"Die Presse": Недостиг не на работни места, а на можещи в България

Фирмите имат работни места... но не и кандидати за тях
31 окт 2016 19:13,
228
"Die Presse": Недостиг не на работни места, а на можещи в България
Снимка: архив Reuters

Открай време насам германската икономика се оплаква - има недостиг на квалифицирани кадри. Според данни на онлайн изданието finanzen.net, 49% от фирмите не могат да запълнят незаетите работни места.

Но още по-драматична е ситуацията в някои страни от Централна и Източна Европа. Продължаващото вече години изтичане на мозъци в западна посока изостря допълнително проблема с недостига на експерти, информират агенция Ройтерс и австрийският вестник "Ди Пресе". В Унгария например недостигът на специалисти е достигнал нов рекорд - 57% от унгарските фирми посочват, че не успяват да попълнят незаетите работни места. Това е с 10% повече, отколкото преди година, сочи актуално изследване на посредническата компания ManpowerGroup, посочва "Deutsche Welle".

Недостиг на можещи хора

"Унгарските компании не се конкурират само с фирмите на местния трудов пазар, но и с работодатели в Западна Европа", е цитиран да казва шефът на унгарското представителство на ManpowerGroup Ласло Далани. По думите му, най-големият недостатък на местния трудов пазар са ниските заплати, които не позволяват на унгарските компании да задържат или привличат високо квалифицирани кадри. Фирмите се опасяват, че по-високото заплащане ще се отрази зле на тяхната конкурентоспособност. Но в същото време недостигът на експерти е достигнал размери, които застрашават конкурентоспосбността на компаниите в не по-малка степен, предупреждава Далани.

Показателни са следните примери: за да не затвори производството във фабриката си в Унгария, Samsung се видя принуден да привлече работници от Украйна. Германските автопроизводители Audi и Daimler също се оплакват от недостиг на кадри в страната на Виктор Орбан.

Една трета от унгарските фирми, включили се в допитването на ManpowerGroup, са посочили, че не могат да попълнят вакантните си места, защото изобщо не е имало кандидати за съответния пост. Много други пък се оплакват, че кандидатите за работа са били с по-ниска от нужната професионална квалификация. Най-много се търсят специалисти в следните професии: електротехници, инженери, лекари, IT-специалисти и счетоводители, показва проучването на ManpowerGroup, според което с още по-големи проблеми се сблъскват работодателите в Румъния и в България - 72 процента от румънските компании и 62 на сто от българските фирми изпитват трудности да попълнят незаетите работни места.

Лошото образование, пропастта между търсените и предлаганите на пазара квалификации и тъй нареченото "изтичане на мозъци" са основните причини за задълбочаването на проблема с недостига на квалифицирани кадри. Това установява и друг анализ - на UniCredit Лондон, в който се твърди, че ниската трудова квалификация и недостигът на експерти в редица области отказва многобройни потенциални инвеститори от намерението да вложат парите си в тези страни.

И още един фактор

Проблемът с недостига на кадри се дължи и на демографската криза в Източна Европа, твърдят още авторите на анализа. Особено тревожно е развитието в България и в Румъния: населението на България е намаляло с 15 процента спрямо 1995 година, а в Румъния - с 12 процента, изчислява в тази връзка "Ди Пресе".

В България недостигът на квалифицирана работна ръка се отразява пряко на процеса по привличането на чужди инвестиции, казва зам.-министърът на икономиката Любен Петров, цитиран от електронното издание owc.de. Страната се опитва да противодейства с промени в образователната система, с насърчаване на дуалното обучение, както и с финансови стимули за фирми, които предлагат стажове в районите с висока безработица.

Друг проблем е свързан с растящите изисквания в много области на икономиката, като например IT-технологиите. По този повод шефът на Германо-българската промишлено-търговска камара Митко Василев цитира данни, според които между 10 и 15 процента от българите са слабо квалифицирани или дори без всякаква квалификация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
""Die Presse": Недостиг не на работни места, а на можещи в България "Това е обида...в България има недостиг не на можещи, а на желаещи !
17
2
 
59
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Живеем във Франция от 2008-*** с жена ми.Тя е висшист - учила е 5 години тук за HR. Взема хубава заплата и условията са прекрасни.Аз в момента работя по висшето си образование и работя към френското финансово министерство.В България бях роб, тук съм работник с права.Министерството ми заплаща таксите в университета, които са около 9000? на година и също така ми заплаща месечна заплата, която е малко над минималната.Дали ще се върнем в България, а? Защо? За да робуваме ли? Не, благодаря!
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Анонимен, тия от Близкия изток не са ядрени физици, ама наш *** си го знаем и от него дори дюнери не можеш да очакваш. Е, да открадне дюнер - може.
15
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малка заплата - малка мотивация
14
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
14, като са некадърни, няма да има пазари. От 15 години работя, досега в България (защото и в чужбина съм работил), само двама мои шефове имаха ясна идея как се работи с хора. Останалите бяха самодоволни, смотани ***. Ами, да фалират, не ми дреме.
13
0
 
42
 
! Отговори
Иван преди 7 години
През март бях в Полша, Краков. Поляците се оплакват, че трябва да работят в Унгария, защото заплатите там са по- високи. А пък полските заплати са мечта за българите. Изобщо всичко е сбъркано.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя па Стамат, за пет стотинки на пост стана за смях.
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В бг-тото има недостиг на качествени политици, лош политически матрял. A който иска да си намери работнии да си ги обучава аз да не съм длъжен да уча че да работя ве ей *** пазарна икоомика е ще си направя фирма ако искам. Аман от хленчещи политичета и бизнесменчета. Сега на герббаджийската пасмина народа им е крив че няма инвестиции. На калпава ракета космоса и крив.
10
1
 
14
 
! Отговори
до Хамбург преди 7 години
Ти към кои спадаш като говориш на български и живееш в Хамбург?
9
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
българина по принцип работи колкото да отбие номера, прави го без идея и колкото да замаже положението и да мине работния ден това не е нещо ново и всички го знаем.
8
4
 
28
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Тези от Die Presse какво са ревнали. Нали запада искаше всички кадърни българи в техните страни. Сега са там. И пак мрънкат... Запада е една скупчина от п**ераси!
7
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1като работниците са бездарни така е
6
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е със сигурност няма да решим проблема с готвачите на дюнери, пардон, с ядрените физици и инженери от Близкия изток.
5
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
4, много помогна и общият европейски трудов пазар, много ми е гот :)
4
0
 
71
 
! Отговори
Men преди 7 години
Е да, балъците свършиха благодарения на целенасочената политика на бг "бизнеса". Я идете ей така за проба на интервю и попитайте за осигуровки и платен отпуск? Много ще ми е интресен резултата, щото чичко бг бизнесмен хем иска да му работиш за 600лв, хем да те осигурява на минимална и да нямаш отпуска, разбира се и няма как да се разболееш. Все мрънкат, че няма пари за заплати а шефовете карат джипове за по 200бона.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Качествените журналисти работещи в тоз пасквил Дие Приси да запълнят недостига на работни меса като има недостиг. Значи ние да се образоваме и т. н за да работим нещо на някой си и защо да си работи сам. А ние ще станем политици.
2
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОментар 1 е изчерпал темата, направо я архивирайте :D
1
1
 
102
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фирмите имат пари, ....но не и за работниците!