"Файненшъл таймс": Демокрацията по света е в отстъпление!

Проблемите застигнаха и САЩ с номинирането на Тръмп за президент
9 авг 2016 21:11, Елка Василева
109
"Файненшъл таймс": Демокрацията по света е в отстъпление!
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Демокрацията по света е в отстъпление, пише журналистът Гидиън Рахман в статия в. "Файненшъл таймс".

За това положение е съдействал по думите му най-вече неуспехът на Арабската пролет от 2011 г., довел до кръвопролития и анархия. Авторитарни лидери от целия свят изтъкват Близкия изток като пример за това какви опасности крие преждевременната демократизация, казва авторът.

За разлика от началото на 90-те години на миналия век, когато въплъщение на духа на времето бяха вдъхновяващи демократи като Нелсън Мандела в Южна Африка и Вацлав Хавел в Чехословакия и либерални реформатори като Михаил Горбачов и Борис Елцин в Русия, духът на настоящето според Рахман е моделиран от автократи, които не уважават демократичните ценности, включително Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

Авторът констатира, че проблемите с демокрацията са застигнали и "лидера на свободния свят" САЩ с номинирането на Доналд Тръмп за кандидат за президент.

В Тайланд имаше военен преврат през 2014 г., а в неделя бе произведен референдум за нова конституция, която може да циментира контрола на военните над политиката. В Малайзия либералите са в окаяно положение заради машинациите на правителството, а известният опозиционен лидер Ануар Ибрахим пак е в затвора. Миналата седмица Китай раздаде присъди на правозащитници в град Тянцзин, а Русия прати за 12 години в трудов лагер опозиционния политик Евгений Урлашов по обвинения в корупция, които според автора изглеждат скалъпени.

На фона на тези мрачни събития, казва Рахман, е важно да си припомним, че не всички тенденции вървят в грешната посока. По-рано тази година в Мианма дойде на власт първото цивилно правителство от над половин век, а миналата година в Нигерия за пръв път действащият президент загуби изборите и отстъпи мирно властта.

Понякога едно или две събития могат да променят много: Нелсън Мандела бе пуснат от затвора през февруари 1990 г. само три месеца след падането на Берлинската стена. Тези две събития вдъхновиха демократи и либерали по целия свят, пише Рахман.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
ако ви уличат в престъпление в Русия ,вероятността да се окажете дисидент и опозиционер нараства главоломно!А да и да не забравяме анти Тръмповата пропаганда колко гаден и лош бил щото тъй казва статуквото ,което трепери че някои си що годе независим със собствена визия за нещата не дай си Боже може да стане президент.Ако оная психопатка Килъри стане президент 3тата световна ни е в кърпа вързана.На тази ненормалница само един контролен в черепа заслужава ,като побесняло псе!
35
0
 
10
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Ако някой ми беше казал преди 27 години,че авторитетни западни издания ще клеймят враговете като вестник "Работническо дело" през 50-те и 60-те,щях да го помисля за мало*умен!Обаче днес е факт!Според тия номинирането на Тръмп е проблем,а не това,че Америка има проблем и затова е номиниран Тръмп!Причинно-следствената връзка яко им се губи,нарочно или не....
34
8
 
2
 
! Отговори
Росен Аналналиев преди 7 години
Ердоган & Путин са най долните диктатори на света! Бог да пази България!!!
33
0
 
