Третата световна война вече е започнала – по руската телевизия!

Коя е причината за тази треска?
13 окт 2016 21:15, Елка Василева
455
Третата световна война вече е започнала – по руската телевизия!
Снимка: архив, Reuters

Трета световна война може би няма да има, но за хората, които си пуснат телевизорите в Русия, тя вече е започнала, пише Франс прес.

Водещият на централната информационна емисия на държавната телевизия в неделя вечерта съобщава, че руските противовъздушни батареи в Сирия ще "свалят" американските самолети.

По новинарската телевизия "Россия 24" дават репортаж за подготвянето на бомбоубежища в Москва в случай на ядрено нападение.

В Санкт Петербург информационният сайт "Фонтанка" твърди, че губернаторът иска да определи дневна дажба за хляб за бъдеща война въпреки обясненията на властите, че искат просто да стабилизират цената на брашното.

А по радиото се обсъждат учения на "гражданска защита", в които според министерството на извънредните ситуации ще бъдат мобилизирани 40 милиона руснаци за една седмица. В програмата са предвидени евакуации на жилищни сгради и действия при избухване на пожар.

Ако пък някой си изгаси телевизора и тръгне на разходка по московските улици, е много вероятно да попадне на огромни "патриотични" графити на пропутински художници и на организацията "Сет", която покрива сгради с изображения на мечката символ на Русия или раздават бронежилетки с нарисувани гълъби на мира.

Причината за тази треска, за това увличане по неизбежността на "Трета световна война"? Прекратяването на 3 октомври на преговорите между Вашингтон и Москва за сирийския конфликт след провала на примирието, което двете сили договориха с голяма настойчивост в Женева през септември.

Веднага след това руските и сирийските бомби превърнаха Алепо в "ад на Земята", както се изрази ООН, и предизвикаха критиките на Запада.

Междувременно в Сирия руската армия продължи да действа сама през седмицата, разполагайки във военната си база на сирийското пристанище Тартус противовъздушни батареи С-300, способни да поразят изтребители. Тя изпрати и корвети, оборудвани с ракети, които на теория могат да потопят военни кораби. С други думи това е демонстрация на сила, насочена не към джихадистите и другите сирийски бунтовници, а към американския флот и авиация.

Конфронтация

В Москва, където руските и западните журналисти лягат и стават с комюникета, изпращани от руското министерство на отбраната, конфронтационната атмосфера се препредава и допълва от медиите. Говорителят на руската армия генерал Игор Конашенков отправя предупреждения към Белия дом, Пентагона и Държавния департамент.

"Напомням на американските "стратези", че противовъздушните ракети С-300 и С-400, които подсигуряват въздушното пространство на руските бази "Хмеймим" и "Тартус", имат радиус на действие, който може да изненада която и да било неидентифицирана летателна машина", каза той на 6 октомври. Това бе едва прикрита заплаха срещу САЩ.

В ефира на държавната телевизия "Россия 1" водещият Дмитрий Кисельов, който е и шеф на Руската информационна агенция "Новости", обобщава идеята на ген. Конашенков за "обикновените хора като вас и като мен": "ние ще свалим" американските самолети. После разкри "план Б" на САЩ за Сирия. "План Б, най-общо казано, е, че САЩ ще прибягнат към пряко използване на сила срещу армията на президента Башар Асад и срещу руската авиация", каза той.

"Трябва ли да се страхуваме от провокации? Именно по този начин САЩ се включиха във войната във Виетнам", каза Кисельов, след което предупреди западняците, че разположените ракети в Калининград - руски анклав, граничещ с Полша, могат да бъдат въоръжени с ядрени бойни глави.

"Днешна Русия е повече от подготвена - най-вече психологически - за новата спирала на конфронтация със Запада", написа Георгий Бовт в статия за информационния уебсайт "Газета.ру".

Политологът предвижда два сценария, имайки предвид икономическите затруднения за Русия. Според първия, оптимистичен, двете сили ще "постигнат споразумение за новите условия на съвместно съществуване, нещо като втора ялтенска конференция", казва той, визирайки разделянето на сфери на влияние между САЩ и Съветския съюз след Втората световна война. Катастрофалният сценарий е Русия да реагира според добре известните правила на улицата: "ако боят не може да бъде избегнат, удари пръв".

В интервю за РИА "Новости" последният съветски президент Михаил Горбачов, който преди 30 г., заедно с американския президент Роналд Рейгън стана инициатор на началото на края на Студената война, предупреди неотдавна, че светът "се приближава до опасна зона".

Първият признак на разведряване след няколко дни вербални нападки дойде в сряда, когато Москва обяви, че в събота ще има международна среща за Сирия в Лозана. Тя вече изглежда като последен шанс за американския държавен секретар Джон Кери и за руския външен министър Сергей Лавров. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
2
 
41
 
! Отговори
Jojo преди 7 години
Бобивземи ни светни с няколко патента да станем, като тях...че с руските ви водки я докарахме до кривата круша.Недей се напъва толкова да мислиш ФЕД и патентите им... много много по умни от теб го мислят там :))
266
7
 
40
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 342Понеже не знаеш да те светнаВсички патенти и ноухау в САЩ са собственост на ЧАСТНИ КОМПАНИИ които смъкват 20 кожи от Американските данъкоплатци (Програмата Ф-35 до сега е 1500 милиарда, Програмата Т-50 в РФ е 50 милиарда с Индия ще нарасне на примерно 80)В РФ практически всички тези неща а и заводите за производство са Държавни. РФ Армия получава оръжие на ПРОИЗВОДСТВЕНА ЦЕНА БЕЗ НАДЦЕНКА(ЗА РАЗЛИКА НА ВЪНШНИТЕ КОИТО КУПУВАТ С ДОООБРА НАДЦЕНКА)Съревновават се
265
14
 
