Не, мъртвият не ви е враг!

За провала Неделковски и костите на над 3 000 мъже
26 сеп 2016 11:44, Красимир Ангелов
227
Не, мъртвият не ви е враг!
Снимка: БТА

"Истинският войник се бие не защото мрази онова, което е пред него, а защото обича онова, което е зад него”, гласи една мъдра мисъл на британския писател, поет и публицист Гилбърт Кийт Честъртън от началото на XX век. Близо 100 години по-късно, за разлика от него, съвременният балкански не войник, а псевдонационалист, е готов да се бие, защото мрази онова, което е пред него, а не защото обича онова, което е зад него. И е готов да руши паметта с чук в ръка. Защото не му харесва.

Още по темата
Случаят с рушащия българска паметна плоча македонски псевдогерой Миленко Неделковски от последната седмица отново показа елементарното ниво на първенците на т.нар. македонска нация – първичното мислене на нейните уж първи и най-умни мъже. Да търсиш врагове сред близо 3 000 български мъже, оставили костите си далеч от родината и които от век са покойници, е повече от жалко. А да поругаваш паметта на който й да е починал, е варварско. Да не говорим, че изобщо не е християнско. Ако изобщо християнството значи нещо за нелепата група от десетки крайни сърбомани, които се движат из елита в иначе все по-грандоманско изглеждащото Скопие.

За капак на всичко македонската държава не се разграничи от действията на Неделковски, дори и чисто морално! Нещо повече – отговори назидателно на "нашите приятели от България”, като им препоръча “институциите да обезсърчат всички, които поставят паметни плочи на територията на друга държава и които впоследствие могат да бъдат акт на насилие или да предизвикват негативни чувства у гражданите". И нито дума за това, че действията на въпросния телевизионер най-малкото не са етични и човешки. Не са и "братско християнски". Да не говорим изобщо за добрите междусъседски отношения между двете държави, едната от които така, между другото, първа призна своята съседка и й спести доста "съседски" главоболия.

Не, не сте за ЕС, господа. И Слава Богу, скоро няма и да бъдете с тази си политика! Всъщност вие много добре го знаете и затова продължавате в този дух! Разбира се, външната политика на вашата си държава си е ваша работа, не българска. Жалко обаче за хилядите нормални и приятелски настроени жители на вашата Македония, които страдат от вашата плоска псевдонационалистическа политика. И понеже страдат от нея, а малцина са Миленконеделковци, мнозина от тях се принуждават да подават документи за омразното вам българско гражданство. Каква ирония, нали?

И за финал, дребнави ми г-н Неделковски, бих завършил с още един цитат. По-точно стих на един подпоручик, с чийто паметник със сигурност вие с радост бихте се изгаврили, както направихте с паметта на 3 000 български войници, част от които с македонски корен. Този подпоручик Дебелянов загива в битка на същия този Солунски фронт точно 2 дни след края на въпросната Каймакчалански битка, чийто паметник на жертвите в нея толкова ви тревожи. И този подпоручик загива в земи, които вие сигурно и до днес бълнувате, че са македонски.

Жалко е, защото вероятно само за вас мъртвият може да бъде враг. А не собствената ви глупост.

"И нима под вражи стяг
готвил е за нас пощада? -
Не, той взе що му се пада,
мъртвият не ни е враг!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
20
 
! Отговори
Търново преди 7 години
Ходих това лято до Охрид т.е. минах през цяла Македония тази държава е 10-15 години назад в сравнение с останалите балкански държави. Имат много албанци,местни ми казаха ,че има цели градове като Тетово които са само населени с албанци. Македонците иначе са продажни и като видят парата са първи приятели и с албанците и с българите. Държавата извън Скопие е адски бедна,*** и неуредена. България е както Германия в сравнение с тяхната държава.
32
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хан Чака заемал българския престол българин ли е или татарин?
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
21 век сме стига с тези омрази и простотии , хората махнаха границите, ей ограмотете се малко, затова ходите в Гърция и полуавате милиарди от Европа
30
1
 
19
 
! Отговори
Тракийски преди 7 години
Поздравления за автора. Тъжно е, че точно заради подобни глупости ставам все по-убеден в общото ни родословие с Великата Македноска (Бивша югославска) империя. Да рушим паметници, а след това и мавзолеи ни е някакси в кръвта. Без значение дали ги наричиме фашисти или комунисти всички тези отдавна умрели хора следва да бъдат много повече наши учители, отколкото врагове.
29
5
 
