Третата световна война вече е започнала – по руската телевизия!

Коя е причината за тази треска?
13 окт 2016 21:15, Елка Василева
455
Третата световна война вече е започнала – по руската телевизия!
Снимка: архив, Reuters

Трета световна война може би няма да има, но за хората, които си пуснат телевизорите в Русия, тя вече е започнала, пише Франс прес.

Водещият на централната информационна емисия на държавната телевизия в неделя вечерта съобщава, че руските противовъздушни батареи в Сирия ще "свалят" американските самолети.

По новинарската телевизия "Россия 24" дават репортаж за подготвянето на бомбоубежища в Москва в случай на ядрено нападение.

В Санкт Петербург информационният сайт "Фонтанка" твърди, че губернаторът иска да определи дневна дажба за хляб за бъдеща война въпреки обясненията на властите, че искат просто да стабилизират цената на брашното.

А по радиото се обсъждат учения на "гражданска защита", в които според министерството на извънредните ситуации ще бъдат мобилизирани 40 милиона руснаци за една седмица. В програмата са предвидени евакуации на жилищни сгради и действия при избухване на пожар.

Ако пък някой си изгаси телевизора и тръгне на разходка по московските улици, е много вероятно да попадне на огромни "патриотични" графити на пропутински художници и на организацията "Сет", която покрива сгради с изображения на мечката символ на Русия или раздават бронежилетки с нарисувани гълъби на мира.

Причината за тази треска, за това увличане по неизбежността на "Трета световна война"? Прекратяването на 3 октомври на преговорите между Вашингтон и Москва за сирийския конфликт след провала на примирието, което двете сили договориха с голяма настойчивост в Женева през септември.

Веднага след това руските и сирийските бомби превърнаха Алепо в "ад на Земята", както се изрази ООН, и предизвикаха критиките на Запада.

Междувременно в Сирия руската армия продължи да действа сама през седмицата, разполагайки във военната си база на сирийското пристанище Тартус противовъздушни батареи С-300, способни да поразят изтребители. Тя изпрати и корвети, оборудвани с ракети, които на теория могат да потопят военни кораби. С други думи това е демонстрация на сила, насочена не към джихадистите и другите сирийски бунтовници, а към американския флот и авиация.

Конфронтация

В Москва, където руските и западните журналисти лягат и стават с комюникета, изпращани от руското министерство на отбраната, конфронтационната атмосфера се препредава и допълва от медиите. Говорителят на руската армия генерал Игор Конашенков отправя предупреждения към Белия дом, Пентагона и Държавния департамент.

"Напомням на американските "стратези", че противовъздушните ракети С-300 и С-400, които подсигуряват въздушното пространство на руските бази "Хмеймим" и "Тартус", имат радиус на действие, който може да изненада която и да било неидентифицирана летателна машина", каза той на 6 октомври. Това бе едва прикрита заплаха срещу САЩ.

В ефира на държавната телевизия "Россия 1" водещият Дмитрий Кисельов, който е и шеф на Руската информационна агенция "Новости", обобщава идеята на ген. Конашенков за "обикновените хора като вас и като мен": "ние ще свалим" американските самолети. После разкри "план Б" на САЩ за Сирия. "План Б, най-общо казано, е, че САЩ ще прибягнат към пряко използване на сила срещу армията на президента Башар Асад и срещу руската авиация", каза той.

"Трябва ли да се страхуваме от провокации? Именно по този начин САЩ се включиха във войната във Виетнам", каза Кисельов, след което предупреди западняците, че разположените ракети в Калининград - руски анклав, граничещ с Полша, могат да бъдат въоръжени с ядрени бойни глави.

"Днешна Русия е повече от подготвена - най-вече психологически - за новата спирала на конфронтация със Запада", написа Георгий Бовт в статия за информационния уебсайт "Газета.ру".