49
 
! Отговори
Дир преди 7 години
До 327Най ме кефи русофил беден,гладен и глупав да вика на хората в САЩ...неудачници.Хахахаха Ти никога не си се докосвал до това, което са направили за 200 год. Ти си олицетворение на Бай ***.
264
17
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалката руска кочинаа, чиито военен бюджет е 10 пъти по-малко от на велика Америка, колко ли ще устои на световния хегемон?
263
3
 
38
 
! Отговори
спукана ни е работа преди 7 години
Към България сочат няколко глави.Имам пред вид ракети де.
262
2
 
45
 
! Отговори
Просто питам преди 7 години
И защо война между САЩ и Русия да трябва да значи трета световна война. Всички ли трябва да ходят по акъла на тези две държави?
261
3
 
53
 
! Отговори
Ганчо преди 7 години
Започне ли трета световна война българия ще даде фира след 20 минути!
260
2
 
34
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Фронто 334Да Комуналка от времето точно след 2СВ да и още ги има а прочете ли кои живеят там? Гастербартери от ХХХХстаните, прочете ли че "Комуналката" - руски термин включващ комбинираната цена ТОК/ГАЗ/Вода/НАЕМ е 4(четири) пъти по-евтина от колкото при нормални жилища?Еййй ОТКРИХМЕ НОВ ПОРОДА ХОРА - Н Е Г Р И АЛБИНОСИ - Колко бройки са? ЪЪЪЪ няколко в целия свят но ОТКРИХМЕ НОВА ПОРОДА ХОРАУФФ НЕЩО ПО-ЕКЗОТИЧНО ДА ОТКРИЕШ А?
259
6
 
57
 
! Отговори
Радио Ереван преди 7 години
Попитали децата в Югославия, Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, Йемен дали се радват на демокрацията? Децата отговорили: Ние не знаем какво значи "демокрация" но знаем че носи много бомби и умират много деца. Не ни харесва!
258
14
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жужето е великан, но невежите не знаят и се излагат. Камо ли да проумеят, че Жужи е най-великият в цялата история на вселената и радост за всички останали вселени. Не знаят дори, че носи обувки 61, пък седнали да говорят с мен.
257
0
 
34
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Само триста и кусур коментара?Следва спиране на дажбите.Всеки да се спасява както намери за добре
256
2
 
38
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Боби/330\, преди седмица в ДВ имаше репортаж точно за СП, ленинградско. От журналист с руска фамилия. За комуналките в С.Петербург/ленинградско/-16 човека ,една кухня,две печки,пет семеиства, две тоалетни! Значи този номер още минава?! - Нямате хляб и ватенки,обаче петолъчката на Кремъл най_голяма! Това че този номер минава е по_страшно и от бомбите_бомбите са следствие!
255
3
 
36
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Фронто 331Фронто МОЛЯ НЕ СЕ ИЗЛАГАЙ ПОВЕЧЕСрещу ЯДРЕН ВЗРИВ ЗАЩИТА НЯМА(ВСЕ ОЩЕ) - ТОЧКАДа ти го обясня по просто закона на нютон на една приложена сила за да остане състоянието трябва да има също толкова голяма сила която да и противодейства.Е не е измислен материал или материал който да гененрира някакво поле което да има енергия еквивалентна или съизмерима на тази на ядрен взрив.
254
1
 
35
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 7 години
Da se ne boite ot voenni sluhove...Otdavna ogun tlee,mejdu zapada i iztoka dalechen,koi li shte e purvi i shte zapochne ogunya obrechen...
253
3
 
36
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Който е измислил автомобила и спирачки му е измислил; който аероплана е измислил и начин за приземяване му е измислил ... Който атомната бомба е измислил и противодеиствие е измислил! А който е откраднал измисленото ... ? Който разбрал - разбрал.
252
5
 
36
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Фронто 329Знаеш ли колко си назад с материала?Само един факт до преди няколко месеца всички близки портове до Санкт Петербург разтоварваха товари и след това ги прекачваха на влакове за Русия. Това са пристанища в Литва, Латвия и Финландия. След мега ивестиция вече работи нов терминал в С Петербург който има по-голям капацитет от старото пристанище и тези от съседните страни които се облажваха до сега от транзита на стоки за/от РусияТова е реалността а твоето зомбиране рашките го забравиха
251
10
 
36
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Това Санкт Петербург е в Ленинградска област,нали!? Е, докогато има "ленинградски" работи ще има купони за хляб, комуналки, зомбиране ... Хей такива работи. Който разбрал,разбрал!
250
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При ядрена война няма да има "печеливши", на всички ще им влезе отзад. За това само се зъбят и джафкат.
249
8
 
52
 
! Отговори
Уважаеми лековерни! преди 7 години
Америка е сбирщина от всякакви неудачници от цял свят,хукнали да търсят печалби още по времето на златната треска.След като избиха над 30 мил индианци,се настаниха на континента кой как замогнал се и същата тази сбирщина реши да бъде едноличен господар на света.Да,ама-не! Има кой да ги спре.Запалиха войни във всяка точка на планетата и където е стъпил американски крак,трева не расте....И нашите събратя с примитивно мислене и чуждопоклонничество пренебрегнаха родината си за чужди интереси.Позор!
248
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кои народи се бият против америка ? Отг. Всички коитоо са насила демокизирани от тях!