"Die Presse": Недостиг не на работни места, а на можещи в България

Фирмите имат работни места... но не и кандидати за тях
31 окт 2016 19:13,
228
"Die Presse": Недостиг не на работни места, а на можещи в България
Снимка: архив Reuters

Открай време насам германската икономика се оплаква - има недостиг на квалифицирани кадри. Според данни на онлайн изданието finanzen.net, 49% от фирмите не могат да запълнят незаетите работни места.

Но още по-драматична е ситуацията в някои страни от Централна и Източна Европа. Продължаващото вече години изтичане на мозъци в западна посока изостря допълнително проблема с недостига на експерти, информират агенция Ройтерс и австрийският вестник "Ди Пресе". В Унгария например недостигът на специалисти е достигнал нов рекорд - 57% от унгарските фирми посочват, че не успяват да попълнят незаетите работни места. Това е с 10% повече, отколкото преди година, сочи актуално изследване на посредническата компания ManpowerGroup, посочва "Deutsche Welle".

Недостиг на можещи хора

"Унгарските компании не се конкурират само с фирмите на местния трудов пазар, но и с работодатели в Западна Европа", е цитиран да казва шефът на унгарското представителство на ManpowerGroup Ласло Далани. По думите му, най-големият недостатък на местния трудов пазар са ниските заплати, които не позволяват на унгарските компании да задържат или привличат високо квалифицирани кадри. Фирмите се опасяват, че по-високото заплащане ще се отрази зле на тяхната конкурентоспособност. Но в същото време недостигът на експерти е достигнал размери, които застрашават конкурентоспосбността на компаниите в не по-малка степен, предупреждава Далани.

Показателни са следните примери: за да не затвори производството във фабриката си в Унгария, Samsung се видя принуден да привлече работници от Украйна. Германските автопроизводители Audi и Daimler също се оплакват от недостиг на кадри в страната на Виктор Орбан.

Една трета от унгарските фирми, включили се в допитването на ManpowerGroup, са посочили, че не могат да попълнят вакантните си места, защото изобщо не е имало кандидати за съответния пост. Много други пък се оплакват, че кандидатите за работа са били с по-ниска от нужната професионална квалификация. Най-много се търсят специалисти в следните професии: електротехници, инженери, лекари, IT-специалисти и счетоводители, показва проучването на ManpowerGroup, според което с още по-големи проблеми се сблъскват работодателите в Румъния и в България - 72 процента от румънските компании и 62 на сто от българските фирми изпитват трудности да попълнят незаетите работни места.

Лошото образование, пропастта между търсените и предлаганите на пазара квалификации и тъй нареченото "изтичане на мозъци" са основните причини за задълбочаването на проблема с недостига на квалифицирани кадри. Това установява и друг анализ - на UniCredit Лондон, в който се твърди, че ниската трудова квалификация и недостигът на експерти в редица области отказва многобройни потенциални инвеститори от намерението да вложат парите си в тези страни.

И още един фактор

Проблемът с недостига на кадри се дължи и на демографската криза в Източна Европа, твърдят още авторите на анализа. Особено тревожно е развитието в България и в Румъния: населението на България е намаляло с 15 процента спрямо 1995 година, а в Румъния - с 12 процента, изчислява в тази връзка "Ди Пресе".

В България недостигът на квалифицирана работна ръка се отразява пряко на процеса по привличането на чужди инвестиции, казва зам.-министърът на икономиката Любен Петров, цитиран от електронното издание owc.de. Страната се опитва да противодейства с промени в образователната система, с насърчаване на дуалното обучение, както и с финансови стимули за фирми, които предлагат стажове в районите с висока безработица.

