Плевнелиев и лидери в писмо до Тръмп: Не се сближавайте с Путин!

Европейските лидери се обърнаха към бъдещия американски президент
Обновена: 12 яну 2017 07:30 | 11 яну 2017 18:38,
396
Плевнелиев и лидери в писмо до Тръмп: Не се сближавайте с Путин!
Снимка: Reuters, архив

Перспективата бъдещият президент на САЩ Доналд Тръмп да се съюзи с руският си колега Владимир Путин леко напряга доста традиционни съюзници на САЩ, но най-много ще изгубят лидерите в Централна и Източна Европа.

Тези страни, които са на "фронтовата линия" срещу разпространяването на руско влияние, сега се обръщат към Тръмп с молба да си помисли добре преди да избере "грешната страна", пише "Вашингтон пост".

"Путин не търси американското величие. Като ваши съюзници ние го търсим", пишат 17 сегашни и бивши политици от Централна и Източна Европа.

"Като ваши съюзници по силата на договори, ние се обръщаме към американците в новата администрация на САЩ и Конгреса да заемат твърда позиция в защита на нашите общи цели и интереси: Мир, Атлантическа стабилност и свобода", пише още в писмото.

Това обръщение е подписано от един действащ европейски лидер - Росен Плевнелиев, както и някои бивши лидери като бившият румънски президент Траян Бъсеску, бившите президенти на Естония и Латвия, както и предишният премиер и външен министър на Швеция Карл Билдт.

Европейските лидери подчертават, че приветстват избирането на Тръмп и очакват работата с новата администрация да заздрави трансатлантическото сътрудничество. Но ако Тръмп реши да потегли в друга посока и да се съюзи с Путин, ще има сериозно негативни последици за Европа и САЩ, подчертават още лидерите.

Администрацията на Тръмп не бива да отслаби санкциите срещу Русия или безропотно да приемат анексията на Крим, смятат авторите на писмото. Сделка с Путин за Украйна би имала фатални последици за американските позиции в Европа, пишат още в писмото си.

Политиците смятат още, че Путин не би могъл да бъде съюзник на Запада и че руските политики са направили Европа по-опасно място за всички. Дори и да се стигне до сделка, Русия най-вероятно ще продължи да разклаща демокрациите в Европа по различни начини, включително кибератаки, енергиен и икономически натиск, шпионаж, психологическа война, дезинформация и подкупи.

Това обръщение към Тръмп е подобно на отворено писмо, което някои централни и източноевропейски страни написаха до президента Обама, когато той зае поста си през 2009 година. Тогава те предупреждаваха, че преследването на "рестарт" на американските взаимоотношения с Русия може да накарат европейските страни да загубят вяра в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 64Тия "братски" простотии са просто жалки. Нищо братско нямате с руснаците понеже са различен народ идват от съвсем различно място. Нищо общо нямаме с тях.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Българин от ГерманияИнтересно защо ИП-то ти е Софийско..
47
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бившият румънски президент Траян Бъсеску се пресели в Молдова и даже получи молдовско гражданство, за да помага на еврогейориентирания молдовски кандидат президент да спечели изборите, но не му се отвори парашута. Молдованците гласуваха за проруски ориентирания кандидат, който след като встъпи в длъжност, лиши бившия румънски президент Траян Бъсеску от молдовско гражданство, за да не продължава да мъти водата в Молдова.
46
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ха-ха-хаМистър Доналд е чувал за вашия мушмурок путин
45
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последните напъни на марионетките назначени от старата вашингтонска администрация.
44
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам с кой акъл са писали тези глупости "лидерите", че и нашият войнствен мишок се подписал. Напротив - за доброто на целия свят ще бъде, ако Русия и САЩ най-после престанат да си мерят силите, трябва да си не.нормален, за да мислиш друго!
43
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГОСПОДИН ПЛЕВНЕЛИЕВ ВИЕ СТЕ ДОСТОЕН БЪЛГАРИН
42
5
 
21
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Повръща ми се като чета помиите на тези ВАСАЛИ, които си мислят, че Тръмп ще ги вземе на сериозно. Колко долу са паднали само: вместо да желаят мир и сътрудничество между двете военни свръхсили, гаранти за Световния мир, тези подли марионетки на Клинтън желаят раздори, напрежение, надпревара във въоръжаването - това сме го изпитали през Студената Война. Винят Русия че "разклащала демокрациите в Европа", вместо да видят, че рибата се вмирисва от главата - антинародната Брюкселска клика.
41
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ и България - братски народи!
40
5
 
24
 
! Отговори
Отговор от Тръмп. преди 7 години
Добре местя го в другия крачол.Това писмо е подписано само от аутсайдери все бивши.Нашия Росен не е бивш ама си е аутсайдер по рождение.
39
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп кратко им е отговорил, че са ***. Отговорът е гласял, че само глупав човек може да иска лоши отношения с Русия.
38
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС, САЩ, ГЕРБ
37
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия и България - братски народи!
36
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СРЕЩУ ПЛЕВНЕЛИЕВ И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ ТУКА ДРИСКАТ РАЗНИ ПИДЕРИ
35
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Русия е Братска СтраЯ да ми се махаш с тая "братска" простотия че ако ви запукам един по един място няма да си намерите!
34
3
 
17
 
! Отговори
до Анонимен преди 7 години
Психично лабилните ни русофили *** като попарени.----А, ти какво предлагаш - Война!!!Щото според теб и такива, като мистър Бийн мечтаят да изтрият Русия от лицето на земята!Та, при съвременните воени технологии тово не би било проблем - единственните победители ще се окажат - *** (издържат на радиация), за разлика от всички нас! Между другото Мнозина са се опитвали, но резултата до този момент е в полза на Русия!
33
2
 
2
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 7 години
Bivshiya ni...hm..znachi se glasi za Evropeiskiya parlament.2.Trump ne slusha nikogo,osven svoite si pa kamo li bivshi ot Evropa puk i ne e dlujen.Sbiraiki se Usa i Rossiya,oznachava ne spokoistvie v Evropa.Planiraneto za EU e osueteno s tozi hod i s hoda za chlenstvo na Turciya,Surbitya i drugi..zaradi tova i Uk izlizat ot Eu..
32
3
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Чувате ли го какво е подписал този никаквец: работил за величието на Америка,нашите момчета умирали за Америка!!!!! За кого трябва да работи избрания български президент????Това на какво ви прилича -нещо май като нац.предателство.Не му ли е работа да работи за величието на България или нещо такова??????И с какъв мандат си позволява да подписва такива писма-да подписва от името на народа с 8% рейтинг от този народ.Наистина се е самозабравил ,но той и народа скоро ще го забрави.
31
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ян БибиянЕ за сметка на това доживяхме разпада на СССР хаха
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я ! западналиятевропеец цъфна, след малко, ще отърчи и,,професора", ела пиленце( едно и също), ела да се позабавляваме с глупостите ти !