САЩ започват битка за Крим! Как ли ще отговори Кремъл?

А колко души ще загинат в Донбас и от двете страни - няма значение
Обновена: 13 авг 2016 08:31 | 12 авг 2016 19:42, Елка Василева
496
САЩ започват битка за Крим! Как ли ще отговори Кремъл?
Снимка: архив, Reuters

Според някои горещи глави в Русия излизането на Москва от нормандския процес, обявено от Владимир Путин, не е достатъчно. И щом наши военни загинаха при въоръжен сблъсък с украински диверсанти в северната част на Крим, получили огнева подкрепа откъм съседната държава, трябва по примера на Израел и САЩ да нанесем ответен удар с всички налични средства. Да напомним само едно от всичко, с което разполага Русия на това направление: две пълноценни бригади оперативно-тактически ракетни комплекси "Искандер-М". За артилерия и авиация изобщо да не говорим - те стигат не само за локален удар на възмездие, пише Олег Одноколенко, "Независимая газета".

Въпросът обаче е, че днешното киевско ръководство, консултирано от "тихи американци" (заемащи според слухове цял етаж в Службата за сигурност на Украйна), е разчитало точно на такава реакция. Нека пленените украински диверсанти си мислят, че от тях са очаквали главно да вършат нелетални (сиреч без жертви) атентати по кримските плажове - за да пропъдят украинците, тръгнали да летуват в Крим (където изглежда са почивали вече 600 хил. украински граждани). Простено им е да са наивни.

Още по темата

Отвъдокеанските покровители на Петро Порошенко и екипа му обаче със сигурност са знаели, че днес Крим е под специална охрана и е крайно проблемно да прехвръкне някой през границата с оръжие и експлозиви, оставайки незабелязан. И наистина не остана.

Друго нещо: защо им притрябва да докарат нещата до крайно изостряне? Американците (нека им го признаем!) винаги предпочитат многоходови комбинации; вариантите значи са няколко.

Впечатлява следното. Незнайно защо повечето експерти у нас изтъкнаха само символично съвпадащите дати на бойния сблъсък в Крим, грузинско-осетинската война от 2008 г. и олимпиадата в Пекин. Няма защо обаче да подозираме Вашингтон в геополитическа сантименталност, нито да се впускаме в "занимателна" нумерология. Но мащабното настъпление на проамериканската опозиция (включваща не само т. нар. умерени сирийци, а и групировките, близки до "Ислямска държава") срещу Алепо напълно се вписва в контекста на събитията в Северен Крим - в "меките части" на Русия.

Докато траеше примирието, натрапвано от държавния секретар на САЩ Джон Кери на нашата дипломация начело със Сергей Лавров, поставените на колене идиловци и съюзниците им, сварили да се окопитят и довъоръжат (складовете им са пълни с натовски оръжия, има и американски противотанкови комплекси TOW от последно поколение, ефикасни срещу хеликоптери), потеглиха напред с името на Аллах на уста.

Както бяха използвани впрочем и многобройните примирия по време на чеченските войни. Лесно се досещаме, че основното днес е на всяка цена да се отвлече вниманието на Москва от Сирия. И не е много важно къде "да се убиват руснаци", както препоръчва Майкъл Морел, бивш зам.-директор на ЦРУ, а сега съветник на Хилари Клинтън, кандидатка на демократите за Белия дом. Може би в Крим дори е по-добре, защото е по-болезнено за Русия.

Нещо повече. Скоро може да се изостри бездруго трудната обстановка по линията, разделяща Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и отрядите за самоотбрана на Донецк и Луганск. Наистина киевските силови структури и украинските националисти два пъти поред претърпяха поражения в югоизточните региони - ако не бе Минският процес, най-вероятно щяха да бъдат разгромени изцяло.

Но Кремъл, следвайки добрата национална традиция, настъпи тогава същата мотика, както и днес в Сирия; тъй че сега ВСУ, старателно обучени и довъоръжени от американците, са един вид копие на армията на САЩ. Може би карикатурно, но това не е толкова важно - главната цел на Вашингтон е да накара Русия точно днес да воюва на два фронта. А колко души ще загинат в Донбас и от двете страни - няма значение, славяните за САЩ са просто консуматив...

Но за Хилари Клинтън постигането на пълна победа или поне значим успех в Сирия е натраплива идея, идея фикс, чак помрачаваща здравия разум. Първо, този събитиен обрат би могъл да възстанови реномето не само на демократите в САЩ, но и на нейния съпартиец Барак Обама, който заради многобройните си провали по международна линия, включително военни, е смятан едва ли не за най-лошия американски президент на всички времена.

Второ, военният успех в Сирия може да стане за г-жа Клинтън още един аргумент в борбата за президентското кресло с кандидата на републиканците Доналд Тръмп, защото тя трябва да докаже не с думи, а с дела заявеното в предизборната си програма - че може да се изправи срещу Русия. Цената, както вече споменахме, не е от интерес за бившата първа дама.

Сега за нормандския формат, който трябваше да се задейства пак на форума на Г-20 в Китай. Хората в Кремъл със сигурност са наясно, че едностранният ни отказ от заявената среща с Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Петро Порошенко ще бъде употребен не в наша полза (още една американска многоходова комбинация!). Най-малкото се очакват обвинения, че проваляме преговорите.

