"Файненшъл таймс": Демокрацията по света е в отстъпление!

Проблемите застигнаха и САЩ с номинирането на Тръмп за президент
9 авг 2016 21:11, Елка Василева
109
"Файненшъл таймс": Демокрацията по света е в отстъпление!
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Демокрацията по света е в отстъпление, пише журналистът Гидиън Рахман в статия в. "Файненшъл таймс".

За това положение е съдействал по думите му най-вече неуспехът на Арабската пролет от 2011 г., довел до кръвопролития и анархия. Авторитарни лидери от целия свят изтъкват Близкия изток като пример за това какви опасности крие преждевременната демократизация, казва авторът.

За разлика от началото на 90-те години на миналия век, когато въплъщение на духа на времето бяха вдъхновяващи демократи като Нелсън Мандела в Южна Африка и Вацлав Хавел в Чехословакия и либерални реформатори като Михаил Горбачов и Борис Елцин в Русия, духът на настоящето според Рахман е моделиран от автократи, които не уважават демократичните ценности, включително Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

Авторът констатира, че проблемите с демокрацията са застигнали и "лидера на свободния свят" САЩ с номинирането на Доналд Тръмп за кандидат за президент.

В Тайланд имаше военен преврат през 2014 г., а в неделя бе произведен референдум за нова конституция, която може да циментира контрола на военните над политиката. В Малайзия либералите са в окаяно положение заради машинациите на правителството, а известният опозиционен лидер Ануар Ибрахим пак е в затвора. Миналата седмица Китай раздаде присъди на правозащитници в град Тянцзин, а Русия прати за 12 години в трудов лагер опозиционния политик Евгений Урлашов по обвинения в корупция, които според автора изглеждат скалъпени.

На фона на тези мрачни събития, казва Рахман, е важно да си припомним, че не всички тенденции вървят в грешната посока. По-рано тази година в Мианма дойде на власт първото цивилно правителство от над половин век, а миналата година в Нигерия за пръв път действащият президент загуби изборите и отстъпи мирно властта.

Понякога едно или две събития могат да променят много: Нелсън Мандела бе пуснат от затвора през февруари 1990 г. само три месеца след падането на Берлинската стена. Тези две събития вдъхновиха демократи и либерали по целия свят, пише Рахман.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 67:КАЗА ГИ ИЗРУУДЕТРЪМП КАЗА, ЧЕ ЩЕ АНЕКСИРА КРИМ В ПОЛЗА НА ПУТИН А ТОВА Е СЪЩОТО!!!!
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Демокрацията е между мен и жена ми!Всичко друго е диктатура!!!!!!!"Неслучайно дадох пример с природата- най-ефективните общества в света на природата са диктаторските, тоест тези, които бачкат за общото благо като пчелите и мравките. Опитай се да си представиш как тези две системи могат да продължат вечно в условията на демокрацията, тоест всеки член да се стреми да е на върха или да живее само за себе си.
54
1
 
4
 
! Отговори
До.73 преди 7 години
И Тръмп и Хилари са велики, защото са на наша страна...на нашия бряг!
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ауууу... сащ са в опасност! Накакъв си Тръмп ги застрашава. Бързо нашия главнокомандващ, облечен във военен мундир със жартиери, да ходи да помага на великата демокрация!
52
1
 
8
 
! Отговори
До 66 преди 7 години
Демокрацията е между мен и жена ми!Всичко друго е диктатура!!!!!!!
51
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТРЪМП ПУБЛИЧНО ЗАЯВИ, ЧЕ Е ТЕРОРИСТ НЕПРИЗНАВАЩ МЕЖДУНАРОДНИТЕ ДОГОВОРИ И ГОТОВ ДА АНЕКСИРА ДОНЕЦК И ЛУГАНСК В ПОЛЗА НА ПУТИН!!!!ДЕСПОТИЧЕН ПРЕСТЪПНИК НАЧЕЛО НА САЩ А СТАНЕ ЛИ ЩЕ СИ Е ЧИСТ ДИКТАТОР НЕСМЕНЯЕМ !
50
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демокрацията не съществува и никога не я е имало. Всяка държава в различна степен заблуждава масите, че властта е в техни ръце. Опитайте се да си обясните защо комунизмът конкурираше демокрацията в продължение на век. Демокрацията те учи как всеки се спасява поединично, а комунизмът действа на принципа на колонията на мравките и пчелите- всички бачкат за царицата-майка, мравуняка, кошера и общото благо. Не съм тук да ви агитирам, просто обяснявам как действа майката-природа.
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оруел и кво от това? Между другото първите бомбардировки над София също са с американски произход. Скии щатите колко са фърст!
48
4
 
1
 
! Отговори
Путин и Ердогaн преди 7 години
сa истинските демокрaти !
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Хилари е американската Цола Драгойчева.
46
6
 
4
 
! Отговори
1984 George Orwell преди 7 години
Между другото, първата библия напечатана на български по времето на турското робство е в New York!!!!.... Не е в Москва!!!
45
1
 
2
 
! Отговори
345 преди 7 години
Американският Жорж Ганчев...
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демокрацията е една от световните заблуди! Другата е че Плевнелиев е мъж, но тя е по-скоро регионална заблуда, породена от някаква грешка в есграон-а.
43
0
 
5
 
! Отговори
До 57 преди 7 години
Няма как България да е спасила толкова евреи от смърт през втората световна война и да са недоволни!!! By the way евреите управляват САЩ!!
42
2
 
5
 
! Отговори
Плюя преди 7 години
нa лигaвaтa лицемернa гейскa псевдодемокрaция !
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
55, на лепило ли си?
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ, България и Израел владеят света!!! Трите държави са едно цяло завинаги!!!!
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сащ ще останат със сигурност! Само че ще са с размера на Ихтиман. Останалото ще е ъндър уотър.
38
7
 
2
 
! Отговори
Баба Ванга преди 7 години
И накрая ще останат само три държави на света!!!! : САЩ,България и Израел!!!
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
48, от времето е... Извади из нета снимка на който и да е бг политик и центрирай газовата струя към него. Де да можеше на живо! Аз лично щях да я докарам влажна с частци.