Сталин отново на мода сред руснаците?

70% изпитват положителни чувства към него
9 май 2019 14:45, Нели Христова
190
Сталин отново на мода сред руснаците?
Снимки: Reuters

Под ръководството на Владимир Путин честването на Деня на победата се превърна в масово публично празненство, което цял свят следи с интерес. И днес, за пореден път, танковете преминаха през Червения площад.

Днес, начинът, по който се гледа на победата на Съветския съюз над нацистка Германия, превръща Сталин в герой, във велик военен лидер, заличавайки всички негови престъпления и репресии. Последните социологически проучвания показват, че дори и младите хора в Русия, възприемат съветския лидер позитивно.

"Без него Втората световна война нямаше да свърши по този положителен начин за нас“, казват две млади жени на улицата, запитани от BBC за какво се сещат, когато чуят името Сталин. Друга отговаря: "Мисля си за Великата патриотична война.“

Според проучванията 51% от руснаците всъщност харесват диктатора, а 70% казват, че чувствата им към него са позитивни. Повечето му отдават почит за това, че Русия побеждава нацистите във Втората световна война.

Но статистиката показва и друго – 47% от младите хора не знаят за милионите хора, които са арестувани или убити по заповед на Сталин. Тогава, какво прави тиранинът толкова популярен?

Всичко започва с образованието. По-голямата част от учебниците по история разказват за ролята на съветските войски в борбата с нацистите. За престъпленията на Сталин са отделени едва няколко страници.

"Сталин е бил деспотичен човек, съдейки по делата му. Написах голямо есе за него и се стигна до спор с учителката ни, която не беше съгласна с мнението ми. Тя смяташе, че Сталин е могъщ“, казва друга студентка пред BBC.

Образът на могъщия Сталин е широко промотиран докато Русия отново се опитва да си върне статута на глобална сила.

"Концепцията за Сталин е изключително важна за нашата пропаганда. Ние не искаме да признаем убийствата, престъпленията и техните извършители. За това сме ги превърнали в победители и добри хора“, казва историкът Ирина Картсуба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
11
 
24
 
! Отговори
Чукачи преди 5 години
Руснаците показаха малко оръжие /Сатаните/ и запада почна да се нaсира. Айде по спокойно. Това е оръжие на възмездието. Ако мазните ръчички на запада започнат да дразнят руския мечок ще играе ядрената тояга по *** кратуни. Каквото и да Ви казват, Русия си е империя и ще си пази земята и ресурсите и на ВСЯКА цена.
122
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога са ненавиждали грузия?
121
15
 
7
 
! Отговори
Сталин несъмнено е преди 5 години
е един от архитектите на света такъв какъвто е в монента, не съм сигурен да ли е добър или лош , или какъв ще ше да бъде ако него го нямаше.Едни ще кажат-Чашата е наполовина пълна, Други - наполовина празна.Но фактите за личноста му в биографията са доста цветущи!За мен си е един чист антисоциален психопат ,без никакво, ама никакво зачитане на стойноста на човешкия живот! Света ще бъде едно подобро място ако има помалко кат него!Отделно чее Грузинец?Кога Руснаците заобичаха Грузия отново?
120
0
 
10
 
! Отговори
Сталин преди 5 години
Не е важно как са гласували,а кой брои гласовете.Цитат.
119
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, глу пецо! У мен предизвиква само отвращение. А не надувай толкова перките, че този път просия е САМА срещу всички. По-добре да не опитват кефа на война на всичко фронтове. Немците издържаха 2 г. *** няма да издържат и 2 седмици. ако до сега не са ги нападнали е единствено пораи опасенията, че ще отровят света. Майната им. Разрушенията ще ги понесем и построим отново. Ако не е радиоактивната им отрова за децата ни просто нямаше да ги има вече. Горките обикновенни руснаци!!!
118
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не ми противопоставяйте хитлер и сталин... поставете въпроса дали диктатурата не е по удачна от т.н. демокрация?
117
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
4 годишни маршируват с оръжие - в теб това предизвиква страх??? в мен възхищение!!! Това си е безценен урок по възпитание на патриотизъм
116
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я да не сравнявате Хитлер с тази *** и китайското недоразумение изтребило стотици милиони от глад!!!!! Хитлер милееше за Германия и донякъде за цяла културна Европа. Просто си я предствял обединена под Германия. Това, че е опитал да ликвидира комунизма само му прави чест! И той ще бъде реабилитиран със страшна сила! За съжаление така ще стане! Явно човечеството още не е поумняло и бе трагедии не му увира главата! Ако в Азия изобщо има човечество. Визирам северна Азия.
115
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
4 годишни маршируват с оръжие.... Сталин на мода.... И това са хора според някои тук?! Тази държава трябва да се изолира до отношения само със Северна Корея и Венецуела. Баси ненормалниците!!!!!
114
5
 
10
 
! Отговори
СССР преди 5 години
Сталин изчисти страната от интернационалната ***.. Постъпи така както трябва да се постъпва с националните предатели. Днес той е символ на национално освободителните движения в Русия
113
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дядо ми държеше с стаята си бюст на Сталин и портрет на Георги Димитров един до друг, въпреки че страшно са го тормозели кумунистите защото е бил НиколаПетковист но никога не говореше за това, баба ми веднъж само за кратко се изтрърва как е обикаляла затворите да го търси да му носи дрехи.както и да е, един ден го попитах , няколко години преди 1989, защо държи- отгора му : За да ми напомня че злото е винаги с човешко лице
112
2
 
4
 
! Отговори
Пене от Руполе преди 5 години
Искаме си Сталин, искаме си Сталин!
111
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След разкритията за ЦРУ и американските президенти през Студената война и след нея, Сталин не е по-различен от тях. Култ към личността има в САЩ, където кръщават самолетоносачи и кораби на вчерашни президенти. Няма руски кораб, който да носи име на ръководител на СССР или Русия.
110
6
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
СТАТИЯ В ГООГЛЕ : ТОП 10 ДИКТАТОРИ НА СВЕТА!!СТАЛИН Е НА 2-РО МЯСТО, САМО МАО ДЗЕДУН Е ИЗБИЛ ПОВЕЧЕ ХОРА ОТ НЕГО! ХИТЛЕР Е ЕДВА НА 3-ТО МЯСТО СЛЕД СТАЛИН И МАО ДЗЕДУН!---------Руският диктатор Сталин е отговорен за смъртта на между 40 и 60 милиона души. По време на управлението му 90 % от храната била отнета от управляващите, оставяйки 5 милиона души да умрат от глад.
109
2
 
7
 
! Отговори
След преди 5 години
толкова много лосион за баня, няма начин да не се обрнат към Сталин . Тея все още се редят на опашка пред мавзолея на Ленин
108
8
 
5
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
В ООВ представителят на КАК налага вето на жалките опити за оклеветяване на този Велик Човек. Казва оставете мъртвия лъв на спокойствие.Аз казвам сянката на Сталин стряска и днес ще стряска и утре властолюбците алчни те капиталисти всички които искат да смажат обикновения човек и превърнат в свой роб.Те го мразят,но ние го обичаме и много повече от тях.Да Живее Великия Сталин надежда на онеправданите народи!
107
17
 
13
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 5 години
Няма по-проста нация от руснаците. Вместо да бъде съден след войната за чудовищните жертви по време на войната, почти 10 към 1 в сравнение със германците, те му правят паметници и му се кланят. Безсмислено хвърляне на хора като слама във огън. Немците вече са преговаряли за капитулация след самоубийството на фюрера но този сатрап дава 300 хиляди жертви в битката за Берлин. Пълна безсмислица но това показва, че за Сталин обикновения човешки живот не струва нищо.
106
12
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ДОБРИЯ КОМУНИСТИТЧЕСИ РУСНАК Е МЪРТВИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РУСНАК!КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ РУСНАЦИ НЕ РАЗБИРАТ ОТ НИЩО ДРУГО ОСВЕН ОТ ТЯХНАТА СМЪРТ!!!КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ РУСНАЦИ НЯМАТ НИКАКВА СЪВЕСТ , МОРАЛ И СКРУПУЛИ И ЩЕ ВИ СТОРЯТ ВСЯКАКВИ ЗВЕРСТВА БЕЗ ДА ИМ МИГНЕ ОКОТО!НЕ СЛУЧАЙНО СТАЛИН И ПУТИН СА НАЙ-ХАРЕСВАНИТЕ В КОМУНДЕЛО РУСИЯ!
105
11
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПО ВРЕМЕТО НА СТАЛИН ЦЯЛОТО РУСКО НАСЕЛЕНИЕ ТЪНЕ В АБСОЛЮТНА МИЗЕРИЯ , ГЛАД И РЕПРЕСИИ(ПРЕДИМНО УБИЙСТВА И ТО МАСОВИ)!!----------ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМА: ДЕТЕ 44И ЩЕ ВИ СТАНЕ ЯСНО КАКВО Е СТАЛИНИЗЪМ
104
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който много го харесва да прочете материалите на ХХ конгрес на КПСС.