Турция обръща взор към бившите земи на Османската империя

Културата и бизнесът проправят пътя на политиката от години
18 апр 2017 21:35, Елка Василева
114
Турция обръща взор към бившите земи на Османската империя
Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

С европейската мечта на Турция изглежда е свършено. Само за едно десетилетие президентът Ердоган се промени от човек, който сякаш можеше да влезе в историята като лидера, вкарал в ЕС държава с преобладаващо мюсюлманско население, в човека, при чието управление Турция обърна гръб на Запада, пише в. "Таймс".

Връщането на смъртното наказание, което предложи Ердоган (и което много от привържениците му искат за лидерите на кървавия опит за преврат от миналото лято), със сигурност ще ускори края на надеждите на Турция за присъединяване. Според правилата на Европа не се приемат нови членове, чието законодателство предвижда смъртно наказание.

Още по темата

Европа обаче е последна грижа за много турци. Прави впечатление, че когато бившият премиер Ахмет Давутоглу уреди миналата година сделка, която бе предвидено да осигури на турските граждани безвизов достъп до Шенгенското пространство като една от наградите за спирането на мигрантския поток към Гърция, народът му не й обърна особено внимание. Малцина вървяха, че тя ще бъде изпълнена и излязоха прави.

Крайният срок бе отлаган непрекъснато заради отказа на Турция да промени законите си за борба с тероризма. След опита за преврат Турция втвърди тези закони, а не ги смекчи, както искаше ЕС.

Кавгата на Ердоган с няколко западноевропейски правителства влияе на настроенията на много от най-верните му поддръжници. За много от тях, както и за лидера им, Европа е лицемерна, стисната и неморална. "Ние се грижим за 3 милиона сирийци, а Европа само боготвори парите", каза възрастен мъж в деня на референдума.

Междувременно половината от Турция, която гледа към Европа, е наясно, че с мечтите й за присъединяване е свършено и че това е така, откакто Ердоган пое по пътя на авторитаризма.

Неговата враждебност към Запада датира отпреди четири години, от протестите в парка Гези срещу управлението му, при които той обвини чужди сили, че подстрекават към разделение.

Сега Ердоган вероятно ще ускори и разшири външната политика, начертана от Давутоглу, когато той бе външен министър.

Идеята му, която той нарече "стратегическа дълбочина", е, че Турция трябва да погледне на първо място към естествената си периферия, страните от бившата Османска империя, с които има културни и често пъти религиозни връзки.

Отидете днес в Македония или Северен Ирак - две страни, управлявани някога от Истанбул - и ще видите търговски центрове, пълни с турски марки, и семейства, запалени по най-новите турски сапунени опери. Културата и бизнесът проправят пътя на политиката от години.

Всяко скъсване със Западна Европа обаче няма да е пълно. Турците са майстори на политиката на сделките, за което свидетелства неотдавнашното им помиряване с Израел, основано на обещанието за газови договори, а не на любов.

Търговията и туризмът са твърде важни за Турция, за да загърби напълно Европа. Ако Ердоган не обърне внимание на този факт, това ще удари народа му по джоба, а една икономическа криза е нещото, което с най-голяма вероятност може да свали един турски лидер, вкопчил се във властта. 

/БТА/


114
Напиши коментар Коментари
90
1
 
1
 
! Отговори
erdogan преди 1 седмица
ЕРДОГАН СТАНА СУЛТАН А ДОГАН САВА ПАТРИОТ.Е НЕМА ТАКЪВ ФИЛМ.....
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До неанонимен 86 те сърбите много неща игнорират вклю4ително и 150 годишното им Българско ИГО и за това са по зле и от нас
88
2
 
11
 
! Отговори
хасан преди 1 седмица
вай, вай, вай, Турция никога няма да види ЕС.
87
5
 
13
 
! Отговори
маги преди 1 седмица
До Анонимен абе глу...пако на Ердоган му пука за твойто левче! чак пък съвети ще даваш да не ходим в Турция, че кой ти ги иска! а В А нглия замитат за нас сигурно,политиката на Турция си е тяхна ти виж тука мафията дето ни управлява не се тръшкай за чужди грехове! смешник!
86
6
 
