Тежкото положение в Молдова: Заплатата ми е едва 200 евро, а войната е толкова близо

Мнозина се страхуват: Не знаем какво ще се случи с нас.
Обновена: 18 фев 2023 22:07 | 18 фев 2023 22:00, Красимир Ангелов
182
Тежкото положение в Молдова: Заплатата ми е едва 200 евро, а войната е толкова близо
Снимка: БГНЕС

Елена взима 200 евро на месец и една пета от тях отива за ток. Такава е съдбата на немалко хора в Молдова. Но те имат и други проблеми: страхът от Русия и войната е голям: "Не знаем какво ще се случи с нас."

"Мислим си какво ще се случи довечера, дали ще сме живи, дали ще бягаме или пък дали мобилизацията ще е започнала." Това споделя пред репортерка на германската обществено-правна телевизия АРД молдовецът Драгош Скутелницу.

За своя репортаж екип на телевизията пътува с влак от молдовската столица Кишинев до граничния град Унген, в който разговаря с пътниците. Три от тях - Елена, Валентина и Мария - пътуват всеки ден до работа. Те се качват на влака около 5:30 сутринта и се прибират вкъщи в 19:30. А заплатата им е едва 200 евро на месец, разказва репортерката Забине Кребс. Жените се оплакват от растящите цени, разказва историята им DW.

Висока инфлация и страх от войната

Молдова е една от най-бедните държави в Европа, подчертава АРД. В нея живеят едва около 2,6 милиона души. Смята се, че повече от един милион молдовци са напуснали страната през последните години с надеждата за по-добър живот. Емигрантите са се превърнали във важен икономически фактор, тъй като изпращат пари в родината. Тези, които са останали, обаче страдат от галопиращата инфлация и нарасналите цени на енергията. Както и от страха, че войната в Украйна може да достигне и до тях.

Още по темата
Молдова преминава през неспокойни времена: миналата седмица правителството с министър-председател Наталия Гаврилица подаде оставка. Бързо беше сформирано ново правителство. То, начело с новия премиер Дорин Речан, положи положи клетва в четвъртък, 16 февруари.

Русия планира преврат в Молдова?

От месеци има сигнали за целенасочена руска намеса в страната. В понеделник президентката Мая Санду съобщи, че има доклади на разузнаването, според които Русия планира опит за преврат. Миналата седмица на срещата на върха на ЕС в Брюксел украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му е прихванала планове на Русия да постави Република Молдова под руски контрол. Около 1500 руски войници все още са разположени в сепаратисткия регион Приднестровие.

Западните партньори се опитват да помогнат на Молдова. През ноември 2022 в Париж беше обещан допълнителен помощен пакет за Кишинев. През лятото пък страната получи статут на кандидат за членство в ЕС, а това дава и обещание за по-добро бъдеще, обобщава АРД.

"Къде да отида, ако войната дойде и при нас?"

Войната обаче прави това бъдеще все по-несигурно. 68-годишната Олга Жеребловска вижда последиците от конфликта буквално пред дома си. В североизточната част на Молдова, в град Наславча, точно на границата с Украйна, миналата година паднаха отломки от руска ракета, свалена от украинската противовъздушна отбрана. Взривът беше "наистина страшен", разказва Жеребловска пред АРД. "Помислих си: Това беше. Това е краят".

Русия неколкократно наруши въздушното пространство на Молдова. Последно миналия петък, когато беше съобщено, че ракета е преминала над украинско-молдовската граница.

Когато Елена, която всеки ден пътува с влак до работа, се прибира вкъщи, прави първо това: топли къщата с дърва. Разходите за електричество поглъщат доходите ѝ. Сега те са 40 евро на месец, което е една пета от заплатата ѝ. Но това, което я тревожи най-много тази вечер, е страхът за бъдещето. Къде, пита се Елена, да отиде, ако войната дойде в Молдова. Тя и другите пътници във влака към Унген се надяват на мир, както повечето хора в Молдова.

