пееше Боб Марли,един свят,една любов.
66
23
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Не ни занимавайте с глупости ! Русия е на брега ни и ни напада ! Путин иска да превземе Европа ! Нека всичката жива сила да излезнеме срещу Русия ! Путин ни превзема братяяяяя .......да целунем САЩ белким ни спасят от "агресора" Путин !
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Е, да, това е ако човек се смята за не повече от пчела или мравка."Мисля, че по-рано заявих, че просто обяснявам как действат най-ефективните общества в природата. Човешкото общество силно се разминава с ефективността спрямо възможностите си. Затова и разликите спрямо последните 70 години са плоският екран и цветният дисплей. Балистичните технологии, ядрените, екелтричските двигатели и тем подобните са набори на пра (пра) родителите ни.
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В САЩ демократическата партия е БСП,а републиканската ГЕРБ!
63
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази зловеща демокрация получава малко конкуренция и веднага се разревават рептиловидните. Тези демократични ценности, които идеализира въпросния журналист са - неравенство, безработица, деморализация, свръх-толерантност и огромна корупция на високите етажи във всички правителства, експлоатиране на природни ресурси на бедни държави и прочее. Пикая ти на демокрацията. Демокрация ли е когато народа го питаш веднъж на 4 години и при това му предоставяш избор между 2-3 все лоши неща, егати и лъжата.
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички се стремят да имитират комунизма, просто някои го наричат демокрация. Създава ти се усещането, че сам си задаваш посоката, но всъщност продължаваш да следваш нечии правила. Демократите продължават да си въобразяват, че анархията, която наблюдаваме в момента в световен мащаб е висша форма на демокрация.
61
1
 
7
 
! Отговори
любезно преди 7 години
Тука някакъв *** защитава диктатурите.Аман от ***,*** на тирани и тикви!
60
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако изборите са честни, Тръмп ще победи. Ноооо при демокрацията такива избори не съществъщуват.
59
0
 
8
 
! Отговори
До 79 преди 7 години
Опитите в Турция продължават
58
1
 
8
 
! Отговори
майтапчия преди 7 години
Идеите на демокрацията са завладяващи, но си остават на книга. При демокрацията се краде като за световно. В САЩ за една обществена поръчка се изразходват в пъти повече средства, от колкото в Китай и Русия. Защото в САЩ се краде демократично и безнаказано, а в Китай и Русия качват олигарсите на бесилото, ако не си платят на държавата/ диктатора. Така диктатора преразпределя средствата сред по голям кръг от хора, които го поддържат.
57
2
 
13
 
! Отговори
Тръмп кaзa,че преди 7 години
може би ще признaе присъединявaнето нa Крим към Русия,имaйки предвид,че товa е волятa нa болшинството от кримския нaрод !