Друг проблем е свързан с растящите изисквания в много области на икономиката, като например IT-технологиите. По този повод шефът на Германо-българската промишлено-търговска камара Митко Василев цитира данни, според които между 10 и 15 процента от българите са слабо квалифицирани или дори без всякаква квалификация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
13
 
9
 
! Отговори
Тодор преди 7 години
До от Германия Никога,няма да живееш като западняците,защото просто не си такъв,и това много добре го знаеш и чувстваш,винаги ще ти липсват много неща,само хляб от Лидл и Нутела не!Да ви е сладко
37
2
 
31
 
! Отговори
защо преди 7 години
Така и ще продължава. В цял свят, бизнеса храни хората, а при нас - хората хранят бизнеса.Последен пример - стачката в Бобов дол.
36
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми е гот, като работодатели налазят някоя от тези теми. Безсилието им е много забавно :)
35
0
 
23
 
! Отговори
Кинез преди 7 години
No 38, в Китай специалистите взимат по 70-80 000 USD годишно (примерно). Ти не им гледай селяните и обикновените работници. Колко получават специалистите в България? (риторичен въпрос)
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно казано. Всичко идва от изключително лошото образоавание в България. Не става въпрос за 5-6 %, които така или иначе си знаят езици и са добри математици. Китай и някои други азиатци затова станаха центрове на аутсорсинг. Защото заложиха на масово и безалтернативно образование.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От тунеядец, роб не става.
32
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вечно неразбраният български бизнес... Вечното мрънкане... Не достигат хора, западняците всичко заели, какво да правиш...Фактите са си факти - българите предпочитат да работят я за чужденци, я директно в чужбина.
31
0
 
53
 
! Отговори
илюминат-ренегат преди 7 години
Че кой ще е този български квалифициран специалист дето ще отиде да работи на мутрите за без пари?!?Българинът се сабужда и си търси съответно къде ще продаде по-реално труда си! Всички цени растат само заплатите не.Така ще е докато се научат да плащат реално!!!Тук не е Китай и евтината работна ръка е дефицит!!!
30
1
 
54
 
! Отговори
Ози преди 7 години
Търсене и предлагане, братлета... Търсене и предлагане... Не може само търсене, без предлагане, демек "търсим ги (специалистите), ама нищо не предлагаме".Ей затова сме "изтекли" в странство - там като търсят и предлагат.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В тъкъв случай чакаме немците да запълнят дупките, а Меркел къде са ти немците, защо не идват в страната на изгряващата тиква.
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Анонимен, не ми разтягай локуми. Всичко парцелирано, всичко вече разработено, само дето чехи/унгарци/поляци, че даже и румънци, могат, а ние все прохождаме.
27
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като видя бьлгари в чужбина и ги ритам яко
26
2
 
68
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 7 години
Дрън-дрън. Много вярно. Но много мои колеги от университета не работят по специалността, защото няма смисъл. 2008 завърших ТУ-София (бях на 24). Започнах като инженер за 290 лева, 2010 взимах 450, 2012-800, 2016-1500. Еми то барманите взимаха повече от мен. Наем+сметки+храна = 1000 лева. Банката ми казва с този доход до 35 000 лева за 12 години и връщам 55. Ипотечния в България е просто самоубийство. Айде живей после и семейство прави и деца гледай......
25
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 24Във всяко стадо има *** - вземи един хамериканец и му обещай $300 за цял месец - съмнявам се че въобще ше ще дойде на работа камоли да работи - най-много да удари една кааве и да си тръгне
24
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С това отношение, ще си останат прохождащи.За толкова години не се научиха на основни неща.Изобщо не ми пука, да фалират.
23
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бягайте от Бьлгария ако искате да сте добре
22
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо не оборвам, защото съм го виждал. Специално в Америка и Чехия, българинът е ценен кадър. Чешките фабрики ценят българите и буквално си ги крадат (заводите Шкода особено, Млада Болеслав е фул с нашенци).Ама там има: - пари - синдикати - читави условия
21
4
 
36
 
! Отговори
до 14 преди 7 години
Всеки втори в България има по няколко фирми, не е нормално това. Нищо чудно, че има фалити, то само шефове!!!И да, джиповете също са много!
20
43
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не разбирам защо коментиращите се опитват да оборят общоприет факт, че българина по принцип е лош работник в голямата си част... факта си е факт.
19
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно навсякъде има бизнесмени дето с обещания за трици искат да хванат много маймуни.Няма квалифицирани хора защото са си намерили по-добра работа.Защо в американските фирми има толкова всякакви кадри,че дори чат-пат ги съкращават.Очевидни плащат добре.А тия дето се оплакват,че нямали работници по добре да си ъпдейтнат заплатите а не да циврят щото социалните помощи са по-високи от заплатчицата дето ще я дават ама може и да не щото тая година има нов мерцедес,яхта и няколко любовници.