Какво мислят руснаците за СССР 25 години по-късно? Съжаляват!

Путин: Който не съжалява за разпадането на СССР, няма сърце, а който иска да го върне, няма глава!
22 дек 2016 22:09, Елка Василева
285
Какво мислят руснаците за СССР 25 години по-късно? Съжаляват!
Снимка: архив, Reuters

Двадесет и пет години след края на СССР голяма част от руснаците съжаляват за разпадането на съветската империя - чувство, подхранвано от Кремъл, който от години се мъчи да реабилитира съветското минало, пише Франс прес.

На въпрос "Съжалявате ли за разпадането на СССР" 56 процента от запитаните отговарят с "да", 28 процента с "не", а 16 на сто нямат мнение в допитване, осъществено през ноември от независимия институт "Левада".

"Споменът за лишенията и бедността у възрастните хора е изчезнал, а идеализираната картина от съветската епоха служи за сравнение, за да критикуват сегашното положение", казва директорът на Център "Левада" Лев Гудков.

Младото поколение трудно може да си представи какво представляваше Съюзът на съветските социалистически републики, ръководен повече от 70 години от една-единствена партия (комунистическата партия) с марксистко-ленинска идеология, без политическа или религиозна свобода, с репресии, взели милиони жертви - разстреляни, изпратени в трудови лагери или изтребени с глад.

"Представата на младите е пропита с носталгия, предадена им от старото поколение или от идеологически клишета, разпространявани от телевизията", отбелязва със съжаление Гудков.

Грандиозен социален експеримент

Какво мислят хората за СССР 25 години по късно? Директорът на държавната издателска група "Русия днес" Дмитрий Кисельов зададе тона в средата на декември по телевизия "Русия 24": "Целта му беше създаването на земен рай. Успяхме да постигнем много".

Това беше "грандиозен социален експеримент", отбеляза той в репортаж, озаглавен "Благотворният опит на СССР".

По телевизията, както и в киното, много филми представят положителна картина на Съветския съюз, независимо дали става въпрос за документални филми за бивши ръководители като Леонид Брежнев или Юрий Андропов, или за сериала "Тайнствена страст", излъчван в момента по първи канал, където агентите на КГБ, следящи дисидентите, са представени в благоприятна светлина.

Обратно, онези, които днес се занимават с тъмните страници на това "далечно минало", като неправителствената организация "Мемориал", която изследва репресиите по време на съветския строй от 1917 г. до 1991 г., редовно биват обвинявани, че се занимават с "непатриотични" дейности.

Но защо Кремъл залага толкова на съветското минало?

От една страна чувството, че Русия по начало е призвана да бъде Империя, продължава да битува в съзнанието на населението. От друга страна, поддържайки "съветския мит", властите се надяват "да противопоставят Русия на останалия свят", за да оправдаят по-убедително политиката си на "обсадена крепост", казва историкът Никита Петров от "Мемориал".

Отровните отношения между Москва и Запада, особено по сирийския и украинския въпрос, също събуждат спомена за годините на конфронтация между СССР и страните от НАТО, подсилвайки идеята за естествено противопоставяне между двата лагера.

Никога от разпадането на Съветския съюз досега руснаци, американци и европейци не са говорили толкова за нова Студена война.

Сталин и Ленин на Червения площад

СССР престана да съществува и комунизмът вече не е официална идеология, но хиляди улици и паметници в Русия продължават да почитат паметта на болшевики, начело с Ленин.

Балсамираното тяло на вожда на революцията от 1917 г. и основател на съветската държава и днес почива в своя мавзолей на Червения площад, пред стените на Кремъл, на метри от гроба на Сталин.

"Запазвайки символиката от съветската епоха, както и Ленин и Сталин на Червения площад, властите искат да създадат връзка, която тръгва от руските князе и стига до генералния секретар на комунистическата партия на СССР, за да стане ясно, Русия винаги е била една и съща, но в различни превъплъщения", отбелязва Никита Петров.

Прокремълският политолог Дмитрий Орлов отхвърля това виждане за нещата: "Властите не се стремят да реабилитират СССР. Присъствието на Ленин и Сталин на Червения площад е просто маловажен факт. За младото поколение мавзолеят е като египетските пирамиди - далечно минало", казва той.

