"Die Presse": Недостиг не на работни места, а на можещи в България

Фирмите имат работни места... но не и кандидати за тях
31 окт 2016 19:13,
228
"Die Presse": Недостиг не на работни места, а на можещи в България
Снимка: архив Reuters

Открай време насам германската икономика се оплаква - има недостиг на квалифицирани кадри. Според данни на онлайн изданието finanzen.net, 49% от фирмите не могат да запълнят незаетите работни места.

Но още по-драматична е ситуацията в някои страни от Централна и Източна Европа. Продължаващото вече години изтичане на мозъци в западна посока изостря допълнително проблема с недостига на експерти, информират агенция Ройтерс и австрийският вестник "Ди Пресе". В Унгария например недостигът на специалисти е достигнал нов рекорд - 57% от унгарските фирми посочват, че не успяват да попълнят незаетите работни места. Това е с 10% повече, отколкото преди година, сочи актуално изследване на посредническата компания ManpowerGroup, посочва "Deutsche Welle".

Недостиг на можещи хора

"Унгарските компании не се конкурират само с фирмите на местния трудов пазар, но и с работодатели в Западна Европа", е цитиран да казва шефът на унгарското представителство на ManpowerGroup Ласло Далани. По думите му, най-големият недостатък на местния трудов пазар са ниските заплати, които не позволяват на унгарските компании да задържат или привличат високо квалифицирани кадри. Фирмите се опасяват, че по-високото заплащане ще се отрази зле на тяхната конкурентоспособност. Но в същото време недостигът на експерти е достигнал размери, които застрашават конкурентоспосбността на компаниите в не по-малка степен, предупреждава Далани.

Показателни са следните примери: за да не затвори производството във фабриката си в Унгария, Samsung се видя принуден да привлече работници от Украйна. Германските автопроизводители Audi и Daimler също се оплакват от недостиг на кадри в страната на Виктор Орбан.

Една трета от унгарските фирми, включили се в допитването на ManpowerGroup, са посочили, че не могат да попълнят вакантните си места, защото изобщо не е имало кандидати за съответния пост. Много други пък се оплакват, че кандидатите за работа са били с по-ниска от нужната професионална квалификация. Най-много се търсят специалисти в следните професии: електротехници, инженери, лекари, IT-специалисти и счетоводители, показва проучването на ManpowerGroup, според което с още по-големи проблеми се сблъскват работодателите в Румъния и в България - 72 процента от румънските компании и 62 на сто от българските фирми изпитват трудности да попълнят незаетите работни места.

Лошото образование, пропастта между търсените и предлаганите на пазара квалификации и тъй нареченото "изтичане на мозъци" са основните причини за задълбочаването на проблема с недостига на квалифицирани кадри. Това установява и друг анализ - на UniCredit Лондон, в който се твърди, че ниската трудова квалификация и недостигът на експерти в редица области отказва многобройни потенциални инвеститори от намерението да вложат парите си в тези страни.

И още един фактор

Проблемът с недостига на кадри се дължи и на демографската криза в Източна Европа, твърдят още авторите на анализа. Особено тревожно е развитието в България и в Румъния: населението на България е намаляло с 15 процента спрямо 1995 година, а в Румъния - с 12 процента, изчислява в тази връзка "Ди Пресе".

В България недостигът на квалифицирана работна ръка се отразява пряко на процеса по привличането на чужди инвестиции, казва зам.-министърът на икономиката Любен Петров, цитиран от електронното издание owc.de. Страната се опитва да противодейства с промени в образователната система, с насърчаване на дуалното обучение, както и с финансови стимули за фирми, които предлагат стажове в районите с висока безработица.

Друг проблем е свързан с растящите изисквания в много области на икономиката, като например IT-технологиите. По този повод шефът на Германо-българската промишлено-търговска камара Митко Василев цитира данни, според които между 10 и 15 процента от българите са слабо квалифицирани или дори без всякаква квалификация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
gtf, един бивш мой колега беше в твоето положение. Търсил в родния си град работа като програмист, едва намерил като кабелджия в някаква кабеларка. Дошъл в София, след седмица вече имал работа като програмист на добри пари.Какво да се прави, в провинцията хората не искат да развиват ИТ, ами някакви други неща. Това не означава, че няма търсене.
57
7
 
12
 
! Отговори
тик так преди 7 години
До АнонименНе е мит работоспособноста на германците.А е мит че ти можеш да мислиш.Хората са разбрали че има правила и трябва да се спазват държат на живота си и работят това за което им се плаща.Ние понеже сме най работни и на обекта един човек може от дупка до ключ да го направи се цъфтим и връзваме.Ти у вас зидаш ,правиш ел,ВиК шпакловка и после се чудиш що нямаш работа.Ами щото е всеки като теб бате всичко можещ и накрая дома е като бомбо убежище от всякъде побутнато и нищо не като хората
56
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами, много ясно, пазят си здравето хората. Това е работоспособност - ще вдигне днес 15 кг, ама и утре 15 кг. Ти днес ще вдигнеш 100, ама утре ще си с херния :)
55
0
 
