Какво мислят руснаците за СССР 25 години по-късно? Съжаляват!

Путин: Който не съжалява за разпадането на СССР, няма сърце, а който иска да го върне, няма глава!
22 дек 2016 22:09, Елка Василева
285
Какво мислят руснаците за СССР 25 години по-късно? Съжаляват!
Снимка: архив, Reuters

Двадесет и пет години след края на СССР голяма част от руснаците съжаляват за разпадането на съветската империя - чувство, подхранвано от Кремъл, който от години се мъчи да реабилитира съветското минало, пише Франс прес.

На въпрос "Съжалявате ли за разпадането на СССР" 56 процента от запитаните отговарят с "да", 28 процента с "не", а 16 на сто нямат мнение в допитване, осъществено през ноември от независимия институт "Левада".

"Споменът за лишенията и бедността у възрастните хора е изчезнал, а идеализираната картина от съветската епоха служи за сравнение, за да критикуват сегашното положение", казва директорът на Център "Левада" Лев Гудков.

Младото поколение трудно може да си представи какво представляваше Съюзът на съветските социалистически републики, ръководен повече от 70 години от една-единствена партия (комунистическата партия) с марксистко-ленинска идеология, без политическа или религиозна свобода, с репресии, взели милиони жертви - разстреляни, изпратени в трудови лагери или изтребени с глад.

"Представата на младите е пропита с носталгия, предадена им от старото поколение или от идеологически клишета, разпространявани от телевизията", отбелязва със съжаление Гудков.

Грандиозен социален експеримент

Какво мислят хората за СССР 25 години по късно? Директорът на държавната издателска група "Русия днес" Дмитрий Кисельов зададе тона в средата на декември по телевизия "Русия 24": "Целта му беше създаването на земен рай. Успяхме да постигнем много".

Това беше "грандиозен социален експеримент", отбеляза той в репортаж, озаглавен "Благотворният опит на СССР".

По телевизията, както и в киното, много филми представят положителна картина на Съветския съюз, независимо дали става въпрос за документални филми за бивши ръководители като Леонид Брежнев или Юрий Андропов, или за сериала "Тайнствена страст", излъчван в момента по първи канал, където агентите на КГБ, следящи дисидентите, са представени в благоприятна светлина.

Обратно, онези, които днес се занимават с тъмните страници на това "далечно минало", като неправителствената организация "Мемориал", която изследва репресиите по време на съветския строй от 1917 г. до 1991 г., редовно биват обвинявани, че се занимават с "непатриотични" дейности.

Но защо Кремъл залага толкова на съветското минало?

От една страна чувството, че Русия по начало е призвана да бъде Империя, продължава да битува в съзнанието на населението. От друга страна, поддържайки "съветския мит", властите се надяват "да противопоставят Русия на останалия свят", за да оправдаят по-убедително политиката си на "обсадена крепост", казва историкът Никита Петров от "Мемориал".

Отровните отношения между Москва и Запада, особено по сирийския и украинския въпрос, също събуждат спомена за годините на конфронтация между СССР и страните от НАТО, подсилвайки идеята за естествено противопоставяне между двата лагера.

Никога от разпадането на Съветския съюз досега руснаци, американци и европейци не са говорили толкова за нова Студена война.

Сталин и Ленин на Червения площад

СССР престана да съществува и комунизмът вече не е официална идеология, но хиляди улици и паметници в Русия продължават да почитат паметта на болшевики, начело с Ленин.

Балсамираното тяло на вожда на революцията от 1917 г. и основател на съветската държава и днес почива в своя мавзолей на Червения площад, пред стените на Кремъл, на метри от гроба на Сталин.

"Запазвайки символиката от съветската епоха, както и Ленин и Сталин на Червения площад, властите искат да създадат връзка, която тръгва от руските князе и стига до генералния секретар на комунистическата партия на СССР, за да стане ясно, Русия винаги е била една и съща, но в различни превъплъщения", отбелязва Никита Петров.

Прокремълският политолог Дмитрий Орлов отхвърля това виждане за нещата: "Властите не се стремят да реабилитират СССР. Присъствието на Ленин и Сталин на Червения площад е просто маловажен факт. За младото поколение мавзолеят е като египетските пирамиди - далечно минало", казва той.

През 2005 г. Владимир Путин обобщи своето верую така: "Рухването на СССР беше най-голямата геополитическа катастрофа на века". Малко след това той допълни: "Който не съжалява за разпадането на СССР, няма сърце, а който иска да върне СССР - няма глава".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: СССРразпадане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
7
 
17
 
! Отговори
До ' До политол преди 7 години
Червената върхушка може и със самолети да сте ходили на море, за 15лв. Да там имаше хотели, кръстени дом 1, 2 и т н. / к-с Дружба/ , ама ходеха там само другарите. А обикновените хора не можеха да ги доближат, защото се пазеха от УБО.Само днес се очаква 400 000, да напуснат София за почивка, то старото летище на София сигурно е било по голямо от летището на Чикаго, ако се е ходело със самолет на море. Платени смешници, не можете да съберете две и две
118
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно ме е яд само, че след 89-а не избихме всички червени нещастници... България щеше да има шанс.
117
0
 
9
 
! Отговори
Скънка преди 7 години
Не може с лека ръка да се говори само за добрите и респективно само за лошите страни. Те вървят ръка за ръка. От социална гледна точка този модел е невероятен.Но цензурата е жестока.колко знаят, че по времето на съюза България е фалирала три пъти? Къде е било прословутото производство? Да не говорим за качеството(не говоря за храни,а за основната тежка промишленост. И въпроса е след разпада на съюза, къде ще си пласираме ***,произведени от работници, търсещи сянката?
116
1
 
