София използва страха на ЕС от нарастващото влияние на Москва!

Германски печат: "България има още един коз"
25 май 2018 18:15, Елка Василева
105
София използва страха на ЕС от нарастващото влияние на Москва!
Снимка: архив, Reuters

България не е готова за еврото, твърди Европейската централна банка /ЕЦБ/. Източноевропейската страна обаче не иска да приеме тази оценка. Тя има още един коз, коментира "Ди Велт". София умело използва страховете на ЕС от нарастващото влияние на Русия.

"Можем да го приемем като обикновено съвпадение. Можем обаче и да си помислим, че това е твърде ясен сигнал: в понеделник и вторник българският президент Румен Радев беше на държавно посещение при руския си колега Владимир Путин. Официалната цел: двустранните отношения да бъдат поставени върху нова основа. И само ден след това - студен душ от Брюксел за София по една тема, която е главен приоритет за българското правителство", пишат авторите на "Ди Велт" Аня Етел и Франк Щокер, цитирани от Дойче веле.

По-нататък те обясняват за какво точно става дума: "В доклада си за конвергенцията, публикуван в сряда, Европейската централна банка (ЕЦБ) стига до извода, че всички членки на ЕС, които досега не са в еврозоната, все още не изпълняват критериите за това. Включително и България. Но влизането в еврозоната е цел на правителството в София, което в момента държи и председателството на ЕС."

В дългосрочен план има "сериозни съмнения"

"Ди Велт" припомня, че още в началото на българското европредседателство премиерът Бойко Борисов ясно е формулирал тази цел и цитира думите му: "Ние сме си написали домашните и сме готови за влизане в т.нар. "чакалня за еврозоната".

Още по темата

"Но тъкмо за това България не е готова, констатира сега ЕЦБ. Вярно, че страната отдавна и без усилие изпълнява формалните критерии. Инфлацията и дългосрочните лихвени нива възлизат на 1,4% и с това остават далеч под препоръчителното равнище от 1,9% и 2,2%. Освен това и през 2018 година страната имаше бюджетен излишък, а общата ѝ задлъжнялост възлиза на 23,3% спрямо БВП, което е доста по-добре от съотношението в почти всички членки на еврозоната. Но по т.нар. "меки показатели" България доста изостава от изискванията", посочва "Ди Велт". Авторите на статията обясняват, че това са факторите, които не се измерват в твърди стойности: независимостта на Централната банка, избуяващата корупция, състоянието на финансовия надзор.

По-нататък в статията четем: "Но дори и блестящите на пръв поглед числа на България отдавна вече получават не само похвали. В дългосрочен план имало "сериозни съмнения" доколко България наистина ще спазва горната граница на инфлацията. Особено, когато цената на труда се качи след присъединяването към еврото. С други думи: в момента, когато България - днес на последно място по доходи в ЕС - започне да наваксва това изоставане, блестящите числа могат да изчезнат."

По същата тема "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" добавя: "Във връзка с България еврокомисарят по валутните въпроси Пиер Московиси каза в Брюксел, че страните-кандидатки се нуждаят не само от номинална, но и от реална конвергенция спрямо еврозоната. Това била една от най-важните поуки от последните десетилетия, добави Московиси, намеквайки за преждевременното приемане на Гърция в еврозоната.

"Страни, които искат да въведат еврото, трябва да положат интензивни усилия за повишаване на производителността, за покачване на инвестициите, подобряване на заетостта и борба срещу неравенствата", отбеляза французинът.

Страхът от нарастващото руско влияние

Вестник "Ди Велт" анализира по следния начин позицията на българското правителство: "София обаче очевидно не желае да приеме отказа. И правителството сръчно използва страховете на ЕС от нарастващото влияние на Москва.

В началото на март в интервю за "Ди Велт" финансовият министър Владислав Горанов каза: "При приемането на балтийските държави в еврозоната беше отчетен и аргументът, че по този начин се притъпява руското влияние." Горанов припомни още, че неговата страна не се е присъединила към Вишеградските държави - неофициалния блок на Полша, Унгария, Чехия и Словакия, който в рамките на ЕС често заема общи, антилиберални позиции. С тези думи той намекна, че това положение може да се промени."