40
 
! Отговори
ст преди 7 години
проблема не е недостиг на работна ръка, проблема ве се нарича "пазарна икономика". Българското прасе е свикнало да седи в офиса, да си върти синджира, да раздава команди и да мисли начини как да изнуди секретарката за да я оправи довечера. Докато бай Иван му движи бизнеса и блъска като животно на минимана заплата. Да ама на запад за тоя труд плащат x10 по толкова. Визите падат, границите също и на българското прасе му отъня гзъ.....
54
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Образованието е всичко. Изоставихме го преди 27 години и затова страдаме. Не забравяйте че образованието не е само знание, а и морал. В този смисъл, много по-добре е ромите да са си в училище и да учат по специални програми. Тогава нямаше да проституират, крадат, да раждат деца на 12 и след това да ги продават. Щяха да произвеждат нещо, да създават някакъв продукт, макар и минимален, а от това цялото общество щеше да е по-добре.
53
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ит специалисти има една камара всеки има телефон компютър лаптоп сатели т и кабел но друг е въпроса кои се търси и кои се назначава един път от бюрото не са ме питали за такава работа аз питам що сетете се
52
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поглед от Германия, отпреди 10 години. Значи бачакаме на строеж заедно с германски работници. Налага се да преместиме една желязна греда, която тежи стотина килограма. Ние баламурниците се хващаме да я носим, но германците казват, Халт! Демек стой! Защото според техните профсъюзи, работник не може да вдига повече от 15 кг. И налягаха, докато не дойде повдигач, да я пренесе. За това време минаха 2 часа в стоене, при което техния надник си течеше. Така че е мит, тяхната работоспособност.
51
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова можещите са при родителите а не можещите са с няколко работи браво умна държава сме
50
12
 
6
 
! Отговори
илюминат-ренегат преди 7 години
Ми недей да работиш бе, като смяташ, че не ти плащат достатъчно не работи. Яж въздух като патките, прати жена ти и дъщеря ти да проституират в Германия да те издържат. Те така ли направи?За мен не бери грижа! Аз отдавна съм си решил проблема.
49
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навсякъде тръбят, че нямат IT специалисти, но я проверете в сайтовете за работа колко такива се търсят в областни градове като Габрово или Хасково или Враца например. А има хора които не харесват София и няма да отидат в нея дори и за 3000 лева заплата. Не разбирам защо всичко трябва да е там.
48
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само като ги видите рекрутърите на ManpowerGroup в linkedin, че са с два петъка трудов стаж и ведна ще разберете колко точно могат да оценят кандидатите. Учат ги да оценяват хората по бланка и за тях никой не е достатъчно квалифициран, а те самите са гола вода. "В България недостигът на квалифицирана работна ръка" - напротив има хора, но няма за без пари вече, за безпари ще ви "работят" преквалифицирани бармани и сервитьорки. А онзи митко ли питко ли е трябва да разбере че свършиха балъците...
47
2
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Аз като ви разправям, че Новият световен ред е пагубен за България вие не ми вярвате.Като ви казвам, че Населението ни не само е преполовено като количество, а е унищожено и като качество.Само с раждаемост от ромските гета не става !Трябват и качествени, умни, интелигентни, образовани хора на тая държава.Затова експериментът на Запада ще се провали.Човешкият материал на глобалния им свят е в пъти по-некачествен от онзи, който имаше на изток от Берлинската стена навремето. Факт !
46
2
 
32
 
! Отговори
Защо стана така? преди 7 години
Когато свалиха бай Тошо ни казаха, че държавното е лошо и трябва да станем частници.Да, но сега честният частник взима здравето на работника срещу мизерна заплата.Чорбаджията-изедник никога няма да стане капиталист като в нормалните страни.
45
7
 
34
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Вместо да взема 500-600 лв заплата на месец ....по добре навън да взема 250-300 евро за два дена ! Гласувай за ГЕРБ .....доубий всичко останало в България ! В помийна яма я превърнаха тия шопари !
44
0
 
27
 
! Отговори
gtf преди 7 години
интересно, за 7 години в родното ми място (среден по големина областен град), един път имаше обява за системен администратор и два пъти за php програмист... те това е огромното търсене на кадри ...
43
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък ще споделя личен опит. В България предлагана заплата 600 лв. инж. с квалификации в Германия и 2 езика. Вече съм в Германия, мит е гладът за инж. има глад за бачкатори. Работя не като инженер, а като работник. Навсякъде казваха, че съм супер квалифициран. Това с града на кадрите е просто глад за работа без пари.
42
1
 
32
 
! Отговори
морски до работодате преди 7 години
Че кой ще е този български квалифициран специалист дето ще отиде да работи на мутрите за без пари?!?-----------------------------------------------------------------------------------------------------------Мутрите търсят през лятото крепостни, да им слугуват за "Бог да прости".
41
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей сега ще идем да работим на ,,качествените'' политици и бизнесменчета. Боку да им внесе качествени работници от Албания ако ще ако немците не искат случайно да работят за 200 евро.
40
1
 
27
 
! Отговори
тик так преди 7 години
искат ел техници заплата 800 лв ама трябва да шпакловат боядисват и зидат.Електро бояджии се казва така е и с водопроводчици и др.И на запад има недостиг ама тук го пропускат това.А там на седмица като емигрант получаваш повече.Пучим се за туристи а ги обслужват маймуни защото вече никой не иска да работи 100 професии за средна заплата и бонус останала хрна от туристите.Така е и в строителния сектор,с кредит се заробваш до живот за да купиш простотия, защото качествени работници няма за бес пари
39
17
 
5
 
! Отговори
Samuel Bernschtein преди 7 години
ИМАХ СЛУЧАЙ В ЗОФИЕН ИН БУЛГАРИЕН : ИДВА ЕДИН КАНДИДАТ...ИМАШ ЛИ ИТ СПОСОБНОСТИ ? --ИМАМ..МОГА ДА ПУСКАМ ФЕИСБУКА И Ю ТАИБА. !!