Член 116 – германските евреи, които Германия не иска обратно

Те кандидастват за гражданство, но то многократно им е отказвано
20 ное 2019 06:45, Нели Христова
92
Член 116 – германските евреи, които Германия не иска обратно
Снимка: JUDITH RHODES

През целия си живот Джеймс Щраус е живял в Ню Йорк. Но през 30-те години семейството му е управлявало малък бизнес в град Гунценхаузен, на юг от Нюрнберг, Германия.

Именно там се е състояла Кървавата палмова неделя, когато двама евреи са убити през март 1934 година, а бащата на Джеймс, Юлиус Щраус е пребит до безсъзнание и хвърлен в местния затвор.

По-късно побойникът на Юлиус, Кърт Баер, е арестуван, изправен пред съда и също е пратен зад решетките. Но „милостивият“ нацистки съдия го пуснал на свобода. Той решил да си отмъсти на 27-годишният мъж – убива баща му и го прострелва. Раната е сериозна, но Юлиус оцелява. 

Той, разбира се, се страхувал за живота си. За това веднага щом може, напуска Германия и се озовава в Америка. Там среща друга германска еврейка, избягала от нацистите. Двамата се влюбват и се женят. Ражда се Джеймс. Ала Юлиус така и не се възстановява напълно от нападението на Баер. Куршумите остават вътре в тялото му и в резултат на усложнение той умира през 1956 година – на деветия рожден ден на Джеймс.

Близо 60 години по-късно, през 2013 година, Джеймс Щраус за пръв път стъпва в Гунценхаузен.

„Срещнах се с много мили хора от местната управа, които се опитваха да запазят паметта за този ужасен инцидент“, казва Щраус пред BBC. Връщайки се в Америка с „добри чувства“ към модерна Германия, той решава в чест на баща си да си върне германското гражданство.

Джеймс подава документите си през 2017 година, но почти веднага му казват, че има проблем  - баща му е пристигнал в САЩ през 1940 година, преди официално да му бъде отнето германското гражданство.

Масово евреите, които бягат от нацистите или са депортирани, остават без гражданство. Благодарение на член 116 от конституцията на Германия след войната те могат да си го върнат обратно. Но според германското правителство, хора като Щраус са напуснали страната доброволно, а техните наследници нямат право да поискат обратно гражданството си. Ако Юлиус Щраус бе останал в Германия, той или щеше да бъде убит или пратен в лагера Дахау заедно с всички останали евреи от Гунценхаузен.

„Това е предателство не само към паметта на баща ми, но и към новата Германия“, казва ядосаният Джеймс.

В продължение на цяла година адвокатът от Лондон Феликс Кушман работи извънредно и лети редовно до Германия и обратно. Той се опитва да накара правителството да коригира член 116 и да спре да изключва различни групи евреи от него.

Джеймс е един от стоте наследници на евреи, избягали от нацистка Германия, чиито молби са били отхвърлени и са потърсили помощта на Кушман. А адвокатът работи с клиенти от цял свят – във Великобритания, Канада,  Австралия, Колумбия и Израел.

След 2016 година молбите подадени към Германия от Великобритания са се увеличили изключително много – от едва 43 през 2015 г. до 1506 през 2018 година. Според Кушман Brexit e бил катализаторът, който е накарал много хора да потърсят корените си, но е и помогнал за да още по-ясна една практика, която е "морално и етично грешна".

По думите му начинът, по който член 116 е интерпретиран, е в разрез с духа на конституцията на новата Германия и игнорира факта „колко много хора са страдали под натиска на Третия Райх".

Майката на Джуди Родес, Урсула Мичел, пристига в Англия през 1939 година благодарение на Kindertransport – организация, която спасява живота на хиляди еврейски деца. Родителите им обаче остават в Германия.

„Нейният живот е бил белязан, тя така и не успява да се справи с вината, че е оцеляла“, казва Джуди Родес. Тя живее в Йоркшир, но преподава на децата в германския град Лудвигсхафен за Холокоста. Показва им малкото куфарче, с които Урсула си тръгнала от там. Но за да продължи да прави това след Brexit, тя се опитва да си върне германското гражданство. Властите й отказват, защото е родена преди 1 април 1953 година, а баща й е британец. Ако беше обратното и баща й беше германец, а майка й – британка, то най-вероятно Джуди щеше да получи своето гражданство.

„Ядосана съм, защото живеем в 21 век и подобна сексуална дискриминация не би трябвало да е позволена. Според мен това, което германското правителство се опитва да намекне е, че евреите е трябвало да останат в Третия Райх, вместо да търсят безопасност. Това е все едно застрахователна компания да откаже да плати обезщетение за изгорял дом, само защото собственикът му не е останал вътре по време на пожара“, казва тя.

Майката на адвоката Феликс Кушман също пристига във Великобритания чрез  Kindertransport. Той започва да помага на хора като Джуди и Джеймс, след като Германия отказва гражданство и на брат му.

Самият Кушман не желае германско гражданство, нито има намерение да кандидатства за такова. Но случаят с брат му го кара да започне сериозна кампания.