В края на статията авторите отбелязват, че на този фон в сряда в София е пристигнала делегация на ЕЦБ, която "очевидно иска да обясни лично своите съмнения и същевременно да намери начин да ги прогони през следващите месеци".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
17
 
11
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 5 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
60
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
DA GIVEE RUSIA,DOLU GERMANSKITE POROBITELI.
59
15
 
6
 
! Отговори
не се заблуждавайте преди 5 години
До Анонимен 56България не представлява никакъв интерес за Русия........
58
1
 
18
 
! Отговори
Handel преди 5 години
България в момента практическ иработи с евро - левът е фиксиран спрямо еврото. И БЛАГОДАРЕНИЕ на валутния борд могат да се печатат само толкова левове, колкото е нарастването на БВП (не помня как точно е формулирано, но същността е тази). Не случайно от време на време някой политик почва да ни убеждава да излезем от валутния борд, т.е. да пуснем печатницата за левчета, и някои политици и банкери да се обогатят за наша сметка.
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето какво трябва значи:"" повишаване на производителността, за покачване на инвестициите, подобряване на заетостта и борба срещу неравенствата ""трудна работа ...
56
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Москва може да подкупва с пари от природни ресурси. Освен танкове и бойни самолети друго няма Москва.Голям късмет извадихме българите с ЕС!!! Руснаците идват в България, на която се подиграват, че била най-бедната в ЕС. Колко от най - бедните в ЕС заминаха за Москва?
55
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма империя или съюз в който да сме били и да не се е разпаднал! Не, не нищо не казвам за ЕС, повярвайте ми.
54
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То в БГ щото няма oбратни... Парцалев, Васил Найденов, георги христов и т.н. половината ви певци естрадни са oбратни
53
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Аз мустакати с чоропогащници или жени с бради органически не понасям! Вейте си там...........и нас не ни закачайте!"Ми пусни си твоя вожд Джуди в интервю с ББC го питаха какво мисли за гeйовете в Русия и той вика "тук не ги дискриминираме, няма закон който да ги дискриминира", даже и паради си имат в Русия. В Русия гeйовете не са по-малко от на Запад.
52
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно са балтийските държави, друго сме ние(верния сателит на Москва).
51
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е кофти, че българите имаме аналитично мислене. Всички опити да ни промият май се провалят.
50
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
45, България и така е на две, но до теб още не е стигнало. Вие сте територията, за която говори Ердо. Вие сте мостът между Турция и Албания. Ще го проумееш. По трудният начин.
49
22
 
6
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Русия е една болшевишка еврейска *** и плацдарм на световния финансов еврейски капитал, където имаме 0,001% олигарси и 999,999% пролетариат, а в България има 100% селяни прости!!!Агент Бен Уйлшър!ЦРУ!!!
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До проблема е решен 45Ха-ха-ха...........аз съм навит...........но знаеш ли, след раздялата няма вече събиране! Аз мустакати с чоропогащници или жени с бради органически не понасям! Вейте си там...........и нас не ни закачайте! Мога да ти кажа веднага на какво ще приличате след 10-15 години, но не ми е удобно така да ви обиждам!
47
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 42 43Аллоооуууу...........бавно-бавно-развиващ се..........ти за какъв бензин говориш бе?Руския е по левче! И моля ви се..........недоразбрали недоумки по-добре да не пишат глупости тука, все пак българите допреди 28 години бяхме в първата десятка на най-интелигентните хора! Ясно, че "демокрацията" освен *** нищо друго на "развива", но чак пък такава излагация!
46
2
 
8
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Селяни прости, ако изстреляните 4 Булави бяха попаднали на остров Великобритания, според вашия селски мозък, щеше ли да остане живо същество???Агент Джеремая Дженкинс!ЦРУ!!!
45
17
 
4
 
! Отговори
проблема е решен преди 5 години
Аз предлагам България на две - Северна и Южна. Едните оставаме в ЕС, другите отивате в азиатския съюз и ще видим кой как ще се развие. Прогнозирам че ние ще сме като Южна Корея, а вие като Северна, тоест пълни aбоpигени
44
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 41Правилно...............азиятския район се развива с по 6 до 10%...........МИСЛЯ ЧЕ ТАМ НИ Е МЯСТОТО! еуропката, даже и някога да е имала някаква водеща роля, сега вече е нищо! Триполови, ***, безработни на социални помощи, които вече в трето поколение НЕ ЗНАЯТ КАКВО Е ТРУД и се чудят какъв теракт да измислят..........НЕ, МЕРСИ, ТОВА НЕ Е ЗА НАС!
43
2
 
5
 
! Отговори
до 42 преди 5 години
той бензина и сега си е ПОЧТИ като на запад бе бaвноpaзвиващ! Тук е малко по евтин с 20-30ст. Това ли ти е плашенето?
42
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 36А какво ще стане.............най-малко бензина ще стане по левче........за другото да не говорим! Ама такива т-е-л-е-т-а като тебе страшилките за Русия може и да са им разбъркали малкото мозък, но за нас останалите нормални хора РУСИЯ НЕ САМО ЧЕ НЕ Е СТРАШНА, А ДАЖЕ СМЕ ПРИГОТВИЛИ ЦВЕТЯТА ПО ПОСРЕЩАНЕТО!