И прекият призив на Владимир Путин към онези, "които подкрепят властите в Украйна", да поукротят "своите клиенти", чиито провокации торпилират мирния процес, също едва ли ще бъде чут. Затова е твърде любопитно какво точно има предвид президентът Путин, обещавайки да не остави без последици опита на украинските силови структури да извършат диверсии в Крим и гибелта на наши военни. Какъв ли ще е ответният ход на Кремъл?

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
3
 
5
 
! Отговори
сута преди 7 години
До шш Не го знаеш това, защото не знаеш да четеш, а пък ако знаеш да четеш, не можеш да разбираш прочетеното. А сега се върни обратно и прочети какво е написано. И ако ти останат сили след това, може да се помъчиш и да го разбереш.
283
9
 
2
 
! Отговори
шш преди 7 години
Не знаех, че олимпиадата е в Пекин. Мислех, че е в Рио. Много съм ***!
282
16
 
50
 
! Отговори
Никойчо Никоев преди 7 години
А НАТО в същност е (NATO -Nord Atlantic Terrorist Organization) - северно атлантическа терористическа организация, в нейната най дълбока същност.
281
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе фашага я ни кажи сега на нас невежите,как се отбраняваше нато от ирак,либия,афганистан,сърбия.
280
36
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До cheriхх е абсолютно прав. Навсякъде в Русия е помия.
279
14
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО е фашистки сьюз справка Либия, Югославаия,Ирак,Сирия
278
13
 
10
 
! Отговори
cheri преди 7 години
До xxЛъжеш бе ХХ. Лъжеш. Нищо от това което пишеш не е вярно.Не само ти ходиш в Русия.
277
68
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо винаги руската гледна точка се представя в нашите медии ? Това не е ли рускa хибридна дезинформация !!! НАТО е отбранителен съюз !!! Гледахме русия как мачка Грузия , Молдова , Украина , анексирането на Крим и бомбардирането на мирни сириици с цел дестабилизация на Европа с бежанци !!! Никои няма да напада русия , но няма да бъде оставенa да заплашва страните от НАТО !!!
276
2
 
13
 
! Отговори
Агент преди 7 години
До АнонименТи май наистина си толкова глупав. А аз си мислех, че само се преструваш.Това за Крим наистина ме разсмя - хахаха!
275
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така!Винаги трябва да се търси врага.Даже много меко е написана статията .Вземете пример от медиите в Северна Корея
274
10
 
21
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
американски пропагандни блъфове освен създаване на впечатление за хаос за друго нямат сили реално трабва да започнат незабавно битката за САЩ всеки момент ще ги тресне супер земетресение по разлома сен андреас и вулканът йелостоун
273
50
 
22
 
! Отговори
xx преди 7 години
През пролетта бях в Русия.Ако изключим Москва, където се събират всички пари на държавата,навсякъде другаде е леш - кал,мръсотия,разбити улици,но не като нашите-нашите са истински лукс.Няма ред, няма организация,ужасна и огромна престъпност и безпросветна пиянска простотия.За човешки права, свободи, демокрация и справедливост,там и дума не може да се издума.Путин знае и може всичко.Толкоз.Тези *** собствената си държава не могат да оправят, зейнали света да глътнат.
272
17
 
33
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
До Aнонимен 334. Та кажи бе голобради момко , къде да се изнесем ,че да си намериш мястото и ти сред черните американци пръснати по целият свят като " пазители на демокрацията" . Зад Украйна ли да се наредим . На теб май ти е домъчняло за руски ботуш. Гледай си нещастният животец , цукай си на Сорос от мънитата и си трай. Световните проблеми не са за твоята празна главица.
271
13
 
23
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
До Анонимен 334.Слабички ти са арументите. трябвало да стоим по-далече от Русия. Ами кажи къде да се изнесем. може би в САЩ, ама не може. Там от двадесет години ни лъжат че ще махнат визите ама все не става. И в Европа влезнахме и в НАТО_ОТАН влезнахме и гиолеми приятели им станахме ,тях и не ги съдим за престъпления в БГ-тото (за разлика от нас там) и пак ни искат визи.
270
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ArmagedonНе се прави на глупав. Знаеш какво искам да кажа. Ако не разбираш, значи не си за тоз форум.
269
13
 
18
 
! Отговори
Taralejic преди 7 години
Аааа! !))Видео за "диверсанти, които се опитваха да пробият до Крим 7 и 8 август", заснети не по-късно от 21 юли!!!!))))С астрономията и пълната луна отново се обьркаха КГБ))))
268
48
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия ще върне Крим и ще предаде Асад, неизбежно е. Единственият въпрос е дали ще го направи преди или след като санкциите съсипят икономиката и напълно.
267
35
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еволюция трябва! Не революция. Тази бавноразвиваща се държава е враг на самата себе си. Колкото и да се пънат, руснаците ще си останат един суровинен заден двор.
266
39
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неграмотната русифилщина приема еднo към едно лъжите на Москва и се самонавива как Украйна ще бъде превзета, а руската *** ще тържествува. Простотията и русофилията винаги са вървели ръка за ръка, катo първото е предпоставка за второто.
265
46
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ArmagedonАко наистина вярваш на джуджето, че е имало опит за украинска диверсия значи необратимо повреден путинопитек.