11
 
! Отговори
неанонимен преди 1 седмица
До Ислямовед-незнам за какви 500 г говориш,вчера слушах новините по БНР,когато казаха,че шествието с иконата на Дева Мария се провежда повече от 400 години,как е ставало когато сме били под робство,хич не ми е ясно,стига се правихме на роби,вижте братята сърби как игнорират това владичество...
85
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Врагове на България не са в Турция ами в София
84
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако българите имате акъл,спирате да купувате турски стоки и забавяте ол инклузива в Турция(и изобщо пътуванията до там.
---------------------------
Точно това правя лично аз от около година насам. Никакви турски плодове и зеленчуци /бъкани с нитрати/, никакви дрехи оттам, никакви прахове и шампоани, нито храна, никакъв ол инклузив там, никакви екскурзии в Истанбул, последните две заради бомби, атентати и гражданската война, която се води там ежедневно. Нито 1 мое левче не отива за Ердоган. :) :)
83
4
 
3
 
! Отговори
дръжте крадеца! преди 1 седмица
До Дориан

На тебе ако ти вземат нещо и си го върнеш обратно - ти тогава крадец ли си?
82
1
 
22
 
! Отговори
а унас? преди 1 седмица
......"Отидете днес в Македония или Северен Ирак - две страни, управлявани някога от Истанбул - и ще видите търговски центрове, пълни с турски марки, и семейства, запалени по най-новите турски сапунени опери......."

Защо да ходим до Македония - у нас в БГ отдавна е така - даже много новородени етнически българчета ги кръщават на героите от турските сериали, а на екскурзиите до истанбул изрично се показват къщите на артистите ...и АХ, АХ, ВИЖТЕ ТУК ЖИВЕЕ ОНУР ИЛИ НЯКОЙ ДРУГ....
81
12
 
4
 
! Отговори
До турчина. преди 1 седмица
Ауу уланколу я си погледни историята и то много скорошната. Турция кандидатства за членство в ЕС през 2011г. Къде ги видя тия 54г? Или вие сте чакали да ви поканят към 48г и като не са ви поканили сте решили сами да питате може ли !
80
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Културата и бизнесът проправят пътя на политиката от години"

Стига бе, турчин и култура!? Оксиморон!
79
7
 
39
 
! Отговори
Ислямовед преди 1 седмица
До турчина:

"Турция чака вече 54 години да бъде приета в ЕС!"

Ами да чака ако иска и 500 години! (Ние, Българите как сме чакали 500 години гнасния ислямски турски поробител да бъде изгонен от земите ни?) Това не променя нещата! Турция не е в Европа нито географски (с изключения от ЗАГРАБЕНИТЕ с помощта на Франция и Англия Български земи в Одринско и други тракийски населени места) и НИКОГА няма да бъде, специално визирайки сатанинската им религия!
78
1
 
26
 
! Отговори
Дориан преди 1 седмица
"Турция обръща взор към бившите земи на Османската империя"

А добр'утро! Нека после Вицката пак да ни обяснява по сутрешните блокове за "Българската диаспора в Република Турция"!
77
3
 
28
 
! Отговори
Трак преди 1 седмица
Ей наивници ,разберете едно-САЩ и ЕС са лявата и дясна ръка на едно тяло.А България е в ЕС ,не в евразия и добре ,че е така.Ако си мислите ,че тука е зле ,вижте Молдова или Туркменистан и после говорете.
76
44
 
8
 
! Отговори
КОСТОВ преди 1 седмица
ДОГАН Е ПРОКЛЯТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ..ДА ЖИВЕЕ ДОСТ...ПОСЛЕДНАТА НАДЕЖДА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ..ДОЛУ ДПС......
75
9
 
26
 
! Отговори
турчина преди 1 седмица
Турция чака вече 54 години да бъде приета в ЕС!
Само наивник може да вярва, че ЕС ще приеме Турция със или без Ердоган

ЕС за Турция е кокал, който година след година се вмирисва и става непривлекателен!
74
27
 
9
 
! Отговори
До Осман преди 1 седмица
Единственият български политик ,който се бори срещу Доган е Костов.Той изрита руски агенти вън от България.
73
29
 
2
 
! Отговори
осман преди 1 седмица
тази параноя насадена от шефовете на доган да не плаши народа.единствено дост се опълчи срещу агентите на дс .които унищажиха родината 27 години.българския народ да прогледне накрая....
72
1
 
23
 
! Отговори
до 83 от славянин преди 1 седмица
Че какво ваше имате вие, всичко сте го крали от други!?
71
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какви земи бълнува тоя. Докато зяпа по чужди земи кюрдите ще му вземат една трета.