ООН осъди руската окупация на Крим в резолюция

Призова за незабавното изтегляне на Русия
10 дек 2019 08:30, Елка Василева
89
ООН осъди руската окупация на Крим в резолюция
Снимка: архив, Reuters

Общото събрание на ООН прие резолюция, в която осъжда руската окупация на полуостров Крим и на град Севастопол и призовава за незабавно изтегляне на военните сили на Русия от района, съобщи Асошиейтед прес.

Резолюцията беше приета от 193-членното Общо събрание с 63 гласа "за" и 19 "против". 66 държави се въздържаха, а 45 не гласуваха.

В резолюцията Общото събрание изразява "дълбоко безпокойство от прогресивната милитаризация на Крим от Руската федерация като окупационна сила", от използването на завладени украински предприятия от военнопромишления комплекс и от набирането на кримски жители в руските въоръжени сили.

Общото събрание заявява и крайната си обезпокоеност от "опасното увеличаване на напрежението и неоправданата употреба на сила от Руската федерация срещу Украйна".

Резолюцията изразява безпокойство и от руските действия в части от Черно море около Крим, както и в Азовско море и Керченския пролив.

Общото събрание приветства освобождаването на 24 членове на екипажите на три украински военни кораба, задържани от Русия миналия ноември, и насърчава "по-нататъшни преговори, които да осигурят освобождаването от Руската федерация на всички незаконно задържани украински граждани и тяхното безопасно завръщане в Украйна".

За разлика от резолюциите на Съвета за сигурност решенията на Общото събрание на ООН не са юридически обвързващи, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Израел окупира западния бряг, ежедневно убива палестинци, които не са съгласни с тази окупация.----- Израел е окупирал Западния бряг след като е бил нападнат от Йордания, съюзена с още три арабски държави, бе мало умник. Какво общо има тази окупация с анексията на мирна съседна територия?
38
5
 
12
 
! Отговори
Р преди 4 години
Мн важно какво ще каже оон крим руски и точко
37
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честно казано, не ми пука ни за украйна, ни за параша, но по логиката "врагът на моя враг е мой приятел" съм за Украйна.
36
4
 
1
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
До Гошо...ТъпотоВиж сега, развявай си т*ъпотията другаде става ли?
35
23
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Крим е окупиран и анексиран незаконно, Тьпов.Открадната територия от суверенната държава Украйна. Един ден ще бъде върнат и Просия дълго ще плаща обезщетения, задето сега развиват там военна инфраструктура. Между другото това изнасяне на руски бази напред, заплашва и България, но това за болните русолизци няма значение.
34
4
 
24
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Крим по едно...недоразумение на времето е...пришит към тъй наречената Украинска СФСР.Сега...нещата са си на мястото,тъй като няма и Украинска СФСР. ООН-то да си ги...изясни тези неща и да не си губи времето...напразно.
33
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди да пишете чий е Крим, почетете поне малко история бе.Крим е анексиран от руската империя през 1783, след руско-турската (поредна) война от 1768-74В руски ръце е по-малко от 200 години.Та по логиката на русопатите и Турция може да претендира за цяла България, че и повече, щото видиш ли сме били в състава на тяхната империя къде 500 години.Да не говорим за претенциите на Италия, като наследник на римската империя.*** и залупените руски слуги сте.
32
4
 
22
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Относно гласуването. Как ви се струва тази резолюция да се приеме на заседание, което протича по време на срещата на Нормадската четворка в Париж? Съвпадение?Знаете ли как изникват тези гласове за или против, със шантаж! Обаждат ти се по телефона и директно ти казват какво да направиш или детето ти ще изчезни, ще те хванат в хотел с ***, ще намерят 5-10 кг наркотици в стаята ти!Това е съвременния начин за дипломация по Американски!Така, че слушатели и читатели всичко това е фарс!
31
5
 
31
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Крим е руски, милиони руснаци са проливали своята кръв за това парче земя за да бъде подарена тя на някого. НАТО никога няма да притежава Крим, Европа ще се насира от страх, Америка ще стиска зъби, а Русия ще контролира Черно море. Това е, а Путин просто възстанови справедливостта!
30
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По време на Кримската война реки от руска кръв е пролята при отбраната на Крим и Севастопол. Ще се изненадате от кого са ги отбранявали, от англичаните.За каква ли справедлива кауза са се борили англичаните там?
29
1
 
25
 
! Отговори
стига бе преди 4 години
И в ООН цари голяма демокрация. От 193 държави, 19 против, 66 въздържали се, 45 не са гласували и ... резолюцията е приета.И както по-долу са писали, много държави са изнудвани или са зависими от една друга, за да гласуват по определен начин.Ние също сме в кюпа.
28
24
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Няма никаква разлика между кафевия Адолф и червения Путин.
27
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че при 193 държави - членки резолюции се приемат с 63 гласа, говори за несъстоятелност на Общото събрание. Обезсмисля се самата същност на гласуването, а приетите резолюции и решения нямат тежест.
26
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Крим имаше референдум, болшинството хора там са руснаци, но се приемат какви ли не санкции срещу Русия в тази връзка.Израел окупира западния бряг, ежедневно убива палестинци, които не са съгласни с тази окупация. Висши ръководители на Израел говорят за окупиране на още територии, но ООН и вся асталная св...ч гузно мълчи, ни дума, ни вопъл, ни стон!
25
17
 
6
 
! Отговори
Реджеп преди 4 години
Крим е турски! Въпросът е затворен!!!
24
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДръндерСъгласен съм с теб. Истината си е истина. А тя е, че Крим е руски.
23
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Общото събрание изобщо не е в час. Не съм чул някой кримски жител да е обезпокоен от всичко това. Ако Русия не беше взела Крим, това щеше да е чисто самоубийство. А Крим пак нямаше да е украински, а американски. И щеше да е още по-милитаризиран, от което толково се притеснява Общото събрание.И още нещо. Само наивник може да си мисли, че руснаците ще допуснат Севастопол, за който е пролята толкова руска кръв, да стане американска база.
22
3
 
18
 
! Отговори
Интересно преди 4 години
Ключовият глас - Китай е "против". Велико постижение на Тръмпи и компания. Китайците през тези пет години предимно увъртаха по въпроса за Крим, но откакто стана ясно, че няма да се отърват от икономическата война, решиха да си осигурят тила и подадоха рамо на дядя Вова. Индия и даже Бразилия - "въздържали се". И те предпочитат да не се карат с Дядя Вова, че знае ли се какво ще стане. И новите му африкански приятелчета почти без изключение си траят. Останалото е ей така, за протокола.
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
66 въздържали се и 45 негласували също са против,но не смеят да го кажат да не им спре ФАЩ кранчето.Както Еквадор продаде Асандж за 4,5 млн долара помощи.Щом може за Косово,може за Крим,за Каталуния,за Шотландия,за Корсика.С Косово създадоха прецедент,сега да сърбат попарата.След Брекзит ще гледаме голямото разпадане на Велика Британия.
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По соц време нямаше толкова статии за СССР!