Представяме ти The Smugglers Collective

Тези момчета изскочиха от нищото и стартираха едно от най-успешните партита за 2009 в София. Виж каква е тайната на успеха
1 яну 2010 13:40, Екип на Dnes.bg
0
Представяме ти The Smugglers Collective
от: Васил Христов

През 2009 година една нова мода изгря в София. Едни непознати типове наричащи себе си The Smugglers Collective, започнаха да правят суинг партита, които бързо набраха стабилна маса фенове с лудата си и енергична музикална селекция.

Суинг партито се утвърди до толкова, че вече всеки месец се състои поне по 2 пъти в София, а освен това обикаля и други градове.

Swing, Rock’n’Roll, Rockabilly и Rhythm&Blues музика от 30-те години до днес - кой можеше да повярва преди година, че това ще стане такъв хит? Със сигурност никой, иначе вече щеше да има подобно нещо.

Това ни накара да се видим със Митко и Павел от The Smugglers Collective и да ги разпитаме, как така успяха да се утвърдят толкова силно за толкова малко време?

Кои са Smugglers Collective? Колко сте и от кога се занимавате с тези партита?

Митко: Smugglers Collective сме само двама - Митко и Павел. Вече доста време правим сиунг партита - може би около 4 години станаха.

Павел: В България обаче започнахме едва преди година. Преди това живеехме и учихме във Франция и
около две години и малко се подвизавахме в Лион, където дефакто стартира нашето суинг парти.

Разкажете повече за периода във Франция.

Павел: Там се подвизавахме под друго име и бяхме 3 човека.. Ние двамата и още един пич. Тогава още не бяха толкова на мода сайтове като Facebook и Myspace и правехме нещата доста олд скуул. Правехме флаери, лепяхме плакати. Криене от полицията, ха-ха. Там принципно е забранено да се лепи навсякъде.

Митко: Като музика партито ни беше почти идентично. Започнахме с повече рокабили и псайхобили партита, но суинга ни се стори най-успешен, защото музиката е доста по-танцувална и хората се забавляваха много. Покрай техните танци и нашето удоволствие нарастваше и постепенно ни се измениха и вкусовете.

Успяхте ли да наберете сила за престоя си там? Партито ви стана ли популярно?

Митко: Определено партито стана доста силно там. Суинга във Франция не е особено популярна музика и имаше малко подобни партита. Но поне имаше някакви, когато се върнахме в България подобно нещо напълно отсъстваше. В Лион специално успяхме да си изградим име, но не сме се занимавали много сериозно - тогава учихме и работихме.

Павел: В момента партито в Лион продължава да си събира хора, ние си тръгнахме, но партито там все още се организира.

Представяме ти The Smugglers Collective

А ние се чудим тук, как изскочихте от нищото и набрахте така бързо сила.

Митко: Ха, ха! Просто не бяхме тук. Доста опит натрупахме иначе нямаше как да стане.

А как се случиха нещата в България,след като се прибрахте?

Митко: Накратко - срещнах се с един познат, който беше разбрал за партито ни във Франция от MySpace и ми предложи да направим същото и в клуб Алкохол. И Ноември 2008 направихме първото ни парти в България.

Павел: Малко след това се разбра и за концерта в България на една много яка суинг банда - Cherry Poppin Daddies. Покрай тях се свързахме с организаторите на концерта - клуб Строежа и им предложихме да направим едно подгряващо парти. Те се навиха, партито мина супер успешно и от тогава имаме една вечер месечно запазена в Строежа за суинг.

Митко: След като се прибрах в България заживях в София и макар градът да кипи от нощен живот, така и не намирах нищо от нещата които специално мен ме вълнуват и искам да се случват. Това беше доста силен стимул също. Имахме все пак и известна доза късмет, че успяхме да се вредим така бързо в нощния живот.

На едно от последните партита в клуб Twins видяхме много силна демонстрация на суинг танци от Павел и други посетители. Как ги научи тия движения?

Павел: Ха-ха, самоук съм. То не е трудно, трябва ентусиазъм и да имаш партньор с който да танцуваш. Гледат се клипчета в youtube примерно да се видят няколко основни движения, пък после музиката като те грабне и всичко става от самосебе си. Иначе на партито за което говориш най-накрая се случи нещо, което чакаме от много време - различни двойки излязоха на дансинга и започнаха да танцуват и да си сменят партньорите. Точно каквато е идеята на суинга танците между другото...

Митко: Иначе другите хора които танцуваха в кръга ги видяхме за първи път, не ги познаваме. Бяхме сигурни, че някъде в София има такива агенти, радваме се че най-накрая решиха да се покажат и да се разкършат. Дано и занапред продължава така.

За една година как се разви суинг партито?

