Не, мъртвият не ви е враг!

За провала Неделковски и костите на над 3 000 мъже
26 сеп 2016 11:44, Красимир Ангелов
227
Не, мъртвият не ви е враг!
Снимка: БТА

"Истинският войник се бие не защото мрази онова, което е пред него, а защото обича онова, което е зад него”, гласи една мъдра мисъл на британския писател, поет и публицист Гилбърт Кийт Честъртън от началото на XX век. Близо 100 години по-късно, за разлика от него, съвременният балкански не войник, а псевдонационалист, е готов да се бие, защото мрази онова, което е пред него, а не защото обича онова, което е зад него. И е готов да руши паметта с чук в ръка. Защото не му харесва.

Още по темата
Случаят с рушащия българска паметна плоча македонски псевдогерой Миленко Неделковски от последната седмица отново показа елементарното ниво на първенците на т.нар. македонска нация – първичното мислене на нейните уж първи и най-умни мъже. Да търсиш врагове сред близо 3 000 български мъже, оставили костите си далеч от родината и които от век са покойници, е повече от жалко. А да поругаваш паметта на който й да е починал, е варварско. Да не говорим, че изобщо не е християнско. Ако изобщо християнството значи нещо за нелепата група от десетки крайни сърбомани, които се движат из елита в иначе все по-грандоманско изглеждащото Скопие.

За капак на всичко македонската държава не се разграничи от действията на Неделковски, дори и чисто морално! Нещо повече – отговори назидателно на "нашите приятели от България”, като им препоръча “институциите да обезсърчат всички, които поставят паметни плочи на територията на друга държава и които впоследствие могат да бъдат акт на насилие или да предизвикват негативни чувства у гражданите". И нито дума за това, че действията на въпросния телевизионер най-малкото не са етични и човешки. Не са и "братско християнски". Да не говорим изобщо за добрите междусъседски отношения между двете държави, едната от които така, между другото, първа призна своята съседка и й спести доста "съседски" главоболия.

Не, не сте за ЕС, господа. И Слава Богу, скоро няма и да бъдете с тази си политика! Всъщност вие много добре го знаете и затова продължавате в този дух! Разбира се, външната политика на вашата си държава си е ваша работа, не българска. Жалко обаче за хилядите нормални и приятелски настроени жители на вашата Македония, които страдат от вашата плоска псевдонационалистическа политика. И понеже страдат от нея, а малцина са Миленконеделковци, мнозина от тях се принуждават да подават документи за омразното вам българско гражданство. Каква ирония, нали?

И за финал, дребнави ми г-н Неделковски, бих завършил с още един цитат. По-точно стих на един подпоручик, с чийто паметник със сигурност вие с радост бихте се изгаврили, както направихте с паметта на 3 000 български войници, част от които с македонски корен. Този подпоручик Дебелянов загива в битка на същия този Солунски фронт точно 2 дни след края на въпросната Каймакчалански битка, чийто паметник на жертвите в нея толкова ви тревожи. И този подпоручик загива в земи, които вие сигурно и до днес бълнувате, че са македонски.

Жалко е, защото вероятно само за вас мъртвият може да бъде враг. А не собствената ви глупост.

"И нима под вражи стяг
готвил е за нас пощада? -
Не, той взе що му се пада,
мъртвият не ни е враг!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
Хване Юрганевски преди 7 години
До Шопобади се на режисюра, да ти намери друга опорна щото тва нещо е некв нонсенс. като ше се фулиме за кликове барем да е интересно.
92
0
 
17
 
! Отговори
Алекс 1 /до Анонимен преди 7 години
Какво тук значи " незаконно", бе хора! Какво тук значи елементарна, християнска, човешка почит към мъртвите? Какво тук значи един развихрил се , разярен индивид, който руши покоя на мъртвите, без страх от Божие наказание? Там, в общи гробове, лежат костите на прадеди /моят прадядо, например/Кой изведе човешките ценности, на политическо равнище??!!Тоя, с търнокопа, с вандалщината, със свирепата си омраза? ЗАЩО???Ако паметник е поставен "незаконно" /по чии закони?/ то варварщината е "законна" ли??
91
6
 
1
 
! Отговори
Хване Юрганевски преди 7 години
До Нямапатриоти са ,ама от Ботевите. на маса. на четвърта ракия. и "анонимни" в интернет. или не им е платено. не забелязвам ония "паравоенни" парвенюта дето биха старците в варна да са се възмутили. нема футболни агитки. нема мотористи на поход веещи знамена. нема и да има.
90
9
 