8
 
! Отговори
силна ръка си трябва преди 7 години
И сега Фандъчето ще тропне по масата като кандидат президент и силно ще рече: Бат'Бойко, казвай ми какво да кажа, че ти баща, ти майка, ти... Буда :))
28
12
 
5
 
! Отговори
айде преди 7 години
По -добре ли ви стана сега,има и п-о зле от българите в Европа-макетата .Те пък наша кръв и кръга се затваря .Защото цитатаджийството не е пътя ! Но едва ли божидар димитровците ще ме разберете.
27
0
 
19
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Пичове, аре повече да не им обръщаме на тия недоразумения. Всичко е разпределено вече, чака се съответния момент за корекция на териториите. Пък после тоя пияндурник ще го видим що за журналист е...
26
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще ги приемат в ЕС точно никога докато съществува Гърция, кой ги смята тия варвари за хора. Всички големи са с гърците , плюс това те с техния начин на мислене и действия не допринасят с нищо да ги погледнат с други очи.Поздравления на автора
25
1
 
23
 
! Отговори
макара преди 7 години
Тоя миленко. Не ме трвожи ,Прочетох му пубмликациите видях из тубата що ги плещиАми тои живее още в югославия.Болен е човекот.Няма да ни скара с мкедонците с тая тъпня що стори.
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Същите сме били и 1917 то и затова сърбите спечелиха"Сърбите спечелиха защото Големите решиха, че трябва да спечелят.
23
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македонската 'държава' е един цирк, от статуя за милиони и морално деградирали хора.
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За всеки Лозан иде Трифон Зарезан.
21
23
 
2
 
! Отговори
мълчете бе бунаци преди 7 години
Това беше и целта на макето ,да ви покаже в тая светлина. И вие до един измучахте и пак показахте дедите ни са загубили всички войни .
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЛозанЛозане, ти ли си любовницата на Миленко или той е твоята? Или може би се лупкате взаимно?
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
11-ти Сливенски пехотен полк по-късно полка на Н.В. Царица Йоана Това този ~***~ го прави на100-годишнината от боевете.През есента на 1916 г. води тежки и епични боеве за отбраната на връх Каймакчалан (2524 м.н.в.). Там дава 1876 убити войници, 51 офицери, 5941 ранени войници и 126 офицери и само за 14 дни. Огънят на противника е толкова силен, че някои дори полудяват или оглушават.
18
15
 
14
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
БГ ПРАВИТЕЛСТВО СЪЩО ТЕКА ПОСТЪПИ С РУСКИТЕ ВОЙНИЦИ КОИТО СИ ДАДОХА ЖИВОТА СИ ЗАНАЩА СВОБОДА ОТ ТУРЦИТЕ. И ФАШИСТИТЕ. ДОБРЕ ЧЕ НАРОДА ГИ СПРЯ.ПОМНЯ КАК ИСКАХА ДА СВАЛЯТ АЛЬОША ПЛОВДИВЧАНИ НЕ РАЗРЕШИ НА ПРВИТЕЛСТВОТО. А СЕГА САМИ РЕШЕТЕ ТОВА Е СПРАВЕДЛИВО ЛИ Е
17
10
 
1
 
! Отговори
няма оправия преди 7 години
Това е нивото на народа,професорите му и журналистите му .Такива бяха и през комунизма.Тогава нивото падна драстично и хора като е тоя журналист почнаха да мислят и пишат.Винаги се почваше нещо срещу американците,после се изръсваше,не сте вие за комунизма още и се цитираше поредния ком .поет .Да речем Вапцаров.Днес наследниците на комунистите изкараха Дебелянов и изразите,не сте за ЕС и слава Богу . Смешни сте.
16
2
 
15
 
! Отговори
до Лозан преди 7 години
татари са таковали бабати 41-44 г. само че ти като всеки *** без роди и история си от племето на тъмнолилавия етнос дошъл от Индия ..нали скоро ви дойде на гости царя ви от Пакистан -хунзата Газифар Хан от племето калаши -кои били там роднините на Аце Великиот ....хахахахахаха ама цирк балкански е тази държава ...тя и име няма като имена а БЮРМ ...Бивша Югославска Република ,а преди да ги освободят българите 1941г. се е наричала -Вардарска бановина ...айде марш пак у сръбско!!!!
15
31
 
2
 
! Отговори
до дд преди 7 години
Каква комплексарщина лъха .....Същите сме били и 1917 то и затова сърбите спечелиха ....... Просто един македонски журналист разби на пух и прах целия бг пейзаж .И почнаха до един да празнословят,Дебелянов ,ама Боже наистина колко сте *** .
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе , установи ли се чие производство е *** , с който бай Миле счупи плочата ?