СЕТА – не може да се угоди на всички в Европа

Причината за караниците досега е страхът на хората от глобализацията
Обновена: 28 окт 2016 22:08 | 28 окт 2016 21:47, Елка Василева
117
СЕТА – не може да се угоди на всички в Европа
Снимка: архив, Reuters

ЕС е готов да подпише споразумението за свободна търговия с Канада. За дългите караници около СЕТА има много причини, но главната е страхът на хората от глобализацията, пише Кристоф Хаселбах в коментар, публикуван в Дойче веле.

В Белгия се спогодиха, а това навярно спасява ЕС от позора занапред да не го взимат за сериозен партньор в световната търговия. Нека не забравяме още, че в случая става дума за споразумение с Канада, която направи сравнително много отстъпки на европейците.

Още от самото начало хората, които държат на политическия ред в ЕС, бяха категорични: По традиция търговските въпроси са в компетенциите на ЕС, а не на националните парламенти. Еврокомисията води преговорите, а Европарламентът осъществява парламентарния контрол. В Страсбург, също както в националните парламенти, седят депутати от всички зелени, леви и десни партии, критикуващи свободната търговия. И не само седят, но и прокарват промени в договорите. Къде тогава е проблемът?

Явно, че не може да става и дума за някакво "технократско налагане на търговски договори", както първоначално нарече процедурата германският министър на икономиката Зигмар Габриел.

Негодувание има, независимо дали е основателно

В същото време нещата изобщо не са толкова прости. Защото с изявлението си Габриел просто даде глас на широко разпространеното негодувание, че ЕС решавал през главите на хората. Да, изявлението на министъра беше тясно свързано с партийната политика. И, да, негодуванието на хората в крайна сметка е неоправдано. Но след като това негодувание съществува, ЕС трябва да се справи с него. Тъкмо от такива съображения Германия и други държави поискаха – макар и твърде късно – със СЕТА да се обвържат националните и регионални парламенти.

Още по темата

Очевидно включването на парламентите създаде усещането за по-сериозна легитимация на СЕТА, но също така значително усложни процедурата. Последните дни го демонстрираха като на длан.

Под черта остава отрезвяващото заключение: ЕС трябва или да действа ефикасно, рискувайки да го обвинят в непрозрачност, или пък да заложи на максимално демократично участие, независимо от опасността да стане недееспособен.

ЕС да бъде творец, а не гробокопач на глобализацията

По принцип всяка европолитическа тема може да предизвика подобни принципни дебати по процедурите за вземане на решения. Не случайно обаче конкретният принципен дебат възникна именно около СЕТА. Защото СЕТА и планираното споразумение със САЩ ТТИП са символи на глобализацията, а тя напоследък има лошо име в Европа. Тъкмо с нея много хора свързват усещането за несигурност, за упадък и загуба на идентичност.

Тъй че каквото и да прави ЕС, съпротивата срещу всяка форма на свободна търговия ще продължи да нараства. Занапред Евросъюзът все по-често ще чува изискването, че е длъжен да защити гражданите от глобализацията, защото в противен случай от него нямало да има никакъв смисъл. Което пък обяснява подема на партиите, които поставят под въпрос както ЕС, така и глобализацията.

Само че онези, които искат да осуетят свободната търговия, трябва добре да знаят, че с това няма да предпазят гражданите от промените. Защото СЕТА и ТТИП са всъщност опит за създаването на стандарти, общи за всички западни държави. Стандарти, които обаче да важат за всички останали. Ако западните държави не успеят, ще успеят други - преди всичко Китай.  А можем да си представим, че едни китайски или други подобни стандарти изобщо няма да бъдат в интерес на Европа.

В Германия критиката срещу СЕТА и ТТИП става все по-модна, а в това се крие едно голямо противоречие. Защото ако има страна, която в световен мащаб печели най-много от глобализацията, то това е тъкмо Германия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: канадаЕССЕТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Още от самото начало хората, които държат на политическия ред в ЕС, бяха категорични: По традиция търговските въпроси са в компетенциите на ЕС, а не на националните парламенти."Вече ни вменявате пълно подчинение ли? Момчета и момичета, вие май не си научихте урока от напускането на Великобритания. Тя напусна именно защото националният им парламент беше мачкан, принизяван до ниво "община" и игнориран от "компетентният" ЕС.
51
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Бай-бай руски мераци за европейски пазар!!!!"Глу.пако, ти явно не си в състояние да разбереш, че положението е бай-бай за суверенитета на ЕС.
50
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"За дългите караници около СЕТА има много причини, но главната е страхът на хората от глобализацията, пише Кристоф Хаселбах в коментар, публикуван в Дойче веле."Сериозно ли ще прикривате подчиняването на Европа зад терминът "глобализация"? ЕС си подписва смъртната присъда, споразумение с дявола. И не смейте да наричате съпротивата "позор", позорно е единствено сляпото ви подчинение към Вашингтон, неуважаеми "Дойче веле".
49
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Та това споразумение следва да е полезно за двете старни, а не само за едната.Защо примерно канадците не се съгласят да забранят ГМО и търговските спорове да се решават в Европа???
48
3
 
