Мелтем Йълмаз за Турция: Арести, натиск, потиснати жени!

Не ме е страх да говоря, защото няма какво да губя, каза журналистката
17 яну 2017 19:38,
169
Мелтем Йълмаз за Турция: Арести, натиск, потиснати жени!
Снимка: bgonair.bg

Тя е само на 32 години, но вече е успяла да се докосне до най-наболелите проблеми в Турция. Турската журналистка и писателка Мелтем Йълмаз се осмелява да говори открито за жестоката реалност в бежанските лагери в Турция. Историята на една сирийка я кара да създаде "Сорая" – книгата, която често е сравнявана със световни бестселъри.

Мелтем Йълмаз е първият журналист, който говори за бежанците в страната и е обиколила пограничните райони и лагерите.

"Научих за ширещия се в тях произвол, за изнасилвания и прочие престъпни деяния. Дори един час ми беше достатъчен да разбера каква е действителността – защото това, което се опитват да изкарат като нормален живот, изобщо не е такъв. (...) А децата, като чуят, че прелита самолет, хукват да се крият в палатките. Всъщност в тези лагери няма нищо друго, освен трагедия и драма", разказа писателката пред Bulgaria ON AIR.

По думите й жените в Турция са потиснати, а през последнтие десет години се забелязва бум на престъпността срещу тях.

Мелтем Йълмаз казва, че не се страхува да говори за проблемите, защото няма какво да губи.

"В Турция са ежедневие арестите, затворите, притискането до ъгъла. Много наши колеги са по затворите и сега пред нас има два пътя – или да кажем истината на висок глас, или да се подложим на цензура и да се правим, че всичко ни е наред".

Първите си стъпки в журналистиката Мелтем прави във вестник "Джумхуриет", а след преврата голяма част от нейните колеги са в ареста.

"Сега работя в друг голям опозиционен вестник, но забелязвам, че всички журналисти от опозицията са под натиск. Спират ни рекламите. Не са лесни продажбите и нерядко ни отказват достъп до държавните учреждения. Отвсякъде се опитват да ни отрежат жизнените източници, а ние се опитваме да оцелеем. Работим с много ниски заплати и на няколко места", разкри още тя.

Какво е да живееш сред постоянни терористични атаки и трудно ли се казва истината в държава като Турция? Гледайте целия репортаж на Михаела Карабельова във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
11
 
! Отговори
Муамар преди 7 години
До 44Аз в Иран съм бил, в Либия съм живял 1.5 години, явно ти не си бил по дълече от делиормана, пингвин такъв.
27
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турците живеят в 13 век ама не могат да разберат какво е това перфоратор като им разказвам за София и гратския транспорт.
26
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въобще не им вярвам.Не щото съм фен на Ердоган,нито ме радват амбициите му за световен мюсюлмански халифат начело с него и неговите потомци ама когато турски граничари почнаха да стрелят по нелегалните бежанци които като плъхове напускаха Сирия една такава кифла с голяма уста,сърце и кокоши мозък писа как я било срам,че била човек.Като брадатите маймуни почнаха да палят градове изнасилват жени и ръгат с ножове хора по улиците какво станА?М??Нещо не им вярвам на туркините кой знае защо.
25
2
 
1
 
! Отговори
ьь преди 7 години
До Венко знаш от личен опит нали левако
24
2
 
4
 
! Отговори
ББ преди 7 години
До Анонимен024 значи ги гледаш сериалите
23
12
 
10
 
! Отговори
KKK преди 7 години
Малее колко туркофили имало в България, браво Апостола се гордее с вас !!!Загина зада сме част от Европа, а вие иската към Турция и пропадналата русия
22
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турците показват зверствата си и при избиването на кюрдите в Източна Турция, но ЕС и САЩ ги подкрепят и скочиха на Милошевич че избива турци и албанци.
21
6
 
18
 
! Отговори
dodger преди 7 години
в нощта на преврата, ако не беше онази журналистка (жена), която излъчи пряко Ердоган, преврата щеше да успее. и сега нямаше да има подтиснати жени журналистки ..
20
8
 
17
 
! Отговори
Муамар преди 7 години
Светски и развити държави бяха Либия, Ирак, Сирия преди да им внесат демокрация, Турция си е една диктатура, Анадола не е нищо по различно от Афганистан, Иран е много по развита и нормална държава.
19
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турците са заграбили земи от Византия, България, Кюрдистан и Персия и не ги връщат без войни.
18
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Pone imame imena kato za svetovno na artisti za seriali pilni smeshnici
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мелек, Гюлсерем, Дила, Кериман, Козей, Дениз имена от турските сериали.
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Praznata Tikvasi si igrae kakto si iska s dirjavata vie si spite golemiyat sin kato gladni kucheta stanahte ama oshte ne se budete zaspalaci
15
7
 
9
 
! Отговори
Гюлен преди 7 години
Тези свободно мислещите, като вземаха парите на фето и си стояха кротко не реваха, но сега като турската държава спряха кранчето на финансирането от тези съмнителни фондации всички подскочиха. Защо преди 5 г. не говореха така яростно, че има подмолни елементи, които плащат, купуват журналисти, учени, полицаи, военни в подривана дейност срещу законното избрано правителство?!?!
14
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A kogato se sluchvat loshoriite i pri vas shte si govorim pak
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
11,Тук наистина пише един злобен и страхлив, но не ми е ясно защо е цялата тази злост?Никой свестен човек няма да каже нищо лошо за тази млада журналистка. Само 6 е написал щуротия, но тя е по адрес на блондинките, няма за цел да обиди туркините.Теб какво те разлюти толкова?
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Надя Николова"... П.ростакеса щеше повече да върви заради едрите си баджаци."---Наденце, "постни", батко, една снимка да ни покажеш твоите, бе, муцка. :)
11
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Тя е само на 32 години, но вече е успяла да се докосне до най-наболелите проблеми в Турция.""Само" на 32?
10
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ZLOBATA SE LEE OT RIMJYASHTI STRAHLIVCI
9
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турската икономика е зависима от износа и туризма. Атентатите подкопаха туризма, а износът ще го довършат на геополитическо ниво