През 2005 г. Владимир Путин обобщи своето верую така: "Рухването на СССР беше най-голямата геополитическа катастрофа на века". Малко след това той допълни: "Който не съжалява за разпадането на СССР, няма сърце, а който иска да върне СССР - няма глава".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: СССРразпадане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
1
 
! Отговори
До Петков преди 7 години
Я и ти на заточение, в столична библиотека. Че като ти гледам речника, си бил на хранилка!
138
4
 
17
 
! Отговори
До 17 Русия е в 19 в преди 7 години
Ти отиди в Ню Йоркските квартали Бруклин или Бронкс, и виж дали има бездомни и гладни хора, или в Детройт придобил името призрачен град покрай свиването на автомобилната индустрия. После говори за Русия. Навсякъде има проблеми, има богати и бедно.
137
0
 
0
 
! Отговори
до: 174 на заточение преди 7 години
Ти сериозно ли, бре?! Я на заточение в Столична библиотека, "Кирил и Методий" или в библиотеката на СУ.
136
11
 
12
 
! Отговори
Петков преди 7 години
Ти си слабоумен кап п у т бе. Какъв Слънчев бряг,Кубан и Елени ти се въртят в главата.След университета бях 3 години по разпределение в Сл. бряг. Там българи бяха пускани само да работят, в хотелите не допускаха българи,дори да ги разгледат.А и да пускат,как с 150 лв. заплата ще идеш на хотел където една нощувка е 30 лв. на човек.Бирата била истинска - ***, наричахме я веро 10.Имали лодки-какви лодки си имал бе о лиго френ, лодчици имаха някои рибари, но беше забранено да качват туристи
135
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Процесите в Съветска Русия водят до най-големите трагедии в историята на човечеството. Нечуван червен терор, геноцид - голодомор, износ на революции, тотален имперски експанзионизъм, предизвикване на поредица от войни, вкл. най-тежката - II. Световна война, надпревара във въоръжаването, деформации в обществения и икономическия живот, съсипване на Средна Азия, Източна и Централна Европа, Далечния Изток, Африка... Развитието на човечеството е забавено с около сто години заради този ***.
134
9
 
19
 
! Отговори
До, до: 164 преди 7 години
Глупости пишеш. Не те знам какъв *** си бил през соца, но всички нормални хора си ходехме в Кубан на слънчев бряг, на елените, в Созопол ходехме редовно на кръчми. Тогава имаше различни цени за българи и чужденци. Бирата беше истинска, сега я наричат жива бира, щот нямаше консерванти. На райският залив виждахме дъното, и печахме миди, сега са го оградили мястото - мутрагените.Имахме лодки, сутрин ловяхме риби, сега му викат малки яхти.Искате да искарате живота черен, но сме живи и помним!
133
9
 
14
 
! Отговори
do 164 преди 7 години
Определено живеем по-добре. В момента е за хора с качества и умения. Като ходя на море не спя в бунгала, а поне в квартира с баня, тоалетна и кухня. Ям в заведение, а не си нося храната още от София. Като деца обикаляхме целия град за да видим къде се продава сладолед. Сега мога да си купя по-лесно самолет отколкото тогава сладолед.
132
4
 
8
 
! Отговори
До: мизерници комуни преди 7 години
Първо, комунизъм никога не е имало, като режим, или строй. Ако говориш за идеите на Маркс, то те се раждат в следствие на неуспеха на Френската революция, и то като обяснение на продължаващото неравенство. Но това си незнание, трябва да го попълниш като липса в общата ти култура чрез книги и лекции.Почети малко Маркс, Мор, Волтер, Достоевски. Много пропуски в знанията имаш. Ще ти го кажат дори западни преподаватели от Оксфорд и Сорбоната.
131
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РОССИЯПреди бяхме роби нарусия при това доста буквално понеже всичко което се произвеждаше тук беше за руския пазар и всички работеха за благото на матушка. В момента всеки е свободен да избира къде как и какво. Това че остана едно мързеливо и некадърно поколение което в момента мрънка е съвсем друг въпрос. А това че хората заминавли на запад нали се сещаш, че света не свършва с държавната граница?
130
1
 
