Не, мъртвият не ви е враг!

За провала Неделковски и костите на над 3 000 мъже
26 сеп 2016 11:44, Красимир Ангелов
227
Не, мъртвият не ви е враг!
Снимка: БТА

"Истинският войник се бие не защото мрази онова, което е пред него, а защото обича онова, което е зад него”, гласи една мъдра мисъл на британския писател, поет и публицист Гилбърт Кийт Честъртън от началото на XX век. Близо 100 години по-късно, за разлика от него, съвременният балкански не войник, а псевдонационалист, е готов да се бие, защото мрази онова, което е пред него, а не защото обича онова, което е зад него. И е готов да руши паметта с чук в ръка. Защото не му харесва.

Още по темата
Случаят с рушащия българска паметна плоча македонски псевдогерой Миленко Неделковски от последната седмица отново показа елементарното ниво на първенците на т.нар. македонска нация – първичното мислене на нейните уж първи и най-умни мъже. Да търсиш врагове сред близо 3 000 български мъже, оставили костите си далеч от родината и които от век са покойници, е повече от жалко. А да поругаваш паметта на който й да е починал, е варварско. Да не говорим, че изобщо не е християнско. Ако изобщо християнството значи нещо за нелепата група от десетки крайни сърбомани, които се движат из елита в иначе все по-грандоманско изглеждащото Скопие.

За капак на всичко македонската държава не се разграничи от действията на Неделковски, дори и чисто морално! Нещо повече – отговори назидателно на "нашите приятели от България”, като им препоръча “институциите да обезсърчат всички, които поставят паметни плочи на територията на друга държава и които впоследствие могат да бъдат акт на насилие или да предизвикват негативни чувства у гражданите". И нито дума за това, че действията на въпросния телевизионер най-малкото не са етични и човешки. Не са и "братско християнски". Да не говорим изобщо за добрите междусъседски отношения между двете държави, едната от които така, между другото, първа призна своята съседка и й спести доста "съседски" главоболия.

Не, не сте за ЕС, господа. И Слава Богу, скоро няма и да бъдете с тази си политика! Всъщност вие много добре го знаете и затова продължавате в този дух! Разбира се, външната политика на вашата си държава си е ваша работа, не българска. Жалко обаче за хилядите нормални и приятелски настроени жители на вашата Македония, които страдат от вашата плоска псевдонационалистическа политика. И понеже страдат от нея, а малцина са Миленконеделковци, мнозина от тях се принуждават да подават документи за омразното вам българско гражданство. Каква ирония, нали?

И за финал, дребнави ми г-н Неделковски, бих завършил с още един цитат. По-точно стих на един подпоручик, с чийто паметник със сигурност вие с радост бихте се изгаврили, както направихте с паметта на 3 000 български войници, част от които с македонски корен. Този подпоручик Дебелянов загива в битка на същия този Солунски фронт точно 2 дни след края на въпросната Каймакчалански битка, чийто паметник на жертвите в нея толкова ви тревожи. И този подпоручик загива в земи, които вие сигурно и до днес бълнувате, че са македонски.

Жалко е, защото вероятно само за вас мъртвият може да бъде враг. А не собствената ви глупост.

"И нима под вражи стяг
готвил е за нас пощада? -
Не, той взе що му се пада,
мъртвият не ни е враг!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
2
 