Политологът предвижда два сценария, имайки предвид икономическите затруднения за Русия. Според първия, оптимистичен, двете сили ще "постигнат споразумение за новите условия на съвместно съществуване, нещо като втора ялтенска конференция", казва той, визирайки разделянето на сфери на влияние между САЩ и Съветския съюз след Втората световна война. Катастрофалният сценарий е Русия да реагира според добре известните правила на улицата: "ако боят не може да бъде избегнат, удари пръв".

В интервю за РИА "Новости" последният съветски президент Михаил Горбачов, който преди 30 г., заедно с американския президент Роналд Рейгън стана инициатор на началото на края на Студената война, предупреди неотдавна, че светът "се приближава до опасна зона".

Първият признак на разведряване след няколко дни вербални нападки дойде в сряда, когато Москва обяви, че в събота ще има международна среща за Сирия в Лозана. Тя вече изглежда като последен шанс за американския държавен секретар Джон Кери и за руския външен министър Сергей Лавров. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
2
 
33
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Един българин 308Може би си прав че Сталин щеше да нападне Германия, но това нямаше да бъде преди началото на лятото на 1942 тоест Хитлер изпревари Сталин с нападението една година. А всички знаем че 1942 година Немската Армия е била най-силната в света, САЩ тепърва набира скорост а Руснаците едвам са пуснали заводите си евакуирани в Урал и все още я няма тая река от Броне техника смазала в последствие и От Изток и От Запад третия райх.
226
9
 
37
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
Пияните *** много бързо забравят, че ако не бяха американците през Втората световна война да ги снабдяват с горива, техника и храна, сега Германия щеше да се простира до Камчатка. А може би трябваше така да се случи. Почти цялата "Велика отечествена война" срещу бившия съюзник на СССР - Германия, е спонсорирана от САЩ. Както пък преди това САЩ са спонсорирали Германия да нападне СССР.
225
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледам редовно новините по руската национална телевизия.Такова нещо ддето този бръщолеви не съм чул.Той просто изопачава отделни изречения за да му се получи статията.пише ,че руснаците казали ,че ще свалят всеки неиндентифициран обект,но пропуска да каже -само ако бъдат провокирани.Преди трябваше да слушаме Свободна Емропа за да разберем какво става ,сега ми се налага да гледам руската телевизия.Тук няма как да ни пакажат как посрещат сирийците руснаците и как се живее в освободените вече район
224
0
 
33
 
! Отговори
Факти преди 7 години
До 313Най-много да те връхлети Райха отзад.
223
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Причината е ясна . Алчни кукловоди вживяващи се като богове и хора в *** кожи и мисли заблуждавани като овце .Винаги съм си задавал въпроса - защо народи вдигат оръжие и заради кого . От войните страдат обикновените хора и за награда получават мъка и мизерия . Единствените доволни от войните са Богатите кръвопийци и изчадия на ада на които никога нищо не им стига . Всички народи се заблуждават и им се внушава омраза . Какво носи една война . Много пари за определени из..и и мизерия за всички
222
4
 
42
 
! Отговори
фен преди 7 години
Има един филм "Да разлаем кучетата" гледайте го. А това дето е написано му се вика пропаганда и е поръчано от един чичко живеещ в бяла къща.
221
6
 
39
 
! Отговори
Дипломат преди 7 години
Точно за това сте слепи.Тея маимуни станаха държави благодарение на технологиите на запада. И в днешни дни почнаха да се перчат и да диктуват, а те са като тебе...ненужни. не дават нищо не света? Само помпат петрол и пазарят коли.Човечеството няма нужда от такива.Защото ти искаш да пишеш в Инет да имал лаптоп да имаш кола инт.н Но това идва от запада, не от Либия.
220
5
 
42
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
До ФактиТова за прословутото спокойствие,осигурено от САЩ *** го кажи на либийците,сирийците,иракчаните.....бая дълъг е списъкът,няма да стигне мястото!
219
0
 