7
 
! Отговори
Причинно-следственик преди 7 години
Обама начело на най-яката демокрация в света, доведе нещата до срив, както се посочва в заглавието. Е, баба Хилъри, като негово продължение, удачен избор ли е??? М?
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сгреших в броя на годините! Ставаше дума че в следващите 6363638494746363353535363838388383737363635354644848484949494737366363666733636364464647477477474774774888766636 години нещата ще са такива! В долния пост съм посочил доста по-малък срок!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нелсон Мандела става голям Демократ и Борец за Свобода когато предава интересите на Мозамбик и Южна Африка в ръцете Монополистите КапиталистиТа затова и цял свят му бе на погребението Човек убивал и от двете страни на барикадата е Уважаван и от двете страни но най вече от КапиталиститеДиаманти за Оръжие
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За нашенския разбирач следващите 6363525%7%847362930038373 години ще има президенти само като Плевнелиев! Друго не заслужава! Нито па е способен да излъчи. То сред стадо Офце нема и как да се измъти орел. Най-много некой коч.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А некъф долняк, вонящ още на обор и бръснарски одеколон, нарича Тръмп антипололитик.... Немам думи! Сигурно му е на парите и на акъла? Или на благотворителността. С кой акъл се осмелявате да давате изобщо мнение за човек, като който още 746362728363527 живота няма да бъдете?
28
0
 
5
 
! Отговори
до 40 преди 7 години
Те не само я съблякоха, те я изнасилиха и после убиха с камъни. Мечтаният от Мандела свят в ЮАР. Това по средата на пътя посред бял ден в час пик и никой не се трогна, че размазаха жената.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разни подземни индивиди от българашки произход, намират кусури на Тръмп, като че са си пили шльокавицата с него. С това показват колко са елементарни за манипулация. Ако са шарани, на лaйнянa кука ще кълвът. Смотковци!
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Понякога едно или две събития могат да променят много: Нелсън Мандела бе пуснат от затвора през февруари 1990 г. само три месеца след падането на Берлинската стена."Я да ни светнете колко десетки хиляди бели хора бяха избити като кучета след като Мандела дойде на власт? Наскоро една бяла жена беше съблечена гола на пътя и убита с камъни бпосред бял ден в ЮАР . На това ли ни учи демокрацията- да намалим присъдите или направо да пуснем престъпниците на свобода, както и да им дадем власт?
25
1
 
20
 
! Отговори
12 преди 7 години
Демокрацията е по-голяма измама и от комунизма. Демокрацията е начин с красиви думи да направиш един народ да полудее, да оглупее, да се пръсне обезличен по света и да изчезне в името на шепа ненаяли се масони, сороси и подобна изродена пасмина.
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Миналата седмица Китай раздаде присъди на правозащитници в град Тянцзин, а Русия прати за 12 години в трудов лагер опозиционния политик Евгений Урлашов по обвинения в корупция, които според автора изглеждат скалъпени."Авторът някакъв следовател ли е или може би конституционен съдия? Иначе у нас "правозащитниците" се наричат "БХК", "Амнести Интернешънъл"... Всичките получават парични "стимули" под масата и това е ясно за всички. Лично аз одобрявам трудовите лагери за тази пас.мина.
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време имаше лозинги от сорта "Напред до пълната победа на комунизма!".И тия с кво са по различни като искат насила да е по тяхното там дето не са желани ??
22
1
 
11
 
! Отговори
дядо Данчо преди 7 години
То бива навеждане на новия голям брат,но да се хващаш за палците на краката си е н адупване!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
другарят Тръмп, демократ. кви са тия басни.
20
1
 
14
 
! Отговори
Анон преди 7 години
А бе тази 'авторка' ,дето работи по публикации, защо не вземе да работи и да цитира един път и ТАСС, поне за равнопоставеност?А иначе по темата- кога демокрацията е била в настъпление?
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демокрация няма, май и не е имало...
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Авторът констатира, че проблемите с демокрацията са застигнали и "лидера на свободния свят" САЩ с номинирането на Доналд Тръмп за кандидат за президент."Опорката със САЩ като "лидер на свободния свят" се изтърка още в началото на 90-те. После плавно превключиха на режим "свободният свят трябва да ми се подчинява и да ми позволява всичко, всички противници на идеята не са демократи".
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още 40 000 години ще са нужни на съвремието за да издигне цивилизацията на ниво . А досега - Напънала се Планината ..................