Мелтем Йълмаз за Турция: Арести, натиск, потиснати жени!

Не ме е страх да говоря, защото няма какво да губя, каза журналистката
17 яну 2017 19:38,
169
Мелтем Йълмаз за Турция: Арести, натиск, потиснати жени!
Снимка: bgonair.bg

Тя е само на 32 години, но вече е успяла да се докосне до най-наболелите проблеми в Турция. Турската журналистка и писателка Мелтем Йълмаз се осмелява да говори открито за жестоката реалност в бежанските лагери в Турция. Историята на една сирийка я кара да създаде "Сорая" – книгата, която често е сравнявана със световни бестселъри.

Мелтем Йълмаз е първият журналист, който говори за бежанците в страната и е обиколила пограничните райони и лагерите.

"Научих за ширещия се в тях произвол, за изнасилвания и прочие престъпни деяния. Дори един час ми беше достатъчен да разбера каква е действителността – защото това, което се опитват да изкарат като нормален живот, изобщо не е такъв. (...) А децата, като чуят, че прелита самолет, хукват да се крият в палатките. Всъщност в тези лагери няма нищо друго, освен трагедия и драма", разказа писателката пред Bulgaria ON AIR.

По думите й жените в Турция са потиснати, а през последнтие десет години се забелязва бум на престъпността срещу тях.

Мелтем Йълмаз казва, че не се страхува да говори за проблемите, защото няма какво да губи.

"В Турция са ежедневие арестите, затворите, притискането до ъгъла. Много наши колеги са по затворите и сега пред нас има два пътя – или да кажем истината на висок глас, или да се подложим на цензура и да се правим, че всичко ни е наред".

Първите си стъпки в журналистиката Мелтем прави във вестник "Джумхуриет", а след преврата голяма част от нейните колеги са в ареста.

"Сега работя в друг голям опозиционен вестник, но забелязвам, че всички журналисти от опозицията са под натиск. Спират ни рекламите. Не са лесни продажбите и нерядко ни отказват достъп до държавните учреждения. Отвсякъде се опитват да ни отрежат жизнените източници, а ние се опитваме да оцелеем. Работим с много ниски заплати и на няколко места", разкри още тя.

Какво е да живееш сред постоянни терористични атаки и трудно ли се казва истината в държава като Турция? Гледайте целия репортаж на Михаела Карабельова във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
25
 
! Отговори
БТР преди 7 години
По мнение турската журналистка прави един много добър анализа на ситуацията в югоизточната ни съседка. Всички останали коментари от сорта на ''българи срещу турци'' са напълно безсмилени и няма връзка със статията. А за българските турци, които наричат България *** и че ''ние'' , демек, българите трябва да я оправяме, да не забравят, че и те тук са раждани и расли, следователно и те имат малко или много заслуга за сегашното положение на държавата ни. Ромите също.
47
12
 
11
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Ердоган не е ислямист, не е диктатор. Ердоган не е забранил нищо. Нито алкохола нито порното по телевизиите. Ердоган е НАЦИОНАЛИСТ. Излъга американците, престори се, че е техен човек за да овладее държавата и им обърна гръб накрая.
46
7
 
16
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
ИНТЕРЕСНО ЗАЩО БГ МЕДИИТЕ, ПОКАЗВАТ САМО ТЕЗИ, КОИТО ГОВОРЯТ ПРОТИВ ЕРДОГАН:-):-):-)-----------Ами, защото това са нормалните хора, тези като тебе които го хвалят не са нормални хора, а уахабити!
45
3
 
5
 
! Отговори
турчина преди 7 години
На кюрдския лидер терорист който е в Затвора в Одрин - Демирташ дадоха 147 години.
44
6
 
6
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Кой разпарчетоса Ирак, Либия и Сирия? Кой? Мелтем се загрижила за бежанците. Кой крещеше против оградите?Не бяха ли Меркел и Оланд?Кой строи бетонна ограда към Сирия?Турция строи.Да Турция не е евро атлантическа и демократична.Мелтем да си стои в демократичната Германия или Сирия ако не я насилят на улицата или друг брадат джихадист не я премаже с камион.
43
4
 
2
 
! Отговори
до 69 преди 7 години
Научи се да пишеш правилно, за да те разберем! Не сме телепати. И сложи очила, ако не виждаш буквите!
42
9
 
8
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Мелтам да си гледа работата. Мачкай Ердо турските еврогейци!
41
3
 
3
 
! Отговори
до 68 преди 7 години
не знаеш, а не незнаешсделка, а не зделка
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е , че си имат демокрация!
39
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пишещите тук се превъзбуждат от идеята за диктатор, който да ги командва, но забравят че Ердоган е ислямист мечтаещ да възстанови Османската империя и по този начин е най-голямата опасност за България и за всеки НЕислямист
38
3
 
5
 
! Отговори
Mustafa преди 7 години
Mahnah se navreme za Germany I sega jiveq kato normalend chovek.
37
5
 
6
 
! Отговори
Mustafa преди 7 години
Dobre,Che ste vie komshu da ni prodavate tok 50 godini.Che shte si lqgame v Turkey v 4 sledobed.
36
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тия бестселъри какви парички ще изкара тая ''жертва'' и сега цъфна и тука да си прави реклама. Да напише една книга, кой накара хората да станат бежанци може да и повярваме.
35
12
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Комшиите да се молят за дравето на Елдоган, че с него лошо, ама без него - още по-лошо.Всички видяхме какво стана с Ирак след Садам ..Всички видяхме какво стана с Либия след Кадафи ...С Турция ще стане същото, ако Ердо падне от власт.Нас ще ни залее първо вълната, защото сме най-близо.Затова пожелавам успех и кураж на Ердоган. Той е гарант за стабилността на Турция и региона.Понякога диктаторите са най-малкото зло. Факт !
34
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо се заяждате един с друг?Имаме много проблеми, които са сходни. Имаме и обща граница, а също и население, за което и България, и Турция отговарят на понятието Родина.Най-разумно е да видим какво можем да направим, за да решаваме проблемите така, че да има полза и за двете държави.
33
4
 
7
 
! Отговори
Mustafa преди 7 години
Uspehute v naukata ni ostavat samo opitite da iztrelqme minare v kosmosa.Za sega neuspeshno,no sultan Erdogan raboti po vaprosa.
32
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МуамарА това което привлича туристите в София е ........околовръсното.
31
13
 
28
 
! Отговори
Муамар преди 7 години
Това което привлича туристите като забележителности в Турция е наследство от Византия, в Истанбул за цялото управление от турците са построени само джамии, най-голямата от които дори също е била църква построена от византийците.
30
5
 
12
 
! Отговори
Чърчил преди 7 години
По този повод има много хубава турска поговорка "Алчак тавук кендини ферик гьостерир" което значи... Дребната кокошка се представя за едро пиле
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От колко време ви предупреждав да не говорите против Ердо, вижте какво казва Лавров за Балканите.Тик так.....