4
 
! Отговори
гост преди 7 години
До политологПишеш пълни лъжи!
115
9
 
19
 
! Отговори
по-точно преди 7 години
До До: "политолог" Самолетния билет беше 22 лв Варна-София .Само два пъти пътувах с ТУ 154-служебно ,от тогава не съм се качвал ,защото не обичам самолетите ... страх ме е ! Бензина беше 0,80 лв но да не забравяме ,че като "млад специалист " започнах работа с 170 лв/мес .Визирам 1983-та година .Положителните страни на тогавашния строй , бе ,че работа имаше за всички, ниски битови разходи -ток 2,2/1,1 ст,вода 12ст/куб,билет 6 ст. ,храна-качествена ,безпл.образование и здравеопазване ,СИГУРНОСТ
114
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По време на " социализЪма" попитали една руска поетеса " Какво ще направите ако отворят границите " . Тя без да се замисля много отговорила - " Ще се покатеря на едно дърво " ( за да не я прегази тълпата от излизащи ) .
113
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе много по хубаво беше! Имаше ред, имаше работа, хората бяха по спокойни.... А сега какво е диващина във всяко отношение! Историята се повтаря, тая диващина няма да издържи още много дълго и в скоро време войната не ни мърда и след това идва новия световен ред!
112
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грандиозният социален експеримент завърши . Но другият продължава . Съвременният Дон Кихот , заменил коня с джип или камион , копието с нещо по-ефикасно не обръща внимание на вятърната мелница , а на вятърничевата идея за Качество на живота , която язди превозното средство на оръженоносеца . Пов.....ща ми се от тая Земя . Тук всичко е Кауза Пердута .
111
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев чехъла, ще скастри ли Путин за думите му. На Цачева скочи за същите
110
11
 
15
 
! Отговори
До: "политолог& преди 7 години
Самолетния билет беше 15 лв. от София до Варна, всеки можеше да си го позволи. Колкото билет първа класа с влака. От Бургас до София се стигаще с един експрес за 4 часа. А сега със старите брички от Европа, освен да замърсявате въздуха друго не можете. Карам хибрид - въпрос на култура е, обиколил съм някоя друга държава, без да ми плащат ***. Вижте си мисленето чифт дънки, в живота има по-важни неща от затворнически ***, затова френската революция резва главицата на една девойка, ама.
109
6
 
12
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Значи при Пyтя е по-трагино и от соц-а. Тогава поне с връзки можеше човек да си купи и пийне "Тройной".
108
25
 
20
 
! Отговори
политолог преди 7 години
Когато не се учи историята тя се повтаря. И в България я има носталгията, защото не се казва истината за миналото. Пълна мизерия и разруха беше. От Варна до София имаше 5 бензиностанции и нито една денонощна. На 3-4 семейства се падаше една кола, която също беше 20 годишна. Но 20годишна лада, струваше 12 000лв., а нова 8800лв. Пълно недоразумение беше социализма. Българския лев не беше конвертируем, за каква икономика говорите и колкото лева да имате, не можете да си купите и един долар или марк
107
20
 
27
 
! Отговори
"Лошият" С преди 7 години
Къщите в БГ не се заключваха. Имах достъп до здравеопазване, на "Симеон" имаше безплатен денонощен зъболекарски кабинет. Като ме заболеше зъб ходех там - нищо не плащах, работеха професионалисти 25 г. ми издържа една пломба. Улиците бяха чисти, всяка сутрин миеха Витоша, нямаше ***. Играли сме на улицата с децата. Тренирахме тенис и плуване, безплатно. Храната беше качествена. Въздухът беше чист. Имаше работа. Ходехме два пъти на почивки в годината Боровец и Созопол. Хората бяха усмихнати!
106
3
 
5
 
! Отговори
статистика преди 7 години
До #178 а беше !!!само цъкни на статистика и виж какво се произвежда и изнася в момента и теле като теб ще му увисне устата :) а това че висиш по форумите и плямпаш щото си бездарен си е твой проблем :)
105
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 166Незнам къде видя че ес се разпада ако говориш за англия те никога не са били фенове на идеята но това си е тяхна менталност от империалистическо време.
104
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ссср беше един балон който нямаше как да не се спука жалкото е че обрече цяла източна европа на мизерия.
103
9
 
11
 
! Отговори
Въпрос : преди 7 години
Би ли съществувала организация като Ислямска държава ако сега имаше СССР и комунизма не беше си отишъл . > Моят личен отговор поне е че никога нямаше да се роди подобна организация .
102
1
 
1
 
! Отговори
ТИ ЛИ??? преди 7 години
До АнонименТи да не си БИВШ ЗАТВОРНИК БРЕ??
101
9
 
17
 
! Отговори
Сега си ?? преди 7 години
До Анонимен Сега караш Двадесет годишен таралясник и ходиш на море у Гърбация,предварително приготвил сандвичи да кличиш безплатно с едно безалкохолно два три деня
100
12
 
23
 
! Отговори
а беше !!! преди 7 години
До Анонимен беше БИЖУ!! ИЗНАСЯХМЕ ПЛОДОВЕ,ЗЕЛЕНЧУЦИ, КОНСЕРВИ,СИРЕНА, МЕБЕЛИ,ДРЕХИ,ЦИГАРИ,АЛКОХОЛ,КОЗМЕТИКА....И ВСИЧКО ЗА КОЕТО СЕ СЕТИТЕ!!!