Какво мислят руснаците за СССР 25 години по-късно? Съжаляват!

Путин: Който не съжалява за разпадането на СССР, няма сърце, а който иска да го върне, няма глава!
22 дек 2016 22:09, Елка Василева
285
Какво мислят руснаците за СССР 25 години по-късно? Съжаляват!
Снимка: архив, Reuters

Двадесет и пет години след края на СССР голяма част от руснаците съжаляват за разпадането на съветската империя - чувство, подхранвано от Кремъл, който от години се мъчи да реабилитира съветското минало, пише Франс прес.

На въпрос "Съжалявате ли за разпадането на СССР" 56 процента от запитаните отговарят с "да", 28 процента с "не", а 16 на сто нямат мнение в допитване, осъществено през ноември от независимия институт "Левада".

"Споменът за лишенията и бедността у възрастните хора е изчезнал, а идеализираната картина от съветската епоха служи за сравнение, за да критикуват сегашното положение", казва директорът на Център "Левада" Лев Гудков.

Младото поколение трудно може да си представи какво представляваше Съюзът на съветските социалистически републики, ръководен повече от 70 години от една-единствена партия (комунистическата партия) с марксистко-ленинска идеология, без политическа или религиозна свобода, с репресии, взели милиони жертви - разстреляни, изпратени в трудови лагери или изтребени с глад.

"Представата на младите е пропита с носталгия, предадена им от старото поколение или от идеологически клишета, разпространявани от телевизията", отбелязва със съжаление Гудков.

Грандиозен социален експеримент

Какво мислят хората за СССР 25 години по късно? Директорът на държавната издателска група "Русия днес" Дмитрий Кисельов зададе тона в средата на декември по телевизия "Русия 24": "Целта му беше създаването на земен рай. Успяхме да постигнем много".

Това беше "грандиозен социален експеримент", отбеляза той в репортаж, озаглавен "Благотворният опит на СССР".

По телевизията, както и в киното, много филми представят положителна картина на Съветския съюз, независимо дали става въпрос за документални филми за бивши ръководители като Леонид Брежнев или Юрий Андропов, или за сериала "Тайнствена страст", излъчван в момента по първи канал, където агентите на КГБ, следящи дисидентите, са представени в благоприятна светлина.

Обратно, онези, които днес се занимават с тъмните страници на това "далечно минало", като неправителствената организация "Мемориал", която изследва репресиите по време на съветския строй от 1917 г. до 1991 г., редовно биват обвинявани, че се занимават с "непатриотични" дейности.

Но защо Кремъл залага толкова на съветското минало?

От една страна чувството, че Русия по начало е призвана да бъде Империя, продължава да битува в съзнанието на населението. От друга страна, поддържайки "съветския мит", властите се надяват "да противопоставят Русия на останалия свят", за да оправдаят по-убедително политиката си на "обсадена крепост", казва историкът Никита Петров от "Мемориал".

Отровните отношения между Москва и Запада, особено по сирийския и украинския въпрос, също събуждат спомена за годините на конфронтация между СССР и страните от НАТО, подсилвайки идеята за естествено противопоставяне между двата лагера.

Никога от разпадането на Съветския съюз досега руснаци, американци и европейци не са говорили толкова за нова Студена война.

Сталин и Ленин на Червения площад

СССР престана да съществува и комунизмът вече не е официална идеология, но хиляди улици и паметници в Русия продължават да почитат паметта на болшевики, начело с Ленин.

Балсамираното тяло на вожда на революцията от 1917 г. и основател на съветската държава и днес почива в своя мавзолей на Червения площад, пред стените на Кремъл, на метри от гроба на Сталин.

"Запазвайки символиката от съветската епоха, както и Ленин и Сталин на Червения площад, властите искат да създадат връзка, която тръгва от руските князе и стига до генералния секретар на комунистическата партия на СССР, за да стане ясно, Русия винаги е била една и съща, но в различни превъплъщения", отбелязва Никита Петров.