33
 
! Отговори
Дипломат преди 7 години
До 307Просто е...ти няма какво да дадеш на човечеството? Нито като морал и ценности, нито като напредък и технологии.Вие тука не може да се оправите с 5 нарко боса...ще държите Тея Бедни милиардни маси хора ли? Какво ще правиш? Или по български с празни думи само и после в кюшето.....
218
9
 
37
 
! Отговори
Трол Нюз преди 7 години
Абе отговорника на ***-дружинката! Заделете повече рубли на писачите си, хората си счупиха пръстите да пишат тук! Заслужили са си премията!
217
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До неПаметливПрав си, като пишеш "повечето войни", а останалите кой ги започва и води?
216
0
 
34
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До 666А бе човек,то всички сайтове работят по тоя начин!Е,някои и сами си измислят новини,хи-хи!
215
4
 
47
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
До ДипломатДа се пробутва САЩ като върховна ценност е меко казано нагло!И какво толкова ще стане,след като загубят присвоената си роля?Та повечето войни след Втората световна са именно заради тях!То бива алчност и наглост,ама тяхното се не трае!Ако смяташ,че една държава може безкрайно да живее за сметка на всички останали....Вярно,сътресения ще има и то големи,но изграденото после ще е много по-трайно.
214
9
 
44
 
! Отговори
666 преди 7 години
Защо не се прекръстите направо на Ройтерс.бг? И за какво ви е редакция, като за този сайт е необходим само един кибик да вкарва в гугъл транслейт статиите и да ги пейства после на български. Паднали сте толкова ниско, че просто няма накъде повече. Вие медия ли сте или говорители на щатските НПО в България? П.П. Неприкритата русофобия, която излъчвате печели много повече привърженици на Русия сред читателите ви, вместо да ги настрои срещу нея!
213
5
 
38
 
! Отговори
тя преди 7 години
Западните медий лъжат повече от нашите!
212
5
 
43
 
! Отговори
Факти преди 7 години
От създаването си Европа е раздирана от адско войни. От римската империя до 1945.След като САЩ показва на целия свят атомното оръжие голяма война НЕ е имало?Ролята на САЩ е толкова огромна в последните 100 год, че много от вас не си дават сметка че живеят в най спокойните 100 год в цялата история на човечеството.Мислете малко с Тея промити глави.
211
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде стига глупости ! Руснаците ги обвиниха за сваления холандски самолет ... те си търпяха . Турция по нареждане на САЩ им свали самолет и това изтърпяха . Според вас защо в Турция има чистка ? За да се изчистят от американския колониализъм и да минат към Руския полюс . Сега Русия щяла да сваля самолети ... така е , ама сте забравили да кажете ,че "АКО Е ПРОВОКИРАНА "
210
3
 
42
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Риторичен въпрос:Кой има по-голям шанс за оцеляване при внезапни бедствия и война-подготвения или неподготвения?Вероятността от ядрен конфликт САЩ-Русия е около 1/3 и расте.Много разумно е да се вземат мерки за оцеляване.Щото накрая е важно кой ще остане,а не кой е бил прав!Победителите не ги съдят,оцелелите-също.Всъщност това е заложено в природата-битка за оцеляване!След като руснаците са заплашени с унищожение от САЩ,естествено ще вземат мерки и го правят по техен си начин,може и да успеят!?
209
0
 
41
 
! Отговори
Пенчо Питанката преди 7 години
Може ли някой да каже защо има конфронтация и войни? На кого какво не му стига? Махатма Ганди: "Има всичко за всеки, но не и за лакомията на всеки." Но в епохата на "експоненциалните технологии", новости и т. н., това не трябва да е така, нали?
208
10
 
38
 
! Отговори
Дипломат преди 7 години
Има направено предсказание, че когато САЩ спре да бъде световен полицай, човечеството ще почне да дърпа назад. И ще си даде сметка, каква роля и работа е имала върху цялата планета тази държава. Не се тревожете скоро и вие ще го разберете.Човек така е устроен, като загуби всичко ценно да преглежда за жалост винаги късно и за жалост винаги подведен от чужди хора .