И вдигат тост за мира с домашно приготвеното си вино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
11
 
! Отговори
До Чоко преди 1 година
Абе Чочко , ти на едно място 300лева виждал си ,че се пишеш тука големият работодател , ти си просто един общак на минималка!
89
2
 
23
 
! Отговори
Тиквата от Банкя преди 1 година
Ами в България беше същата при Диктатора с Кюлчетата!!!
88
3
 
10
 
! Отговори
До 107 Чоко преди 1 година
Скоро и молдовците няма да ти робуват за жълти стотинки. Мри псевдо бизнисмиенче
87
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо преглеждам от къде е статията ... тази е от DW 100% пропаганда и 99,9% измислица
86
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не знаем какво ще се случи с нас. Мислим си какво ще се случи довечера, дали ще сме живи, дали ще бягаме или пък дали мобилизацията ще е започнала." ---------------------- Избрали са си пропиндостански президент. Учителката Мая Санду. Да отправят въпросите си към нея. Получава заплата, за да отговаря.
85
7
 
13
 
! Отговори
Дегой бе яй преди 1 година
200 ,но цените не са като при нас ,реално България е по-бедна!
84
13
 
9
 
! Отговори
А тук заплатата преди 1 година
Чисто 1500 лева,повтарям чисто. Като дадем 600 лв. за консумативи, оставаме с 900 . Като извадим минералната вода и хляба на ден, стават 800 лева. Като извадим тоd Xал. хартия 7лв. руло и допълнително здравно и частно осигуряване, оставаме с 250 евро. Като извадим бензина и данъците за кола, оставаме без пари. За месо, зеленчуци, телефони, зъболекари, телевизи-ЙОК. Така че да се радват, все пак ядат истински домати и месо. Винаги се чудех защо в ДЕМОКРАТИЧНА Южна Корея се радват на истинско месо
83
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо (91) Абе селски, как с 10К ена месец ще станеш милионер бе смешкооо?!Тя трева ли ще пасеш тия 10 години?! Знам че вие провинциалистите живеете като скоттове на Запад но всичко си има граница.И още, милионер си ако имаш НЯКОЛКО милиона доход НА ГОДИНА а не измизеруван един пършив милион за 10г.Капиш, ПАЙЗАНО?!Вие ИТтата сте най-големите нещастници и мизерници!!
82
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тежкото положение в Молдова: Заплатата ми е едва 200 евро, а войната е толкова близо"ХА-ХА. Седнал да циври че заплатката била малка а на границата върви война?!Ами затова си беден бе мишок. Хората се молят война да се завърти та да забогатеят а тия се оплакват. Ама когато си кух ЗАДЪЛЗИТЕЛНО си беден!!!
81
2
 
16
 
! Отговори
Един преди 1 година
Не знам защо но тука никога не съм чел статия какво е мнението на Дойче веле за истинската и реалната ситуация в тиквария!
80
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли Путин е ввиновен ,да реве на оня кукумицин Мая Сандо.
79
11
 
23
 
! Отговори
Работник преди 1 година
Тука заплатата е 500 евро но цените са тройни спрямо там!По зле сме
78
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо И как като искат виза. На летището отиваш в затвора ако си без виза и там ще забогатееш. Сигурно се бъзикаш.
77
4
 
19
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Следващата мишена на Световният империалист и милитарист -сащ !Нали румънещите в молдавия се откъснаха от СССР щото и те демокрация щяха да правят и да ядат европейска банана и ценности!
76
16
 
7
 
! Отговори
Христо преди 1 година
10 хиляди паунда чисто на месец получават служители в ИТ компании в Англия. Или отиваш в големите ситита да вадиш много пари и да станеш милионер за 10 години или стоиш на ниска заплата в измислени държави. Ако искате пари отивате в Англия, а най-добре в САЩ.
75
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТСВ, отдавна е пресметната като събитие, и за определени елити, които отново ще запазят господството над човечеството и планетата, единственото притеснение е, да не се разцепи планетата.Останалото са го предвидили. Не случайно се прокрадват тезите, че планетата е пренаселена, а контрола над населението постепенно им се изплъзва. Ще се върнем около средновековието, а след 200г.ще измислят история в която няма и помен да има реалното събитие.
74
19
 
10
 
! Отговори
Руснаците пак са преди 1 година
Тръгнали да освобождават там където никой не ги е викал .
73
14
 
10
 
! Отговори
Добре дошли сте в преди 1 година
Нато и Европа и Молдова и Украйна и Финландия и Швеция и Армения и Грузия и всички които са подложени на агресивността на империалистична Русия. Ще ви приемем с отворени обятия
72
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще ги освободи от ЕС и НАТО и трябва да се радват.
71
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МАРИЯ Това е лъжа стъкмистика в бг. Какво ще купиш с покупателна способнос като няма транспорт, няма даже магазини и аптеки. Хората в бг нямат пари даже за лични карти в бг и то без война.