Плевнелиев и лидери в писмо до Тръмп: Не се сближавайте с Путин!

Европейските лидери се обърнаха към бъдещия американски президент
Обновена: 12 яну 2017 07:30 | 11 яну 2017 18:38,
396
Плевнелиев и лидери в писмо до Тръмп: Не се сближавайте с Путин!
Снимка: Reuters, архив

Перспективата бъдещият президент на САЩ Доналд Тръмп да се съюзи с руският си колега Владимир Путин леко напряга доста традиционни съюзници на САЩ, но най-много ще изгубят лидерите в Централна и Източна Европа.

Тези страни, които са на "фронтовата линия" срещу разпространяването на руско влияние, сега се обръщат към Тръмп с молба да си помисли добре преди да избере "грешната страна", пише "Вашингтон пост".

"Путин не търси американското величие. Като ваши съюзници ние го търсим", пишат 17 сегашни и бивши политици от Централна и Източна Европа.

"Като ваши съюзници по силата на договори, ние се обръщаме към американците в новата администрация на САЩ и Конгреса да заемат твърда позиция в защита на нашите общи цели и интереси: Мир, Атлантическа стабилност и свобода", пише още в писмото.

Това обръщение е подписано от един действащ европейски лидер - Росен Плевнелиев, както и някои бивши лидери като бившият румънски президент Траян Бъсеску, бившите президенти на Естония и Латвия, както и предишният премиер и външен министър на Швеция Карл Билдт.

Европейските лидери подчертават, че приветстват избирането на Тръмп и очакват работата с новата администрация да заздрави трансатлантическото сътрудничество. Но ако Тръмп реши да потегли в друга посока и да се съюзи с Путин, ще има сериозно негативни последици за Европа и САЩ, подчертават още лидерите.

Администрацията на Тръмп не бива да отслаби санкциите срещу Русия или безропотно да приемат анексията на Крим, смятат авторите на писмото. Сделка с Путин за Украйна би имала фатални последици за американските позиции в Европа, пишат още в писмото си.

Политиците смятат още, че Путин не би могъл да бъде съюзник на Запада и че руските политики са направили Европа по-опасно място за всички. Дори и да се стигне до сделка, Русия най-вероятно ще продължи да разклаща демокрациите в Европа по различни начини, включително кибератаки, енергиен и икономически натиск, шпионаж, психологическа война, дезинформация и подкупи.

Това обръщение към Тръмп е подобно на отворено писмо, което някои централни и източноевропейски страни написаха до президента Обама, когато той зае поста си през 2009 година. Тогава те предупреждаваха, че преследването на "рестарт" на американските взаимоотношения с Русия може да накарат европейските страни да загубят вяра в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е нали Путин го беше назначил, сега пък ходят при него да плачат срещу Путин. Яко ги тресе шизофренията гейропейците.
28
1
 
25
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
Гудбай, Обама. Когато си тръгваш не забравяй да си вземеш твойто вярно пуделче Плевньо, та да си го разхождаш на каишка вечер
27
1
 
17
 
! Отговори
ами преди 7 години
Защо не пишат какво е отговорил на тона писмо Тръмп-всички които мислят така са ***......
26
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОКЛОН Г-Н ПРЕЗИДЕНТ!ВИЕ СТЕ ИСТИНСКИЯТ ПАТРИОТ А НЕ СМЕШНИТЕ РУСКИ ГЬОВЕНДИИ-РУБЛАДЖИИ.
25
1
 
4
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
до 15 нЕкъФ европеецОпитваш се пунтираш "лу дия" Пегъзи Музовски от комиците ,но дори и това не можеш да направиш като хората как са те изпуснали от 4-то весело.
24
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До байхейсТи пък що си мислиш, че българите са славяни бе :) още ли въртите тая лъжа? :)))
23
26
 
4
 
! Отговори
браво на президента преди 7 години
Един истински достоен българин и политик! За съжаление родолюбци като него тотално отсъстват от местната действителност и са заменени от разни руски патриоти, които са активно подпомагани от платените си викачи. За щастие времето си върви, а с него си отиват и привържениците на руското робство в БГ.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 10: "Тръмп е...а жена му има сръбски и български корени." Изпуснал си най-важното - македонската му жилка !
21
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе руснаците не могат да ни понасят вие сте седнали да им целувате каквото ви падне... що сте толкова жалки не мога да разбера... русия е една *** която не е мръднал от 20 години на никъде.
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп със сигурност ще се вслуша в съветите на пльовньото.
19
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално послание, Тръмп трябва да е наясно в избора си с кого да е - дали с фашистката хунта в Москва или със свободния свят.
18
2
 
29
 
! Отговори
ах преди 7 години
нашият по.серко пак се изцепи! Много е жалко да гледаш човек, по едно съвсем случайно стечение на обстоятелствата и Прокопиев, като заеме такава висока държавна позиция, как се оаква постоянно... щото просто не е за там, ама жестоко не е за там!!!То и затова и жена му го зареза, няма да се срамува заради него!
17
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТролЯта на Путин пак се разпищолили да плюят Плевнелиев.. Продажници ниедни..
16
36
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ МРАЗИ РУСИЯ преди 7 години
Браво на Плевнелиев! Със сигурност ще остане в историята като най-добрият президент!
15
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мда дежурните ни русофили(шизофреници) са на линия както винаги :)
14
3
 
24
 
! Отговори
Предателев за яката преди 7 години
Предателев за яката и двама зад него с по един шут и да го изхвърлят от през. офис. Да му се повдигнат обвинения за предателство на тоя ***.
13
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Путин не търси американското величие. Като ваши съюзници ние го търсим"Путин да търси американското величие? Русия да търси величието на една регионална сила която вече тотално е игнорирана? Смех!
12
1
 
37
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Когато двамата големи се разберат света ще стане по-добро място грантаджиите да си ходят просто станаха излишни.
11
39
 
4
 
! Отговори
Западноевропеец преди 7 години
Това е специално за Пyти-Tъпото:Журналист: Къде живеете?Путин: Вкъщи.Журналист: А къщата ви къде е?Путин: Къщата ми е до къщата на съседа.Журналист: А къщата на съседа ви къде е?Путин: Къщата на съседа ми е до моята къща.Журналист: А вашата къща къде е?Путин: Моята къща е до къщата на съседа.............и така нататък. :-)
10
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ся Тръмп чете и плаче, сън няма да спи, че е развалил рахата на *** и още няколко,,кои бяха тези пичове"