Франция намалява акциза върху горивата

Правителството иска да подкрепи шофьорите
Обновена: 22 авг 2012 15:05 | 22 авг 2012 15:05,
203
Франция намалява акциза върху горивата
Снимка: архив, Reuters

Правителството на Франция е взело решение за понижаване акциза върху горивата с цел да се ограничи тяхното поскъпване и шофьорите да бъдат облекчени. За момента обаче не се съобщава нито колко време ще действа тази мярка, нито колко ще струва на бюджета, пише Ройтерс.

„Правителството ще поеме своята отговорност. Това означава, че ще вземем мерки за понижаване цените на горивата“, е съобщил премиерът Жан-Марк Еро.

Еро не посочи подробности за "едностранното" понижение, което той определи като малко и временно, или за евентуалното влияние върху бюджета на Франция.

Повече подробности вероятно ще има на 24 август, когато ще бъде публикуван доклад за цените на горивата. След представянето му ще има среща с представители на петролната индустрия и тогава ще има финални решения по въпроса.

По време на предизборната си кампания новият френски президент Франсоа Оланд обеща замразяване на цените на горивата за три месеца, но след избирането му петролът поевтиня на световните борси и не бяха предприети действия.

През последните седмици обаче суровината поскъпва, което води до сериозни трудности за френската икономика, бореща се и без това с бавния икономически растеж и очакванията за нова рецесия.

Към момента акцизът и данъците формират около половината от цената на бензина и дизела. В края на миналата седмица литър бензин бе средно 1,58 евро, а дизелът струваше 1,41 евро.

Според изчисленията понижаването на акциза с всеки цент на литър ще струва на френския бюджет 125 млн. евро на тримесечие.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
13
 
3
 
! Отговори
експерт преди 11 години
Тоя *** комунист дето си го избраха французите ще ги съсипе. Помнете ми думата. Я си изкара, я не мандата, ако не го свалят с протести. Да свалиш акциз по време на криза и да лишиш хазната от този огромен паричен ресурс може да направи само един *** комунист - популист, за да се хареса на простолюдието.
142
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Невъзможни неща НЯМА.Има слаба воля и никаква.А в България най вече некадърност и идиотизъм от страна на управляващите.Докато се опитват да направят народа на балъци те самите се показват колко големи балъци са като се оплитат в лъжите си и некомпетентността си.
141
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
165, Раличка ти е написала какво получаваш. Не можеш ли да четеш?
140
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според изчисленията понижаването на акциза с всеки цент на литър ще струва на френския бюджет 125 млн. евро на тримесечие...............За България 125 млн. на тримесечие загубени за бюджета са огромна сума. И това е за едно никакво намаляване на цената от 10 стотинки.
139
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До РаличкаВ случая не е въпроса дали по времето на Османската империя колко и какви данъци е имало. Въпросът е сега, като плащаме толкова какво получаваме насреща. Над това трябва да се замислим. Иначе е много лесно да се нападаме. Римския принцип - разделяй и владей, нашите политици много добре са го овладяли. Ние се дърляме, те трупат милиарди.
138
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По времето на Костов, се смеехме в къщи, че Муравей само ДДС върху данъците не е сложил. Е ДДС върху данъка е факт. Няма да се учудя, че ДДС в цената на горивата се калкулират 2 пъти. Ама какво ли разбираме ние простите хора.
137
1
 
9
 
! Отговори
Седесар до 159 преди 11 години
Така е .Кораба с наркотиците го стопираха.
136
1
 
9
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 11 години
Идват избори бе хора.Трябват ни пари.
135
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 153Ми аз от 10 г. си карам на пропан бутан и винаги е бил под половината цена на 95.........То проблема е че хората не искат да използват алтернативите, и съответно ги цакат
134
1
 
8
 
! Отговори
ква ква преди 11 години
Ами до 10 месеца Вальо Златев трябва да е захлебил, защото избори идват, кой ще финансира ГЕРБ.
133
1
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 11 години
Нещата по отношение на горивата на практика следват желязна логика: нефтът е изчерпаем ресурс и той постоянно намалява, а съвкупното му търсене продължава да расте. Съгласно основните икономически закони цената ще расте. Наличието на спекулативни и политически фактори могат временно да оказват влияние върху този процес, но не и върху обективната му посока. Светът ще трябва да намери реална алтернатива на фосилните горива и то в къс срок, ако не желае да се достигне до икономически колапс.
132
1
 
6
 
! Отговори
до 149 преди 11 години
То и метана беше преди 5 години 32 стотинки ,но днес е 1.83 . Уш екология уш опазваме околната среда, няма 6, 5 видят ли че си подадеш главата от калта веднага ти натискат обратно отва е истината тук1 такаче пропанбутана не е решение!
131
1
 
2
 
! Отговори
до 149 преди 11 години
1.30 е пропан бутана засега...
130
1
 
7
 
! Отговори
ууууууууу преди 11 години
Е нали с данъците издържаме търтейте в народното събрание 240 на брой
129
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 146Ми карай на газ бе, пропан бутана е около 1,15, какъв ти е проблема
128
2
 
1
 
! Отговори
DO13 преди 11 години
DO 13 FRANZIA BIALA DARJAVA FRANZIA.TI BIL LI SI V FRAZIA NIAKOGA .AZ SAM BIL I SAM JIVIAL 6GODINI DO FRENSKATA GRANIZA V PAIS VASQUE V BORDO SAM JIVIAL NE MI GOVORETE BILA BIALA DARJAVA TIA AKO E BIALA NIAMA DA IMA MARINE LE PEN BIL SAM I V ANGLIA,V GERMANIA SAM 2 GODINI VSICHKO E PAZI BOJE V SKANDINAVIETO I TAM E POMIA NE SAM BIL TAM NO SHOM BRAIVIK E STIGNAL DO RAZTREL NA PRODAJNIZI
127
0
 
6
 
! Отговори
до 144 преди 11 години
значи смятай 37 милярда ако е от ддс от акциз колко ще да е има акциз на цигари алкохол и кво ли непък от данъци да не говорим къде са тия милиарди защо сме бедни?
126
0
 
8
 
! Отговори
до 139 преди 11 години
На скоро смятах приходи от ДДС за годината, по повод цените на лекарствата.Приходи в държавата от ДДС за година излиза, по що годе последни данни = 37.5 МИЛЯРДА ЛЕВАКъде отиват, не мога да ти кажа. Колко още не са декларирани, също не мога да ти кажа.
125
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 140Влизат много неща няма спор и храна и битова техника, е горива и т. и т.н., но това съотношение 1 към 15-20 е несериозно, реалното е около 1 към 3
124
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кофичка от 0.5 кг кисело мляко беше 23 ст. Сега млякото не е мляко и няма с какво да се сравнява.