Не, мъртвият не ви е враг!

За провала Неделковски и костите на над 3 000 мъже
26 сеп 2016 11:44, Красимир Ангелов
227
Не, мъртвият не ви е враг!
Снимка: БТА

"Истинският войник се бие не защото мрази онова, което е пред него, а защото обича онова, което е зад него”, гласи една мъдра мисъл на британския писател, поет и публицист Гилбърт Кийт Честъртън от началото на XX век. Близо 100 години по-късно, за разлика от него, съвременният балкански не войник, а псевдонационалист, е готов да се бие, защото мрази онова, което е пред него, а не защото обича онова, което е зад него. И е готов да руши паметта с чук в ръка. Защото не му харесва.

Още по темата
Случаят с рушащия българска паметна плоча македонски псевдогерой Миленко Неделковски от последната седмица отново показа елементарното ниво на първенците на т.нар. македонска нация – първичното мислене на нейните уж първи и най-умни мъже. Да търсиш врагове сред близо 3 000 български мъже, оставили костите си далеч от родината и които от век са покойници, е повече от жалко. А да поругаваш паметта на който й да е починал, е варварско. Да не говорим, че изобщо не е християнско. Ако изобщо християнството значи нещо за нелепата група от десетки крайни сърбомани, които се движат из елита в иначе все по-грандоманско изглеждащото Скопие.

За капак на всичко македонската държава не се разграничи от действията на Неделковски, дори и чисто морално! Нещо повече – отговори назидателно на "нашите приятели от България”, като им препоръча “институциите да обезсърчат всички, които поставят паметни плочи на територията на друга държава и които впоследствие могат да бъдат акт на насилие или да предизвикват негативни чувства у гражданите". И нито дума за това, че действията на въпросния телевизионер най-малкото не са етични и човешки. Не са и "братско християнски". Да не говорим изобщо за добрите междусъседски отношения между двете държави, едната от които така, между другото, първа призна своята съседка и й спести доста "съседски" главоболия.

Не, не сте за ЕС, господа. И Слава Богу, скоро няма и да бъдете с тази си политика! Всъщност вие много добре го знаете и затова продължавате в този дух! Разбира се, външната политика на вашата си държава си е ваша работа, не българска. Жалко обаче за хилядите нормални и приятелски настроени жители на вашата Македония, които страдат от вашата плоска псевдонационалистическа политика. И понеже страдат от нея, а малцина са Миленконеделковци, мнозина от тях се принуждават да подават документи за омразното вам българско гражданство. Каква ирония, нали?

И за финал, дребнави ми г-н Неделковски, бих завършил с още един цитат. По-точно стих на един подпоручик, с чийто паметник със сигурност вие с радост бихте се изгаврили, както направихте с паметта на 3 000 български войници, част от които с македонски корен. Този подпоручик Дебелянов загива в битка на същия този Солунски фронт точно 2 дни след края на въпросната Каймакчалански битка, чийто паметник на жертвите в нея толкова ви тревожи. И този подпоручик загива в земи, които вие сигурно и до днес бълнувате, че са македонски.

Жалко е, защото вероятно само за вас мъртвият може да бъде враг. А не собствената ви глупост.

"И нима под вражи стяг
готвил е за нас пощада? -
Не, той взе що му се пада,
мъртвият не ни е враг!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
4
 
12
 
! Отговори
Просто Българин преди 7 години
Русия винаги е мразила българския народ. Затова създаде и "Македония". Такива неандерталци като тоя показват истинските чуства на Русия. Жалко за народа който живее в Кутмичевица. Доброто е малко бавно, но накрая то винаги тържествува.
112
0
 
13
 
! Отговори
алооууу преди 7 години
Ей хора Миленко не е Македония и Македония не е Миленко. Недейте повече да коментирате ***, психическо болен човек, осъждан повече пъти за криминал и какво ли не. Той за 90% от македонците е един ***. Нямя как един Миленко да настрои българи срещу македонци. Обичаме се и уважаваме се, нека да си остане така. Една ръка сръбски малумници от Скопие и ВМРО-ДПМНЕ няма как да ни скарат, няма.
111
8
 
0
 
! Отговори
Чоновски преди 7 години
Това че на некои истината им не изнася, язе не сум виновен. Както сте я подкарале до 20-30 годин депесе ке са мнозинство.
110
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МакетоЗначи идва един илир (на който са потомци днешните албанци и гони едни тракийски племена, дето им се вика Фриги. И прави там нещо, дето почват да му викат Македония. Така ли? Ама с какво население? Гръцко ли (тракийско), илирско ли, дорийско ли?И кажи сега, дедо ти от Беломорска Тракия ли е бежанец? Или дойдоха едни сърби с тояги да му казват "ти не си българин"?На Балканите сме почти едни и същи. Само дето ни сменят етикета!!!
109
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЧоновскиИзмий си устата с хлорин първо преди да говориш за мене шиптар такъв , ясно ли ти е !!!Айде в *** дето имаш за държава и не се обаждай където не ти е работа.
108
5
 
5
 
! Отговори
р преди 7 години
Тъжната истина е че Божидар Д . направи много повече в полза на македонизма отколкото Тито . Преди поне знаехме ,че това е лъжа,днес благодарение на *** като Божидар македонските власти винаги може да я представят за истина.Същите *** са и СКАТ и останалите творения на Българската ДС.
107
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"турция направи от българи по.маци":)))Не знам само защо джамията в Мадан е от преди идването на турците на Балканите... :)))А е имало и една още по-стара, срината до основи в Девин. Не знам и защо богомилите всички до един стават мюсюлмани, като днес някви смешни "бели братства" се пробват да ги копират и танцуват в Рила.
106
11
 
1
 
! Отговори
Макето преди 7 години
Дедо ми каков е бил нема значение. Важно е каков сум язе, а язе сум македонец. Човек е поизлел от ***, така че пра-пра.. дедовците ни са били маймуни, обаче ние не смо, Преди 60-70 годин не е имало држава македония, но сега има. Това е.
105
12
 
2
 
! Отговори
Чоновски преди 7 години
Що ни плашите с ЕС, НАТО и албанците бре? Вие като сте в НАТО и ЕС , да не би сте цъфнале и завързале? На същию хал сте и вие, ромове и турци ке ви превземат до 20-30 години. Айде опрайте си дръжавата и тогава ке почнем да ви уважаваме.
104
1
 
7
 
! Отговори
_Революционер_ преди 7 години
Заобиколени сме от изро.ди каква им е работата на съседите да ни се бъркат? гърците направи от славянизирани български потомци гръцко езични, турция направи от българи по.маци, сърбите направиха от българи македонци и румънците направиха от българи власи.......
103
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македонците дали са чували за Куберова България?
102
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МакетоКажи за дедо ти. Сърбин ли е или българин?
101
0
 
9
 
! Отговори
паралелна вселена преди 7 години
До кръпелтой цар СамОил там не е българския Самуил, ами бил син на Санде Великиот Хундзян и Василий БългароЛюбеца му ослепил македонистите кога биле на поход буцефалите да освобождават македоноидната раса от "поробителите татари". освен това спонсоруването е само няколко милиона през офшорките на Груйо съвсем законно и прозрачно по всичките юропейски и международни стандарти.
100
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чета коментари че паметника не бил законен.....Ако е така не е ли редно държавата Македония да излезне с становище по въпроса а не това недоразумение Миленко да го събаря....нали така е редно да има изказване на МНВР на така наречената държава Македония......
99
15
 
1
 
! Отговори
Макето преди 7 години
Не чух некой да отрича че паметнико е незаконно сложен, имат ли разрешение от съответните административнишки влади или не? Ако е сложен без разрешение, тоя правилно го е срутил. Ако аз реша да сложим паметник у бугарско ей така където ми скимне, що че последува?
98
2
 
4
 
! Отговори
Не народ ,а мърша преди 7 години
е казал и друг поет .
97
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШопШопе, още ли не те е набарал някой да те извади от клавиатурата за известно време поне? Не ги ли счупи тия пръсти от писане на глупости по цял ден? Като си толкова умен, вземай *** и при онова брадясало маке, дето си приличате с него - да чукате камъчки на кариерата!
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Шопда, и си представям клара маринова , как Л-ка и агент гоце как громят паметните плочи на американските летци свалени над софия. комплетно си на нивото на планктона за парче пица днеска, казах ти да измислиш неква теза дето поне си струва фуленето.
95
0
 
12
 
! Отговори
стефан преди 7 години
Ако този вандалски акт се беше случил преди 80 години, Иван Михайлов веднага щеше да изпрати Величко Керин / Черноземски / да си поговори с Миленко!!!!!!
94
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой говори само за законно и незаконно като цялата им столица украсена с паметници на чужди исторически личности.Най - големите крадци на история