Военнополитически танц на ръба на пропастта - САЩ и КНДР

Северна Корея само продава военна заплаха, коментират в Русия
10 авг 2017 21:48, Елка Василева
100
Военнополитически танц на ръба на пропастта - САЩ и КНДР
Снимка: архив, Reuters

"Заплахи от страна на САЩ, нови санкции, ответни заплахи от страна на Северна Корея. Има риск ситуацията да излезе от контрол. (Това е) военнополитически танц на ръба на пропастта" - така обрисува напрежението между Вашингтон и Пхенян руският сенатор Алексей Пушков, цитиран в "Парламентская газета".

През последното денонощие отношенията между САЩ и Северна Корея сериозно се изостриха. Пхенян съобщи, че обмисля ракетен удар срещу американската военна база на остров Гуам. В отговор президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши КНДР с "огън и ярост", ако бъдат застрашени Щатите, напомня електронният в. "Вести".

Ракета с обикновена бойна глава не би нанесла особени щети на американската база; друг въпрос е, ако става дума за ядрен заряд, отбелязва "Независимая газета".

Още по темата

Не се знае дали Пхенян разполага с такъв. Но както твърди "Вашингтон пост", според военното разузнаване на САЩ Северна Корея е създала малка ядрена бойна глава, която може да бъде монтирана на междуконтинентална ракета, пише всекидневникът.

В статията се припомнят и думите на Еди Калво, губернатора на Гуам, че островът "е подготвен за всеки сценарий". Там са разположени модерни средства за ПРО, способни да свалят севернокорейските ракети, изтъква "Независимая газета".

Размяната на остри изявления между ръководствата на КНДР и на САЩ стигна ново равнище на ескалация, констатира онлайн изданието "Региони".

Експертната общност реагира нервно, но според ориенталиста Леонид Сведенцов още не е време за тревоги.

"Засега няма свидетелства, че севернокорейският режим притежава миниатюрни ядрени заряди и носители, способни да ги транспортират до територията на САЩ. Нещо повече, севернокорейците не разполагат с технологии за следене на ракетите си, което пречи да се поразяват целите с необходимата точност. Затова сега най-важното е и двете страни да се успокоят", коментира експертът.

Политологът Геворг Мирзаян обаче също изтъква пред "Комсомолская правда", че според тайните служби на САЩ севернокорейски ракети вече могат да поразят Гуам.

"Затова според някои американски експерти е по-добре да се нанесе превантивен удар сега, докато в зоната на вражеските бойни глави е само 160-хиляден Гуам, а не примерно Лос Анджелис с 18-милионното му население. Войната обаче носи непредсказуеми рискове и може да съсипе целия регион, което Вашингтон естествено взема предвид. Затова вероятността от реална война на Корейския полуостров все още е малка, но естествено по-висока отпреди", казва анализаторът.

"Засега нещата отиват към поредна ескалация на конфликта без преминаване към бойни действия", смята Ирина Ланцова, експерт по корейските въпроси. "Според мен КНДР със сигурност няма да атакува първа американски цели; дори да бъде нанесен удар, това ще бъде направено от САЩ", добавя тя.

"Онези, според които инициатор на военна конфронтация може да стане най-непредсказуемият и най-голям отворко в династията Ким, управляваща от десетилетия в Пхенян, дълбоко се заблуждават", заявява и автор на "Комерсант".

Северна Корея само продава военна заплаха, и то доста успешно. Но предпочита все пак да не прекрачва "червената линия". Това би било за нея не само неизгодно, но и самоубийствено, посочва той.

Коментаторът припомня мненията, че Пхенян де факто държи Южна Корея като заложник, защото "дори обикновената му армейска артилерия, укрита на сигурно в планините, може бързо да превърне Сеул със сияйните му светлини в безжизнен куп стъкло и бетон. Тъй че Вашингтон никога не би се решил на стъпка, която автоматично ще подпише смъртната присъда на азиатския му съюзник".

Но президентът "Тръмп неведнъж доказа, че стихията му е да нарушава шаблони, забрани и табута". Същевременно според експерти от САЩ тежестта му в американската политика все повече намалява - в един момент ще може да го спаси само победоносна война.