Прокремълският политолог Дмитрий Орлов отхвърля това виждане за нещата: "Властите не се стремят да реабилитират СССР. Присъствието на Ленин и Сталин на Червения площад е просто маловажен факт. За младото поколение мавзолеят е като египетските пирамиди - далечно минало", казва той.

През 2005 г. Владимир Путин обобщи своето верую така: "Рухването на СССР беше най-голямата геополитическа катастрофа на века". Малко след това той допълни: "Който не съжалява за разпадането на СССР, няма сърце, а който иска да върне СССР - няма глава".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: СССРразпадане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
2
 
19
 
! Отговори
Станимир преди 7 години
На 29 години съм но смело мога да кажа че още си живеем в комунизма другари и другарки какво ревете ? Децата на партийците и ДС ни управляват и си разпределиха държавата , а след това техните деца наркоманите ще ни разкажат играта . Защо вашето поколение не ги изчисти едно време в началото на 90 - е , ами защото сте *** и страхливци и ви излъгаха . Полша , Унгария че дори румънците си изчистиха червения *** ... Сега чакате ние младите да оправим кашата дето сами я надробихте . Да ама не !
158
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До помнещ 197,Бирата беше "Жигулевское". А одеколона, който се продаваше на едри разфасовки и го пиеха беше "Тройной". Опашките пред "Ликероводочните" магазини се точеха по неколко километра и там се събираха алкаши "сообразить на троих". Милицията ги дебнеше и като паднат ги влачеше в вытрезвителе. Имаше страшен дефицит. В Москва един приятел ме учеше така: "Ако пред магазина няма опашка въобще не влизай, няма смисъл. Ако обаче има опашка не питай за какво е, а се нареди!"
157
4
 
6
 
! Отговори
помнещ преди 7 години
Бирата се казваше Жигули. Ежедневна гледка беше някой да ти каже - дай рубчик для водку.Потом по полам.Аз си бях купил одеколон шише от порядъка на 400 милилитра. За парфюмиране. Веднъж ми дойдоха съученици на гости в нашата квартира. Почерпих ги, разбира се, със сокове и сладкиши. Но те търсеха водка, с която да ги почерпя. И като видяха одеколона, на секундата го гаврътнаха! И някак си не можеха да повярват, че не употребявам алкохол.
156
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако го имаше СССР сега нямаше да пишем във интернет а щяхме да сме на опашки за портокали а мъжете на опашки пред бензиностанциите за бензин.
155
2
 
4
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
До помнещ 193,Недей бе, човек! Сега ще кажат че си *** и еврогей.
154
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето, Путин подари на руснаците Алепо за Рождество Христово, а те неблагодарни...искат СССР !
153
1
 
6
 
! Отговори
помнещ преди 7 години
разрешение за пътуването. Обикновено - за да пазарувам хранителни продукти, каквито имаше в големите градове, но напълно отсъстваха в малките градчета и поселища. В хуторите положението бе малко по - добро. Заради наличието на колхози, където присъстваше качествена храна и напитки.Бензинът струваше 4 копейки, но автомобили почти нямаше. Жителите ползваха предимно мотоциклети Ява и Иж. Битовата газ за комуналните жилища струваше 2 копейки месечно. Заплатите масово бяха от порядъка на 90 рубли.
152
2
 
6
 
! Отговори
помнещ преди 7 години
В дълбокия прованс някъде в, да речем, Украйна, хората живееха в кирпичени къщурки със сламени покриви. Често наблюдавана гледка бе да видиш как отделни бедни хорица живеят в землянки или в зимници.Имаше купонна система- бутилка олио от половин литър на месец за всяко едно отделно домакинство. 3 бурканчета с кисели краставички българско производство, 3 буркана паприкаш-също българско творение! Това беше в годините 1976 - 1977 . Когато пътувах за някой голям град, трябваше да получа разрешение
151
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Който не съжалява за разпадането на СССР, няма сърце, а който иска да върне СССР - няма глава"....а който търпи КГБ кликата няма и двете.
150
3
 
