Мелтем Йълмаз за Турция: Арести, натиск, потиснати жени!

Не ме е страх да говоря, защото няма какво да губя, каза журналистката
17 яну 2017 19:38,
169
Мелтем Йълмаз за Турция: Арести, натиск, потиснати жени!
Снимка: bgonair.bg

Тя е само на 32 години, но вече е успяла да се докосне до най-наболелите проблеми в Турция. Турската журналистка и писателка Мелтем Йълмаз се осмелява да говори открито за жестоката реалност в бежанските лагери в Турция. Историята на една сирийка я кара да създаде "Сорая" – книгата, която често е сравнявана със световни бестселъри.

Мелтем Йълмаз е първият журналист, който говори за бежанците в страната и е обиколила пограничните райони и лагерите.

"Научих за ширещия се в тях произвол, за изнасилвания и прочие престъпни деяния. Дори един час ми беше достатъчен да разбера каква е действителността – защото това, което се опитват да изкарат като нормален живот, изобщо не е такъв. (...) А децата, като чуят, че прелита самолет, хукват да се крият в палатките. Всъщност в тези лагери няма нищо друго, освен трагедия и драма", разказа писателката пред Bulgaria ON AIR.

По думите й жените в Турция са потиснати, а през последнтие десет години се забелязва бум на престъпността срещу тях.

Мелтем Йълмаз казва, че не се страхува да говори за проблемите, защото няма какво да губи.

"В Турция са ежедневие арестите, затворите, притискането до ъгъла. Много наши колеги са по затворите и сега пред нас има два пътя – или да кажем истината на висок глас, или да се подложим на цензура и да се правим, че всичко ни е наред".

Първите си стъпки в журналистиката Мелтем прави във вестник "Джумхуриет", а след преврата голяма част от нейните колеги са в ареста.

"Сега работя в друг голям опозиционен вестник, но забелязвам, че всички журналисти от опозицията са под натиск. Спират ни рекламите. Не са лесни продажбите и нерядко ни отказват достъп до държавните учреждения. Отвсякъде се опитват да ни отрежат жизнените източници, а ние се опитваме да оцелеем. Работим с много ниски заплати и на няколко места", разкри още тя.

Какво е да живееш сред постоянни терористични атаки и трудно ли се казва истината в държава като Турция? Гледайте целия репортаж на Михаела Карабельова във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Zatvori si gladnata tipa usta ve gaguz nekaduren
7
3
 
2
 
! Отговори
Irwin преди 7 години
So wir aw off tae Dublin in the green *** the queen!
6
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не ме е страх да говоря, защото няма какво да губя, каза журналистката."---Ха, блондинка - журналистка! Как ще я е страх да говори, те блондинките нямат какво да губят, те го нямат. :)
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kide po iziskana e ot mirizlivskite prichki na mangalistan
4
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kakto vinagi kravarskiq sayt pi6e samo i samo antiturski statii.
3
19
 
11
 
! Отговори
ГУРМЕТЧИЯ преди 7 години
МЕЛТЕМЧЕ, АКО НЕ ТИ ХАРЕСВА ЕЛА В БЪЛГАРИЯ ИЛИ НЯКЪДЕ В ЕВРОПА ПРИ ЕВРО.ГЕЙЦИТЕ, ПРИ КОМШИИТЕ ВЕЧЕ СЕ РАЖДА ЕДНА НОВА ДЕМОКРАТИЧНА САМОСТОЯТЕЛНА. МОЩНА ДЪРЖАВА, КОЯТО НЕ СЕ МАЗНИ НА ЕС И САЩА!
2
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Opravihte si kochinata trignahte na vsemogishti dirjavi koito pred tyah dori edna godina ne vi spomenavat i ne se zasyagat zaspalii
1
12
 
36
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Родила се е в дивашка страна, това е трагедията на тази жена.