Като "бизнесмен и прагматик" Тръмп може да си внуши, че ще действа прагматично, разумно, ако удари два заека - ако се прояви като лидер на нацията, какъвто никога не е бил, и отърве света от тъй наречения "режим чучхе". Може да се опита с един замах да докаже, че президентството му е истинско, а не откраднато от Хилари Клинтън, и за целта да се осмели на военна авантюра на Корейския полуостров или в Близкия изток, предупреждава авторът на "Комерсант".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
6
 
30
 
! Отговори
Поговорка преди 6 години
Има една поговорка: Никога не притискай човек в ъгъла!Защото човек, който няма какво да губи е най-опасен.Защо САЩ да могат да употребяват атомни бомби над мирно население, да изселват коренното население на остров, заради ядрени опити и да няма санкции?А за С. Корея да не може?!Лошото е друго!!!САЩ са царе в създаването на инциденти. Ще стрелят по пътнически самолен на С. Корея, подводница, кораб - нещо ще направят с наемници. Така ще намерят причина да атакуват С. Корея. Това ще е краят!!
60
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оф хайде мятайте се че ми писна.
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен по ми харесва новинаата за имамите .
58
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно вярно във връзка с долните коментари. Това заприличва на пародия. Пък и "куче, което лае не хапе". И двамата - Тръмп и Ким са на един акъл.Ако бяха заменили ТРЪМП И КИМ С ПАПАТА И ОНИЯ БУДИСТ ДО СЕГА ДА Е СВЪРШИЛА ВОЙНАТА.Или се бийте или спрете да плямпате, че ставате СМЕШНИ. Гледайте само да не вземе Путин да пръдне, щото после става страшно.
57
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смях и шоу. Това наистина заприличва на впизод от тв сериала - сем. Симпсън. Няма да се учудя ако има война. Крайно време е някой хора да разберат, че не винаги ИМПЕРИЯТА може да бъде тяхното спасение, родина. Да не се окаже накрая , че ИМПЕРИЯТА е всъщност слаба военна сила.
56
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАЧКАЙ, КИМ!
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Beliq zavoevatel e podcenen ot jultiq voin no shte yseti negovata moshtna plesnica soon
54
14
 
22
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Дай боже да стане ядрена война ! Населението трябва да се подмени че съвсем се изврати !
53
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
58 - да , мъдър си като цяло ремарке с пуйки . Никога няма да го направят защото това би било политическо убийство , и би сринало рейтинга на САЩ още повече , ако това изобщо е възможно. Дори съюзниците на другаря Ким се чудят как да реагират , тъй като подкрепата им към него компрометира собствените им режими , а евентуална интервенция на САЩ със сигурност би била кръвопролитна и ще им даде много политически козове . Ама ти наистина ли искаше да напишеш "листчета" ?
52
4
 
26
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Време е за залагания,кой ще стреля пръв! + за САЩ, - за КНДР. Нека залагането започне...сега!
51
3
 
5
 
! Отговори
До 57 преди 6 години
Хитър си колкото 12 малки листчета (това абсолютно сериозно)ь ама умрели.Значи ако имаше такава възможност с вероятност над 50% досега да са опитали да я осъществят на 100%
50
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всичко може да се реши само с една ракета Томахоук по най-тежкият кореец ( това е абсолютно сериозно) , което би сложило край на династията на другарите Ким
49
3
 
25
 
! Отговори
Недай Боже! преди 6 години
Тези двамата ненормалници ще вземат наистина да се нападнат с ядрени бомби и ше си *** амамта!Няма ли усмирителни ризи вееее?
48
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В уса вече няма памперси...
47
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краварите мучат. Това е добре.
46
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пък ако се избиете взаимо най-добре...тогава светът ще процъфти.
45
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма страшно.Краят е близо.Скоро ще захвърчат ракети във всички посоки.Нали знаете, с белият чаршав и БАВНО (за да не ви вземат за крадци) към ГРОБИЩАТА.Водете и чаветата с вас.......
44
5
 
6
 
! Отговори
ааа преди 6 години
Всичко е една пропаганда кой е бил по-добър кой е бил лош, не разбрахте ли че няма добри или лоши, а такива които гледат да управляват света.
43
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путлерагите обиждат яко, значи света върви на добре, тоест хипофизното джудже от Кремъл и тлъстичкия Ким са зле.
42
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
45, Да, направо ще се засипят с ядрени ракети..***. Хирошима отдавна е в историята, а това е черно петно за американците. Мислиш ли че искат да повторят това? Щото оня Ким Чен само се заканва и даже да изпрати ядрена глава на оня остров, американеца няма да му отговори с ядрено бойно оръжие, а просто ще го засипи с обикновени ракети