Германия щяла да стане ислямска държава през 2050 г.? Глупости!

Учени: Скалъпени числа - скалъпени прогнози
20 апр 2017 20:00, Елка Василева
205
Германия щяла да стане ислямска държава през 2050 г.? Глупости!
Снимка: архив, Reuters

Мюсюлманите скоро щели да залеят Европа, а ислямът щял да стане най-многочислената религия в света. Пълни глупости, казват учените по повод подобни безпочвени и безотговорни твърдения в социалните мрежи, пише Дойче веле.

Една журналистка от Баварското радио и телевизия си направи труда да провери само няколко числа.

„Европа загива!” – тази мрачна прогноза непрекъснато се върти из интернет. Разпространяват я какви ли не Facebook групи, акаунти в Twitter и видеа в YouTube, които стряскат хората с плашилото, наречено „Гибелта на християнския свят”, пише Джени Щерн на сайта на ARD.

„Пълзяща ислямизация на Европа”, така се казва едно видео в YouTube, което се върти вече от няколко години в тази социална мрежа. Видеото изобилства с твърдения, никое от които не може да бъде доказано.

Едно от тях, например, гласи: „90% от прираста в Европа след 1990 година се дължи на мигрантите-мюсюлмани.” Пълни глупости, казва Райнер Клингхолц, шеф на германския Институт за населението и развитието. Прирастът всъщност се дължи главно на това, че в Европа броят на новородените е по-висок от броя на починалите, пояснява демографът.

Освен това трудно може да се преброят мигрантите-мюсюлмани в Европа, понеже в официалните регистри няма данни за религиозната принадлежност. „Тази принадлежност може да се изведе само косвено – според страните, от които те идват”, обяснява Клингхолц.

Благонадеждни статистически данни дава институтът „Пю” във Вашингтон. Тамошните специалисти стигат до извода, че между 1990 и 2010 година броят на мюсюлманите в Европа се е увеличил от 29,6 милиона на 44,1 милиона, което в проценти означава, че общият им дял в европейското население е нараснал от 4,1 на 6 на сто. Ако от тези числа се направи прогноза за 2050 година, тя ще покаже, че тогава процентът на мюсюлманите сред европейското население ще бъде между 8,4 и 10,2 на сто. Институтът не разполага с данни за прираста на мюсюлманите в Европа, а авторът на видеото в YouTube не посочва никакъв източник на своето твърдение.

Мюсюлманите ни заливат?

В същото видео се казва, че през 2050 година Германия щяла да бъде мюсюлманска държава. Статистиката, която предлагат учените, говори нещо съвсем друго. Според германската Служба за миграция и бежанци към края на 2015 година в страната са живеели между 4,4 и 4,7 милиона мюсюлмани, което представлява между 5,4 и 5,7% от 82-милионното население на страната. Институт „Пю” предлага екстраполация по тези числа, според която през 2050 година мюсюлманите в Германия ще бъдат максимум 10 на сто от населението.

В дългосрочна перспектива процентът мюсюлмани наистина може слабо да нарасне, защото според статистиката мюсюлманките в Европа раждат средно по 2,1 деца, докато средната раждаемост възлиза на 1,6. В споменатото видео се твърди, че в някои части от Франция мюсюлманките раждали средно по 8,1 деца, но доказателства за това твърдение не могат да бъдат открити. Напротив – то изглежда чиста измислица, като се има предвид, че най-високата раждаемост сред мюсюлманите по цял свят е регистрирана в Нигер, но дори тя е по-ниска – 6,9.

Доказано е, че раждаемостта е пряко свързана с образователното равнище на обществото. Клингхолц пояснява, че в рамките на едно до две поколения раждаемостта сред пришълците постепенно се приближава до средната в приемащите страни.

Скалъпени числа - скалъпени прогнози

„Проучванията показват, че след три до пет години ислямът ще бъде най-масовата религия в света” – още едно твърдение във въпросното видео, което няма нищо общо с действителността. Да не забравяме, че вече са минали четири години, откакто това филмче се върти в YouTube, а все още нищо такова не се е случило. Изследователите от института „Пю” смятат, че броят на мюсюлманите и на християните по света ще се е изравнил евентуално едва към 2050 година.

Подобни видеа и публикации в социалните мрежи, предричащи „крушението на Европа и християнския свят”, обикновено се фабрикуват по една и съща рецепта: използват се произволно скалъпени числа, които нито измерени, нито са доказуеми, затова пък много успешно хвърлят хората в паника.

С просто око си личи, че авторите на тези сценарии посочват фиксирани числа, вместо да предлагат различни възможни варианти на принципа „в зависимост от това дали тази тенденция се запази или не, тогава…”. Сериозните прогнози се правят именно така – с отворени различни варианти, пояснява Клингхолц.

Демографските прогнози винаги се изготвят на базата на данни от миналото. Трите най-важни параметъра в случая са: раждаемостта, продължителността на живота и миграцията. Независимо от всичко обаче дори най-сериозните демографски прогнози трябва да се приемат с резерви, защото те няма как да отчетат непредвидими събития в бъдещето – например войни, епидемии или природни бедствия.