„Въпреки че майка ми умря през 2001 година, знам какво би искала да направя“, казва той. Заедно с него и съпругата му Изабел помага на евреите, които не могат да се сдобият с гражданство.

„Понякога хората са много емоционални. Плачат, когато се свържат с мен“, казва тя.

През август групата печели първата си битка. Германското правителство е принудено да създаде вратички, за да могат онези, засегнати от режима на Хитлер, да получат гражданство. Джуди може би най-накрая ще получи това, което иска, но първо трябва да премине през няколко теста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
11
 
24
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
те немците си искат афганистанци, пакистанци, африканци...не им трябват бели
40
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека всяка държава бъде независима и да не И се натрапва какви закони може да приема или да не приема и какви граждани иска или не иска да приема! Така е най-правилно.Не може да се оказва натиск и диктовка върху Германия от външни сили!
39
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откъдя на къдя?
38
6
 
21
 
! Отговори
1 преди 4 години
В днешно време се повтаря същото,тези руски територии са откъснати от Русия.Полският език е диалект на руския език,украинския също,в балтийските републики също се е говорел руски език в миналото.Виж,че и всички Балкански държави са били с немски крале или нашия цар например.В миналото Германия и особено Австроунгария също заграбват чужди територии,а в още по ранното минало през Средновековието в източната част на Германия са живяли славянски племена.
37
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все едно да си емигрирал през 1930 година и сега внука ти да се пише политически емигрант репресиран от комунистическия режим в България.
36
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само на евреи ли е било отказано гражданство?Или само те се оплакват най-шумно и твърдят, че са дискриминирани?
35
5
 
9
 
! Отговори
Дъ Клаш преди 4 години
Е как от Франция и Полша са крадени иска ли питане.
34
3
 
13
 
! Отговори
1 преди 4 години
До АнонименВ резултат на Бресткия мир,земите на Русия - днешна Полша,днешните прибалтийски страни и Финландия са трайно,а днешните Украйна,Беларус,Кавказ временно, откъснати от Русия и преминават за няколко месеца в германската сфера на влияние.Т.е. немците заграбват тези руски територии. Въпреки победата си на Източния фронт,Централните сили не успяват да се наложат на Антантата и войната завършва с тяхно поражение през ноември същата година, след което Брест-Литовският договор е анулиран.
33
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе "дъ Клаш" от кого са крадени немските земи??!!Верно е че до към 5-6век там е имало българи и сърби, но от тогава бая време мина.Или просто ти се спори заради спорта?
32
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за защо в графата деца(Kinder),няма вписани никакво дете?Тея нещо баламосват.А тези отглеждани от институции сирачета,вкл. и еврейчета,вече са били с изградено друго самосъзнание, различно от това на родителите им,съзнание на политическото образование, което са получили и ги е оформило,а не наследствена,роднинска памет.
31
1
 
28
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Нали има американско гражданство за какво му е германско?
30
2
 
47
 
! Отговори
логика преди 4 години
Колкото повече виете за евреите,толкова повече хората ги намразват!Ама всеки с акъла си!
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е като с избора за главен прокурор- има някаква процедура ама ако много искаш може да я подобриш и да намериш вратички за да победи окончателно демокрацията...
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То така ако ставаше и ние трябваше да си искаме обезщетение за това -melnica.forummk/t1336p50-topicкакто и за убитите български войници сражавали се на страната на победителите във ВСВ,както и за много други неща!
27
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се пробват по каналния ред като гастербайтери. Примерно да продават картофки в Макдоналдс, да сервират вурстове или да мият чинии... а пардон, то евреин такава работа не похваща, а ако случайно го накарат, то това е антисемитизъм, расизъм, сексизъм, ксенофобия, геноцид, холокост и най-висша форма на дискриминация!
26
0
 
29
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
и аз това се чудя, защо им е немското гражданство? като толкова искат Германия да отидат на екскурзия, може и на работа; или да си купят имот и да живеят там, ако искат и под наем, никой не ги спира
25
1
 
19
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Авторката г-жа *** Христова има ли представа как се пише научна статия? Никъде не виждам посочена библиография. Освен ако авторката не желае статията и да влиза в графа сериозни статии, може да си я категоризира в раздел жълтини. Тази статия и всички "исторически" писани в този сайт напоследък показват капацитета на днешните журналисти. Които смятат, че като прочетат едно книжле или статийка във Интернет, стават разбира по темата, която сте избрали. Трябва да сте безпристрастни!
24
26
 
4
 
! Отговори
Дъ Клаш преди 4 години
Немската територия трябва да бъде заселена но немският език трябва да бъде изкорененен.Немците изгонени те нямат право над тези крадени земи.
23
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хем не са родени там, хем германците са им черни, пък плачат за германско гражданство. Нагли!
22
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно ,защо тази еврейка иска немско гражданство,та тя не е родена в Германия?Тескерето което е показано е на майка й, баща й емигрирайки се отказва от Германия и става поданик на английската монархия!Германия уж изгонила и избила всичките си евреи ,а от къде паднаха над 120хил.живеещи в момента в Германия?