10
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
164 Колкото по близо до Москва толкова по нескопосан преход , справка Украйна , а и ние разбира се , за това не сме сред отличниците от Вишеградската четрворка. Сами си го направихме по един много *** и *** начин . Гласуваха мнозинството за бившите комунисти за Царя , за пъдаря му . Така стана
129
2
 
12
 
! Отговори
плитолог преди 7 години
Напълно подкрепям, да търсим доброто и от двата строя! Но пак казвам не се чете историята, за да не повтаряме грешките. Агресията я имаше, но не се говореше, жертвите по пътищата, според чак сега разсекретени документи са биле над 1000 човека за година, и това при над 20 пъти по малко МПС-та. В Свищов, имаше земетресение с над 100 жертви, ние живеем на 100км от и Свищов и знаехме за случилото се от роднини. Нито дума по телевизия или вестници
128
7
 
13
 
! Отговори
one преди 7 години
Абсолютни мизерници са комунистите.пропагандата промиваше мозъка на хоратавсички бяхме еднакво бедни, едно сиво общество, тия дето ми говорят за Путин и Русия и комунизма- вървете там и не се връщайте
127
4
 
9
 
! Отговори
До: До: политолог преди 7 години
Не е вярно за червената върхушка. Всеки българин ходеше със самолет до морето на цената на билет първа класа експрес. Не подменяй истината, смешно е. Никой не ти говори за Чикаго и големината на летището. Но факт, я виж в Япония, която за мен е по-напред от Щатите като развитие, каква е цената на имот със чист въздух и запазена култура. Не ми сравнявай мегаполисите от които всички богаташи бягат, включително и холивудските акттьори. Фактът че САЩ избра Тръмп, не е случаен, мисли, нали си политол
126
7
 
9
 
! Отговори
НИЕ преди 7 години
Отговорете само на един *** въпрос:"По-добре ли живеем днес?" като имате предвид тоталната бедност на масата хора,2-та милиона млади емигранти,пенсиите,демографския срив,корупцията,здравеопазване,образование........!?
125
2
 
10
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
163 Статистиката безпристрастно отчита , че продължителността на живота се е повишила у нас с 5 години . Това се дължи и на медицина и на качество на живота въобще , така че спрете с измислените си теории. Да може да сме на първо място в ЕС , НО ТОВА Е ЕС сиреч КЛУБЪТ НА БОГАТИТЕ Да сред богатите сме на последно място но това са 28 страни ,а има още 178 страни или там някъде
124
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тяхната свобода и демокрация беше като нашата... То това се получава, когато каскети правят демокрация и свободен пазар.
123
4
 
17
 
! Отговори
До, до: политолог преди 7 години
Соца имаше лоши страни, като "Белене", затваряне на граници, но доброто беше повече. Доброто беше повече.Всички сме чели, че стреса отключва болестите. На първо място сме по инфаркти и смъртност в ЕС. Закриха се болници в малките градове - престъплението на Дянков, хората умират в линейките. Човешкият живот е нищо. Докато не тръгнем от мотото, че животът на дедето ти е по-важен от кретена с мерцедеса, няма оправия. Народът на БГ трябва да се обедини. Да търсим доброто и от Соца и от Демокрацията
122
6
 
11
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
До Анонименмного вие добре без соца че народа български станаха роби на запад и гладуват а на теб ти е добре щом ти е вътре господин европейски гей
121
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СССР беше един икономически и военен балон. Нека не се лъжем. Русия се беше опасала от малки държавички от които точеше продукция понеже самата Русия няма реална икономика. Да не говорим, че всички сателитни държави включително България бяха един буфер по време на война със запада. За това и Русия ги въоражаваше "безплатно". И когато "великия" СССР се разпадна повлече със себе си цяла Източна Европа, а самата Русия тъне в разруха понеже няма реално икономика освен износ на газ. Това е.
120
0
 
12
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
До Анонимен-172''Който не съжалява за разпадането на СССР, няма сърце, а който иска да върне СССР - НЯМА ГЛАВА".