! Отговори
Добруджанец преди 7 години
До Анонимен60те години като си наумиха другарите да колхолизират и панелизират на кутийки целия източен пролетариализъм по советски калъп, прекопаха масово старите гробища, могили, даже храмове събориха, за язовирите пък цели села потопиха. дадоха известие да преместим близките си и който разбрал и успял спасил каквото можал. единия ми дядо за трети път го препогребахме горкия от Бабадаг дотук. човек и като умре не го оставят на мира. /а тия с арабските стари надписи пък никой не ги потърси/
72
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не трябва да им налагаме вето за членство в евросъюза! За да ги накажем, трябва да ги подкрепим! Да им натресат *** ценности и х0мопаради, да напълнят магазините с ГМО, да напълнят центъра на Скопие с и пришълци.... И след 10 години ако видят бял българин да му целуват краката...
71
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само не съм съгласен с автора 4е героите са оставили костите си дале4 от родината.Каймак4алан както и цяла Македония 1200 години са 4аст от България,и само 70 години не са.Но скоро нещата пак ще си дойдат на мястото
70
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
където видя Маке там ще го съдирам ... Мекета , не идвайте в БГ ...много лошо ви се пише ! А онзи дебел, свинар , журналист ли е къв е , ако го барна ....лелееееее ....................... !!!!!
69
0
 
15
 
! Отговори
extremist преди 7 години
БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПЯ СТАТИЯТА НА ДНЕС.БГ
68
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и от ВСВ е известно дето са рекли че е продължение на ПСВ и била неизбежна като положението и то след 20 години изчислили,според раждаемоста на населението наверно пък и да не се усетят що е отпред и що отзад,а като стане както е ставало много зависи от какво е останало,а там в тила е целта дето зяпа неприятеля и срока му от туй се ръководи.
67
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Makedoniaкато нямате друго , най-лесно е с чуковете - промити мозъци
66
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв народ живее в Македония си е тяхна работа.Българите са се били и умирали за да освободят тази част от Балканите не веднъж или два пъти в името на своите идеали и ценности.Но сега са модерни времена - други ценности... Паметниците на загиналите да се рушат е показ на най мръсно поведение и заслужава подобаващ отговор.Чудесен пример са Гърците.
65
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 30 г. така разрушихме турските гробища в България - изравнихме ги със земята и счупихме всички паметни плочи над тях. За нас това е голям подвиг.
64
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо ново на българоалбанската граница
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на автора хич не ги щадете,да си го набият в кратуните че са Българи насилствено преименувани на македонци...няма такъв филм....Македония....
62
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Момчил Цветков УМБАЛЯ си ходи в Скопие. Какво правиш тука.
61
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 50Кога втората световна война е имало македонска армия. Вярно от Атлантида насам имате армия, държава, култура. Вие създадохте Господ и той нас. Жалки сте и смешни с тези напъни. Дисниленд с албански вкус и сръбска простотия. Дори и сърбите ви се смеят и подиграват. Да не забравите да паметник на великият индиански войн Седящата Мечка, че баба му е македонка. А маите и ацтеките са преселници от Македония.
60
3
 
31
 
! Отговори
до 66 преди 7 години
Какви окупатори, какви чужди територии ? Македония е била в пределите на Царство България през 1916 година по време на Първата Световна Война. Боже Господи - прибери си вересиите !
59
23
 
5
 
! Отговори
Момчил Цветков УМБАЛ преди 7 години
България е македонска земя !
58
0
 
26
 
! Отговори
Мъка преди 7 години
Има нещо хубаво в цялата история - научихме за Каймакчалам и подвига на дедите ни--------Ако не беше този селянин с *** щяха ли някои изобщо да знаят за съществуването на македонския фронт или къде е загинал Димчо Дебелянов.
57
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До MakedoniaПокажи си главата в България , да видиш нашите чукове !
56
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РОССИЯТака е. Обявихте ни война и ни окупирахте. Тука няма паметници на загинали съветски войници в боеве с германците. Тука има паметници на войска окупатор. Но каквато ни е политиката с Македония, такава е с Русия - никаква. Ако Македония буди смях, то Русия буди страх и отврат. Защо няма една бивша соц държав, която да ви обича. Защо бившите съветски републики също странят. Вашето мислене и манталитет на Руската империя от 18 век. Горе долу там си останахте.
55
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Makedoniaя си стой там в кошарата и си блей и не се обаждай в Българси форум.аз лично хич не ви искам,нито сте интелигентни,нито сте на нивото ни като хора.
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има нещо хубаво в цялата история - научихме за Каймакчалам и подвига на дедите ни