Бокова за ООН: Претендирам за поста, имам опит от ЮНЕСКО!

Осланя се и на опита си от преходния период в България
Обновена: 20 авг 2016 08:40 | 19 авг 2016 18:54, Елка Василева
147
Бокова за ООН: Претендирам за поста, имам опит от ЮНЕСКО!
Ирина Бокова. Снимка: архив, Reuters

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова смята, че опитът от работата й в тази международна организация и в държавните структури на България й дава основания да претендира за поста генерален секретар на ООН. Тя изрази това мнение днес в ефира на френската радиостанция "Франс ентернасионал", предаде ТАСС.

"Не крия, че опитът, който натрупах като ръководител на ЮНЕСКО, а също и опитът, натрупан през преходния период в България, ми е дал много неща и е основание да претендирам за поста глава на ООН. Твърдо вярвам в ценностите на ЮНЕСКО и на ООН, т.е. в многостранния подход към решаването на проблемите", каза Бокова.

Тя посочи, че като генерален директор на ЮНЕСКО от 2009 г. досега е фокусирала усилията на организацията върху една приоритетна задача, каквато е осигуряването на равенство между хората. Сред проблемите, на които е отдала голямо значение, спомена образованието на жените и девойките, защитата им от насилие, равенството между половете, повишаването на ролята на жените през 21-и век.

Още по темата

Борбата за поста генерален секретар на ООН е открито съревнование на идеи и опит, на компетенциите в управлението на определени ситуации, притежавани от кандидатите. Едно от предимствата ми според мен е, че ми се наложи да решавам въпроса с финансовата криза на ЮНЕСКО. Наложи ми се да осъществя редица реформи, което бе доста трудно, трябваше да се решават едновременно политически и финансови задачи, каза ръководителката на международната организация.

"Направих много неща и в сферата на човешките права, като настоявах ЮНЕСКО да отговаря на задачите, които страните членки очакват от нея да изпълни", добави тя.

Бокова припомни, че трите най-важни основи в дейността на ООН са борбата за мир, гарантирането на сигурност и развитието, по-специално в сферата на правата на човека.

"Кризите, които виждаме днес - проблемите с бежанците, климатичните промени, тероризмът, екстремизмът, различните прояви на нетолерантност - всичко изброено ни сочи не това, че ООН не отговаря на задачите, поставени пред нея, както твърдят критиците, а обратното - че днес имаме нужда от повече ООН, имаме нужда от повече преговори, от повече дипломация", изтъкна Бокова.

Тя отбеляза, че в днешния свят характерът на конфликтите се мени - сега те избухват не между държавите, а вътре в тях, където се разпадат различни общности, появява се съперничество между етносите, противоборство и гонения на религиозна почва.

"ООН трябва да участва повече в предотвратяването на конфликти, поддържайки културата на мира в отношенията между хората", заяви ръководителката на ЮНЕСКО.

В момента има 11 кандидати за наследяване на поста на Бан Ки Мун в ООН - шестима мъже и пет жени. След открити изслушвания Съветът за сигурност проведе две неофициални гласувания. Бившият португалски премиер и бивш върховен комисар за бежанците Антониу Гутериш и в двете бе фаворит.

В първото гласуване Ирина Бокова се класира трета, а при второто слезе на пето място. Съветът за сигурност насрочи поредно гласуване на 29 август. Едно или две гласувания се очакват и през септември.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: ООНИрина Бокова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
1
 
! Отговори
иван преди 7 години
Ето комунистическо самувереност и лидерство да смачка всеки ,който се изправи на пътя,а няма ли по- млад и кадърен и не се ли знае ,че е дъщеря на убиец,да, но колкото да има опит,що за приказка е това,сама предизвиква гнева на хората.
82
0
 
2
 
! Отговори
нн преди 7 години
Забрави. Бита карта. Няма как да стане.
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Избор на дъщеря на комунистически убиец, която до преди 15г. беше също част от тази партия и се идентифицираше с нея, би било тотално падение на ООН като организация.
80
4
 
6
 
! Отговори
Боко Банкянски преди 7 години
Дъщерята на комунистическия терорист, изверг, садист и убиец, е лично предложение на банкянската мутра, онзи неграмотен бандит, рекетьор и наркотрафикант, когото СИК и ВИС измъкнаха от подземния свят, като платиха милиони на мадридския комарджия! Срамната кандидатура на дъщерята на убиеца е поредното доказателство за топлата и нерушима дружба между Банкя, "Позитано", боянските сараи и библиотекарската ДС- пасмина! Банкянската мутра ви лъже, *** ви и ви ограбва, българи! Не го ли проумяхте?
79
4
 