27
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Вън корпорациите!!!Вън глобализацията!!!Вън рептилите!!!
47
1
 
0
 
! Отговори
eu преди 7 години
До Анонименvaloncite se predadoha.vizite za bg otpadat.BEGAITE CHE RUSNACITE IDAT.
46
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дънди Прешъс е канадска фирма. Има хай-технологии за копане на злато. Копа злато за няколко милиарда годишно в България, *** работят в мините, копат и се радват че има работа, а златото се изнася, държават получава 1.9%.----платили концесия, строят заводче мъничко за преработване.докарали са техника и технологии, назначили са една камара работници, плащат данъци и т.н.Що не идете ВИЕ да го копате това злато. После го преработете, и продайте и дарете парите на България.
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Дънди Прешъс - хай-технологии на близо 100 години .Мръсотията остава ТУК , а златото ТАМ обикновенни пирати.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен "Е и? Защо не включим и Саудитска Арабия в СЕТА"Нещо НЕ СИ РАЗБРАЛ, не съм привърженик на тоя договор.А Саудитска Арабия САМА ще се настани в ЕС и в СЕТА, вече започнаха преселението.Познай къде след като ги резнат в Германия
43
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дънди Прешъс е канадска фирма. Има хай-технологии за копане на злато. Копа злато за няколко милиарда годишно в България, *** работят в мините, копат и се радват че има работа, а златото се изнася, държават получава 1.9%.
42
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДо Анонимен "Икономиката на Саудитска Арабия дори е по-голяма от тази на Канада."Вярно, но петрола който вади СА е с най-ниски разходи на барел в света.С други думи ти е забранено да копаш градината, може да потече петрол.Е и? Защо не включим и Саудитска Арабия в СЕТА след като има по силна икомомика от Канада, Канада не произвежда нищо повече от Саудитска Арабия, нито технологии, нито машини, нищо - Канада петата страна в света по износ на петрол. Петрол ли ще ни продават?
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЕТА или ТТИП дават 20г на УСА икономика, това е нищо повече. Докато изстискат ЕС !Като лимон.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Перални нямаме, ама ако мислиш че Монсанто не е канадска фирма дълбоко се лъжеш. Пръскаш с монсанто и след 5 години все едно си пръскал с химикали за добимане на фашистов газ.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен "Икономиката на Саудитска Арабия дори е по-голяма от тази на Канада."Вярно, но петрола който вади СА е с най-ниски разходи на барел в света.С други думи ти е забранено да копаш градината, може да потече петрол.
38
0
 
12
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Защо никой не пише че лявата партия на Петри внесе днес иск в германския конституционен съд иск срещу законността сета? Има шанс да не бъде одобрен от Германия. Стискам палци
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Текста на споразумението беше тайна и Е тайна - гриф строго секретноОтделни извадки е възможно да са освободили, обикновенно в такива договори има цял ТОМ бля-бля.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига ГЛУПОСТИ Канада е като СА държава бензоколонка нищо повече.
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 32 "Защо е това бързане и тази паника в ЕС да се подписва споразумение с една държава която има население 15 пъти по малко от ЕС"Защото СЕТА е задната вратичка на ТТИП, между УСА и Канада вече има такъв договор т.е. всяка УСА компания може да открие дъщерна такава и да си разиграва коня в ЕС (с адрес 2рия бор ог ляво)За коня е БУКВАЛНО - НЯМА ПРЕЗИДЕНТ,ПРЕМИЕР,ПАРЛАМЕНТ,НАРОД няма такива работи. Трябва им дървесина сечатТрябва им Добруджа взиматДори хора-войници чрез ЧВК взимат
34
1
 
1
 
! Отговори
до 39 преди 7 години
Потърси го и ще го намериш. Има го в пълния му вариант 1800 страници на английски, на български не знам дали го има.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може да се угоди на вcички, че ние не искаме никой да ни угажда бе, хем са и нагли. Канадски гоьнсурати, ЕС зор няма и не ви искаме сделките, буклуци.