Павел: Първоначално започнахме много кротко. По едно парти месечно в Строежа. Интереса обаче много нарасна и решихме да направим едно парти и във Варна - родния ни град. В последствие почнахме партита и в Пловдив - по едно парти месечно в трите големи града. Летния сезон си дадохме почивка, а септември започнахме отново. Наскоро пускахме за първи път и Благоевград.

Митко: Наскоро започнахме да си търсим и второ място в София. В Строежа публиката е само от млади хора и ни прави страшен кеф да ги гледаме как се сцепват от танци, но пък Студентски град не е много удобно място за цяла София и си потърсихме място в центъра. Така вече веднъж месечно ще има партита и в клуб Twins, който се намира в НДК - на много удобно място.

Вие не се ограничавате само със суинг май, имахте и още няколко събития.

Митко: Организирахме ска парти, Beastie Boys парти, Trip Hop... в общи линии това.

Павел: Честно казано в София има много партита всяка вечер, но са прекалено еднотипни повечето. Има доста неразработени ниши, където много фенове чакат нещо да се случи. Специално ние организираме партита за музика която на нас ни допада и ние слушаме.

Митко: Но трябва да кажем, че ние не пускаме музика на другите партита. С Павел се занимаваме само със суинга, но подпомагаме наши приятели и познати с опита който натрупахме да си направят собствени партита. Те са много кадърни хора, ние само ги подпомагаме в организацията, иначе музиката си е изцяло по техен избор.

Павел: Стремим се да предложим нещо оригинално. Има стилове и партита с които града е пренаситен. Фънк специално има всяка вечер в София. Ама абсолютно всяка просто! Това е характерно за града, във Варна примерно няма толкова фънк, има други неща. Всеки град си има собствени течения.

Митко: Целта ни е да си правим партитата рядко, но да са качествени. Да подготвим нещо наистина уникално и да не става пренасищане. Ще е готино хората да ги чакат с нетърпение, а не да си мислят за тях просто като за поредното парти.

Освен във Франция и в България, суинг партито на Smugglers Collective посети още една държава наскоро.

Павел: Да, наскоро имахме парти в Букурещ. Там ни свързаха пичовете от Lazy Days Agency.

Сцепихте ли ги румънците?

Павел: Направо-о-о... стана брутално. Не очаквахме такъв интерес. Бяхме доста резервирани - непозната публика все пак, но смело мога да каже, че нямаше седнал човек в клуба, всички се разцепиха. И там липсва такъв тип музика...

Митко: Всъщност въобще на Балканите суинга не е много популярен ,като изключим Гърция - те си имат сцена. Надяваме се да успеем да попътуваме и да направим партита и в други страни от региона, да ги пробваме и другите... Мечтата ни е да можем да се изхранваме от това, но има време до тогава.

Cherry Poppin Daddies идват за втори път в България на 9 февруари. Вие набрахте много сила около първия им концерт у нас, сега не може да не сте запланували нещо голямо за втория.

Павел: Ха, ха, така си е. Със Строежа в момента организираме суинг турне в България, за това ще се чуят повече подробности тепърва.

Митко: Плана е да обиколим няколко града със суинг партито непосредствено преди концерта и да подгреем за шоуто. Ще минем 6 града - Търново, Варна, София - другите градове още се доуточняват.

Павел: Иначе голямото подгряващо парти за Cherry Poppin Daddies ще е на 1 февруари в София, така че се гответе! Януари и февруари ще са месеците на суинга.

Яко! Ако искаме да навлезем повече в тази култура и музика от къде трябва да започнем.

Павел: Ами ние препоръчваме новите банди - те са доста добри, пък и ако му харесат на човек, той винаги може да се разтърси и да навлезе по надълбоко към корените на музиката.

Митко: За старт - задължително Cherry Poppin Daddies, The Brian Setzer Orchestra, Royal Crown Revue... Една банда от Германия, която е сред най-силните в момента въобще Ray Collins Hot Club.

Павел: Това са актуални като звук групи и понякога са смесица от няколко стила и хората лесно могат да се прикачат към тях.

Митко: Суинга е много универсална музика и може да допадне на много хора, без значение какви са и какво слушат. Чалгата например е за определени хора, пънк-рокът е за определени хора, метъла също. Докато тук суинга и ретро рокендрола не са толкова познати и никой не ги е заклеймил все още като "еди какви си".

Павел: Тази музика привлича както младежи, така и по-възрастни хора - универсална е!

Какво си пожелавате за Новата година?

Павел: Надяваме се партито да продължава да се развива и да не отшуми - да не се окаже някаква временна мода просто. Имаме много идеи и амбиции, така че... най-доброто тепърва предстои, ха-ха!

Представяме ти The Smugglers Collective


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари