България се опитва да заслужи "газова прошка" от Русия. Дали?

Руски издания: София ще трябва силно да се постарае!
Обновена: 23 май 2018 07:04 | 22 май 2018 20:03, Елка Василева
220
България се опитва да заслужи "газова прошка" от Русия. Дали?
Снимка: архив, Reuters

"България се опитва да заслужи "газова прошка" от Русия", гласи заглавие във "Взгляд". Според онлайн изданието "София ще трябва силно да се постарае, за да се забърка Русия пак в тази история".

Президентът Румен Радев, който е на посещение в Русия, каза в интервю за  "Комерсант", че България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море и че такъв проект може да бъде наречен "Български поток".

"Българите трябва политически да направят пас към Русия. Например, ако вземат, та гласуват срещу удължаването на (антируските) санкции от страна на ЕС, това би гарантирало на България газовата тръба. Те обаче няма да се осмелят. България нищо не иска да прави сама", обяснява Игор Юшков, водещ експерт от руския аналитичен център "Фонд за национална енергийна сигурност".

Още по темата

Според него София изчаква окончателно да се реши въпросът за "Северен поток-2", за да получи газопровода си с усилията на германците, посочва "Взгляд", цитиран от БТА.

"Щом стане ясно, че "Северен поток-2" е осъществен, българите ще започнат преговори с Брюксел. Със следните аргументи: германците построиха пряк газопровод, значи това не е политическо оръжие на Русия, а икономически проект. Следователно тръба може да се гради в коя да е страна в рамките на общото законодателство на ЕС, включително в България. Ако Брюксел се съгласи с тези доводи, ако одобри официално българската тръба, това ще е сигнал за Русия, че може да поднови преговорите с България", заявява експертът на "Взгляд".

Диверсификацията на маршрутите за доставка на руски газ в Европа е изгодна главно за Русия. Защото над "Турски поток" тегнат не по-малко заплахи, отколкото над украинския транзит. На Турция ще се наложи да издържа натиск от САЩ и е трудно да се предскаже какъв запас от якост ще има Ердоган, коментира за в. "Свободная преса" политологът Игор Шатров.

Според него българският президент действа "според новата конюнктура, формираща се в Европа, в стремеж да гради с Русия двустранни отношения, независими от Брюксел и Вашингтон. Затова напомня историята на руско-българската дружба. С което един вид претендира страната му да играе специална роля, ако Европа направи завой към Русия", разсъждава наблюдателят.

"Конюнктурата се мени и невъзможното става възможно. Да не забравяме обаче, че България, както сочи официален доклад на Евростат, е най-бедната страна в ЕС по данни за 2017 година. Икономическата й зависимост от евроструктурите е грандиозна. Политическата й тежест в Евросъюза - ниска. Без подкрепа от Германия и Франция такъв проект (предложеният от Румен Радев, б. р.) няма да мине", твърди Шатров. Но ако има тази подкрепа, България може да пренебрегне дори мнението на САЩ, изтъква той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
4
 
0
 
! Отговори
горд българин преди 5 години
Това глупаво говорене на нашия Президент вече се използва от некадърните руски политици за вътрешна и външна пропаганда което поставя България в унизително положение на молеща се!!!!!! България не ви иска руския газ бе руснаци....вие се натискате че с вашата държава бензиноколонка ако не е газта и нефта ще умрете от гладомор......
177
1
 
5
 
! Отговори
да,ама не преди 5 години
До Анонимен 182 -Това е голяма заблуда.ББ е просто изобретатетелен политически нагаждач,без идеи,без възгледи,без собствено мнение,даже без необходимото образование и характер за държавник!?Разбира се ,това не прави политическите му противници по привлекателни ,за съжаление.Просто в България в момента има криза в жанра!?
176
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За големите разбирачи тук,Борисов е единствения ни премиер до сега които е напълно открит към всички и действа в името и интереса на държавата!Боли ме фара кои като какъв се изказва и за какъв се мисли аз съм без пристрастен,стигат ми коментарите на всички по големи от нас за нас и него!
175
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев не е плюнка като плевнелийца
174
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Путин да целува Бойко отзад,че Бойко му е началник според зьконното историческо административно разпределение.
173
3
 
4
 
! Отговори
пробуда преди 5 години
Бойко да клека и да целува ръка на Путин
172
1
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Дано да излезе нещо от това. На руснаците им е ясно, че Бойко прави това, което му каже Меркел, и че е като фурнаджийска лопата и ако се решат да ни направят отклонение от Турски поток, ще искат (както те се изразяват) "железобетонни гаранции".
171
3
 
6
 
! Отговори
по Радой Ралин преди 5 години
България ще има газопровод когато цъФнат налъмите.А Радев беше на благи думи.
170
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин викаш е страхливец,трябва да го насърчаваме да се престраши за някои неща?
169
2
 
5
 
! Отговори
ПО смело ПУтин преди 5 години
От Путин чакаме да нареди растрел на престъпниците от Москва пропили Источна Европа/вижте споразуменията от Ялта и Подсдам и позволили Окупация на Киевска Русия,Литва латвия и Естония..Без единистрел нагли наркомани и ваксиниранои от Москва продадоха на ЗАпадни некадърници Источна Европа вкл Берлин,Варшава,Прага,Братислава,Будапеща,София,Букурещ..
168
2
 
6
 
! Отговори
Исти преди 5 години
София не трябва да се старае- вие трябва да се постараете,че вие сте затънали в грехове към нас- затънали сте до гуша,правителството ви знае защо!
167
5
 
3
 
! Отговори
Иванов Геолог преди 5 години
АМАН от НАГЛА АНТИ БЪлгарска Пропаганда.БЪлгарски експерт спаси Москва от жестоки санкции за трилиони живи долари .СПАсихме Москва от НАГЛО ВРЕДНА НЕНУжНА И СУПЕР СКЪПА Инвестиция на тн"Южен поток" насочваща 5 тръби към опасно тежко увредено от геофизична война място около ПАША дере./за една тръба Москва сега плаща над 10 000 000 000$ към Турция/Предложихме им трасе Крим Шабла сто пъти по ефтино ..КАто посочихме изрично че НЯМАМЕ ПРОБЛЕМИ С ГАЗ подаван през Братска Украйна.
166
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Исландия мина на възобновяеми източници ... Ние кроим планове, да стоим газочроводо, за 10 години напред ...Аз ли прекалих с белинатв, когато чистех днес или нещо ме обърквате?
165
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
точно американците са единствените, които са ни подкрепяли за силна България преди 140 години и точно те са единствените, които бяха против разпарчетосването на страната ни след първата световна война. не можем да сложим британците в групата заради едно съгласие за съединението, направено само да прецакат руската империя. факт е и също, че след втората световна война ставаме враове със сащ. но преди това винаги са били с нас. обаче пропагандата у нас е силна и не се чете и помни.
164
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така както Вие ме разочаровахте , така и аз ще Ви разочаровам - не България , а Тримата американски сенатори , които посетиха България - Те трябва да искат прашка . *** западняци . Тези са същите , които преди 140 години не искаха силна България , ето ви сега силна Турция . И нашия Фукльо им се върза .
163
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просуя иска прошка от България
162
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БЪЛГАРИ! ДРУГО СИ Е ДЖЕНДЪРСКА РЕПУБЛИКА С ЕДНОПОЛОВИ БРАКОВЕ И ДРУГИ ДЕМОКРАТИЧНИ ЦЕННОСТИ .
161
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Друго си е за купуваш Руска газ от Гърция ,а те от Турски поток .
160
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПак манипулации, Пуските вестници както обикновенно, дразнят егото на политиците, с такива етикети, това дали можем или да вземем самостоятелно решение , не е тяхна работа :)
159
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ще плащаме скъпо я . Такива са правилата наложени от демокрагичната общост Колкото по малко ползваш ,толкова ти е по скъпо . Къде сме ръгнали с няма 3 млрд Кубика на година .Ако ползваме 5-6 млрд ще е по евтино . Да ама то ще рече икономика ,нови работни места ,а Губернатора не дава . Само манифактурана икономика и ишлеме .И нали знаете ,че Лукойл Нефтохим е 68 % на Ротшилд груп - Холандия .