2
 
! Отговори
Няма преди 7 години
Миленко е варварин и невежа! Той не заслужава такова медийно внимание, а един здрав тупаник. Това, което ме дразни как изведнъж много хора станаха патриоти в България. Ами ако Турция реши да сложи паметна плоча под Шипка, ще отидем ли да я счупим?
89
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
''Ако изобщо християнството значи нещо за нелепата група от десетки крайни сърбомани''
88
1
 
2
 
! Отговори
Хване Юрганевски преди 7 години
До Шопсамоуправството е наказуема проява. тоест, по силата на съвременното законодателство ако плочата е незаконна, македонските власти могат да изискат демонтаж. законовите норми не ограничават поставянето. и докато се правиме на гоуемици за неколко клика, се пробай да си представиш как Юксел Кадриев примерно събаря паметника на съветската армия. с багер. например.
87
0
 
0
 
! Отговори
Хване Юрганевски преди 7 години
един път и чич краси да наброси нещо заслужаващо адмирации. маладец, един вид
86
0
 
9
 
! Отговори
Един Българин преди 7 години
До 96А вие запознати ли сте колко разрешения са искани и с колко *** доводи са отказвани? На всички е ясно, че тези не са нито македонци още по-малко пък са сърбежи. Срам не срам българи са, които ги управляват още по-големи *** и от нашите. Не виждам причина да ги защитавате особено когато войниците са паднали за тяхната собствена свобода. Освен това паметната плоча е поставена май месец. защо пък решиха точно сега да я премахват? Само здрава ръка трябва с такива б***стуни.
85
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 96,Исках да одобря поста ти, а се получи неодобрение! Съжалявам, т.к. мисля точно като теб. Не може всеки да поставя каквото му скимне на чужда територия и после да се сърди като малко дете, когато друг му го каже. Това са детинщини!
84
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре би било да се изложи пълната и обективна истина, за да имаме истинска журналистика, т.к. процентът мислещи хора, коитож не действат като овце в стадо и не скачат, понеже комшиите им го правят, може у нас да е малък, но го има.Та да попитаме и ако има журналисти у нас - нека кажат: Законно ли е поставена тази паметна плоча. Ако е законно поставена, то правителството има пълното право да се намеси.Ако не - плачът и заканите са повече от глупави. Някои сме И обективни, все пак.
83
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поради ескалацията срещу АЕЦ Белене и нарастващите анти руски настроения ,върхушката на ДС режисираха по заповед на Москва филма със чупенето на някакъв паметник,така изместиха фокуса от корупционната схема Белене и милиардите които Русия ограби от България,със полезното съдействие на ВМРО,НФСБ И АТАКА
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на журналиста! Да, глупостта там е на почит сред доста хора.
81
0
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 7 години
До 91"с отделна нация"???? Да , така е, отделната нация е всъщност народност и все още е малцинство - албанското. то разбира се нескрито се присмива на управляващите "анализатори" , но последните няма какво да му направят.По принцип да , добре е да се иска разрешение т.к. е отделна държава, но има международни спогодби за войнишките гробища и паметници.Но власт, която упорито се опитва да насажда омраза към братята си от другата страна на една фалшива граница няма как да уважавам.
80
1
 
15
 
! Отговори
Един Българин преди 7 години
Неделковски реши да трие историята, но тя е една и няма как да се подмени, колкото и да се надява на това сръбското им правителство. Миленчо, прадядовците ти най-вероятно също са загинали на Солунския фронт т.к. както знаеш освен българската армия, която ви пази от гърлежи, сърбежи, английски и френски *, голяма част от дружините са били доброволчески от местни "македонци". Да тогава не е имало Тито, а само господ и тогава още бяхте българи.
79
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македонците посегнаха и на дедите си,загинали за свободата на майка България.Затова ,са заприличали на стадо озверели същества.
78
1
 
10
 
! Отговори
няма памет ... преди 7 години
Преди да започнем да слагаме плочи в други държави ( не че не заслужават загиналите ) е добре да помислим за паметниците в тяхна чест издигнати тук в Родината. Комунизма се постара да изтрие тази част от историята на България, заедно с паметниците на загиналите в Балканските войни и Първата Световна. На пъпа на София не просто с чукове, а с булдозери беше изринат монумент на загиналите от 1 и 7 ми Софийски полкове и на негово място беше построен безумен монумент, наречен удобно 1300 години....
77
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът е,че македонците не разсъждават,нямат с какво,просто изпълняват заповедите на Москва и Белград.
76
3
 
15
 
! Отговори
що е маке се е мърша преди 7 години
Силна статия. Браво на автора.
75
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво,..Редко е в този вестник да се прочете така написана статуя,Без злоба,негативност,.....дипломация от висок ранг...
74
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 43Какви "окупатори" бълнуваш? Това си е част от БЪЛГАРИЯ.