205
Напиши коментар Коментари
136
0
 
7
 
! Отговори
extremist преди 6 дни
Германия щяла да стане ислямска държава през 2050 г.? Глупости! - АБЕ МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО: ОКОЛО ГОДИНА И ПОЛОВИНА ОТНЕ НА ТЕЗИ "УЧЕНИ" ДА СКАЛЛЪПЯТ ОПОНИРАЩ ОТГОВОР (КОЙ ВСЪЩНОСТ Е ВЪПРОСА НА КОЙТО ОТГОВАРЯТ БЕЗ ДА ГО ИМА); СЛЕД КАТО НЕЩЕАТА СА ТОЛКОВА ПРОСТИ И ЯСНИ КВО МЪДРУВАХТЕ 18 МЕСЕЦА ЗА ДА СКАЛЪПИТЕ МЪГЛЯВ ОТГОВОР ???
135
1
 
23
 
! Отговори
фейк нюз преди 6 дни
това е фалшива новина, пак лъжи,защо в нея не кажат колко от европейското бяло население на страни като германия, франция, че и българия е над 65 години, т.е. не до 2050, ами до 2030 дори няма да е живо. защо не кажат, колко от белите жени са под 65 години, т.е. повечето аще ще са живи до 2050, но и в момента вече са извън детеродна възраст. допиълнително колко от младите до 18 годишна възраст са бели християни. като се вземат тези неща предвид - към 2030, франция и германия са 51+% мюсюлмански!
134
10
 
9
 
! Отговори
стига лъжи преди 6 дни
германия след русия е следващата велика ислямска държава.само се чудим в кой град да построим джамията.щото от магистрали няма място.но ще е подходящо в кьолн.срещу онази катедрала.ама нещо по грандиозно.поне турците това го умеем ако не друго...
133
41
 
8
 
! Отговори
Мустафа преди 6 дни
Пълни глупости са това, че в Европа има ислямизация! Не виждам нищо лошо в това да живеят тук-таме мюсюлмани! В крайна сметка и те са хора, и на тях им се живее! Повечето от тях са трудолюбиви хора с консервативни разбирани и семейни ценности, с което могат само да допринесат за Европейската "култура" на разврата! А това, че имали джамии - ами полага им се, не виждам проблема!
132
0
 
3
 
! Отговори
Ще стане преди 6 дни
и още как.
131
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ми той й на Дони Тръмп му се смееха че искал да стане президент - и той взе че стана!
130
0
 
7
 
! Отговори
Question преди 1 седмица
Демолекулизацията на привържениците на исляма няма ли нормализира процеса?
129
6
 
27
 
! Отговори
байхейс преди 1 седмица
До Анонимен

англо-саксонската раса е най-големия враг на славянството след евреите - колкото по-бързо се затрият толкова по-добре за нас .... западна европа се състоя
128
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До байхейс

Война , а допуснахме врага да ни нападне в гръб.
127
6
 
42
 
! Отговори
байхейс преди 1 седмица
Германия вече е ислямска държава а до 2050 може да стане и шерият
идете до Мюнхен да чуете как се дерат ходжите от джамиите и погледнете какво чудо е по улиците ......
126
1
 
10
 
! Отговори
F.uck y.ou М.одерато преди 1 седмица
60 % мюсулманска и 30 % ислямисти камикадзета в Европа
125
3
 
33
 
! Отговори
Гошо преди 1 седмица
Каква 2050 бе.Още 2030 резаняците и бурките ще бъдат мнозинство .Еволюционно който се размножава повече в крайна сметка става победител.Вижте Франция , всичко црно и забрадено, Англия е мултикултурна помийна яма.Либерализмът и фалшивите им изгнили ценности ги затриха.И 200 трилиона БВП на година да имат , кръвта им е ОМЪРСЕНА.Следва смърт и край на западния свят.Дано да съм жив да видя краха на дегенератите.
124
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най доброто нещо е, че когато създадеш население от леминги после може да ги поведе не създателя на "лемингите" , а някой "леминг" .
123
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 113

Азия измести запада като най-проспериращия район в света още не са го разбрали.
122
0
 
27
 
! Отговори
Боримечков преди 1 седмица
И по 15 деца да раждат, без бой нема да се дам.
121
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пуйкистан до 2020 год ще стане християнска страна
120
0
 
24
 
! Отговори
БПФ преди 1 седмица
Разбира се, изменниците от дойче веле (една винаги манипулативна и престъпна медия) услужливо "забравят", че в Европа нахлуват само мъжки ислямисти, които утре ще поискат "да се съберат със семействата си", защото това било тяхно "човешко право" - тогава за всеки сам талибанин мъж управляващите Европа предатели ще домъкнат тука цяла сюрия жени и деца, които ще започнат да се размножават като мишки на гърба на работещите европейци !!! Тогава броят на мюсюлманите ще се утрои и учетвори !!!
119
0
 
21
 
! Отговори
ЧИФУТСКИ ЛЪЖИ преди 1 седмица
ВИЕ ВОИСТИНА ЛИ ВЯРВАТЕ ЧЕ МЮСЮЛМАНКИТЕ В ЕВРОПА РАЖДАТ СРЕДНО ПО 2,1 ДЕЦА ?!

ТОВА СА ЧИФУТСКИ ЛЪЖИ, ЧИЯТО ЦЕЛ Е ДА НИ УСПОКОИ И ДА ПРИТЪПИ ЧУВСТВОТО НИ ЗА САМОСЪХРАНЕНИЕ

ВЪВ ВСЯКА ДЖАМИЯ В ЕВРОПА ХОДЖИТЕ ПРОПОВЯДВАТ "ПРАВОВЕРНИТЕ" ДА ПРАВЯТ ПОНЕ ПО 5 ДЕЦА ЗА ДА СЕ УНИЩОЖАТ ПО-БЪРЗО "НЕВЕРНИЦИТЕ"
118
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 111

Точно това ме притеснява, че подменя европейския начин на живот с култура която в еволюцията си е в средновековието. Не Европа трябва да стане БИ и Африка, а обратното за да има прогрес иначе сме обречени.
117
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А през това време в Париж, в най-туристическата зона на града, поне един полицай е застрелян и друг е ранен. Спете спокойно, деца! Лошият вълк е вегетарианец, и няма да събори къщичката ви от слама.