Крият ли истината за бедствието в Сибир? Вече 4,6 млн. хектара горят

Стратегията в Русия при подобни събития - игнориране
8 авг 2019 16:22,
114

Горските пожари продължават да бушуват в Сибир. Въпреки намесата на огнеборците, военни самолети и хеликоптери, засегнатата от пламъците територия не намалява. Екологични организации обявиха пожарите за екологична катастрофа.

Още по темата

В Русия горят 4,6 млн. хектара, посочи Десислава Микова от "Грийнпийс".

Според нея проблемът е изключително голям, защото не достига реална информация до нас. Доброволци от "Грийнпийс", отишли в Русия, за да следят случващото се, подчертават, че голяма част от данните, които се разпространяват, не са достоверни и заслужават проверка.

Като друг проблем тя посочи случаи от минали години, при които кметове на общини не са предали точна информация към централните власти от страх, че ще получат обвинение, че не са реагирали навреме.

"Поведението на руските власти в момента е едно към едно като поведението им по време на аварията в Чернобил от гледна точка на дезинформация. Разликата от над 30 г. е изключително важна, защото ако тогава неофициално разпространената информация е била по-малко, сега е фурор", изтъкна PR експертът Александър Христов.

Експертът по управление на ОС Боявн Рашев обясни, че тези неща се случват редовно и руснаците имат стратегия по отношение на подобни събития - те се игнорират.

"От икономическа гледна точка няма смисъл да се реагира, но когато излезе извън определени размери, става много опасно. Руснаците винаги пазят критичните инфраструктури", допълни Рашев.

Той отбеляза, че все пак все още няма данни да има пострадали хора.

Христов изтъкна, че е много важна комуникацията в една такава кризисна ситуация да е отговорна. Появиха се множество фалшиви снимки в социалните мрежи.

"Противниците на Русия разпространяват снимки на това колко е мащабно бедствието. Обратното - поддръжниците на страната, тези, които смятат, че тя се справя добре, разпространяват друг тип снимки. В зависимост от собствените си нагласи даваме кредит на доверие на едната или другата информация, а и двете са лъжи", посочи той пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
8
 
9
 
! Отговори
DW - фабрика за лъжи преди 4 години
Смърди на DW!
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
... е, че такъв продължителен пожар създава траен възходящ поток. Последица на този пожар на първо време, ще са тайфуни и потопи.
37
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мафията няма държава и етнос!Палят горите, а след това почва голямата сеч и износа на дървесина за Китай!Дето се вика - "Нищо лично, просто бизнес"!Путин даста е раслабил сибирската горска мафия и тамошните олигарси!Е, то бива "дружба" с Китай, но чак пък толкова......
36
6
 
3
 
! Отговори
до 46 преди 4 години
Смъртта е напълно натурален процес - защо се борим с нея? Както казах...много прoст народ в тая малка държава...
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо смени номер26?
34
4
 
10
 
! Отговори
Satira преди 4 години
Страна която разполага със хиляди бройки техника. Хеликоптери, самолети, камиони и т.н. Огромни залежи на петрол и горива. Не може да се справи с горски пожар
33
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горските пожари са натурални и напълно нормални, защо ги загасяте?
32
3
 
9
 
! Отговори
До26 преди 4 години
Стига с тези ватенки,,умнико"!Сигурно ходиш с анцунг с увиснало дъно,целия в татуси,напомпан с *** във фитнеса,едва изкласил школото,караш раздрънканоБМВ с надуда чалга,миришеш на евтин одеколонПо стила се познава колко си кух!
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 36Опс,грешка,извинявай ,че ти цъкнах минус,тоя наистина трябва да си скъса дипломата и да научи повече за кислорода и въглеродния двуокис.Без дървета и гора,няма и достатъчно кислород,няма как да се задържа и влагата,която е необходима и на други растения.
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега погледнах,нямат пари за гасене на пожара и затова не го гасят.Защо европейските държави не окажат съдействие за гасене на пожара?https://youtube/watch?v=BJU4hSZ3CxA
29
7
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Вижте първо бедствието в България,което продължава от 1944г,пък после давайте мнения за другите.
28
2
 
3
 
! Отговори
до 36 преди 4 години
Късай дипломата за средно образование и обратно в училище. Елементарна химия и биология за 4-ти клас не знаеш. Къде отивал кислорода? Ти за процесът на горене чувал ли си? Кислорода преминава във въглероден диоксид - пробвай да го дишаш. Ниска растителност може и да е имало, ама хора имало ли е по това време? Плашещо колко е прoст народа...
27
3
 
6
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Някой инфлуенсър няма ли да отиде да се снима на фона на някой от пожарите, да направи физиономия тип патешки *ъз, като държи в ръце кутия цигари за реклама? После шашавите да му се кефят и да цъкат "харесвам", а той/тя обувките си да не може да върже, ама да изкара няколко хилядарки...
26
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига вече бе злобари!!!!! Колко сте се загрижили за Русия!!!!! Вече няколко дни даже и военните са се включили и нищо не се крие, а на вас само това ви дай........нещо лошо за Русия да се каже и да се поплаче на чужди гробища!! Ами я по-добре поплачете не за изгорелите дървета, а за истински убитите в краварията...три случая за един ден........няма ли да заплачете??????
25
6
 
8
 
! Отговори
знам преди 4 години
Важното е че президента е добре.
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще скриеш истината за нещо, което е видимо от космоса?
23
4
 
5
 
! Отговори
До 25 преди 4 години
Ето го поредния екоталибан и неговите псевдонаучни секта брътвежи - къде отива на кислорада на планетата ми е много интересно, че намалявал без дърветата? И ще те разочаровам, но ниска растителност е стотици милиони години преди да се появяват дърветата, така че всичко което си написал е един голям шит.
22
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Калеко АлекоАма ти найстина имаш проблем с главата... Не те слуша нещо!Вземай 'апчетата и под одеялото, че съвсем ще откачиш!
21
9
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
До ... до Калеко Алеко ... Истината товарищ е, че от раССия вече се носи смрад на изгорели ва.тенки, а кулминацията там тепърва предстои ... !!!
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера гледах документален филм за токсичните,мъртви реки в Азия,сега големите са се сетили,че тези токсини се изливат в океана и се отнасят от теченията към северния полюс и замърсяват северното полукълбо,дано направят нещо и спрат лошите практики на фирмите замърсяващи водата,почвата,флората,фауната и хората!