5
 
! Отговори
Стар преди 7 години
Видите ли тя претендирала абе вие комунистите смятате че всичко на тоя свят е ваше.Вие и докато учехте в Москва така мислихте вашите татковци престъпници ви бяха изпратили като студенти с дипломатически паспорти та на границата да не ви проверяват и правихте всякасви контрабанди на износ икони на внос дефицитни стоки за Съюза, та брат ти го бяха и хванали на границата.И сега претендирала моля ви се.
78
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
MI TAKIVA SA TE KOMUNISTITE XORA BEZ GRAM SYVEST I MORAL.
77
7
 
15
 
! Отговори
детенамасовубиецвООН преди 7 години
Тази другарка нямаграм морал и достойнство. По времето на репресивния режим на БКП едни бяха тъпчени(даже деца) защото са имали роднина в чужбина или "враг на народа"роднина. Други градяха кариера защото имаха роднина в репресивния апарад на БКП. Бокова е от преливигированите. Кариерата си дължи на това че баща и стъпвал по български трупове.
76
5
 
10
 
! Отговори
Скарлет преди 7 години
Неэависимо кой какво мисли эа 10 ноември 1989 година, датата е сложила ПЕЧАТ и на малките деца!!! Эатова днес сме първи по корупция и последни по доходи!!! Хората сме жалки ИЭДЪНКИ а эа госпожата просто нямам ДУМИ!!!
75
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя моливи се претендирала за поста , защото имала опит . В какво ти е опита другарко , в краденето и убийствата ли . Е няма такава червена бабичка .
74
8
 
17
 
! Отговори
мъж преди 7 години
Комунистическа ***, като баща си.
73
7
 
14
 
! Отговори
мъж преди 7 години
Съветска ***. Като татко си.
72
10
 
8
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
А не разни двустрани споразумения със съмнителен ефект , като ТТТИП и други съглашятелства,търсещи еднострани изгоди за по-развитите икономически страни, още по-малко пък милитаризирането на света или създаването на армии с висока заплаха за целият останалият свят, който не залага на войната , като средство за мир. Да подкрепим усилията на г-жа Бокова в нейната мисия на обединител а не на разединител на цивилизацията.
71
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само чрез "сините каски" на ООН а не чрез американски, руски , Боко харам или Идил , могът да бъдат спрени или предотвратени, най-кървавите конфликти на планетата и унищожено културното наследство на цивилизацията. Само ярез образоването могът да бъдат премахнати всички заблуди и разделения на общества изостанали в своето развитие. Само чрез ООН може да бъде и решен проблема със законната и незаконната имиграция . Само тази организация може да обедини всички нации в един монолитен съюз .
70
6
 
23
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Бързо започнаха да изпъкват типичните за червената номенклатура наглост и безочие.У нас номера минава ,но в цивилизования свят трудно
69
6
 
22
 
! Отговори
боко доков преди 7 години
Трябва да претендираш за някой щатски затвор при режим! Защото, *** червена вещице, не си отговорила защо стойността на веригата ти апартаментите надхвърля доходите ти като шеф на ЮНЕСКО. Освен това, червена вещице, ти си дъщеря на зловещ изверг, садист, *** и убиец! Във вените ти, червена вещице, тече кръв на убиец! На комунистически убиец! Много ти здраве от Дачковия Яворчо, и той като теб да пие една студена вода!
68
7
 
17
 
! Отговори
Ти си дървено човече преди 7 години
Бокова е най добрата кандидатура! Туморът е в повечето властимащи досега. Дефиницията му е, че законите не важат за властимащите и те са над закона, че те могат да си крадат безнаказано, че за тях банковите закони не важат - пример са фалитът, цесиите и прихващанията в КТБ, за което няма още никой в затвора, че те и близките им получават безплатно здравеопазване и се лекуват в най-добрите ни болници и в чужбина, че могат да плюят в ЕС и чужбина други български политици, което вреди на България!
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименкак може да краде от охраната
66
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
издигнете жената на Нетаняху дето обирала стотинките от охраната събирани от връщане на шишета от запои в държавната резиденция хахахаха
65
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БРАВО БОКОВА! ПРИНЦИПНА ВИНАГИ! ИЗРАЕЛ ЩЕ ПЛАШИ СВЕТА А? НЕ МИНАВА!
64
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бокова-унизителна каМА ИЗДИГНЕТЕ СИ ВАШАТА АНИТА МЕЙЗЕР БЕ, ДРАГИ ИЛИ СЕРГЕЯ СТАНИШЕВ.