5
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
През 80-те един руснак в електричката Владимир - Москва ругаеше германците от ГДР, унгарците и нас българите, че сме живеели по-добре от тях, понеже СССР ни наливал с пари за сметка на руснаците. Имах руски колеги, които през 1983 ме убеждаваха, че в руското консулство им казали, как СССР зарязва България и България щяла да фалира. А сега руснаците са изкупили имотите във Варна, Бургас, Поморие, Каварна, Приморско и Банско и масово се преселват. Май нито ние фалирахме, нито те цъфнаха.
149
7
 
14
 
! Отговори
за и против преди 7 години
Не си спомням да е имало глад по времето *** соца ,нямаше просяци ровещи в ***,нямаше мутри,дрогдилъри , нито проституция. Хората живееха просто и щастливо ,всички имаха работа и жилище.Имаше дефицит на някои стоки-например-банани и дънки,но България имаше развита индустрия и силна армия.Религията беше неуместна, хо ходех на детски лагер на море за 20лв. Трудно се излизаше на запад,но сега да не би да няма ограничения-основно финансови.Сега сме роби на финансовата олигархия.
148
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крим наш, Алепо наш, Тръмп наш,...а руснаците си мечтаят за СССР !!!
147
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Носталгията на руснаците по СССР е зле прикрито отричане на сегашния КГБ режим.
146
4
 
19
 
! Отговори
До 171 преди 7 години
Дървените къщи са най-скъпите и готините в Русия, защото са най-топлите. Хората, които имат пари, строят такива. Квасът е вкусен. Прясната риба, която сам си хванеш, си е чист кеф. Пък ако някога си имал щастието да спиш на топла руска печка през студените руски зими, ще почнеш да цениш и това. Още повече, че и гозбите в нея стават супервкусни. Недей пиши, моля те, за неща, от които нищичко не разбираш. Руските култура и бит ти са чужди, което не означава, че са лоши.
145
0
 
7
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
До Анонимен30 лева.по онова време лежах 24 часа и се сбърках от писане на обяснения, защо съм искал стая в японския хотел и пропуск за покрития басейн. та така. същите гобнари и сега дуднят. ако се смени системата ше викат "ама едно време строяха пътища и човек можеше да си иде на село с корекомската лада на дядо, а сега космодруми...космодруми не пием". за трепане сте, пицаджии. до един
144
9
 
10
 
! Отговори
Миро преди 7 години
Аз признавам Путин и неговите идеи,мисли за хората си!!!А бат Бойко мисли ли за здравето на българския народ-не! Предава ни на американци и разни европейци!Но и за бат Бойко ще има възмездие!!!
143
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да по онова време се ходеше на почивка за 30 лв. при това цели две седмици , а сега се ходи за ден два , ,че парите не стигат за повече ...имаше образование и здравеопазване , а един политик каза ,че от североизток идва студ и комунизъм , аз бих добавил , а от запад идват ценности , като еднополови бракове , трети пол , инцист , талибани и атентати
142
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да живее СССР! Пак ще го има!
141
1
 
6
 
! Отговори
Прав е хх преди 7 години
Те по - далече от Искър не са ходили. Виж го предента, с висше другаря - демократ Петков , а речника му е като на подарено висше от РАБФАК. В Исландия хубаво завърши филма на Майкъл Мур: "Как можете да спите спокойно в САЩ, като знаете, че има бедни и гладни хора!" Затова Хосе в САЩ гласува за Тръмп. Заточение в "Столична библиотека". Това е присъдата. Малко четат тези хора бре, малко.
140
12
 
13
 
! Отговори
хх преди 7 години
Руснаците и ужасния им СССР направиха социализъм *** дума.А социализмът си е една съвсем нормална и приемлива идеология.Идете в Швеция или Финландия и ще видите ,че скандинавския тип социализъм е една прекрасна политическа практика.А руснаците какъвто и политически строй да реализират, все е някаква идиотия.Те са хора със сбъркано мислене,т ъ п и,жестоки,пия ници с робски манталитет и все другите са им виновни.